Logga in
Logga ut
Tillsammans Inga-Lill Östlund (L) Inga-Lill Östlund (L)
Vädersponsor:

Solen är röd i Karlstad

Just nu pågår Vänsterpartiets kongress i Karlstad. Jag är inte ombud, men har tre anledningar att vara här.
1. Jag är här som åhörare och jag känner mig bekväm i den fria rollen att komma och gå som man vill i kongresshallen.
2. Nåja, inte riktig som jag vill för jag är också utställare. ViSK - Vänstern i Svenska kyrkan presenterar sig och det har varit fullt upp vid infobordet. Jag har skrivit ett dokument om befrielseteologin där jag också förklarar varför den behövs mer än någonsin idag och självklart försöker jag rekrytera nya medlemmar.
3. Vänsterpartiet har bjudit in mig som gäst med anledning av våra stora valframgångar i Kyrkovalet i höstas.

Och mitt upp i allt ringer SVT Öst och vill ha en kommentar till Stjernkvists utspel i Folkbladet. Vem är Stjernkvist?? I Karlstad är det lätt att ryckas med i debatten som pågår i utställningshallen. Här finns bokförläggare, studieförbund, pensionärsorganisationer och många fler. I hörnet har SVT ställt upp sin utrustning och Mats Knutsson ler oavbrutet med mungipan lite på sned. Och i TV4:as monter står reportern som jag aldrig lärt mig namnet på. Jag säger till Bengt Berg från Värmland att reportern påminner om Kristersson. Bengt säger att de hör till samma gäng.

Och så blir det kulturinslag med Emil Jensen. Vilken ordekvilibrist! Jag har underskattat honom. Hans hyllning till Kulturtanten är både intelligent, rolig och tänkvärd.

I morgon åker jag hem och blir förmodligen mött på stationen av SVT öst. Tillbaka till vardagen igen

Alla människors lika värde

Regeringens utredare av personlig assistans är på väg att lägga fram ett helt vansinnigt förslag som kommer att drabba redan drabbade familjer, men inte minst barnen själva. Att dra bort assistansen för barn och äldre är inget annat än vansinne. Vi pratar ofta om att alla har rätt till ett självständigt liv, i den mån det låter sig göras. Personlig assistans åt ett barn med stora behov betyder ofta skillnad mellan en familj i förtvivlan och en familj som får avlastning och på sätt lyckas hålla ihop hela familjen.
Förslaget innebär att funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år inte ska ha rätt till personlig assistans.
Nu väntar vi på att ansvarig minister ska kliva fram och säga att det aldrig kommer på frågan att regeringen lägger ett sådant förslag.


Vänsterpartiet vill ha ett samhälle som inkluderar alla. Jag tror på alla människors lika värde!

Att våga lyssna

I onsdags arrangerade Vänsterpartiet i Norrköping ett öppet möte där vi bjöd in pensionärsorganisationerna PRO och SKPF. Det blev ett riktigt bra möte där vi fick diskutera olika frågor och få ett äldreperspektiv på dem. Under mina 6 år som kommunalråd/oppositionsråd har jag fått lära mig mycket om äldres villkor, men mina viktigaste lärdomar har jag fått av våra äldre medborgare själva.


Att våga lyssna och förstå vilka konsekvenser som de politiska besluten för med sig är oerhört viktigt.


Tiden bara flög iväg! Och jag som trodde att det bara skulle komma ett fåtal med tanke på det kraftiga snöväder som drog in under kvällen. Vi var minst ett trettiotal och bland dem flera av våra egna medlemmar, yngre som äldre. Att vi har så många ungdomar som intresserar sig för äldreomsorg, bådar gott inför framtiden!


Vi pratade om allt mellan himmel och jord.


Bostäder – vem har råd att bo i det trygghetsboende som byggs i Kneippen (på tomten där gamla Roshyddan stod)? Var ska de äldre med låg inkomst bo över huvud taget?


Träffpunkter – en fråga som blossat upp igen. Läs gärna de insändare som Ingrid Andersson har skrivit i Nt nyligen om vilka konsekvenser de kraftiga neddragningarna har fått.


LOV (lagen om valfrihetssystem) ville de inte heller ha. Kloka medborgare som förstår att en privatisering av hemtjänsten bara leder till en dränering av vård- och omsorgsnämndens budget.


Så det var bara att bocka av varenda fråga som Vänsterpartiet i Norrköping har drivit under den här mandatperioden. Vi har våra äldre medborgare med på vägen!


Vid lunchtid lyssnade jag på presskonferensen som civilminister Ardalan Shekarabi (s) och min egen partiledare Jonas Sjöstedt höll ang överenskommelsen om vinster i välfärden. Jag hörde Shekarabi säga: ”Det finns en folklig ilska mot läckaget från svensk välfärd”.


Det har våra äldre medborgare förstått och de delar den ilskan. Vågar ni lyssna?

En ekonomi i gungning

Igår fick Kommunstyrelsen information om utbildningsnämndens prekära ekonomiska läge. Utbildningsdirektör och ekonomichef gjorde en utmärkt analys av budgetunderskottet och redovisade också sina tankar framåt.

Nu återstår den politiska analysen med tillhörande åtgärdsplan och den ska göras nästkommande måndag då Kommunstyrelsen återigen samlas. Det är till syvende och sist politikernas ansvar att hålla budgeten på ett nollresultat. Sedan kan man tycka att utbildningsnämndens underskott ”bara” utgör ett par procent av hela budgetomslutningen, men här pratar vi om mer än 40 miljoner kronor.

Kommunfullmäktige har ålagt varje nämnd att hålla sin budget, eller som det står i budgetdokumentet:

”Kommunens ekonomi ska vara i balans. Det är därför av största vikt att nämnderna inte överskrider tilldelad budget. Vid ett befarat överskridande ska nämnderna omedelbart vidta åtgärder så att underskott undviks.”

De ständigt återkommande underskotten är ett politiskt misslyckande men det är alldeles för lätt att kräva politikers avgång. Först måste vi alla hjälpas åt med analysen och se till att vi får en långsiktigt hållbar utbildningsbudget.

 

Sweets for my sweet...

…..sugar for my honey!

Så sjöng The Drifters I början av 60-talet.

Låt oss prata om socker! Hur mycket socker kan vi dra i oss under en jul- och nyårshelg? Och då tänker jag inte bara på det synliga sockret; det som vi alla kan förstå är skadligt, men ack så gott! Det dolda sockret är minst lika farligt och här behöver vi skapa en större medvetenhet.

Jag är inte någon glädjedödare och Gud förbjude att jag blir en moralist! Var och en tar ansvar för sitt ätande och jag är verkligen inget föredöme! Det är bara ett år sedan jag fick mina diagnoser högt blodtryck och diabetes typ 2 – två av våra vanligaste välfärdssjukdomar. För mycket stillasittande (stillaätande) och för lite motion bidrar till att diabetes ökar i Sverige och inte bara här. I går läste jag en artikel författad av journalisten Görrel Espelund som rapporterar regelbundet från Afrikas kontinent. Hon skriver att den snabba urbaniseringen har medfört en stillasittande livsstil och bara i Sydafrika har ungefär 7% av befolkningen numera diabetes. Inom en snar framtid kommer icke-smittsamma sjukdomar att vara den vanligaste dödsorsaken i Afrika. Och där, som här, behöver vi sprida kunskap om de negativa effekterna av ett alltför stort intag av läsk, godis och en i övrigt ohälsosam kost.

Självklart finns det krafter som bromsar den hälsosamma utvecklingen. Hela sockerindustrin med läskfabrikanterna i spetsen agerar domedagsprofeter om vi drar ner på sockret.

Norge införde sockerskatt på 80-talet och Finland har haft en skatt på godis och sötsaker sedan 2011. Det diskuteras även i andra länder men där är inte bara jag kluven, utan även forskarna. Hur ska vi kunna ta in detta i vårt folkhälsoarbete utan att bli alltför moraliserande? Men läget är allvarligt.

Carrots for my Baby!

Gott Nytt År!

 

 

Jag är Vänsterpartiets oppositionsråd i Norrköping och sitter i Kommunfullmäktige, Kommunstyrelsen och Vård- och omsorgsnämnden. Jag tror på alla människors lika värde och på att samhällen ska byggas underifrån grundat på medborgarnas delaktighet och inflytande.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se