• tisdag 24 oktober 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
En stjärna på slottet! Åsa Sjöbergs blogg Åsa Sjöbergs blogg
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Därför lämnade (V)i fullmäktige

I måndags lämnade jag och samtliga i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp sessionssalen under pågående kommunfullmäktige. Här ska jag förklara varför.

 

Kommunfullmäktige i Norrköping har länge plågats av allt mer öppen främlingsfientligt från Sverigedemokraterna med förakt och hat mot norrköpingsbor med invandrarbakgrund. Ofta kombinerat med en rättshaveristisk och aggressiv debatton. Ikväll fick vi i Vänsterpartiet nog när SD gick över alla gränser för vad som borde behandlas i fullmäktige. Deras interpellation som enligt rubriken skulle ha handlat om ”återvändande jihadister” (ett relevant ämne för övrigt) handlade istället helt om främlingsfientliga rykten och förtal.

 

Hela V-gruppen för kvällen (jag fotade)

Vi i Vänsterpartiet valde att väcka en ordningsfråga om att interpellationen inte skulle få ställas, det kan såklart en demokratisk församling själv välja. Rent konkret handlade det om att SD-interpellanten och riksdagsledamoten Marcus Wiechel bland annat påstod att kvinnor i heltäckande slöja i Norrköping kunde kopplas till en IS-krigare som dödats i Syrien. Det fanns inga belägg för en sådan grotesk koppling.

 

Vidare spred SD i interpellationen lögner om att en muslimsk församling i Norrköping skulle ha "starka band" till IS och Al Qaida. Inte heller för dessa hårresande påståenden gavs några som helst bevis eller fakta. Enbart främlingsfientliga stereotyper och ryktesspridning. Om interpellanten haft bevis för detta borde han rimligen ha gått till SÄPO och inte till fullmäktige. Hade SD:s interpellation rört en individ hade det sannolikt varit åtalbart som förtal.

 

Tyvärr höll inte övriga fullmäktige med och beslutade att interpellationen skulle få ställas. Som vi sagt från början så ställde vi oss då upp och lämnade sammanträdessalen under behandlingen av interpellationen. Vi accepterar helt enkelt inte att Fullmäktige blir en arena för att sprida hat mot muslimska Norrköpingsbor, eller någon annan religiös eller etnisk grupp heller för den delen. 


Någonstans måste man dra en anständighetens gräns och det gjorde vi ikväll.

 

För övrigt så lät presidiet oss inte fortsätta tjänstgöra efter interpellationen då dom ansåg att vi lämnat själva sammanträdet.  Men njaaa, vi hade lämnat sessionssalen och inte fullmäktigesammanträdet. I Norrköpings fullmäktige finns det både ljud och möjlighet att se sammanträdet från foajén där vi uppehöll oss. Vilket många ledamöter gör för att sträcka på benen efter 4-5 timmars sammanträde. Så presidiet gjorde en väldans hård tolkning av kommunallagen. Men dock, oftast är det enklast att helt enkelt följa presidiet. Det var bara en formaliafråga och det var inga beslutsärenden kvar så det får i detta sammanhang ses som mindre viktigt.

Sluta handla på City Gross?

City Gross i Norrköping beter sig nämligen riktigt svinigt mot sina anställda. Nu vill man tvinga nästan halva personalstyrkan, 28 av 65 personer att gå ner i arbetstid. Fackföreningen handels har kämpat hårt emot detta, om det är arbetsbrist är det i så fall bättre att säga upp några än att godtyckligt minska människors arbetstid.

Detta kallas ”hyvling” och är ett nytt vidrigt fenomen på svensk arbetsmarknad. I praktiken innebär det att svensk anställningstrygghet inte längre är värd ett jota. Imorgon kan din arbetsgivare helt enkelt halvera din arbetstid om hen känner för det. Detta har blivit praxis sedan ArbetsDomstolen till allas förvåning dömde att det var lagligt.

Nu behöver det snabbt lagstiftas för att täcka detta gapande hål i anställningstryggheten. Annars är det inte bara folks försörjning som är hotad utan arbetsgivaren kan dessutom godtyckligt skriva ner arbetstiden för alla dom inte gillar, t.ex. fackliga aktivister.

Det är riktigt illa av City Gross att dom gör detta mot sina anställda, det är ju dom som tjänat in företagets vinster under alla år. Nu kommer många inte ens kunna försörja sig på sitt arbete och kan tvingas säga upp sig eller söka fler deltidsjobb. Om City Gross gör verklighet av detta så kommer jag inte att handla i butiken mer. Du borde fundera på att göra detsamma för det kan vara du som blir hyvlad nästa gång!

Läs mer i NT eller här: https://www.handelsnytt.se/city-gross-hyvlar-tid-28-i-norrkoping

För övrigt är det budgetdebatt i kommunfullmäktige imorgon. I vanlig ordning är det Vänsterpartiet som satsar på välfärden – rätt till 30 timmar i förskolan för alla barn, satsning på träffpunkter och kommunalt byggbolag är några av våra storsatsningar!

Om ”Me too" och vad (v)i gör åt det

#me too är ett fenomen som spritt sig som en löpeld på sociala medier. Det handlar om att kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier eller sexuellt våld meddelar det genom den korta frasen. Och på så sätt synliggörs ett enormt samhällsproblem. Texten som många bifogar lyder:

”Me too.
If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote "Me too." as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.
#metoo #EndSexualAssault”


Men faktiskt inte ”me too”. För jag är snubbe och slipper oftast sådant i det här tröttsamma jävla patriarkatet. Men så många av mina vänner och partikamrater som är kvinnor har utsatts, en förkrossande majoritet faktiskt. Över detta och att det bara fortsätter känner jag enorm sorg och ilska. Vi män måste börja ta ansvar – också för varandra.

Som en del av en feministisk vänsterrörelse kan man dock också vara en del i att göra något åt saken politiskt. För så här kan det inte fortsätta. Västerpartiet Norrköping har i vårt budgetförslag att alla elever i Norrköpings skolor ska få en jämställdhetsutbildning, där det för tjejerna ska ingå feministiskt självförsvar. Precis för att medvetandegöra och motverka sexuellt våld, trakasserier och hot.

Och på riksnivå driver Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker på för ny lagstiftning. Och efter att vi kämpat länge så verkar de andra partierna börja lyssna. Vi vill införa en samtyckeslag och att de som begår övergrepp ska kunna dömas för oaktsamhet, det skulle kunna verka både normerande och avskräckande. Och framförallt få fler av gärningsmännen dömda (gällande sexualbrott är 97% av förövarna män enligt BRÅ).


Nästa generation förtjänar att leva i ett jämställt samhälle!

Nej till Nato! - Ja till Aurora?

När det gäller försvarspolitiken så har Vänsterpartiet under de senaste två mandatperioderna omvärderat mycket av vår försvarspolitik. Bland annat med hjälp av vår tidigare riksdagsledamot från Norrköping - Torbjörn Björlund. Vi har numer en tydlig linje där vi är för ett allmänt värnpliktsförsvar vars främsta uppgift är att försvara landet och dess innevånare. Detta i motsats till den försvarspolitik som tidigare fördes med en liten yrkesarmé som främst skulle kriga i andra länder. Nu pratar de flesta partierna på liknande sätt. Självklart måste en försvarsarmé öva på att försvara sig mot anfall vilket är just vad som gjorts under den största militära övningen i Sverige sedan kalla krigets slut – Aurora 17.

Men det finns en bråddjup skillnad i svensk försvarspolitik. De övriga partierna har skrivit på ett ”värdlandsavtal” med NATO, vilket i praktiken är extremt nära att gå med i militäralliansen. Ja, högerpartierna vill ju gå med i NATO fullt ut. Denna avgörande skillnad speglas i att Vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som protesterat mot Aurora.

Men faktiskt – vi har snarare protesterat mot NATO:s och USA:s deltagande i Aurora än övningen i sig. För det är vad det handlar om. Genom att vi nu öppet visar omvärlden att vi räknar med och samarbetar med NATO och upplåter våra baser åt dem så är ”alliansfriheten” helt enkelt inte mycket värd längre.

I praktiken kan man säga att det mest realistiska scenariot för en väpnad konflikt i Sveriges närområde involverar NATO/USA mot Ryssland i någon form.  Man ska dock ha klart för sig att risken är enormt liten. För båda parter har fruktansvärt mycket att förlora på det, både politiskt, ekonomiskt och i människoliv. Till saken hör också att Ryssland skulle vara totalt chanslöst. De har inte ens en tiondel av NATO:s försvarsbudget och en oerhört mycket svagare ekonomi. De skulle helt enkelt oundvikligen förlora. Vilket på sätt och vis gör det hela ännu farligare

I ett scenario där misstag och missbedömningar leder till en storskalig konflikt mellan Ryssland och USA så ökar risken för att den totalt underlägsna parten kan använda taktiska kärnvapen för att uppnå ett litet övertag eller förhandlingsutrymme. Vilket i sin tur kan eskalera snabbt. I dagsläget då det mycket väl skulle kunna finnas amerikanska styrkor i Sverige skulle vi vara ett fullt möjligt mål både för konventionella och nukleära vapen, minst lika troligt som de närliggande NATO-länderna. Det är såklart objektivt sett dåligt och farligt för alla Sveriges innevånare. Jag skulle hävda mycket sämre än den ”säkerhet” NATO kan erbjuda.

Till detta kan läggas att NATO leds av den nation som under efterkrigstiden krigat mest i andra länder, har flest militärbaser, lägger överlägset mest på upprustning och har flest civila liv på sitt samvete så känns samarbetet ännu sämre. Bara under 2000-talet pratar vi här om en nation som är egenhändigt ansvarig för ständiga krig, miljoner döda och flera raserade länder bara i mellanöstern. Det är inte ett land vars militär jag tycker att vi ska hjälpa, stötta eller samarbeta militärt med.

Sen måste jag väl också tillstå att jag avviker något från partilinjen när det gäller försvaret. Jag tycker nämligen att det är rätt rimligt satsa mer på försvaret än vad som gjordes under början av 2000-talet. Även om tävlandet i att lägga flest miljarder som t.ex. Liberalerna sysslar med nuförtiden bara är fånigt. Att ha en rimlig försvarsförmåga utan att riskera välfärd och infrastruktur är dock klokt – särskilt som vi inte vet hur säkerhetsläget ser ut om 10 eller 20 år. Den tilltagande extremnationalismen i Europa är exempelvis oroande då den historiskt sett ofta inneburit krig om den kommit till makten. För att inte tala om de ännu större samhällsutmaningar som klimatförändringar eller ekonomiska kriser på sikt kan leda till och där ett upprustat civilförsvar är helt nödvändigt.

Så när Aurora nu är slut – att det svenska försvaret övar är bra eftersom det ökar vår försvars- och avskräckningsförmåga samt höjer tröskeln för en potentiell angripare. Att öva tillsammans med NATO och ha ett värdlandsavtal med dem är däremot dåligt, till och med farligt och ett skarpt brott med den rätt framgångsrika och populära neutralitetspolitiken.

 

För övrigt så ser Kvartettens senaste budget vansinnigt oinspirerad ut. Stora generella besparingar och en liten satsning på skolan? Glädjande dock att de efter att jag tjatat om saken i över 3 år åtminstone nämner att det kanske vore en idé att bygga några hyreslägenheter som inte är löjligt dyra i kommunen…

Byt bank – Sänk Nordea!

Häromdagen pratade jag både i P4 Östergötland och NT om att Vänsterpartiet i Norrköping och Östergötland byter bank från Nordea. Det gör vi helt enkelt för att Nordea i höstas hotade om att lämna landet om regeringen införde hårdare regler för att betala till en buffert för att klara nästa bankkris (de så kallade reolutionsavgifterna). Trots att regeringen mildrade de nya bankreglerna så gör alltså Nordea allvar av sitt hot och flyttar till Finland.

I grund och botten handlar det om att Nordea tyckeratt det blir för höga avgifter och för låga vinster i Sverige. Förra året gjorde Nordea 41 miljarder (alltså 41 tusen miljoner). Vinsten skapas till stor del genom ren spekulation som dock grundas på våra sparpengar och våra bostadslån. Och framförallt kan Nordea spekulera för att alla vet att vi skattebetalare räddar banken vid en kris, utan det skulle ingen tro på att Nordea har säkerhet för sin enorma spekulationsverksamhet. Nordea var en bank som vi tillsammans faktiskt räddade under 90-talskrisen. Nordea var också en av bankerna som var mest involverad i den avancerade ekonomiska brottsligheten som avslöjades i Panamaläckorna för något år sedan. Att det är just Nordea som nu av ren girighet nu väljer att flytta säger mycket om både storhetsvansinnet och omoralen i bankens ledning.

Men på sätt och vis kan dom gott dra till Finland. Eftersom banken upprepade gånger visat hur oseriös och risktagande den är så kan det faktiskt minska risken för oss skattebetalare att stå för deras säkerhet under nästa bankkris som återigen kommer att slå hårt mot just Nordea. Och Sverige har även efter flytten en oproportionerligt stor banksektor.  Det är dock synd om det finska folket som nu får stå för säkerheten för just denna bank. Och nej, EU:s bankunion är inget tungt argument i sammanhanget, dom har inte ens kapital att rädda en enda krisande storbank. Det är ett sådant kapital som regeringen försökte bygga upp här.

Vi flyttar nu våra pengar från Nordea och uppmanar alla andra att göra likadant, Vänsterpartiet har såklart inte så mycket kapital att tala om. Men när de stora fackföreningarna nu med rätta flyttar sina miljarder så lovar jag att också bankdirektörerna börjar kallsvettas. Om nu bara alla vanliga småsparare och bolånekunder fortsätter att flytta till andra banker så kanske detta faktiskt kan vara början till slutet på bankernas oansvarighet och gräddfil i dagens ekonomi. Och du, det är faktiskt lätt att bya bank – läs mer på t.ex. Bytabank.se. Personligen tycker jag att den kundägda Länsförsäkringar bank verkar vara en av de mer stabila och seriösa.

För övrigt finns det mycket mer att göra för att få till en bättre och mer välfungerande banksektor. Exempelvis bör vänsterpartiets förslag om bankdelningslag förverkligas, det skulle kortfattat innebära att vettig låneverksamhet som bolån och företagslån skulle täckas av skattebetalarnas säkerhetsgarantier vid kris. Men att bankernas rena spekulationsverksamhet skulle få klara sig själv.

Välfärdsprofitörerna gråter ut

Och jag ler brett! Nog gör Vänsterpartiet skillnad i sitt samarbete med regeringen ändå! Så jäkla ilskna som svenskt näringsliv blev nuveckan när vänstern och Löfven presenterade vårt gemensamma förslag för att stoppa vinstjakten har inte storkapitalet varit på ett bra tag. Och Carloa Lemne från svenskt näringsliv har ju dessutom helt rätt när hon säger:

 

"– Beskedet att regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om att gå vidare med förslag om att hindra företag att gå med vinst är skrämmande och för tankarna tillbaka till 1970-talet. Att lagreglera hur mycket vinst ett privat företag får göra är ett kraftfullt ingrepp i äganderätten och den fria företagsamheten…”

 

På 70-talet hade vi ju en välfärd som inte läckte skattepengar till vinster. Det var ett mycket bättre system där inte 10-tals miljarder slösades bort till rika människors profiter varje år och där svensk skola var världsledande istället för något att skämmas för. Och ja – jag tycker verkligen att regeringen borde göra mycket kraftfulla ingrepp i den fria företagsamheten i välfärdssektorn. För dagens för företagen supergenerösa system innebär att mindre av mina och dina skattepengar till välfärd, mindre vård, skola och omsorg helt enkelt. Det finns en anledning till att inga länder på planeten tagit efter Sverige på det här området…

 

Det är så jäkla ledsamt att Socialdemokraterna i Norrköping låter Stjernkvists gör precis tvärtemot regeringen och privatisera ännu mer här i kommunen. Resultatet kommer som överallt annars att bli mindre pengar till verksamhet vilket ger färre anställda, lägre löner och sämre hemtjänst.

 

För övrigt så välkomnar jag regeringens satsning på både försvaret och polisen. På försvaret för att det behövs om vi ska kunna vara alliansfria och neutrala , vilket jag verkligen vill. Och på polisen för att det behövs fler poliser, inte minst för att öka tryggheten på mindre orter och för att förbättra deras arbetsvillkor och löner.

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se