Logga in
Logga ut
Invandringen kostar mindre än skattefusket Rodi Ailert (V) Rodi Ailert (V)
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Sätt tak på elnätsavgifterna!

Av alla dåliga privatiseringar som både sossar och högern genomfört kan nog den av vårt elnät vara den allra sämsta. Sverige privatiserade alltså elnätet, ett tydligt naturligt monopol. Dessutom ett monopol som det moderna samhället inte klarar sig utan. Ja stora delar av befolkning skulle inte ens överleva om vi inte fick använda elnätet. På det infördes fri prissättning för företagen på avgifterna. Det borde alltså inte vara någon överraskning för någon att elnätsavgifterna har stigit oerhört mycket mer än andra priser sedan privatiseringen. Detta ser var och en som läser sin elräkning noga. 

Vänsterpartiets förslag på ett tak på avgifterna nu och ett förstatligande av elnätet på sikt är alltså högst rimliga.

 

1000 kr mer till undersköterskorna!

Jag gick nyligen med hemtjänsten i Haga. För den som gör det blir det tydligt att undersköterska i hemtjänsten är ett extremt högkvalificerat jobb. Personalen ska klara en massa olika uppgifter hos varje brukare inklusive att hantera medicinering och en hel del olika tekniska hjälpmedel. Samtidigt som bemötande och kommunikation ska fungera i massor av olika situationer, ibland krävande sådana.

 

Allt detta görs under stark tidspress där minuterna räknas och flera olika program ska användas för att registrera varje besök och insats. Det är för mig och för Vänsterpartiet i Norrköping helt uppenbart att dessa yrkeskvinnor (för det är mest kvinnor) gör ett av de absolut viktigaste jobben i vårt samhälle.  Att arbeta med främst våra äldsta och sjukaste så att de kan leva ett gott liv även på ålderns höst. För detta förtjänar verkligen mer lön för sin möda.

 

Vänsterpartiet i Norrköping går nu ut med en ny valfråga – att höja lönen för denna tragiskt eftersatta grupp.  Vi föreslår utöver kollektivavtalseniga löneökningar ett extra påslag på 1000 kronor i månadslön till alla undersköterskor anställa av kommunen. Det är inte värdigt att det bara är tre kommuner i Sverige som har betalar sämre än Norrköping. Det vill vi ändra på om vi får väljarnas förtroende. Så ser en verklig politik för jämlikhet och jämställdhet ut.

 

Det kommer att 27 miljoner kronor vilket i kommunbudgeten inte är en särskilt stor kostnad. Förslaget finansieras fullt ut genom omprioritering i lönepotten, Vänsterpartiets nationella äldreomsorgssatsning och att vi vill sänka kommunens överskottsmål något.

 

Det är dock inte den enda satsning vi gör på Undersköterskorna. Tidigare har vi drivit och fortsätter att driva:

  • Att erbjuda undersköterskor sjuksköterskeutbildning. Vänsterpartiet ville ge möjlighet att omskola sig under delar av arbetstiden och med ekonomiskt stöd.
  • Att införa försök med 6 timmars arbetsdag på minst 3 hemtjänstenheter i Norrköping. Detta är något vi drivit länge och nu är det dags att se hur det fungerar i praktiken i vår kommun.
  • Att införa träning på arbetstid. Hemtjänstpersonal har ofta en tuff och stressig arbetsmiljö. Därför gör vi en satsning för att få ned sjuktalen genom att erbjuda fysisk träning på arbetstid. 

Det här ska ställas emot Kvartetten och Socialdemokraternas politik gentemot undersköterskorna. Där är deras stora ”insats” att delar av hemtjänsten privatiserats och att personalen där både har förlorat sin rätt att jobba heltid och att slippa de förhatliga delade turerna. Nej det får vara nog nu.

 

Alla undersköterskor, och alla norrköpingsbor som tycker att vi ska satsa på äldreomsorgen har ett val att göra den 9 september. Tillsammans kan vi bygga en äldreomsorg att vara stolta över!

Bostäder åt alla – Ett Norrköping för alla.

 

Ibland är det så att bild och ljud är en sannare form av politisk kommunikation än text.

Så här tycker jag och Vänsterpartiet om den bostadspolitik Kvartetten fört och hur vi istället kan bygga bostäder åt alla:

https://www.youtube.com/watch?v=0u6nowZNFNc#action=share

Och här kommer Vänsterpartiet Norrköping och Östergötlands senaste succévalfilm. Här styr ju sossarna med borgerliga partier. Det har lett till privatiseringar och nedskärningar. När vänsterpartiet är med och bestämmer blir välfärden bättre och att alla som har svårt att få pengarna att räcka till får mer i plånboken. Det är en politik som ökar jämlikheten!

https://www.youtube.com/watch?v=QnuUQloiIKs#action=share

Nu är det dags att ge järnet i valrörelsen. Alla siffror pekar uppåt för vänstern men det är i just det läget man måste gasa. Socialdemokraterna har tappat det, dom gillar privatiseringen och gör inget åt att Sverige har den snabbast växande ojämlikheten i den rika världen. Det kan vi göra något åt den 9 september.

Torkkatastrof i Sverige!

Vi har extrem torka i Sverige just nu. I en tid med mindre internationell handel är det mycket möjligt att hungersnöden hade stått för dörren innan årets slut. Och det internationella handelssystemet och transporterna är inte något man alldeles kan ta för givet. Ändå rapporterar medierna knappt alls som saken. Här ska dock sägas att just NT nu i början av juli bättrat sig – både idag och igår skrev man om det!

På Facebook ser jag bekanta och partikamrater som brukar jord rapportera om katastrofer när dom bara kan bärga en tredjedel eller fjärdedel så mycket hö som dom brukar. Och spannmålet växer mycket långsamt i den torra jorden. Läget är så extremt att slakterierna börjar vara fulla och man funderar på vilka hästar man ska spara och vilka som måste säljas för att man inte har råd att köpa de mängderna foder i vinter.

Det finns flera politiska slutsatser att dra av detta. Den första och viktigaste är såklart att klimatfrågan måste prioriteras. Våren har varit extremt varm i år och nederbörden uteblivit. Och detta är bara en mild försmak på vad som kan komma om 20 eller 50 år. Med återkommande allvarlig torka skulle det svenska jordbrukets förutsättningar förändras i grunden.

För det andra kan man sluta sig till att Sveriges beredskap inte är särskilt god. Vi är i dag beroende av importerade livsmedel, men ju större del av världen som drabbas av torka desto mindre tryggt blir det - även utan konflikter eller ekonomisk kollaps. Det är bättre att tänka efter innan så sker.

Och för det tredje, detta bör uppmärksammas rejält av både politik och massmedier. Det handlar trots allt om att föda befolkningen.

Jag njuter av värmen. Men det blir svårare när jag ser att gräsmattorna är gula och träden sloknar. Det är som sagt inte så många generationer sedan detta skulle ha kunnat innebära nationell katastrof.

Och ett tips – är du markägare har du en oslagen gräsyta, äng, eller liknande, kontakta din närmste bonde och fråga om dom behöver hö! Du får ytan vårdad på köpet. Något som för övrigt Norrköpings kommun också borde göra!

Den farliga identitetspolitiken

Vi behöver faktiskt stoppa identitetspolitikens frammarsch om vi tillsammans ska kunna hantera samhällets stora utmaningar.

Det är tragiskt hur både sociala medier och massmedier några månader innan valet fylls av meningslös kränkt identitetspolitik istället för verklighetsförankrade politiska framtidsfrågor.

Främst kränkta vita främlingsfientliga män tar vår tid och energi genom att tjata om klockringningar, kvinnors klädsel, politiskt korrekta och inkorrekta sånger, vad vi äter och recenserar folks språk, sexualiter, hud- och hårfärg. Så jävla navelskådande och meningslöst.

Frågor som hamnar i skuggan är t.ex. att vi har västvärldens snabbast växande ojämlikhet, att en stor vårdkris kommer att drabba landet samtidigt som M och SD vill minska resurserna, att privatiseringarna smular sönder resterna av den jämlika svenska skolan, att vanligt folk inte kan hitta en hyresrätt dom har råd med att klimatet fortsätter gå åt helvete utan att vi investerar nog mycket för att stoppa det...

Nationalism och rasism är utan tvekan den förhärskande och farligaste typen av identitetspolitik.

Det duger inte Sverige!

Här nedan ser vi några av konsekvenserna när det gäller de frågor som det rapporteras om. Att det på sociala medier skrivs mer om religion än om sjukvårdens enorma utmaningar och Europas minst omfördelande skattesystem är t.ex. vansinne och en ganska extrem konsekvens av nationalistisk identitetspolitik.

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se