Logga in
Logga ut
Kluvet Land, tokfeminismen Anders Bockgård (LPo) Anders Bockgård (LPo)
Vädersponsor:

Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

SvFF:s syn på mångfald

Norrköping I och med att herrlandslaget är en del av Svenska Fotbollförbundet, ämnar uppsatsen att ge några svar på hur de sistnämndas hållning har påverkat utvecklingen inom svensk fotboll. Det gäller dels frågan om representation, men också hur man han agerat i viktiga samhällsfrågor. Utifrån dessa aspekter kommer en diskussion föras senare kring fotbollförbundets ståndpunkt. Framför allt ska analysen ge vissa svar på vilka syften man kan ha haft med de kampanjerna eller arbetsmetoderna han har haft.

Representationsfrågan och mångfalden har utåt sett varit två viktiga hjärtefrågor för SvFF (Svenska Fotbollförbundet). På deras hemsida kan man bland annat läsa om visionen ”En förening i varje by – fotboll för alla”. Det innebär att alla oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund, religion, sexuell läggning eller nationalitet, ska erbjudas en positiv fritidsmiljö som är utvecklande och gynnar hälsan. Företräder man svensk fotboll ska man vara en ambassadör utåt gällande frågor inom moral och etik. Våld, fusk, diskriminering och annat olämpligt är något man som representant ska jobba emot.

2006 inledde förbundet kampanjen ”Ge rasismen rött kort” tillsammans med Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), Elitfotbollföreningen Damer (EFD), Föreningen Svenska fotbollsspelare (FSF) och stiftelsen ”Älska fotboll”. Syftet var att svensk fotboll skulle vara ett föredöme i det antirasistiska arbetet. Man ville motverka all form av diskriminering så väl på senior- som juniornivå. Bland annat visades banderoller med antirasistiskt budskap på innerplan, i samband med
de allsvenska matcherna på herr- och damsidan och i Sveriges EM-kvalmatch mot Liechtenstein. Matchvärdarnas speaker skulle berätta om kampanjen inför matcherna, spelarna skulle hålla upp ett A4-kort med logon ”Ge rasismen rött kort” och lagens kaptener skulle läsa upp ett budskap kring antirasism. Denna kampanj pågick mellan 9-20 september samma år.

Under ordförandekonferensen ”Enad front mot rasism” 2014, uttryckte man hur svensk fotboll skulle fortsätta bedriva kampen. Förbundet menade att de och UEFA hade strängare påföljder för supportrar, ledare, spelare och föreningar som uttryckte kränkande åsikter. Av de nio punkterna handlade en om att hjälpa föreningar med strukturering och handlingsplaner, för att skapa en fotbollskultur för alla. Den skulle vara fri från kränkningar, främlingsfientlighet, rasism och all
övrig diskriminering.

Svenska Fotbollförbundet är symbolen och hjärtat för svensk fotboll, vilket gör denna beskrivning viktig för diskussionen senare i uppsatsen. Det som sedermera går att diskutera är om SvFF har varit konsekventa i sina handlingar och åsikter gällande mänskliga rättigheter. Bland annat har förbundet fått kritik från journalister som Olof Lundh, gällande deras passiva agerande i samband
med herrlandslagets landskamper. Bland annat har Sverige haft landskamper mot Iran och Saudiarabien, där Lundh menar att spelare, ledare och övriga representanter borde ta tydligare ställning i demokratifrågor. Dessutom har SvFF fått kritik för samarbetet med Qatar Holding. De innehar flest aktier i Lagardèrekoncernen som i sin tur driver Friends Arena, som också är herrlandslagets hemmaplan.

Källor: SvFF & Olof Lundh/Fotbollskanalen

Tack

Norrköping

Kasper

Norrköping

Vamos Suecia!

Norrköping

Kalinka

Norrköping Hej!

Kommer under större delen av sommaren fokusera på min VM-vodd Kalinka. Se gärna till att följa den via Youtube och via min blogg här! Prenumerera gärna, stort tack!

24-åring med fotbollsfostran i IF Sylvia. Manager för Calcio Amore. Meriter från SFL.


Tidigare skribent på Fotbollskanalen/TV4 och är M.Sc inom kultur och mediegestaltning.


Hjärtat klappar för Arsenal och Lukas Podolski. Griezmann också en favorit. Extraknäcker med tennis.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se