Logga in
Logga ut
Nödsituation när cyklist sparkade på bil - Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Byt bank – Sänk Nordea!

Häromdagen pratade jag både i P4 Östergötland och NT om att Vänsterpartiet i Norrköping och Östergötland byter bank från Nordea. Det gör vi helt enkelt för att Nordea i höstas hotade om att lämna landet om regeringen införde hårdare regler för att betala till en buffert för att klara nästa bankkris (de så kallade reolutionsavgifterna). Trots att regeringen mildrade de nya bankreglerna så gör alltså Nordea allvar av sitt hot och flyttar till Finland.

I grund och botten handlar det om att Nordea tyckeratt det blir för höga avgifter och för låga vinster i Sverige. Förra året gjorde Nordea 41 miljarder (alltså 41 tusen miljoner). Vinsten skapas till stor del genom ren spekulation som dock grundas på våra sparpengar och våra bostadslån. Och framförallt kan Nordea spekulera för att alla vet att vi skattebetalare räddar banken vid en kris, utan det skulle ingen tro på att Nordea har säkerhet för sin enorma spekulationsverksamhet. Nordea var en bank som vi tillsammans faktiskt räddade under 90-talskrisen. Nordea var också en av bankerna som var mest involverad i den avancerade ekonomiska brottsligheten som avslöjades i Panamaläckorna för något år sedan. Att det är just Nordea som nu av ren girighet nu väljer att flytta säger mycket om både storhetsvansinnet och omoralen i bankens ledning.

Men på sätt och vis kan dom gott dra till Finland. Eftersom banken upprepade gånger visat hur oseriös och risktagande den är så kan det faktiskt minska risken för oss skattebetalare att stå för deras säkerhet under nästa bankkris som återigen kommer att slå hårt mot just Nordea. Och Sverige har även efter flytten en oproportionerligt stor banksektor.  Det är dock synd om det finska folket som nu får stå för säkerheten för just denna bank. Och nej, EU:s bankunion är inget tungt argument i sammanhanget, dom har inte ens kapital att rädda en enda krisande storbank. Det är ett sådant kapital som regeringen försökte bygga upp här.

Vi flyttar nu våra pengar från Nordea och uppmanar alla andra att göra likadant, Vänsterpartiet har såklart inte så mycket kapital att tala om. Men när de stora fackföreningarna nu med rätta flyttar sina miljarder så lovar jag att också bankdirektörerna börjar kallsvettas. Om nu bara alla vanliga småsparare och bolånekunder fortsätter att flytta till andra banker så kanske detta faktiskt kan vara början till slutet på bankernas oansvarighet och gräddfil i dagens ekonomi. Och du, det är faktiskt lätt att bya bank – läs mer på t.ex. Bytabank.se. Personligen tycker jag att den kundägda Länsförsäkringar bank verkar vara en av de mer stabila och seriösa.

För övrigt finns det mycket mer att göra för att få till en bättre och mer välfungerande banksektor. Exempelvis bör vänsterpartiets förslag om bankdelningslag förverkligas, det skulle kortfattat innebära att vettig låneverksamhet som bolån och företagslån skulle täckas av skattebetalarnas säkerhetsgarantier vid kris. Men att bankernas rena spekulationsverksamhet skulle få klara sig själv.

Vilket parti står för svenska värderingar?

Vilket parti står egentligen för tradition, stabilitet och svenska värderingar i det här landet?

De senaste 100 åren i Sverige har till stor del präglats av två politiska rörelser. Arbetarrörelsens socialistiska kamp för jämlikhet. Och kvinnorörelsens feministiska kamp för jämställdhet. Först fördes kampen i motvind i ett odemokratiskt samhälle. Men sedan har allt fler segrar vunnits och just jämlikhet och jämställdhet blev de grunder Sverige vilade på och målet för samhällets strävan. Förvisso är det så att nyliberalismens intåg i S och i samhället på 80-talet gjort att jämlikheten drabbats av kraftiga bakslag, medan jämställdhetskampen faktiskt fortfarande går framåt på många områden.

Med detta som bakgrund skulle jag på denna dag säga att det kanske lite oväntat är Vänsterpartiet som i ensam majestät numera står upp för de grundläggande svenska traditionerna och värderingarna när det gäller jämlikhet och jämställdhet. Vi värnar och kämpar fortfarande för dessas förverkligande.

Ha en bra 6 juni!

Skulden är Israels

Det här med utrikespolitik är sällan det som får mest utrymme i valtider – och debatten har under senare tid blivit allt mer urlakad och amerikaniserad. Men utrikespolitik är viktigt för världen och också för Sverige. Utan en varaktig fred i mellanöstern kommer människor fortsättas att dödas, förtryckas och också tvingas fly till Europa. För att uppnå en stabil fred krävs två grundläggande förutsättningar. 1. En framförhandlad avspänning mellan Saudiarabien och Iran och alla deras satelliter och allierade. 2. En rättvis tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. Bägge dessa problem förutsätter att Stormakter som USA och Ryssland håller tassarna borta eller åtminstone sätter sig ner och förhandlar.

I dagsläget anser regionens mäktigaste militärmakt Israel att dom kan göra precis vad dom vill i Mellanöstern utan några konsekvenser – oavsett om det handlar om att bomba andra länder eller behandla palestinierna värre än djur. Man räknar helt enkelt med aktiv uppbackning av USA och att EU och Saudiarabien godkänner det hela och att ingen annan bryr sig. Därför måste omvärlden tvinga Israel till förhandlingsbordet – och Sverige som ju erkänt Palestina borde ha en viktig roll att spela där. Så här känner jag inför det som hänt de senaste dagarna i Gaza:

Israel är en rasistisk apartheidstat som sedan länge praktiserar etnisk rensning på Västbanken och belägrar Gaza. Därför är landet inte heller att betrakta som en demokrati – för det ockuperade människorna finns inga mänskliga rättigheter alls. Den Israeliska staten blir nu allt brutalare i sitt förtryck av palestinierna. Igår var det 70-årsdagen av den palestinska katastrofen ”Nakba” och Israels grundande. Israels främsta allierade USA var på besök för att flytta sin ambassad till det illegalt ockuperade Jerusalem. Föga förvånande protesterade palestinierna denna dag – de palestinier som varje dag förvägras alla möjligheter till ett rimligt liv och utsätts för den råaste och mest systematiska rasism.

Demonstranterna möttes utanför Gaza av den israeliska arméns Tanks och krypskyttar. Dessa hotades aldrig på något sätt av demonstranterna. Den Israeliska staten valde då fullt medvetet att kallblodigt att på direkta order mörda minst 50 försvarslösa människor med kulor designade för att orsaka maximal skada. Över 50 människor med familjer, liv och drömmar som demonstrerade för frihet mördades igår. 100-tals andra fick sina ben krossade och muskler sönderslita av ockupationsarméns kulor.

Omvärlden håller överlag käften – frånsett länder som USA som hyllar mördandet, och partier som Liberalerna var partiledare samma dag gratulerar Israel.

Men det finns undantag – Sydafrika drog omedelbart tillbaka sin ambassadör. För dom vet hur det är att leva under mördande rasistiskt förtryck.

Att bojkotta Israel kulturellt, politiskt och framförallt ekonomiskt tills Palestinierna får frihet och självstyre. Det är den enda vägen framåt.Ovan några av de människor som levde igår morse men som Israel nu dödat. Från vänster till höger: Ahmed Altetr, Motassem Abu Louley, Alaa Alkhatib, Ezz el-din Alsamaak, Ahmed Alrantisi, Fadi Abu Salmi.

Århundrades 1 maj med Adam Tensta!

Nu är det inte länge kvar till århundradets 1 maj – och i Norrköping kommer vi i Vänsterpartiet ha det största första maj-tåget och bästa arrangemanget. För så bra går det just nu. Jag kommer att vara huvudtalare – något jag verkligen ser fram emot – men jag lovar att inte bli långrandig! Dagens höjdpunkt kommer dock att bli Adam Tensta som spelar för oss i Vasaparken. Jag hade inget större grepp på hans musik tidigare – men det är ju riktigt jäkla modernt och grymt bra alltså!

Vi kommer att bjuda på frukost och fika redan från 9:00 på ABF Bergslagsgården dit alla är välkomna. Samling sker på Skvallertorget 11:00 där bland annat Vänsterns Blåsorkester spelar.

11:30 avgår det största första maj-tåget i Norrköping från Skvallertorget via Drottninggatan för tal och musik i Vasaparken. Där kommer det finnas mat till försäljning och aktiviteter för barn som ansiktsmålning. Ta med dig vänner och familj, ingen är för ung eller för gammal.

Kom dit! Ta med dina vänner och bekanta, bjud in alla du känner till Facebookevenemanget. Eller dela Vänsterpartiet Östergötlands första valfilm – utan att skryta törs jag säga att det är den bästa som producerats i länet någonsin.

Tillsammans går vi ihop på 1 maj och manifesterar för allas vår jämlikhet och frihet!

PS. Vädret kommer självklart att vara strålande! (antyd inget annat!)

Årets viktigaste motion!

Säkra städerskornas arbetsvillkor!

Förra veckans, ja det här årets, viktigaste politiska gärning var för min del utan tvekan när vi lyfte frågan om personalens villkor vid upphandling i kommunfullmäktige. Det handlar om att praktiskt förbättra arbetsvillkoren för några av de mest pressade och lågavlönade arbetarna i Sverige idag. Det vill säga de som utsätts för kommunala upphandlingar.”Kortfattat” handlar det om vårt förslag om att tillämpa personalövertagande vid alla kommunala upphandlingar. Idag så riskerar alla som jobbar i någon av kommunens upphandlade verksamheter:
- Att får börja om på ingångslöner efter många års erfarenhet.
- Bli av med extra semesterdagar som man arbetat och förhandlat sig till.
- Provanställning och otrygghet även om man gjort jobbet i 10 år och det är samma jobb!

Det innebär i praktiken dumping av löner och arbetsvillkor betalt med våra gemensamma skattepengar vid varje ny upphandling. En av de största och mest utsatta grupperna där pressen gjort det omöjligt att göra ett bra jobb är städningen i kommunen. Men det gäller många andra också allt från transportarbetare och väktare till sophämtare. Vänsterpartiet vill att Norrköping kommun ska kunna lova all personal:

- Vi kommer inte att sänka era löner eller arbetstider via pressade upphandlingar.
- Ni blir inte av med jobbet över en natt efter år av slit.
- Som tack för er insats för Norrköping så garanterar vi er schyssta anställningsvillkor!

Då kommer också den anställde att med stolthet och rak rygg att kunna säga att man jobbar på kommunalt uppdrag.

Majoriteten var positivt inställda till motionen och lovade att man skulle sätta stopp för prispress och social dumpning. Att-satsen i motionen var dock inte tillräckligt välformulerad rent juridiskt så jag lämnade in en ny på samma fullmäktige. Men jag tror och hoppas verkligen att Socialdemokraterna kommer genomföra detta nu. Det kommer att kosta kommunen mer men det blir drägliga arbetsvillkor och det kommer finnas tid att utföra arbetet ordentligt. Jag lovar att följa upp frågan noggrant!


För övrigt så är Israel är en apartheidstat och en ockupationsmakt som systematiskt bedriver etniska rensning på och mördar palestinier. Det är inga överdrifter utan en väl avvägd beskrivning av situationen. Denna stat stöttas aktivt av EU. Jag tycker att alla vettiga och demokratiska länder bör införa stenhårda ekonomiska och politiska sanktioner mot Israel tills ockupationen och den etniska rensningen upphör, alla illegala bosättningar rivs och 1967 års gränser återupprättas. Då kan vi snacka - fram tills dess bör vi alla gemensamt fördöma Israels agerande. Som den gångna helgen då krypskyttar och tanks kallblodigt mördat över 15 civila palestinier som demonstrerade vid det belägrade Gazas gräns. De flesta var ungdomar och flera mördades med skott i ryggen när de var på väg därifrån... 

RÄDDA AFRIN - STOPPA TURKIETS KRIG!

Då är jag tillbaka till detta ämne som syns allt för lite i svensk debatt.

Turkiet styrs av en reaktionär och auktoritär regim som gjort det till sitt huvudsyfte att förfölja och döda kurder. Turkiet är NATO-medlem och de hypermoderna vapen de använder för att mörda kurder kommer från väst.Kurderna i PYD i de från Assad befriade delarna av norra Syrien är den enda politiskt och demokratiskt progressiva kraften i det fruktansvärda inbördeskriget, ja nästan i hela Mellanöstern. Stora framsteg för kvinnors rättigheter och tolerans för minoriteter har präglat kurdernas självstyre. Det var också dessa kurder som med stöd av främst amerikanska bombningar till priset av många döda gerillasoldater krossade den Islamska Staten i Syrien - något hela världen bör tacka dem för.

Turkiet såg på när IS erövrade gränsområdena och slaktade kurder och araber i tusental, sannolikt hjälpte man till och med till i viss utsträckning. Kurderna har nu besegrat IS i nästan hela Syrien och de norra delarna av landet har blivit en fredlig tillflyktsort för 100 000-tals flyktingar, särskilt Afrin som inte tidigare rörts av kriget.

Det var den 20 januari som Turkiet tillsammans med sina lojala islamistiska miliser valde att illegalt invadera Afrin. I en och en halv månad har de lätt beväpnade kurdiska gerillasoldater som besegrade IS stått emot NATO:s näst största krigsmaskin. USA och Ryssland är måna om sin relation med Turkiet och har hållit tyst, EU och Sverige har också varit pinsamt tysta.

De gröna pilarna markerar den turkiska militären och deras allierade milisers framryckning...

Nu står Turkiet och jihadisterna bara kilometer utanför den tidigare fredliga huvudstaden Afrin som snart är omringad. Mellan 700 000 och en miljon människor är fångade av turkiet och beväpnade islamsiter. Dessa har under hela kampanjen uttalat blodiga hot mot alla kurder och mot alla som inte är stenhårda sunnimuslimer.

Etnisk rensning och folkmord är ett reellt hot och redan har tusentals civila och soldater som besegrade IS dödats.

I veckan var Frankrike först ut med att fördöma Turkiets blodiga och orättfärdiga krig. Vi Vänsterpartister är glasklara i vårt fördömande. Men var är resten av Sveriges politiker?

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se