Guidetti i skuggan av Z Mirzas fotbollsblogg Mirzas fotbollsblogg
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Därför lämnade (V)i fullmäktige

I måndags lämnade jag och samtliga i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp sessionssalen under pågående kommunfullmäktige. Här ska jag förklara varför.

 

Kommunfullmäktige i Norrköping har länge plågats av allt mer öppen främlingsfientligt från Sverigedemokraterna med förakt och hat mot norrköpingsbor med invandrarbakgrund. Ofta kombinerat med en rättshaveristisk och aggressiv debatton. Ikväll fick vi i Vänsterpartiet nog när SD gick över alla gränser för vad som borde behandlas i fullmäktige. Deras interpellation som enligt rubriken skulle ha handlat om ”återvändande jihadister” (ett relevant ämne för övrigt) handlade istället helt om främlingsfientliga rykten och förtal.

 

Hela V-gruppen för kvällen (jag fotade)

Vi i Vänsterpartiet valde att väcka en ordningsfråga om att interpellationen inte skulle få ställas, det kan såklart en demokratisk församling själv välja. Rent konkret handlade det om att SD-interpellanten och riksdagsledamoten Marcus Wiechel bland annat påstod att kvinnor i heltäckande slöja i Norrköping kunde kopplas till en IS-krigare som dödats i Syrien. Det fanns inga belägg för en sådan grotesk koppling.

 

Vidare spred SD i interpellationen lögner om att en muslimsk församling i Norrköping skulle ha "starka band" till IS och Al Qaida. Inte heller för dessa hårresande påståenden gavs några som helst bevis eller fakta. Enbart främlingsfientliga stereotyper och ryktesspridning. Om interpellanten haft bevis för detta borde han rimligen ha gått till SÄPO och inte till fullmäktige. Hade SD:s interpellation rört en individ hade det sannolikt varit åtalbart som förtal.

 

Tyvärr höll inte övriga fullmäktige med och beslutade att interpellationen skulle få ställas. Som vi sagt från början så ställde vi oss då upp och lämnade sammanträdessalen under behandlingen av interpellationen. Vi accepterar helt enkelt inte att Fullmäktige blir en arena för att sprida hat mot muslimska Norrköpingsbor, eller någon annan religiös eller etnisk grupp heller för den delen. 


Någonstans måste man dra en anständighetens gräns och det gjorde vi ikväll.

 

För övrigt så lät presidiet oss inte fortsätta tjänstgöra efter interpellationen då dom ansåg att vi lämnat själva sammanträdet.  Men njaaa, vi hade lämnat sessionssalen och inte fullmäktigesammanträdet. I Norrköpings fullmäktige finns det både ljud och möjlighet att se sammanträdet från foajén där vi uppehöll oss. Vilket många ledamöter gör för att sträcka på benen efter 4-5 timmars sammanträde. Så presidiet gjorde en väldans hård tolkning av kommunallagen. Men dock, oftast är det enklast att helt enkelt följa presidiet. Det var bara en formaliafråga och det var inga beslutsärenden kvar så det får i detta sammanhang ses som mindre viktigt.

Ett Norrköping för alla?

Här följer min debattartikel från det som tyvärr blev det sista numret av ETC Norrköping. Det handlar om att vänstern har förslagen för att lösa norrköpingsbornas problem - bostäder, arbetslöshet, välfärd, medan Kvartetten saknar ambitioner eller helt enkelt vill avsäga sig ansvaret till privata företag. Det är hopplöshetens politik.

Ett Norrköping för alla – inte bara för några få

Sverige och Norrköping är rikare än någonsin tidigare. Det här betyder att vi skulle kunna bygga ett samhälle och en stad som fungerar för alla. Ett Norrköping där en vettig bostad, en fungerande välfärd och ett meningsfullt arbete vore en självklarhet för alla.

Tyvärr är det inte så i dag. Den S-borgerliga kvartetten som i dag styr Norrköping har misslyckats på alla de tre områdena trots den ekonomiska högkonjunkturen.

När det gäller bostäder har byggandet äntligen kommit igång vilket är bra. Men tyvärr byggs det bara för höginkomsttagare. Kvartetten menar att det inte går att bygga billigt, eller åtminstone att det är omöjligt för dem att göra något åt saken utan skyller på regeringen. Det är inte värdigt Norrköping. I städer som Göteborg, Västerås och Örebro har politikerna valt att göra något åt problemet och utvecklat modeller för att styra byggandet mot billigare lägenheter. Det skulle såklart fungera här också om viljan fanns.

Dessutom äger kommunen Hyresbostäder AB, ett bolag med stark ekonomi som skulle kunna bygga billigare om de fick ett tydligt uppdrag. Det har vi i Vänsterpartiet föreslagit men Kvartetten har sagt nej. Med dagens politik så ökar trångboddheten och konkurrensen om de få billigare lägenheterna för varje dag.

När det gäller arbetslösheten så är den fortfarande mycket högre i Norrköping än i resten av Sverige, uppåt 12 procent. Här finns det mycket att göra. Det behövs långsiktiga satsningar på både skolan och vuxenutbildningen för att fler ska kunna få de jobb som finns och de som kommer med ostlänken. Dessutom behövs mer aktiva och visionära åtgärder. Exempelvis skulle ett kooperativt företag som inte flyttar utomlands kunna få kommunala industrilån och eget kommunalt bostadsbyggande skulle kunna ge jobb i kommunen.

Socialdemokraterna har tillsammans med högerpartierna och SD valt att införa LOV och därmed påbörja privatiseringen av hemtjänsten i Norrköping. Privata bolag har färre anställda och lägre löner än den gemensamt ägda äldreomsorgen – det är så det gör sina vinster. Resultatet blir färre jobb och lägre inkomster. 

Undersköterskorna garanteras inte heller rätten att jobba heltid eller slippa delade turer av de nya privata företagen i kommunen. Dessutom är privatiseringen ett brutet vallöfte av Socialdemokraterna. Vänsterpartiet vill i stället för privatiseringen se mer inflytande för de äldre i behov av hjälp och mer resurser till äldreomsorgen.

Kvartetten har alltså inte fått den ekonomiska högkonjunkturen att jobba för alla Norrköpingsbor – i stället ökar klyftorna i vår stad.

I september nästa år har du chansen att göra något åt det. Bara med ett riktigt starkt Vänsterparti så kan Norrköpingspolitiken tydligt styra mot bostäder för alla, kamp mot arbetslösheten och en välfärd att lita på.

För övrigt är det tragiskt att en pressröst nu tystnar, särskilt an av få progressiva sådana, nu när ETC Norrköping försvinner.

Nicklas Lundström (V)
Kommunstyrelse- och kommunfullmäktigeledamot

Var med i Moa Martinsson-filmen!

På nyårsafton kommer nästa masscen i den legendariska vänsterfilmaren Maj Wechselmann film om arbetarförfattaren Moa Martinsson spelas in här i Norrköping! Norrköping är en arbetarstad där den socialistiska kampen mot klassorättvisorna alltid har varit stark. Något som Moa Martinsson skildrar bättre, mänskligare och skarpare än kanske någon annan i sina norrköpingsböcker (som många andra tycker jag nog att ”Kungens Rosor” är den allra bästa av dem).

Så om du är i Norrköping borde du definitivt delta som statist i den i nyårsscenen! Höga hattar finns till utlåning, särskilt män i rockar behövs det många fler av. Kom igen nu Norrköping, anmäl er!

 

 

För övrigt så är jag grymt besviken på att kostym- och dräktsossarna väljer att göra upp med högern om att höja pensionsåldern. För riksdagsmän och högutbildade kontorsråttor är detta sällan ett problem. Men för svenska arbetare är det riktigt illa.

Den GENOMSNITTSLIGA pensionsåldern för LO-arbetare är 63,8 år. För kommunalare är den under 63. Det betyder att en massa människor kommer att få svårt att orka jobba till pensionen. Och detta alltså samtidigt som kraven och tempot höjs. Och samtidigt som Sverige aldrig i historien varit rikare än idag…

https://www.dn.se/ekonomi/v-ledaren-sagar-uppgorelsen-om-pensionerna/

PRIVATISERINGSFIASKO!

Mindre än 1 % av alla Norrköpingsbor med rätt till hemtjänst valde alltså ett privat företag när kvartetten ville privatisera. Av nästan 2700 så valde alltså 22 personer ett av de 7 privata företagen! Och detta trots att kommunen betalat för massiv marknadsföring via postutskick, mässor och affischtavlor över hela Norrköping. Lars Stjernkvists och borgarnas privatiseringsplaner har därmed fått ett riktigt dråpslag riktat mot sig av Norrköpings äldre.

Vi visste ju redan att alla opinionsmätningar visar på ett kraftfullt motstånd bland svenskarna och norrköpingsborna i allmänhet mot privatiseringar av välfärden. Nu är det tydligt att de äldre inte heller är det minsta intresserade av privat hemtjänst. Till skillnad från sossar, borgare och SD i Norrköping kan dom nämligen räkna ut detta enkla: om en stor del av skattepengarna ska gå till bolagsvinster och direktörslöner så blir det mindre kvar att bedriva hemtjänst för. Det är också ett gott betyg åt den kommunala hemtjänsten som alltså över 99 % vill behålla. Även om det ska sägas att det finns mycket att förbättra där också. Som arbetsvillkor, löner och arbetar- och brukarinflytande. Kanske är det dags att koncentrera sig på det igen nu när privatiseringen totalfloppade?

Det vore klädsamt om Kvartetten kunde erkänna nederlaget och nu förpassa LOV i Norrköping till historiens skräphög. Jag misstänker att många av de privata företagen som Aleris ändå kommer att dra sig ur. För det är såklart orimligt att starta upp en verksamhet om 7 företag ska dela på 22 ”kunder”. Tyvärr tror jag att Kvartetten och Stjernkvist ser privatiseringar och utförsäljningar som en prestigefråga och en viktig del i sitt nyliberala systemskifte. Så sannolikt kommer man inte vilja lägga ner privatiseringsexperimentet trots fiaskot.

Åtminstone torde personalen kunna andas ut nu, åtminstone tills vidare. Rätten att kunna leva på sin lön (alltså arbeta heltid) och slippa delade turer kommer inte att skrotas för breda grupper undersköterskor. Att det inte blir så efter valet kan bara ett starkt Vänsterparti i Norrköping garantera.

För övrigt så frågade vårt oppositionsråd Mona Olsson på senaste kommunfullmäktige hur mycket privatiseringsexperimentet hittills kostat Norrköpings skattebetalare. Redan nu har tidmätning, förberedelser, massutskick, kraftig marknadsföring och otaliga tjänstemannatimmar slösats på projektet. Svaret blev att kvartetten inte har någon koll på det alls. Det enda dom vet är att mässan där de privata företagen fick göra reklam för sig kostade oss skattebetalare 160 000. Dock lovade kvartetten att LOV inte ska läggas ner och att skattepengar ska fortsätta slösas på att marknadsföra privata företag trots att 99 % inte vill ha det…

IS är snart besegrade

Visste du att Islamiska Staten snart är besegrade på marken i både Irak och Syrien? Man kan säga att kriget mot IS vände när de inte lyckades inta den kurdiska staden Kobane under angreppet och belägringen 2014-2015. Med stöd av amerikanska flygbombningar bröt istället den kurddominerade vänstergerillan YPG/YPJ belägringen i januari 2015. Sedan dess har man återerövrat alla de kurdiska delarna av norra Syrien från IS. Men man har fortsatt offensiven söderut och erövrade i våras IS "huvudstad" Raqqa. Sedan har man fortsatt långt utöver de områden som befolkas främst av kurder och har nu snart nått gränsen mot Irak söderut. YPG har under dessa offensiver också kommit att kontrollera majoriteten av Syriens oljefält. Något som den Syriska Assadregimen med säkerhet inte kommer att acceptera – här är det bäddat för förhandlingar eller fortsatta konflikter. Kurderna i Syrien har inte krävt självständighet som dom nyligen gjorde i Irak vilket ledde till anfall av den Irakiska armén. Däremot har man krävt utökat självstyre, om Assad accepterar ens det är väl ganska osannolikt. Men kurdfrågan är för stor för att ta upp här.  

En förenklad karta överläget. Dom gula pilarna är de syriska kurdernas offensiver, Raqqa syns uppe till vänster. De röda pilarna är den syriska arméns offensiver och de orangea den irakiska. Det mesta av det kvarvarande grå IS-territoriet är glesbefolkad öken. Syriska armén och kurderna avancerar på varsin sida om Eufrat.

Efter vändningen i Kobane och framgångar för Assads Baathregim (mycket tack vare ryskt flygunderstöd) i det övriga inbördeskriget har också Syriska armén inlett stora offensiver mot IS. Läget är mycket komplicerat i Syrien men Assads militär har tillsammans med diverse miliser, Hizbollah från Libanon och väldigt aktivt ryskt militärt stöd både på marken och i luften under året återtagit mycket stora markområden från IS. Inklusive Palmyra och IS ”andrastad” i landet Deir Ezzor. Det finns ett par isolerade IS-enklaver kvar, bland annat utanför Damaskus och på gränsen till det av Israel ockuperade Golanhöjderna. Annars har det varit en sorts kapplöpning mellan Syriska armén och kurderna om att befria IS-territorium på olika sidor om floden Eufrat. Nu pågår strider om de sista byarna utefter floden och den omringade staden Al Bukamal/ Abu Kamal på gränsen till Irak erövrades enligt regimmedia i söndags. Det blev inte den slutstrid en del väntat sig vilket tyder på att många av de mest fanatiska anhängarna, inte sällan utländska stridande, har flytt eller gått under jorden.

Samtidigt på andra sidan gränsen i Irak så har IS styrkor som var så extremt framgångsrika 2015 besegrats efter stora offensiver. På liknande sätt som i Syrien var det först kurdiska peshmerga i det till stor del självstyrande irakiska Kurdistan som stoppade IS framfart. Sedan lyckades den Irakiska armén med stöd av både USA och Iran (!) och med hjälp av shiadominerade miliser och amerikanska bomber organisera sig och gå till motangrepp. Storstaden Mosul återtogs under 2017 av armé, milis och peshmerga tillsammans och sedan har IS försök till statsbyggande snabbt rasat samman. Bara för några dagar sedan tillkännagav Irak att man återerövrat de sista städerna och byarna efter Eufrat – bland annat Rawa och Al Qaim.

Allt detta är såklart väldigt goda nyheter för världen i allmänhet och för Irak och Syrien i synnerhet. Men bara för att IS förlorar sitt territorium är rörelsen inte besegrad. Allt eftersom att dom förlorat mark militärt så har organisationen utfört allt fler terrordåd istället. Detta kommer sannolikt att fortsätta och kanske förvärras också efter att de sista markstriderna vunnits. Tusentals oskyldiga i Irak och Syrien och sannolikt också människor i Europa kommer att dödas av IS terrorattacker de kommande åren.  

Dessutom finns de underliggande konflikterna kvar. I bakgrunden av IS framväxt och inbördeskrigen i Irak och Syrien finns motsättningen mellan Shia- och Sunnimuslimer. Vilka i sin tur till stor del är en regional stormaktskonflikt mellan Iran (med stöd av Ryssland) och Saudiarabien (med stöd av USA) där andra minoriteter som kristna och kurder råkar riktigt illa ut. Både Al Qaida och IS kan ses som sunnitiska motreaktioner på att folkgruppen tappat enormt mycket inflytande i mellanöstern sedan USA störtade Saddam Husseins sunniregim i Irak. De mycket omfattande flygbombningskampanjerna mot först Irak, sedan Talibanerna och senast IS har kostat väldigt många civila liv och förstört enormt mycket byggnader och infrastruktur. Sådant tenderar att ge upphov till kraftiga motreaktioner och motstånd hos de som drabbas. Det är en rekryteringsgrund för fortsatt sunniextremism. Raqqa har t.ex. gått från att vara en relativt modern stad till mer eller mindre en grushög dit mycket lite internationell hjälp nått fram. Med både regionala och internationella stormakter djup inblandade i konflikterna är det inte lätt att finna en väg framåt.

Någon sorts upprättelse och inflytande för sunnimuslimer, och för alla minoritetsgrupperna i området nås är troligen nödvändigt för att få slut på våldet. Kurdernas idéer om regional federalism eller Libanons modell för maktdelning mellan olika grupper kanske är något för både Irak och Syrien att titta på. Den libanesiska modellen verkar ju ha stått pall för den senaste saudiska provokationen med premiärminister Al-Hairiris ”avgång”. Sådan mer demokratiska modeller är ju tyvärr inte så sannolika så länge den stenhårde och blodbesudlade diktatorn Assad sitter kvar i Syrien och sekterismen består i Irak. Men i vanliga människors strävan efter fred, frihet och stabilitet måste man ändå se ett hopp. Annars kanske IS efterträds av något som är minst lika illa...

Leksells skatteskandal angår Norrköping!

Häromdagen fick vi återigen höra om hur stormrika människor med mer eller mindre ljusskygga metoder undanhåller skattepengar från allas vår gemensamma välfärd. Svenskt näringslivs VD Leif Östlings galna uttalande om ”vad fan får jag för det” har blivit det mest spridda. Och med rätta. För utan den skattefinansierade välfärden hade inte Östling gjort ett öre i profit – se det hade varken funnits vägar, skolor eller sjukhus som företagens anställda behöver för att jobba ihop vinsten åt sina ägare.

Lars Stjernkvist och Laurent Leksell i "Dagens Samhälle"

En annan person som avslöjades i Uppdrag Granskning var Laurent Leksell – Just det, mannen bakom ”Leksell Social Ventures”. Det företag som Kvartetten och Lars Stjernkvist har släppt in i Norrköpings socialtjänst via den nya privatiseringsmodell som kallas ”sociala utfallskontrakt”. Det Leksell gjort är inte direkt olagligt, men det handlar ändå om att ha använt avancerade skatteupplägg för att kunna köpa en lyxyacht på Malta – och undvikit skatt på det.

Det är denna mans bolag som Stjernkvist och Kvartetten har gett i uppdrag att sköta delar av Norrköpings socialtjänst – för att bolaget sedan efter 4 år ska kunna plocka ut en vinst på upp till 20%. Det är en väldigt hög vinst på våra skattepengar. Dem kan vi göra bättre saker med än att exempelvis sponsra lyxbåtar.

Och då ska man veta att Leksells del av skattepengarna är struntsummor jämfört med Lars Stjernkvists stora privatiseringsprojekt – LOV. I dagarna släpps privata profitörer in i hela hemtjänsten i Norrköpings kommun och då handlar det om 100-tals miljoner i skattepengar. Och en sak törs jag tyvärr lova redan nu – dina skattepengar kommer garanterat att figurera i liknande skandaler med folk som berikat sig på äldreomsorgen i kommunen framöver.

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se