• måndag 20 november 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Meterologen Lisa Frost hälsar på vid Fyrud... Åsa Sjöbergs blogg Åsa Sjöbergs blogg
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Leksells skatteskandal angår Norrköping!

Häromdagen fick vi återigen höra om hur stormrika människor med mer eller mindre ljusskygga metoder undanhåller skattepengar från allas vår gemensamma välfärd. Svenskt näringslivs VD Leif Östlings galna uttalande om ”vad fan får jag för det” har blivit det mest spridda. Och med rätta. För utan den skattefinansierade välfärden hade inte Östling gjort ett öre i profit – se det hade varken funnits vägar, skolor eller sjukhus som företagens anställda behöver för att jobba ihop vinsten åt sina ägare.

Lars Stjernkvist och Laurent Leksell i "Dagens Samhälle"

En annan person som avslöjades i Uppdrag Granskning var Laurent Leksell – Just det, mannen bakom ”Leksell Social Ventures”. Det företag som Kvartetten och Lars Stjernkvist har släppt in i Norrköpings socialtjänst via den nya privatiseringsmodell som kallas ”sociala utfallskontrakt”. Det Leksell gjort är inte direkt olagligt, men det handlar ändå om att ha använt avancerade skatteupplägg för att kunna köpa en lyxyacht på Malta – och undvikit skatt på det.

Det är denna mans bolag som Stjernkvist och Kvartetten har gett i uppdrag att sköta delar av Norrköpings socialtjänst – för att bolaget sedan efter 4 år ska kunna plocka ut en vinst på upp till 20%. Det är en väldigt hög vinst på våra skattepengar. Dem kan vi göra bättre saker med än att exempelvis sponsra lyxbåtar.

Och då ska man veta att Leksells del av skattepengarna är struntsummor jämfört med Lars Stjernkvists stora privatiseringsprojekt – LOV. I dagarna släpps privata profitörer in i hela hemtjänsten i Norrköpings kommun och då handlar det om 100-tals miljoner i skattepengar. Och en sak törs jag tyvärr lova redan nu – dina skattepengar kommer garanterat att figurera i liknande skandaler med folk som berikat sig på äldreomsorgen i kommunen framöver.

Pressa regeringen – Rädda assistansen!

Nu är det riktigt allvarlig, rätten till assistans är hotad och bara regeringen kan göra något åt saken. Försäkringskassan varnade häromdagen för att deras tolkning av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen radikalt förändrar bedömning av när man är berättigad till personlig assistans. Det betyder att minst 6000 personer som idag kan studera, arbeta och ha familj nu riskerar att förlora sin personliga frihet och möjlighet att leva sina liv.

Nu gäller det att sätta hård press på regeringen Löfven att agera omedelbart. Det kan väl ändå inte vara detta som S och MP vill? Jag tror och hoppas att det kommer nya besked snarast. Vänsterpartiets medlemsmöte i Norrköping tog ställning häromdagen:

Här följer min vän och partikamrat Tobias Holmbergs hemska och personliga text om hur denna drakoniska lagtolkning skulle kunna förstöra hans liv:

"De kalla kårarna som kryper längs ryggraden. Den totala rädslan och maktlösheten som paralyserar hela mig. Tårarna som tränger upp när ytterligare en person blivit offer. När kriget kom ännu närmare. Meddelandet “känns om man är med i en roman av Kafka”.

Vetskapen att min tid snart är slut. Offrad på välfärdssveriges slaktbänk.

Tänk om jag slösat bort min sista tid utan att ens bjudit till strid? Men hur kan man strida när ditt vapen är deras?

“När sover du?”. Frågan ställs på min tredje festkväll i rad. Hur kan jag sova?
Att fly verkligheten för att kunna leva den.

Ni lät mig smaka på friheten, och jag tänker aldrig gå med på något mindre än den totala.

Vem ska minnas mig när jag inte längre får finnas?

Bland mina vänner skrivs det att nu är spiken i kistan satt för det som vi kände som personlig assistans. Försäkringskassan säger i princip detsamma till regeringen. Jag har inte sovit på flera nätter. Jag är rädd."

Sluta handla på City Gross?

City Gross i Norrköping beter sig nämligen riktigt svinigt mot sina anställda. Nu vill man tvinga nästan halva personalstyrkan, 28 av 65 personer att gå ner i arbetstid. Fackföreningen handels har kämpat hårt emot detta, om det är arbetsbrist är det i så fall bättre att säga upp några än att godtyckligt minska människors arbetstid.

Detta kallas ”hyvling” och är ett nytt vidrigt fenomen på svensk arbetsmarknad. I praktiken innebär det att svensk anställningstrygghet inte längre är värd ett jota. Imorgon kan din arbetsgivare helt enkelt halvera din arbetstid om hen känner för det. Detta har blivit praxis sedan ArbetsDomstolen till allas förvåning dömde att det var lagligt.

Nu behöver det snabbt lagstiftas för att täcka detta gapande hål i anställningstryggheten. Annars är det inte bara folks försörjning som är hotad utan arbetsgivaren kan dessutom godtyckligt skriva ner arbetstiden för alla dom inte gillar, t.ex. fackliga aktivister.

Det är riktigt illa av City Gross att dom gör detta mot sina anställda, det är ju dom som tjänat in företagets vinster under alla år. Nu kommer många inte ens kunna försörja sig på sitt arbete och kan tvingas säga upp sig eller söka fler deltidsjobb. Om City Gross gör verklighet av detta så kommer jag inte att handla i butiken mer. Du borde fundera på att göra detsamma för det kan vara du som blir hyvlad nästa gång!

Läs mer i NT eller här: https://www.handelsnytt.se/city-gross-hyvlar-tid-28-i-norrkoping

För övrigt är det budgetdebatt i kommunfullmäktige imorgon. I vanlig ordning är det Vänsterpartiet som satsar på välfärden – rätt till 30 timmar i förskolan för alla barn, satsning på träffpunkter och kommunalt byggbolag är några av våra storsatsningar!

Om ”Me too" och vad (v)i gör åt det

#me too är ett fenomen som spritt sig som en löpeld på sociala medier. Det handlar om att kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier eller sexuellt våld meddelar det genom den korta frasen. Och på så sätt synliggörs ett enormt samhällsproblem. Texten som många bifogar lyder:

”Me too.
If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote "Me too." as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.
#metoo #EndSexualAssault”


Men faktiskt inte ”me too”. För jag är snubbe och slipper oftast sådant i det här tröttsamma jävla patriarkatet. Men så många av mina vänner och partikamrater som är kvinnor har utsatts, en förkrossande majoritet faktiskt. Över detta och att det bara fortsätter känner jag enorm sorg och ilska. Vi män måste börja ta ansvar – också för varandra.

Som en del av en feministisk vänsterrörelse kan man dock också vara en del i att göra något åt saken politiskt. För så här kan det inte fortsätta. Västerpartiet Norrköping har i vårt budgetförslag att alla elever i Norrköpings skolor ska få en jämställdhetsutbildning, där det för tjejerna ska ingå feministiskt självförsvar. Precis för att medvetandegöra och motverka sexuellt våld, trakasserier och hot.

Och på riksnivå driver Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker på för ny lagstiftning. Och efter att vi kämpat länge så verkar de andra partierna börja lyssna. Vi vill införa en samtyckeslag och att de som begår övergrepp ska kunna dömas för oaktsamhet, det skulle kunna verka både normerande och avskräckande. Och framförallt få fler av gärningsmännen dömda (gällande sexualbrott är 97% av förövarna män enligt BRÅ).


Nästa generation förtjänar att leva i ett jämställt samhälle!

Nej till Nato! - Ja till Aurora?

När det gäller försvarspolitiken så har Vänsterpartiet under de senaste två mandatperioderna omvärderat mycket av vår försvarspolitik. Bland annat med hjälp av vår tidigare riksdagsledamot från Norrköping - Torbjörn Björlund. Vi har numer en tydlig linje där vi är för ett allmänt värnpliktsförsvar vars främsta uppgift är att försvara landet och dess innevånare. Detta i motsats till den försvarspolitik som tidigare fördes med en liten yrkesarmé som främst skulle kriga i andra länder. Nu pratar de flesta partierna på liknande sätt. Självklart måste en försvarsarmé öva på att försvara sig mot anfall vilket är just vad som gjorts under den största militära övningen i Sverige sedan kalla krigets slut – Aurora 17.

Men det finns en bråddjup skillnad i svensk försvarspolitik. De övriga partierna har skrivit på ett ”värdlandsavtal” med NATO, vilket i praktiken är extremt nära att gå med i militäralliansen. Ja, högerpartierna vill ju gå med i NATO fullt ut. Denna avgörande skillnad speglas i att Vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som protesterat mot Aurora.

Men faktiskt – vi har snarare protesterat mot NATO:s och USA:s deltagande i Aurora än övningen i sig. För det är vad det handlar om. Genom att vi nu öppet visar omvärlden att vi räknar med och samarbetar med NATO och upplåter våra baser åt dem så är ”alliansfriheten” helt enkelt inte mycket värd längre.

I praktiken kan man säga att det mest realistiska scenariot för en väpnad konflikt i Sveriges närområde involverar NATO/USA mot Ryssland i någon form.  Man ska dock ha klart för sig att risken är enormt liten. För båda parter har fruktansvärt mycket att förlora på det, både politiskt, ekonomiskt och i människoliv. Till saken hör också att Ryssland skulle vara totalt chanslöst. De har inte ens en tiondel av NATO:s försvarsbudget och en oerhört mycket svagare ekonomi. De skulle helt enkelt oundvikligen förlora. Vilket på sätt och vis gör det hela ännu farligare

I ett scenario där misstag och missbedömningar leder till en storskalig konflikt mellan Ryssland och USA så ökar risken för att den totalt underlägsna parten kan använda taktiska kärnvapen för att uppnå ett litet övertag eller förhandlingsutrymme. Vilket i sin tur kan eskalera snabbt. I dagsläget då det mycket väl skulle kunna finnas amerikanska styrkor i Sverige skulle vi vara ett fullt möjligt mål både för konventionella och nukleära vapen, minst lika troligt som de närliggande NATO-länderna. Det är såklart objektivt sett dåligt och farligt för alla Sveriges innevånare. Jag skulle hävda mycket sämre än den ”säkerhet” NATO kan erbjuda.

Till detta kan läggas att NATO leds av den nation som under efterkrigstiden krigat mest i andra länder, har flest militärbaser, lägger överlägset mest på upprustning och har flest civila liv på sitt samvete så känns samarbetet ännu sämre. Bara under 2000-talet pratar vi här om en nation som är egenhändigt ansvarig för ständiga krig, miljoner döda och flera raserade länder bara i mellanöstern. Det är inte ett land vars militär jag tycker att vi ska hjälpa, stötta eller samarbeta militärt med.

Sen måste jag väl också tillstå att jag avviker något från partilinjen när det gäller försvaret. Jag tycker nämligen att det är rätt rimligt satsa mer på försvaret än vad som gjordes under början av 2000-talet. Även om tävlandet i att lägga flest miljarder som t.ex. Liberalerna sysslar med nuförtiden bara är fånigt. Att ha en rimlig försvarsförmåga utan att riskera välfärd och infrastruktur är dock klokt – särskilt som vi inte vet hur säkerhetsläget ser ut om 10 eller 20 år. Den tilltagande extremnationalismen i Europa är exempelvis oroande då den historiskt sett ofta inneburit krig om den kommit till makten. För att inte tala om de ännu större samhällsutmaningar som klimatförändringar eller ekonomiska kriser på sikt kan leda till och där ett upprustat civilförsvar är helt nödvändigt.

Så när Aurora nu är slut – att det svenska försvaret övar är bra eftersom det ökar vår försvars- och avskräckningsförmåga samt höjer tröskeln för en potentiell angripare. Att öva tillsammans med NATO och ha ett värdlandsavtal med dem är däremot dåligt, till och med farligt och ett skarpt brott med den rätt framgångsrika och populära neutralitetspolitiken.

 

För övrigt så ser Kvartettens senaste budget vansinnigt oinspirerad ut. Stora generella besparingar och en liten satsning på skolan? Glädjande dock att de efter att jag tjatat om saken i över 3 år åtminstone nämner att det kanske vore en idé att bygga några hyreslägenheter som inte är löjligt dyra i kommunen…

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se