Sanna Dahlström & Markus Hast

Naprapaten & Hälsocoachen

Naprapat Markus Hast och Hälsocoach Sanna Dahlström är klinikkollegor som bloggar om hälsa sett från två synvinklar. Hast inriktar sig på idrottsmedicin och optimering av fysisk prestation samt förebyggandet av smärta i muskler och leder. Detta medan Sannas profession innefattar andra perspektiv som påverkar vårt välmående; kost, träning, stress, sömn ex. Här på bloggen skriver vi om de olika aspekterna som påverkar hur vi mår. Du får även ta del av många praktiska tips och råd som vi dagligen tillämpar i våra yrkesroller.  

Har du hört talas om PÅFFLOR!?

Norrköping Snart är dagen D här. Våffeldagen!!!! Love it.

Årets våffla är utan tvekan "Påfflan"! Har du testat? Det är genialiskt tycker jag!!!!!!

Tro det eller ej men den innehåller bara EN ENDASTE INGREDIENS. Du kan nog lista ut vad det är.

Påfflor är perfekt om man vill äta våfflor till middag, men tycker att den traditionella våfflan med grädde och sylt inte är nog matig. Låt mig presentera detta underverk! BAMPARAMPAAAA......

Ser det inte helt underbart ut!? Visst gör det! Och den hemliga ingrediensen är förstås POTATIS 😊

Så här gör du påfflor:

  1. Koka valfri mängd fast potatis tills den är helt klar, men låt den inte bli överkokt. Låt sedan potatisen svalna
  2. Sätt på ditt våffeljärn och vänta tills det är tillräckligt varmt. Smörj järnet med tex rapsolja.
  3. Lägg ned en stor eller två mindre potatisar i mitten av järnet, mosa till med litegranna, flingsalta och peppra, och stäng sedan locket ordentligt. Se till att det är bra tryck.
  4. Låt påfflan gräddas länge, längre än en vanlig våffla. Håll dig i skinnet, öppna inte och titta för tidigt för då kommer den inte att hålla ihop.
  5. Ta-da! Lägg din påffla på galler och låt svalna lite. Servera sedan med någon god röra, tex hemmagjord skagenröra. Eller som jag gjorde, med cremefraise och rom. Du kan också äta dina påfflor som potatisbullar, med lingon och kalkonbacon tex. Eller blodpudding (utan tillsatt socker). Valet är ditt!


Är potatis nyttigt?

Potatisen har fått ett oförtjänt dåligt rykte de senaste åren tycker jag. Visst, den är lätt att överäta och gör då att det blir mycket energi, så om man önskar vikrkontroll gäller det att vara på sin vakt. Men hur det än är så inehåller faktiskt potatis en stor andel vitaminer, mineraler och antioxidanter. Alltså, så länge du äter denna knöl i måttlig mängd, så är den bra för dig! Tänk så här: Potatisen är en detalj i din måltid, men det är nödvändigtvis inte den som utgör grunden. Då är du på rätt spår.

Här och här hittar du mer traditionella våffelrecept (som äts mer som fika eller efterrätt), men med en hälsotouch såklart!


Glad våffeldag!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Har du testat rödbetsbiffar?

Vill du få i dig mer grönsaker? Testat vegobiffar? Det finns hur många olika sorters varianter som helst. Kolla tex in mina kikärtsbiffar (falafel) eller bönbiffar. Men idag tänker jag bjuda dig på rödbetsbiffar!


Vilken härlig färg på biffarna va? Extra härlig eftersom den matchar färgen på min tröja 😋

Till röbetsbiffarna behöver du:

  • 6 st rödbetor, skalade och rårivna
  • 2 potatisar, tvättade och rårivna

  • 2 pkt färdigkokta kikärtor

  • 2 msk potatismjöl

  • 2 ägg

  • ½ finhackad lök

  • 1 vitlöksklyfta, pressad

  • 1 krm svartpeppar

  • 2 krm salt

  • Olja att steka biffarna i

 

Gör så här: Blanda alla ingredienserna och forma smeten till biffar ungefär lika stora som din handflata. Stek på medel till hög värme tills biffarna fått en krispig yta.

Servera gärna rödebetbiffarna med en härlig sallad och en supersmarrig dressing.

Läs mer om fördelarna med att äta vegetarisk/veganskt här.

Lycka till!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

 

 

Busenkelt med hemmagjord granola

Har du testat att göra din egen musli? Det är hur enkelt som helst. Det bästa av allt är att det är du som bestämmer vad den skall inehålla och du slipper tillsatt socker som det är i flera av sorterna som du hittar i affären.

Här kommer mitt grundrecept till granola (ungsbakad musli), men jag variierar alltid vad jag har i beroende på vad jag har hemma.

Detta recept är för en plåt, men passa gärna på att göra dubbla plåtar när du ändå är igång. Då har du så att det räcker ett bra tag!

Du behöver:

  • 4 dl havregryn eller andra gryn

  • 0,5 dl kokosolja

  • 1tsk vaniljpulver

  • 0,5 dl honung

  • 1-2 dl nötter eller kärnor – tex mandel, solorskärnor, pumpakärnor, cashewnötter

  • 1 dl torkad frukt – tranbär, aprikoser, äpple, russin eller vad du tycker om

  • 1 dl frön (tillsätts sist av allt, dessa är alltså ej med när du rostar) – chiafrön, linfrön, sesamfrön tex

  • Om du vill kan du även tillsätta kokosflingor

  • För att sätta extra smak på granolan använd gärna kanel, kardemumma eller kakao. Men den är också god precis som den är!


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna (förutom fröna) i en bunke. Bred ut på en bakplåtspapperklädd plåt. Granolan skall vara inne i ugnen totalt ca 20min men du måste röra om i den var 5:e minut. Ställ en äggklocka så att du inte glömmer. Låt granolan svanlna ordentligt innan du tillsätter fröna och häller upp den på en burk.

Lycka till!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

En nyttigare påsk

Till helgen stundar påsken! Högtiden då vi kanske äter som mest lösgodis.. och ägg! Två ytterligheter på nyttighetsskalan. Ni kan ju gissa vilket av dom två som jag förespråkar :-) 

Läs mer om världens nyttigaste livsmelde här.

Men även om lösviktsgodis inte är det allra nyttigaste så kan du givetvis baka nyttigare varianter av påskgodis själv. Här kommer några av mina favvis-recept. Och så lite inspiration till påskbordet.

Aprikos- & morotsbollar med kardemummasmak

  • 1 dl mixade solroskärnor
  • 1 liten morot, riven
  • 15 st finackade aprikoser
  • 2 krm kardemumma
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk honung

Gör så här: Mixa samman alla ingredienser förutom aprikoserna med stavmixer. Häll sist i de finhackade aprikoserna och forma smeten till ca 12 små bollar

Glad påsk!
/Häslocoach Sanna Dahlström

 

Låt mig presentera Cristofer!

Norrköping Jag vill ta mer Er på en resa. Hoppas ni har lust att följa med!

Det är Cristofers resa. Han har precis beslutat sig att det är dags att ta tag i sin hälsa, göra en satsning för att må bättre och gå ner i vikt. Jag kommer finnas vid hans sida och vara hans hälsocoach. Jag ser mycket fram emot att se utvecklingen och jag tror stenhårt på den här grabben 

Jag kommer här på bloggen, vartefter tiden går, berätta hur Christofers satsning fortskrider. 

Just nu är vi i uppstartsfasen. Jag och Cristofer har över ett uppstartsmöte satt oss ner för att belysa nuläget och målbilden. Det betyder att Cristofer får utrymme att berätta för mig hur hans livsituation ser ut just nu och vilka förutsättningar och ambitioner han har. Detta är en mycket viktig del av förberedelserna. Det är viktigt för mig att jag får veta hur Cristofers liv ser ut, för att vi skall kunna ta fram en plan som är anpassad efter just honom. Vi gör också en så kallad målbild. Läs mer här.

Cristofer fick också genomgå hälsotester under uppstartsmötet. Konditionsvärden, kroppsvikt, blodtryck med mera ger en bra bild på nuläget och fungerar som en "morot", -nu vill ju Cristofer så klart få bättre värden tills nästa gång vi gör testerna!

Därefter skapar vi en plan innehållandes delmål och slutmål. Vi kommer överrens om lämpliga "hemläxor" som Cristofer skall jobba på till nästa gång. I Cristofers fall skall han komma igång med träning 3ggr/v samt börja laga mer mat där hemma. Det är steg nummer ett, sedan kommer vi att utveckla och avancera vartefter tiden går. Vid nästa möte kommer vi djupdyka mer på kostfronten och prata mer om exakt vad Cristofer bör äta. 

Fram tills nästa möte kommer jag och Cristofer hålla kontakt varje vecka per mejl. När det sedan är dags att ses kommer vi att kontrollera vikten igen och fortsätta arbetet framåt.

Heja heja heja Cristofer. Nu kör vi!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Födelsedagsfika hos Hälsocoachen

Jag är barnsligt förtjust i bakverk. Ja, det hade ni kanske redan listat ut ni som läser min blogg 😅 

Många tror att fika och en hälsosam kost är motpoler till varann, men det håller jag inte med om. Jag bakar ofta och gärna, och min vision är att varje gång jag njuter av någonting gott, så vill jag också att det gör mig gott.

Det är klart att man inte kan fika precis varje dag, men de gånger jag väljer att göra det så vill jag att det skall vara riktigt smarrigt och om möjligt, gärna nyttigt också. Om jag själv är bagaren väljer jag ju faktiskt själv mina ingredienser. Om man bara väljer rätt grejer blir det minst lika gott som den traditionella varianten.

Så när Hälsocoachen själv har födelsedag bakar hon såklart något riktigt smarrigt. Som en brownie till exempel. En riktigt kladdig och härlig en..

Detta är nog mitt absoluta favoritrecept inom kategorin fika. Så, detta bara måste ni prova!


Du behöver:

  • 1 pkt färdigkokta svarta bönor (220 gram avrunnen vikt)
  • 1dl havregryn 
  • 2 msk kakao 
  • 8 urkärnade dadlar
  • 2 msk honung 
  • 0,5 dl kokosolja 
  • 100 g sockerfri choklad, finhackad
  • 2 krm vaniljpulver (går att utesluta) 
  • valfritt: 50g finhackade nötter, tec pecan, para eller cashew

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skölja bönorna noggrant. Stavmixa sedan ihop dessa med havregrynen tills du får en jämn smet. Rör sedan i resten av ingredienserna. Se till att honungen och kokosoljan är i flytande konsistens. Chokladen och nötterna hackas i mindre bidar och rörs sedan ned i smeten. Häll upp i en kokosoljad springform tex. Skjutsa in i ugnen, 12 minuter. Låt sedan kakan svalna och servera med det du gillar. 

Här är några andra bakverk som jag gärna bjussar på:



Smaklig fika!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Om Hast: Legitimerad Naprapat med ett stort idrottmedicinskt intresse. Var medicinskt ansvarig för svenska handikapp landslaget i bordtennis under VM i Kina 2014. Har tidigare drivit eget företag i sju år som hälsoutvecklare och massör och varit fystränare och naprapat för Katrineholm Bandy i elitserien och Värmbol fotboll i division II under flera säsonger. Har själv ett stort idrottsintresse och har de senaste åren spelat bandy på elitnivå.


Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se