• lördag 21 oktober 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Jämlikhet-Dags för Moa igen Rodi Ailert (V) Rodi Ailert (V)
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Inte ens nya Bollen blir billigt?

Suck. Ibland blir man lite trött. Vänsterpartiet är det enda parti i Norrköping som driver frågan om att bygga billigare hyresrätter. Så att alla ska ha råd att bo någonstans och inte bara dom rika. Vi har lagt massor av förslag om hur man kan göra detta men hittills har inte den ”röd”-blå majoriteten nappat på ett enda.

Och sen läser man då denna artikel i NT. Det gamla studentboendet ”Bollen” vid Nya Parken ska rivas. Och här fanns det alltså planer från norrköpingsbornas egna bostadsbolag Hyresbostäder om att försöka bygga lite billigare. Och det behövs verkligen! Det enda bolaget hittills presterat när det gäller att bygga för vanligt folk är ett fåtal konceptlägenheter i Rambodal - som inte ens får särskilt låg hyra.

Men nu tvekar bolaget. Tydligen ska man istället bygga i stil med ”de engelska radhusen” i närheten. Och vad det betyder behöver man inte ens fundera över. Det betyder att man tänker bygga enbart för höginkomsttagare också där. Arbetare och vanligt folk gör sig inte besvär i den nya ”finare” Norrköping som nu byggs.

Det tycker jag är dumt. Kommunen borde jobba för alla sina innevånare och bygga bostäder också för  pensionärer som inte har miljonbesparingar och unga som vill flytta hemifrån och inte har rika föräldrar.

Om ”Me too" och vad (v)i gör åt det

#me too är ett fenomen som spritt sig som en löpeld på sociala medier. Det handlar om att kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier eller sexuellt våld meddelar det genom den korta frasen. Och på så sätt synliggörs ett enormt samhällsproblem. Texten som många bifogar lyder:

”Me too.
If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote "Me too." as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.
#metoo #EndSexualAssault”


Men faktiskt inte ”me too”. För jag är snubbe och slipper oftast sådant i det här tröttsamma jävla patriarkatet. Men så många av mina vänner och partikamrater som är kvinnor har utsatts, en förkrossande majoritet faktiskt. Över detta och att det bara fortsätter känner jag enorm sorg och ilska. Vi män måste börja ta ansvar – också för varandra.

Som en del av en feministisk vänsterrörelse kan man dock också vara en del i att göra något åt saken politiskt. För så här kan det inte fortsätta. Västerpartiet Norrköping har i vårt budgetförslag att alla elever i Norrköpings skolor ska få en jämställdhetsutbildning, där det för tjejerna ska ingå feministiskt självförsvar. Precis för att medvetandegöra och motverka sexuellt våld, trakasserier och hot.

Och på riksnivå driver Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker på för ny lagstiftning. Och efter att vi kämpat länge så verkar de andra partierna börja lyssna. Vi vill införa en samtyckeslag och att de som begår övergrepp ska kunna dömas för oaktsamhet, det skulle kunna verka både normerande och avskräckande. Och framförallt få fler av gärningsmännen dömda (gällande sexualbrott är 97% av förövarna män enligt BRÅ).


Nästa generation förtjänar att leva i ett jämställt samhälle!

Nej till Nato! - Ja till Aurora?

När det gäller försvarspolitiken så har Vänsterpartiet under de senaste två mandatperioderna omvärderat mycket av vår försvarspolitik. Bland annat med hjälp av vår tidigare riksdagsledamot från Norrköping - Torbjörn Björlund. Vi har numer en tydlig linje där vi är för ett allmänt värnpliktsförsvar vars främsta uppgift är att försvara landet och dess innevånare. Detta i motsats till den försvarspolitik som tidigare fördes med en liten yrkesarmé som främst skulle kriga i andra länder. Nu pratar de flesta partierna på liknande sätt. Självklart måste en försvarsarmé öva på att försvara sig mot anfall vilket är just vad som gjorts under den största militära övningen i Sverige sedan kalla krigets slut – Aurora 17.

Men det finns en bråddjup skillnad i svensk försvarspolitik. De övriga partierna har skrivit på ett ”värdlandsavtal” med NATO, vilket i praktiken är extremt nära att gå med i militäralliansen. Ja, högerpartierna vill ju gå med i NATO fullt ut. Denna avgörande skillnad speglas i att Vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som protesterat mot Aurora.

Men faktiskt – vi har snarare protesterat mot NATO:s och USA:s deltagande i Aurora än övningen i sig. För det är vad det handlar om. Genom att vi nu öppet visar omvärlden att vi räknar med och samarbetar med NATO och upplåter våra baser åt dem så är ”alliansfriheten” helt enkelt inte mycket värd längre.

I praktiken kan man säga att det mest realistiska scenariot för en väpnad konflikt i Sveriges närområde involverar NATO/USA mot Ryssland i någon form.  Man ska dock ha klart för sig att risken är enormt liten. För båda parter har fruktansvärt mycket att förlora på det, både politiskt, ekonomiskt och i människoliv. Till saken hör också att Ryssland skulle vara totalt chanslöst. De har inte ens en tiondel av NATO:s försvarsbudget och en oerhört mycket svagare ekonomi. De skulle helt enkelt oundvikligen förlora. Vilket på sätt och vis gör det hela ännu farligare

I ett scenario där misstag och missbedömningar leder till en storskalig konflikt mellan Ryssland och USA så ökar risken för att den totalt underlägsna parten kan använda taktiska kärnvapen för att uppnå ett litet övertag eller förhandlingsutrymme. Vilket i sin tur kan eskalera snabbt. I dagsläget då det mycket väl skulle kunna finnas amerikanska styrkor i Sverige skulle vi vara ett fullt möjligt mål både för konventionella och nukleära vapen, minst lika troligt som de närliggande NATO-länderna. Det är såklart objektivt sett dåligt och farligt för alla Sveriges innevånare. Jag skulle hävda mycket sämre än den ”säkerhet” NATO kan erbjuda.

Till detta kan läggas att NATO leds av den nation som under efterkrigstiden krigat mest i andra länder, har flest militärbaser, lägger överlägset mest på upprustning och har flest civila liv på sitt samvete så känns samarbetet ännu sämre. Bara under 2000-talet pratar vi här om en nation som är egenhändigt ansvarig för ständiga krig, miljoner döda och flera raserade länder bara i mellanöstern. Det är inte ett land vars militär jag tycker att vi ska hjälpa, stötta eller samarbeta militärt med.

Sen måste jag väl också tillstå att jag avviker något från partilinjen när det gäller försvaret. Jag tycker nämligen att det är rätt rimligt satsa mer på försvaret än vad som gjordes under början av 2000-talet. Även om tävlandet i att lägga flest miljarder som t.ex. Liberalerna sysslar med nuförtiden bara är fånigt. Att ha en rimlig försvarsförmåga utan att riskera välfärd och infrastruktur är dock klokt – särskilt som vi inte vet hur säkerhetsläget ser ut om 10 eller 20 år. Den tilltagande extremnationalismen i Europa är exempelvis oroande då den historiskt sett ofta inneburit krig om den kommit till makten. För att inte tala om de ännu större samhällsutmaningar som klimatförändringar eller ekonomiska kriser på sikt kan leda till och där ett upprustat civilförsvar är helt nödvändigt.

Så när Aurora nu är slut – att det svenska försvaret övar är bra eftersom det ökar vår försvars- och avskräckningsförmåga samt höjer tröskeln för en potentiell angripare. Att öva tillsammans med NATO och ha ett värdlandsavtal med dem är däremot dåligt, till och med farligt och ett skarpt brott med den rätt framgångsrika och populära neutralitetspolitiken.

 

För övrigt så ser Kvartettens senaste budget vansinnigt oinspirerad ut. Stora generella besparingar och en liten satsning på skolan? Glädjande dock att de efter att jag tjatat om saken i över 3 år åtminstone nämner att det kanske vore en idé att bygga några hyreslägenheter som inte är löjligt dyra i kommunen…

Byt bank – Sänk Nordea!

Häromdagen pratade jag både i P4 Östergötland och NT om att Vänsterpartiet i Norrköping och Östergötland byter bank från Nordea. Det gör vi helt enkelt för att Nordea i höstas hotade om att lämna landet om regeringen införde hårdare regler för att betala till en buffert för att klara nästa bankkris (de så kallade reolutionsavgifterna). Trots att regeringen mildrade de nya bankreglerna så gör alltså Nordea allvar av sitt hot och flyttar till Finland.

I grund och botten handlar det om att Nordea tyckeratt det blir för höga avgifter och för låga vinster i Sverige. Förra året gjorde Nordea 41 miljarder (alltså 41 tusen miljoner). Vinsten skapas till stor del genom ren spekulation som dock grundas på våra sparpengar och våra bostadslån. Och framförallt kan Nordea spekulera för att alla vet att vi skattebetalare räddar banken vid en kris, utan det skulle ingen tro på att Nordea har säkerhet för sin enorma spekulationsverksamhet. Nordea var en bank som vi tillsammans faktiskt räddade under 90-talskrisen. Nordea var också en av bankerna som var mest involverad i den avancerade ekonomiska brottsligheten som avslöjades i Panamaläckorna för något år sedan. Att det är just Nordea som nu av ren girighet nu väljer att flytta säger mycket om både storhetsvansinnet och omoralen i bankens ledning.

Men på sätt och vis kan dom gott dra till Finland. Eftersom banken upprepade gånger visat hur oseriös och risktagande den är så kan det faktiskt minska risken för oss skattebetalare att stå för deras säkerhet under nästa bankkris som återigen kommer att slå hårt mot just Nordea. Och Sverige har även efter flytten en oproportionerligt stor banksektor.  Det är dock synd om det finska folket som nu får stå för säkerheten för just denna bank. Och nej, EU:s bankunion är inget tungt argument i sammanhanget, dom har inte ens kapital att rädda en enda krisande storbank. Det är ett sådant kapital som regeringen försökte bygga upp här.

Vi flyttar nu våra pengar från Nordea och uppmanar alla andra att göra likadant, Vänsterpartiet har såklart inte så mycket kapital att tala om. Men när de stora fackföreningarna nu med rätta flyttar sina miljarder så lovar jag att också bankdirektörerna börjar kallsvettas. Om nu bara alla vanliga småsparare och bolånekunder fortsätter att flytta till andra banker så kanske detta faktiskt kan vara början till slutet på bankernas oansvarighet och gräddfil i dagens ekonomi. Och du, det är faktiskt lätt att bya bank – läs mer på t.ex. Bytabank.se. Personligen tycker jag att den kundägda Länsförsäkringar bank verkar vara en av de mer stabila och seriösa.

För övrigt finns det mycket mer att göra för att få till en bättre och mer välfungerande banksektor. Exempelvis bör vänsterpartiets förslag om bankdelningslag förverkligas, det skulle kortfattat innebära att vettig låneverksamhet som bolån och företagslån skulle täckas av skattebetalarnas säkerhetsgarantier vid kris. Men att bankernas rena spekulationsverksamhet skulle få klara sig själv.

Välfärdsprofitörerna gråter ut

Och jag ler brett! Nog gör Vänsterpartiet skillnad i sitt samarbete med regeringen ändå! Så jäkla ilskna som svenskt näringsliv blev nuveckan när vänstern och Löfven presenterade vårt gemensamma förslag för att stoppa vinstjakten har inte storkapitalet varit på ett bra tag. Och Carloa Lemne från svenskt näringsliv har ju dessutom helt rätt när hon säger:

 

"– Beskedet att regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om att gå vidare med förslag om att hindra företag att gå med vinst är skrämmande och för tankarna tillbaka till 1970-talet. Att lagreglera hur mycket vinst ett privat företag får göra är ett kraftfullt ingrepp i äganderätten och den fria företagsamheten…”

 

På 70-talet hade vi ju en välfärd som inte läckte skattepengar till vinster. Det var ett mycket bättre system där inte 10-tals miljarder slösades bort till rika människors profiter varje år och där svensk skola var världsledande istället för något att skämmas för. Och ja – jag tycker verkligen att regeringen borde göra mycket kraftfulla ingrepp i den fria företagsamheten i välfärdssektorn. För dagens för företagen supergenerösa system innebär att mindre av mina och dina skattepengar till välfärd, mindre vård, skola och omsorg helt enkelt. Det finns en anledning till att inga länder på planeten tagit efter Sverige på det här området…

 

Det är så jäkla ledsamt att Socialdemokraterna i Norrköping låter Stjernkvists gör precis tvärtemot regeringen och privatisera ännu mer här i kommunen. Resultatet kommer som överallt annars att bli mindre pengar till verksamhet vilket ger färre anställda, lägre löner och sämre hemtjänst.

 

För övrigt så välkomnar jag regeringens satsning på både försvaret och polisen. På försvaret för att det behövs om vi ska kunna vara alliansfria och neutrala , vilket jag verkligen vill. Och på polisen för att det behövs fler poliser, inte minst för att öka tryggheten på mindre orter och för att förbättra deras arbetsvillkor och löner.

Löfven kompromissar för att rädda Sverige

När högeralliansen och SD valde att rikta misstroende mot tre ministrar så hotade dom också hela den politiska stabiliteten och möjligheten att överhuvudtaget styra Sverige. Under sådana omständigheter blir det svårt för en regering att sitta kvar. Dessutom saknade högern något eget regeringsalternativ då Lööf och Björklund mycket tydligt sagt att dom inte vill samarbeta med riksdagens främlingsfientliga parti vilket innebär att dom inte har tillräckligt riksdagsstöd för att bilda regering.

I det läget valde statsminister Stefan Löfven att lägga fram en klassisk S-kompromiss och låter två av de tre ministrar som hotades av misstroendeomröstningar avgå. Jag och Vänsterpartiet tycker att det var rätt i Anna Johanssons fall då hon som infrastrukturminister hade ansvar för Transportstyrelsen och den bristande informationen inom regeringen. Jag tycker det är felaktigt när det gäller Anders Ygeman som dock ändå får en ny tung roll som gruppledare.

Nu är bollen hos högern och frågan är om alliansen accepterar denna kompromiss eller fortsätter driva på för regeringskris, kaos och mer inflytande för SD. Ebba Busch-Thor har redan varit ute och sagt att hon vill ha fortsatt kaos. Mitt tips är ändå att dom övriga rimligare partiledarna accepterar kompromissen. Annars kommer sannolikt regeringen att avgå och Anna Kinberg Batra får försöka bilda en regering med aktivt stöd av SD, vilket inte lär vara möjligt. Jag tror nämligen inte att Löfven vill skapa ännu mer osäkerhet genom att utlysa extraval till vintern.

Högern och SD har redan visat att dom inte tar ansvar för Sverige och för att landet ska gå att regera. Dom har kastat in Sverige i en kris utan att ha något eget alternativ för landets styre. Det är inte seriöst men nu har man en chans att göra en halv pudel.

I annat fall får vi ett mycket instabilt Sverige med ännu svagare minoritetsregeringar och ständiga ombildningar och extraval. Det är något som också skulle drabba eventuella kommande högerregeringar som hela tiden skulle hotas av att fällas av liknande misstroendevoteringar. Är det verkligen en sådan instabilitet högern vill ha? Vi får se under de kommande dagarna och veckorna.

Men sakfrågan då?

Jo, det som hänt är verkligen allvarligt. Svenska säkerhetspolitiska uppgifter, inklusive försvarsuppgifter kan ha läckt ut eftersom flera lagar åsidosattes vid upphandlingen av Transportstyrelsens register och IT-system.

Orsaken till skandalen är i grunden privatiseringshysterin. Det var alliansen som beslutade att privatisera myndigheternas IT-system 2012 och nuvarande regering har fullföljt detta. Vänsterpartiet har KU-anmält Alliansregeringens beslut att privatisera IT-registren, den frågan måste utredas grundligt.


Problemet är att billigast inte alltid är bäst. Jag anser att myndighetsuppgifter och hanteringen av allt som rör nationella säkerheten aldrig ska privatiseras eller upphandlas. Syftet med myndigheter är inte att pressa kostnader och effektivisera maximalt. Deras uppgifter ska inte skötas av företag eller med företagslogik. Rättssäkerhet, trygghet och rikets säkerhet ska alltid vara deras främsta uppdrag, inte ägarnas vinstkrav. Det måste helt enkelt få kosta och skötas professionellt av det offentliga med direkt demokratisk insyn och kontroll.  Vänsterpartiet var ensamma om att säga nej till att upphandla Transportstyrelsens IT-register.

Låt mig repetera: Säkerhetsintressen och hantering av skyddsvärdinformation aldrig ska privatiseras överhuvudtaget.  

För övrigt hade såklart det rimliga varit att åtminstone avvaktat konstitutionsutskottets prövning av frågorna som alliansen själva initierat. Då hade vi åtminstone fått veta vad som egentligen har hänt och vad som har sagts innan det blev kaos i landet.

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se