Logga in
Logga ut
Försök att tillkalla polis styrker nödvärn Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

PRIVATISERINGSFIASKO!

Mindre än 1 % av alla Norrköpingsbor med rätt till hemtjänst valde alltså ett privat företag när kvartetten ville privatisera. Av nästan 2700 så valde alltså 22 personer ett av de 7 privata företagen! Och detta trots att kommunen betalat för massiv marknadsföring via postutskick, mässor och affischtavlor över hela Norrköping. Lars Stjernkvists och borgarnas privatiseringsplaner har därmed fått ett riktigt dråpslag riktat mot sig av Norrköpings äldre.

Vi visste ju redan att alla opinionsmätningar visar på ett kraftfullt motstånd bland svenskarna och norrköpingsborna i allmänhet mot privatiseringar av välfärden. Nu är det tydligt att de äldre inte heller är det minsta intresserade av privat hemtjänst. Till skillnad från sossar, borgare och SD i Norrköping kan dom nämligen räkna ut detta enkla: om en stor del av skattepengarna ska gå till bolagsvinster och direktörslöner så blir det mindre kvar att bedriva hemtjänst för. Det är också ett gott betyg åt den kommunala hemtjänsten som alltså över 99 % vill behålla. Även om det ska sägas att det finns mycket att förbättra där också. Som arbetsvillkor, löner och arbetar- och brukarinflytande. Kanske är det dags att koncentrera sig på det igen nu när privatiseringen totalfloppade?

Det vore klädsamt om Kvartetten kunde erkänna nederlaget och nu förpassa LOV i Norrköping till historiens skräphög. Jag misstänker att många av de privata företagen som Aleris ändå kommer att dra sig ur. För det är såklart orimligt att starta upp en verksamhet om 7 företag ska dela på 22 ”kunder”. Tyvärr tror jag att Kvartetten och Stjernkvist ser privatiseringar och utförsäljningar som en prestigefråga och en viktig del i sitt nyliberala systemskifte. Så sannolikt kommer man inte vilja lägga ner privatiseringsexperimentet trots fiaskot.

Åtminstone torde personalen kunna andas ut nu, åtminstone tills vidare. Rätten att kunna leva på sin lön (alltså arbeta heltid) och slippa delade turer kommer inte att skrotas för breda grupper undersköterskor. Att det inte blir så efter valet kan bara ett starkt Vänsterparti i Norrköping garantera.

För övrigt så frågade vårt oppositionsråd Mona Olsson på senaste kommunfullmäktige hur mycket privatiseringsexperimentet hittills kostat Norrköpings skattebetalare. Redan nu har tidmätning, förberedelser, massutskick, kraftig marknadsföring och otaliga tjänstemannatimmar slösats på projektet. Svaret blev att kvartetten inte har någon koll på det alls. Det enda dom vet är att mässan där de privata företagen fick göra reklam för sig kostade oss skattebetalare 160 000. Dock lovade kvartetten att LOV inte ska läggas ner och att skattepengar ska fortsätta slösas på att marknadsföra privata företag trots att 99 % inte vill ha det…

Torkkatastrof i Sverige!

Vi har extrem torka i Sverige just nu. I en tid med mindre internationell handel är det mycket möjligt att hungersnöden hade stått för dörren innan årets slut. Och det internationella handelssystemet och transporterna är inte något man alldeles kan ta för givet. Ändå rapporterar medierna knappt alls som saken. Här ska dock sägas att just NT nu i början av juli bättrat sig – både idag och igår skrev man om det!

På Facebook ser jag bekanta och partikamrater som brukar jord rapportera om katastrofer när dom bara kan bärga en tredjedel eller fjärdedel så mycket hö som dom brukar. Och spannmålet växer mycket långsamt i den torra jorden. Läget är så extremt att slakterierna börjar vara fulla och man funderar på vilka hästar man ska spara och vilka som måste säljas för att man inte har råd att köpa de mängderna foder i vinter.

Det finns flera politiska slutsatser att dra av detta. Den första och viktigaste är såklart att klimatfrågan måste prioriteras. Våren har varit extremt varm i år och nederbörden uteblivit. Och detta är bara en mild försmak på vad som kan komma om 20 eller 50 år. Med återkommande allvarlig torka skulle det svenska jordbrukets förutsättningar förändras i grunden.

För det andra kan man sluta sig till att Sveriges beredskap inte är särskilt god. Vi är i dag beroende av importerade livsmedel, men ju större del av världen som drabbas av torka desto mindre tryggt blir det - även utan konflikter eller ekonomisk kollaps. Det är bättre att tänka efter innan så sker.

Och för det tredje, detta bör uppmärksammas rejält av både politik och massmedier. Det handlar trots allt om att föda befolkningen.

Jag njuter av värmen. Men det blir svårare när jag ser att gräsmattorna är gula och träden sloknar. Det är som sagt inte så många generationer sedan detta skulle ha kunnat innebära nationell katastrof.

Och ett tips – är du markägare har du en oslagen gräsyta, äng, eller liknande, kontakta din närmste bonde och fråga om dom behöver hö! Du får ytan vårdad på köpet. Något som för övrigt Norrköpings kommun också borde göra!

Den farliga identitetspolitiken

Vi behöver faktiskt stoppa identitetspolitikens frammarsch om vi tillsammans ska kunna hantera samhällets stora utmaningar.

Det är tragiskt hur både sociala medier och massmedier några månader innan valet fylls av meningslös kränkt identitetspolitik istället för verklighetsförankrade politiska framtidsfrågor.

Främst kränkta vita främlingsfientliga män tar vår tid och energi genom att tjata om klockringningar, kvinnors klädsel, politiskt korrekta och inkorrekta sånger, vad vi äter och recenserar folks språk, sexualiter, hud- och hårfärg. Så jävla navelskådande och meningslöst.

Frågor som hamnar i skuggan är t.ex. att vi har västvärldens snabbast växande ojämlikhet, att en stor vårdkris kommer att drabba landet samtidigt som M och SD vill minska resurserna, att privatiseringarna smular sönder resterna av den jämlika svenska skolan, att vanligt folk inte kan hitta en hyresrätt dom har råd med att klimatet fortsätter gå åt helvete utan att vi investerar nog mycket för att stoppa det...

Nationalism och rasism är utan tvekan den förhärskande och farligaste typen av identitetspolitik.

Det duger inte Sverige!

Här nedan ser vi några av konsekvenserna när det gäller de frågor som det rapporteras om. Att det på sociala medier skrivs mer om religion än om sjukvårdens enorma utmaningar och Europas minst omfördelande skattesystem är t.ex. vansinne och en ganska extrem konsekvens av nationalistisk identitetspolitik.

Vilket parti står för svenska värderingar?

Vilket parti står egentligen för tradition, stabilitet och svenska värderingar i det här landet?

De senaste 100 åren i Sverige har till stor del präglats av två politiska rörelser. Arbetarrörelsens socialistiska kamp för jämlikhet. Och kvinnorörelsens feministiska kamp för jämställdhet. Först fördes kampen i motvind i ett odemokratiskt samhälle. Men sedan har allt fler segrar vunnits och just jämlikhet och jämställdhet blev de grunder Sverige vilade på och målet för samhällets strävan. Förvisso är det så att nyliberalismens intåg i S och i samhället på 80-talet gjort att jämlikheten drabbats av kraftiga bakslag, medan jämställdhetskampen faktiskt fortfarande går framåt på många områden.

Med detta som bakgrund skulle jag på denna dag säga att det kanske lite oväntat är Vänsterpartiet som i ensam majestät numera står upp för de grundläggande svenska traditionerna och värderingarna när det gäller jämlikhet och jämställdhet. Vi värnar och kämpar fortfarande för dessas förverkligande.

Ha en bra 6 juni!

Skulden är Israels

Det här med utrikespolitik är sällan det som får mest utrymme i valtider – och debatten har under senare tid blivit allt mer urlakad och amerikaniserad. Men utrikespolitik är viktigt för världen och också för Sverige. Utan en varaktig fred i mellanöstern kommer människor fortsättas att dödas, förtryckas och också tvingas fly till Europa. För att uppnå en stabil fred krävs två grundläggande förutsättningar. 1. En framförhandlad avspänning mellan Saudiarabien och Iran och alla deras satelliter och allierade. 2. En rättvis tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. Bägge dessa problem förutsätter att Stormakter som USA och Ryssland håller tassarna borta eller åtminstone sätter sig ner och förhandlar.

I dagsläget anser regionens mäktigaste militärmakt Israel att dom kan göra precis vad dom vill i Mellanöstern utan några konsekvenser – oavsett om det handlar om att bomba andra länder eller behandla palestinierna värre än djur. Man räknar helt enkelt med aktiv uppbackning av USA och att EU och Saudiarabien godkänner det hela och att ingen annan bryr sig. Därför måste omvärlden tvinga Israel till förhandlingsbordet – och Sverige som ju erkänt Palestina borde ha en viktig roll att spela där. Så här känner jag inför det som hänt de senaste dagarna i Gaza:

Israel är en rasistisk apartheidstat som sedan länge praktiserar etnisk rensning på Västbanken och belägrar Gaza. Därför är landet inte heller att betrakta som en demokrati – för det ockuperade människorna finns inga mänskliga rättigheter alls. Den Israeliska staten blir nu allt brutalare i sitt förtryck av palestinierna. Igår var det 70-årsdagen av den palestinska katastrofen ”Nakba” och Israels grundande. Israels främsta allierade USA var på besök för att flytta sin ambassad till det illegalt ockuperade Jerusalem. Föga förvånande protesterade palestinierna denna dag – de palestinier som varje dag förvägras alla möjligheter till ett rimligt liv och utsätts för den råaste och mest systematiska rasism.

Demonstranterna möttes utanför Gaza av den israeliska arméns Tanks och krypskyttar. Dessa hotades aldrig på något sätt av demonstranterna. Den Israeliska staten valde då fullt medvetet att kallblodigt att på direkta order mörda minst 50 försvarslösa människor med kulor designade för att orsaka maximal skada. Över 50 människor med familjer, liv och drömmar som demonstrerade för frihet mördades igår. 100-tals andra fick sina ben krossade och muskler sönderslita av ockupationsarméns kulor.

Omvärlden håller överlag käften – frånsett länder som USA som hyllar mördandet, och partier som Liberalerna var partiledare samma dag gratulerar Israel.

Men det finns undantag – Sydafrika drog omedelbart tillbaka sin ambassadör. För dom vet hur det är att leva under mördande rasistiskt förtryck.

Att bojkotta Israel kulturellt, politiskt och framförallt ekonomiskt tills Palestinierna får frihet och självstyre. Det är den enda vägen framåt.Ovan några av de människor som levde igår morse men som Israel nu dödat. Från vänster till höger: Ahmed Altetr, Motassem Abu Louley, Alaa Alkhatib, Ezz el-din Alsamaak, Ahmed Alrantisi, Fadi Abu Salmi.

Århundrades 1 maj med Adam Tensta!

Nu är det inte länge kvar till århundradets 1 maj – och i Norrköping kommer vi i Vänsterpartiet ha det största första maj-tåget och bästa arrangemanget. För så bra går det just nu. Jag kommer att vara huvudtalare – något jag verkligen ser fram emot – men jag lovar att inte bli långrandig! Dagens höjdpunkt kommer dock att bli Adam Tensta som spelar för oss i Vasaparken. Jag hade inget större grepp på hans musik tidigare – men det är ju riktigt jäkla modernt och grymt bra alltså!

Vi kommer att bjuda på frukost och fika redan från 9:00 på ABF Bergslagsgården dit alla är välkomna. Samling sker på Skvallertorget 11:00 där bland annat Vänsterns Blåsorkester spelar.

11:30 avgår det största första maj-tåget i Norrköping från Skvallertorget via Drottninggatan för tal och musik i Vasaparken. Där kommer det finnas mat till försäljning och aktiviteter för barn som ansiktsmålning. Ta med dig vänner och familj, ingen är för ung eller för gammal.

Kom dit! Ta med dina vänner och bekanta, bjud in alla du känner till Facebookevenemanget. Eller dela Vänsterpartiet Östergötlands första valfilm – utan att skryta törs jag säga att det är den bästa som producerats i länet någonsin.

Tillsammans går vi ihop på 1 maj och manifesterar för allas vår jämlikhet och frihet!

PS. Vädret kommer självklart att vara strålande! (antyd inget annat!)

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se