Logga in
Logga ut
Frias de från äktenskapstvång Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Smarrig Vegomat!

Norrköping Under 2016 & 2017 började jag äta mer vego. Varför? Läs här



Vegobiffar är en stor favorit hemma hos mig. Det är enkelt att göra, supergott och dessutom går det toppen att frysa in. Det gillar jag! Bara att förerede, och sedan är det så enkelt att ta fram när man vill ha något som gåt snabbt. Jag brukar göra en stor sats när jag ändå är igång, forma till biffarna och styckfrysa dem, sedan är det bara att ta upp och steka till dem (utan att tina) när man väl skall äta dem! Vegobiffar går att variera i all oändlighet! Ofta brukar jag använda mitt älskade falafel-recept som grund, så lägger jag sedan till andra ingredienser och kryddning. Mums!

Här kommer två nya favvo-varianter!

Rödbetsfalafel (ca 6port)

Du behöver:

  • 2 pkt kikärtor, avrunna (färdigkokta)
  • 2 fökokta rödbetor
  • 2 scharlottenlök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt
  • 2 ägg
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • olja till stekning

Gör så här:

  1. Koka rödbetorna om du inte köpt färdigkokta
  2. hacka lök, vitlök och chili 
  3. Mixa samman alla ingredienserna med stavmixer
  4. Forma till bollar, det går lättare om du fuktar händerna
  5. Stek på medelhög värme tills bollarna fått fin färg.

Zucchinibiffar (ca 4 port)
Inspirationen till detta recept har jag fått från kocken Siri Barje.

Du behöver:

  • 1 zucchini (råriven)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 scahrlottenlök
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 ägg
  • 2 dl färdigkokt couscous
  • 1 dl ströbröd alt 1,4 msk potatismjöl
  • 150 gram halloumi
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar (50/50 svart & vitpeppar)
  • 1 tsk citronzest (rivet citronksal)
  • Olja till stekning

Gör så här:

  1. Börja med att koka upp couscousen
  2. Riv zucchinin samt halloumin grovt. Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur zicchinin.
  3. Finhacka lök och vitlök
  4. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
  5. Stek på medelhög värme tills biffarna fått gyllenbrun färg. Vänd försiktigt.

 



Vegobiffarna kan du servera ihop med ris/bulgur etc eller i en wrap. Det är också smarrigt bara ihop med en god sallad. Som dressing passar tzatsiki eller någon annan kall sås. Jag åt mina grönsaksbiffar ihop med spenathummus. Grundreceptet på hummus hittar du här, sedan har jag bara laggt till spenat i receptet. Hummus är också en riktig favvis för mig!

Här är fler av mina favvis-vegorecept:
Sötpotatisbiffar 
Halloumistroganoff
Morotssoppa
Rödbetsbiffar
Valnötstacos
Västerbottenpaj

Smaklig vego-middag!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

En hälsosammare påsk åt folket!

Påsken sägs vara den högtid då vi äter mest snask, så därför skulle jag vilja slå ett slag för hur vi kan göra påsken till en mer hälsosam tid. Med små medel kan man göra mycket. Här kommer mina bästa tips!

  1. Påskmaten. Okej, man kan tro att detta är något dålig eller svårt men det behöver det inte vara. Påskobord är ju en form av buffé, vilket innabär att du själv kan välja att äta av de delar som du föredrar. Det finns ingen idé att äta av det där som du faktiskt inte gillar. Om du själv har möjlighet att styra vad som serveras, se gärna till att det finns en smarrig sallad på påskbordet. Tex bestående av:

    - Grönkål, blandsallad eller vad du föredrar i gröna blad
    - Saltade mandlar (finns bland naturgodiset) som du finhackar
    - Gula babytomater
    - Physalis
    - En skvätt olivolja 

    Se fler recepttips till påskbordet nedan!

  2. Hitta på något som innefattar rörelse med familj/släkt/vänner. Påsken innebär ju för oss många lite extra ledighet, så varför inte passa på att gå ut i skogen och vandra, boka en badmintonbana, gå till simhallen eller någon annan aktivitet. Extra roligt att ses och göra något tillsammans!

  3. Fyll påskägget till kidsen med frukt, tex vindruvor, torkade aprikoser, jordgubbar eller varför inte en present istället? Uppskattas säkerligen minst lika mycket!

  4. Satsa på att äta dig lagom mätt och bestäm dig i förväg hur du vill göra med påskgodiset. Klart man får äta chokladägg om man vill, men risken finns att det blir för många och det känns sällan bra efteråt. Fundera igneom konsekvensen av dina val under påsk. Är det värt det?

Lycka till! Här kommer mer receptinspo på både mat och godis.

Hälsocoachens fruktiga helgskinkegriljering

Du behöver detta (för en mindre skinka):

  • ca 1 msk maizena att sikta över julskinkan (så fäster griljeringen bättre)
  • 5 torkade aprikoser, finhackade
  • 2 msk senap enligt receptet ovan alternativt en köpt söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 msk honung
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 tsk finriven apelsinzest (apelsinskal)
  • 1 dl mandelmjöl att strö över skinkan

____________________________________________________________

Snabb solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs (gör gärna egen, det är superenkelt! Youtubea "majonäs med stavmixer")
  • 2 dl cremefraise
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan.

____________________________________________________________

Pajskal grundrecept

  • 1,5 dl  mandelmjöl 
  • 3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
  • 0,5 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk matolja
  • 1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

____________________________________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

____________________________________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.

3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

____________________________________________________________

Vårig potatissallad

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

 ____________________________________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i. 

 ____________________________________________________________

Avokado- och päronsallad med balsamvinägrett

Blanda samman: 

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger 
  • 1 tsk limesaft (ca en halv lime)
  • 1 päron i små bitar
  • 2 avokado i småbitar
  • Salt, peppar

Toppa med pumpafrön! 

 ____________________________________________________________

Getostbollar, ca 12st

Rör samman:

  • 100 gram naturell färskost
  • 100 gram getost
  • En nypa salt
  • En nypa vitpeppar
  • 1 tsk honung

Rulla bollarna i ca 15 gram finhackad gräslök, ställ smeten en liten stund i frysen så går det lättare. 


____________________________________________________________

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

____________________________________________________________

Dadelbollar med chokladsmak

  • 10 dadlar, urkärnas
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl svalnat kaffe
  • 1 dl kokosolja
  • 0,5 dl honung
  • 1krm vaniljpulver (kan uteslutas)

Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna. Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop smeten. Smaka av. Rulla sedan ca 15 st bollar. 

____________________________________________________________

Recept på morotskaka, mangocheesecake, chokladmousse, chokladfudge, klicka på länkarna.

Smakligt påskbord och glad påsk!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Happy raw påsk-cheesecake!

Funderar du på desert till påskalammet eller påsklunchen? Sluta upp med det. Här har du svaret.

Snabbt går den att slänga ihop oxå! Det enda du behöver förbereda är att lägga cashewnötter i blöt. Kakan grädas inte (raw), behövs bara frysas! Våga testa!



Mangocheesecake
(receptet funkar för en normalstor springform eller liknande)

Detta behöver du till botten:

  • 120 gram mandelmjöl
  • 10st dadlar (alt dadelsirap)
  • 1msk kokosolja
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 krm kardemumma
  • 1 krm ingefära 
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 0,5 krm salt

Gör så här: Använd en kraftfull matberedare/mixer för att mixa samman alla ingredienserna till en deg. Mixa väl så att det blir en kladdig massa. Tryck sedan ut den i en bakplåtsklädd springform eller silikornform.

Till fyllnigen behöver du detta:

  • 120 gram cashewnötter (OBS! blötläggs minst 5h innan)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 msk agavesirap (honung går också bra men ej raw/veganskt då)
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 200 gram frusen tinad mango eller färsk mango
  • 10 torkade aprikoser + några till topping om du vill

Gör så här: Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten minst 5h innan eller över natten. Sila av vattnet helt och hållet och mixa de mjuka nötterna i en matberedare/mixerstav ihop med de andra ingredienserna. Mixa ordentligt tills smeten knappt är grynig längre. Bred sedan ut smeten över botten och skicka in kakan i frysen. Låt den vara i frysen i minst 2-3h men gärna mer. Om kakan är helt djupfryst kan du behöva ta fram den ett litet tag innan servering men du behöver inte vara orolig att den skall smälta för det gör den inte, den blir bara lite mjukare. Du kan förvara den i kylen om du föredrar en lite mjukare cheesecake.

 

Glad påsk!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

ps. läs mer om "raw-food" här och ta del av en annan variant på denna ljuvliga cheesecake!

Frukosttoppen!

Frukost är bäst, ingen protest! Iallafall om ni frågar mig....... här kommer två hälsosamma smoothietips, och två "bowl"-tips.

Smaklig frulle!
/Hälsococah Sanna Dahlström

Nyttiga våfflor på EN ingrediens

Imorgon är min favoritdag här, VÅFFELDAGEN 🙌🏻

Jag vill passa på att tipsa er om mitt bästa våffelrecept, även om jag gjorde det redan i fjol.

 

Här kommer det! Detta bara måste du testa.

 

Glad våffeldag! 

/Hälsocoach Sanna Dahlström 

Två hälsosamma frukostfavoriter

Norrköping Jag ❤ frukost! Jag älskart. Men jag vet att alla inte känner så. En del kämpar för att hitta en rutin som funkar.. 

Även om jag är en sån som diggar frukost så är det även för mig bråttom ibland, kanske slänger jag med mig något i farten eller så tar jag med mig frullen till efter morgonträningen, helt enkelt för att jag inte var sugen så tidigt på morgonen.

Då kan det vara bra att ha förberett någon av dessa två favoriter. Håll till godo! 

 



Chiapudding grundrecept, 2 port

  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl osötad nötmjölk eller vanlig mjölk (jag diggar kokosdryck bäst)
  • 1 tsk honung/agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver

Nattgröt (Overnight oats), 2 port

  • 2dl havregryn, gärna fiberberikade
  • 1 msk chiafrön
  • 3 dl osötad nötmjölk, vanlig mjölk eller vatten
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1-2 tsk honung/agavesirap

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna kvällen innan, rör om väl. Låt stå i kylen över natten.

 

Förslag på toppings till din chiapudding/nattgröt:

  • Hemmagjord granola
  • Vaniljkvarg utan tillsatt socker
  • kanel, kardemumma eller saffran
  • Frukt & bär (äpple och kanel är ju en klassisk kombo som alltid funkar)
  • Kokosflingor, nötter eller torkad frukt
  • Äppelmos eller sylt utan tillsatt socker

 

Fler goda frukostar hittar du här:

Smaklig frulle!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se