I värmens månad... Jonas Andersson (V) Jonas Andersson (V)
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

PRIVATISERINGSFIASKO!

Mindre än 1 % av alla Norrköpingsbor med rätt till hemtjänst valde alltså ett privat företag när kvartetten ville privatisera. Av nästan 2700 så valde alltså 22 personer ett av de 7 privata företagen! Och detta trots att kommunen betalat för massiv marknadsföring via postutskick, mässor och affischtavlor över hela Norrköping. Lars Stjernkvists och borgarnas privatiseringsplaner har därmed fått ett riktigt dråpslag riktat mot sig av Norrköpings äldre.

Vi visste ju redan att alla opinionsmätningar visar på ett kraftfullt motstånd bland svenskarna och norrköpingsborna i allmänhet mot privatiseringar av välfärden. Nu är det tydligt att de äldre inte heller är det minsta intresserade av privat hemtjänst. Till skillnad från sossar, borgare och SD i Norrköping kan dom nämligen räkna ut detta enkla: om en stor del av skattepengarna ska gå till bolagsvinster och direktörslöner så blir det mindre kvar att bedriva hemtjänst för. Det är också ett gott betyg åt den kommunala hemtjänsten som alltså över 99 % vill behålla. Även om det ska sägas att det finns mycket att förbättra där också. Som arbetsvillkor, löner och arbetar- och brukarinflytande. Kanske är det dags att koncentrera sig på det igen nu när privatiseringen totalfloppade?

Det vore klädsamt om Kvartetten kunde erkänna nederlaget och nu förpassa LOV i Norrköping till historiens skräphög. Jag misstänker att många av de privata företagen som Aleris ändå kommer att dra sig ur. För det är såklart orimligt att starta upp en verksamhet om 7 företag ska dela på 22 ”kunder”. Tyvärr tror jag att Kvartetten och Stjernkvist ser privatiseringar och utförsäljningar som en prestigefråga och en viktig del i sitt nyliberala systemskifte. Så sannolikt kommer man inte vilja lägga ner privatiseringsexperimentet trots fiaskot.

Åtminstone torde personalen kunna andas ut nu, åtminstone tills vidare. Rätten att kunna leva på sin lön (alltså arbeta heltid) och slippa delade turer kommer inte att skrotas för breda grupper undersköterskor. Att det inte blir så efter valet kan bara ett starkt Vänsterparti i Norrköping garantera.

För övrigt så frågade vårt oppositionsråd Mona Olsson på senaste kommunfullmäktige hur mycket privatiseringsexperimentet hittills kostat Norrköpings skattebetalare. Redan nu har tidmätning, förberedelser, massutskick, kraftig marknadsföring och otaliga tjänstemannatimmar slösats på projektet. Svaret blev att kvartetten inte har någon koll på det alls. Det enda dom vet är att mässan där de privata företagen fick göra reklam för sig kostade oss skattebetalare 160 000. Dock lovade kvartetten att LOV inte ska läggas ner och att skattepengar ska fortsätta slösas på att marknadsföra privata företag trots att 99 % inte vill ha det…

IS är snart besegrade

Visste du att Islamiska Staten snart är besegrade på marken i både Irak och Syrien? Man kan säga att kriget mot IS vände när de inte lyckades inta den kurdiska staden Kobane under angreppet och belägringen 2014-2015. Med stöd av amerikanska flygbombningar bröt istället den kurddominerade vänstergerillan YPG/YPJ belägringen i januari 2015. Sedan dess har man återerövrat alla de kurdiska delarna av norra Syrien från IS. Men man har fortsatt offensiven söderut och erövrade i våras IS "huvudstad" Raqqa. Sedan har man fortsatt långt utöver de områden som befolkas främst av kurder och har nu snart nått gränsen mot Irak söderut. YPG har under dessa offensiver också kommit att kontrollera majoriteten av Syriens oljefält. Något som den Syriska Assadregimen med säkerhet inte kommer att acceptera – här är det bäddat för förhandlingar eller fortsatta konflikter. Kurderna i Syrien har inte krävt självständighet som dom nyligen gjorde i Irak vilket ledde till anfall av den Irakiska armén. Däremot har man krävt utökat självstyre, om Assad accepterar ens det är väl ganska osannolikt. Men kurdfrågan är för stor för att ta upp här.  

En förenklad karta överläget. Dom gula pilarna är de syriska kurdernas offensiver, Raqqa syns uppe till vänster. De röda pilarna är den syriska arméns offensiver och de orangea den irakiska. Det mesta av det kvarvarande grå IS-territoriet är glesbefolkad öken. Syriska armén och kurderna avancerar på varsin sida om Eufrat.

Efter vändningen i Kobane och framgångar för Assads Baathregim (mycket tack vare ryskt flygunderstöd) i det övriga inbördeskriget har också Syriska armén inlett stora offensiver mot IS. Läget är mycket komplicerat i Syrien men Assads militär har tillsammans med diverse miliser, Hizbollah från Libanon och väldigt aktivt ryskt militärt stöd både på marken och i luften under året återtagit mycket stora markområden från IS. Inklusive Palmyra och IS ”andrastad” i landet Deir Ezzor. Det finns ett par isolerade IS-enklaver kvar, bland annat utanför Damaskus och på gränsen till det av Israel ockuperade Golanhöjderna. Annars har det varit en sorts kapplöpning mellan Syriska armén och kurderna om att befria IS-territorium på olika sidor om floden Eufrat. Nu pågår strider om de sista byarna utefter floden och den omringade staden Al Bukamal/ Abu Kamal på gränsen till Irak erövrades enligt regimmedia i söndags. Det blev inte den slutstrid en del väntat sig vilket tyder på att många av de mest fanatiska anhängarna, inte sällan utländska stridande, har flytt eller gått under jorden.

Samtidigt på andra sidan gränsen i Irak så har IS styrkor som var så extremt framgångsrika 2015 besegrats efter stora offensiver. På liknande sätt som i Syrien var det först kurdiska peshmerga i det till stor del självstyrande irakiska Kurdistan som stoppade IS framfart. Sedan lyckades den Irakiska armén med stöd av både USA och Iran (!) och med hjälp av shiadominerade miliser och amerikanska bomber organisera sig och gå till motangrepp. Storstaden Mosul återtogs under 2017 av armé, milis och peshmerga tillsammans och sedan har IS försök till statsbyggande snabbt rasat samman. Bara för några dagar sedan tillkännagav Irak att man återerövrat de sista städerna och byarna efter Eufrat – bland annat Rawa och Al Qaim.

Allt detta är såklart väldigt goda nyheter för världen i allmänhet och för Irak och Syrien i synnerhet. Men bara för att IS förlorar sitt territorium är rörelsen inte besegrad. Allt eftersom att dom förlorat mark militärt så har organisationen utfört allt fler terrordåd istället. Detta kommer sannolikt att fortsätta och kanske förvärras också efter att de sista markstriderna vunnits. Tusentals oskyldiga i Irak och Syrien och sannolikt också människor i Europa kommer att dödas av IS terrorattacker de kommande åren.  

Dessutom finns de underliggande konflikterna kvar. I bakgrunden av IS framväxt och inbördeskrigen i Irak och Syrien finns motsättningen mellan Shia- och Sunnimuslimer. Vilka i sin tur till stor del är en regional stormaktskonflikt mellan Iran (med stöd av Ryssland) och Saudiarabien (med stöd av USA) där andra minoriteter som kristna och kurder råkar riktigt illa ut. Både Al Qaida och IS kan ses som sunnitiska motreaktioner på att folkgruppen tappat enormt mycket inflytande i mellanöstern sedan USA störtade Saddam Husseins sunniregim i Irak. De mycket omfattande flygbombningskampanjerna mot först Irak, sedan Talibanerna och senast IS har kostat väldigt många civila liv och förstört enormt mycket byggnader och infrastruktur. Sådant tenderar att ge upphov till kraftiga motreaktioner och motstånd hos de som drabbas. Det är en rekryteringsgrund för fortsatt sunniextremism. Raqqa har t.ex. gått från att vara en relativt modern stad till mer eller mindre en grushög dit mycket lite internationell hjälp nått fram. Med både regionala och internationella stormakter djup inblandade i konflikterna är det inte lätt att finna en väg framåt.

Någon sorts upprättelse och inflytande för sunnimuslimer, och för alla minoritetsgrupperna i området nås är troligen nödvändigt för att få slut på våldet. Kurdernas idéer om regional federalism eller Libanons modell för maktdelning mellan olika grupper kanske är något för både Irak och Syrien att titta på. Den libanesiska modellen verkar ju ha stått pall för den senaste saudiska provokationen med premiärminister Al-Hairiris ”avgång”. Sådan mer demokratiska modeller är ju tyvärr inte så sannolika så länge den stenhårde och blodbesudlade diktatorn Assad sitter kvar i Syrien och sekterismen består i Irak. Men i vanliga människors strävan efter fred, frihet och stabilitet måste man ändå se ett hopp. Annars kanske IS efterträds av något som är minst lika illa...

Leksells skatteskandal angår Norrköping!

Häromdagen fick vi återigen höra om hur stormrika människor med mer eller mindre ljusskygga metoder undanhåller skattepengar från allas vår gemensamma välfärd. Svenskt näringslivs VD Leif Östlings galna uttalande om ”vad fan får jag för det” har blivit det mest spridda. Och med rätta. För utan den skattefinansierade välfärden hade inte Östling gjort ett öre i profit – se det hade varken funnits vägar, skolor eller sjukhus som företagens anställda behöver för att jobba ihop vinsten åt sina ägare.

Lars Stjernkvist och Laurent Leksell i "Dagens Samhälle"

En annan person som avslöjades i Uppdrag Granskning var Laurent Leksell – Just det, mannen bakom ”Leksell Social Ventures”. Det företag som Kvartetten och Lars Stjernkvist har släppt in i Norrköpings socialtjänst via den nya privatiseringsmodell som kallas ”sociala utfallskontrakt”. Det Leksell gjort är inte direkt olagligt, men det handlar ändå om att ha använt avancerade skatteupplägg för att kunna köpa en lyxyacht på Malta – och undvikit skatt på det.

Det är denna mans bolag som Stjernkvist och Kvartetten har gett i uppdrag att sköta delar av Norrköpings socialtjänst – för att bolaget sedan efter 4 år ska kunna plocka ut en vinst på upp till 20%. Det är en väldigt hög vinst på våra skattepengar. Dem kan vi göra bättre saker med än att exempelvis sponsra lyxbåtar.

Och då ska man veta att Leksells del av skattepengarna är struntsummor jämfört med Lars Stjernkvists stora privatiseringsprojekt – LOV. I dagarna släpps privata profitörer in i hela hemtjänsten i Norrköpings kommun och då handlar det om 100-tals miljoner i skattepengar. Och en sak törs jag tyvärr lova redan nu – dina skattepengar kommer garanterat att figurera i liknande skandaler med folk som berikat sig på äldreomsorgen i kommunen framöver.

Pressa regeringen – Rädda assistansen!

Nu är det riktigt allvarlig, rätten till assistans är hotad och bara regeringen kan göra något åt saken. Försäkringskassan varnade häromdagen för att deras tolkning av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen radikalt förändrar bedömning av när man är berättigad till personlig assistans. Det betyder att minst 6000 personer som idag kan studera, arbeta och ha familj nu riskerar att förlora sin personliga frihet och möjlighet att leva sina liv.

Nu gäller det att sätta hård press på regeringen Löfven att agera omedelbart. Det kan väl ändå inte vara detta som S och MP vill? Jag tror och hoppas att det kommer nya besked snarast. Vänsterpartiets medlemsmöte i Norrköping tog ställning häromdagen:

Här följer min vän och partikamrat Tobias Holmbergs hemska och personliga text om hur denna drakoniska lagtolkning skulle kunna förstöra hans liv:

"De kalla kårarna som kryper längs ryggraden. Den totala rädslan och maktlösheten som paralyserar hela mig. Tårarna som tränger upp när ytterligare en person blivit offer. När kriget kom ännu närmare. Meddelandet “känns om man är med i en roman av Kafka”.

Vetskapen att min tid snart är slut. Offrad på välfärdssveriges slaktbänk.

Tänk om jag slösat bort min sista tid utan att ens bjudit till strid? Men hur kan man strida när ditt vapen är deras?

“När sover du?”. Frågan ställs på min tredje festkväll i rad. Hur kan jag sova?
Att fly verkligheten för att kunna leva den.

Ni lät mig smaka på friheten, och jag tänker aldrig gå med på något mindre än den totala.

Vem ska minnas mig när jag inte längre får finnas?

Bland mina vänner skrivs det att nu är spiken i kistan satt för det som vi kände som personlig assistans. Försäkringskassan säger i princip detsamma till regeringen. Jag har inte sovit på flera nätter. Jag är rädd."

Sluta handla på City Gross?

City Gross i Norrköping beter sig nämligen riktigt svinigt mot sina anställda. Nu vill man tvinga nästan halva personalstyrkan, 28 av 65 personer att gå ner i arbetstid. Fackföreningen handels har kämpat hårt emot detta, om det är arbetsbrist är det i så fall bättre att säga upp några än att godtyckligt minska människors arbetstid.

Detta kallas ”hyvling” och är ett nytt vidrigt fenomen på svensk arbetsmarknad. I praktiken innebär det att svensk anställningstrygghet inte längre är värd ett jota. Imorgon kan din arbetsgivare helt enkelt halvera din arbetstid om hen känner för det. Detta har blivit praxis sedan ArbetsDomstolen till allas förvåning dömde att det var lagligt.

Nu behöver det snabbt lagstiftas för att täcka detta gapande hål i anställningstryggheten. Annars är det inte bara folks försörjning som är hotad utan arbetsgivaren kan dessutom godtyckligt skriva ner arbetstiden för alla dom inte gillar, t.ex. fackliga aktivister.

Det är riktigt illa av City Gross att dom gör detta mot sina anställda, det är ju dom som tjänat in företagets vinster under alla år. Nu kommer många inte ens kunna försörja sig på sitt arbete och kan tvingas säga upp sig eller söka fler deltidsjobb. Om City Gross gör verklighet av detta så kommer jag inte att handla i butiken mer. Du borde fundera på att göra detsamma för det kan vara du som blir hyvlad nästa gång!

Läs mer i NT eller här: https://www.handelsnytt.se/city-gross-hyvlar-tid-28-i-norrkoping

För övrigt är det budgetdebatt i kommunfullmäktige imorgon. I vanlig ordning är det Vänsterpartiet som satsar på välfärden – rätt till 30 timmar i förskolan för alla barn, satsning på träffpunkter och kommunalt byggbolag är några av våra storsatsningar!

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se