Logga in
Logga ut
Varför inga budgetbeslut före valet Björn Grip (V) Björn Grip (V)
Vädersponsor:

Jag bjuder gärna på lunch om du och 76 andra bjussar på era tankar :-)

 

 

För fyra år sedan var jag nybliven medlem i Folkpartiet. Det var lärorikt och spännande och ett område som jag tyckte var viktigt var att få en bra dialog med norrköpingsborna.

För att symbolisera detta sa jag att vi skulle behöva hänga en stor Musse Pigg på Rådhuset som med sina stora öron och ögon och glada mun tydligt visar vad medborgarna önskar, politiker och tjäntemän som är duktiga på att lyssna, se och samtidigt är glada och trevliga.

Jag utgick från min tidigare tid på Vingresor och tyckte att vi i kommunen borde göra som de hade på sina resmål; ett servicekontor där man får goda råd och snabb hjälp med alla sina ärenden.

Min idé blev ett vallöfte hos Folkpariet.  Idag är vi Liberaler glada när det nu är officiellt och vi den 2 juli inviger ett stort och funktionellt kontaktcenter i Rosen som nu lever upp till det vallöfte vi hade ;-)

 

Det finns ett uttryck som säger att man ska vara försiktig med att recensera sig själva. Jag avstår därför att ge något betyg på resultatet av fyra års styre med Kvartetten.

Däremot vågar jag vara ärlig och tydlig med att, om jag får tillräckligt med röster  och att vårt parti kommer att vara med att styra Norrköping även nästa mandatperiod så vill jag gärna fortsätta att ha en aktiv roll i den kommunala politiken.

Vilka frågor vill jag driva?  Självklart fortsätta att försöka tydliggöra hur företagen ger resurser till allt annat i vårt samhälle.

 

Om du som är företagare vill berätta vad du tänker så bjuder jag dig gärna på lunch.

Min förhoppning är att hinna lyssna på 77 olika företagare, stora som små !

Hör av dig till mig på 070-6438333 eller via mail reidar.svedahl@norrkoping.se så hittar vi datum och krog !

För ordningens skull - jag betalar luncherna själv .-))

 

Grattis Tyskland - Nu kan ni titta på Norrköping ;-)

 

I maj, juni och juli kommer ett av Tysklands större prduktionsbolag att komma till vår kommun för att göra inspelningar i våra vackra omgivningar.

Filmerna  som visas i Tyskland, Schweiz och Österrike ses av närmare tio miljoner tv-tittare och visar livets goda sidor.

Tidigare har många filmer spelats in kring Nyköping och turistströmmarna dit har ökat markant. 

Siffrorna som anges är att varje film som visas har ett reklamvärde på flera miljoner kronor och utöver det vistas ett större filmteam i vår stad under inspelningen.

Tyskarna älskar Astrid Lindgren och dessa filmer som handlar om och heter Inga Lindström är en supersnäll bild av allt det vackra som finns i vår natur.

Gissar på att de blir sugna på svenska skärgården i stugorna kring Munchen när de ser bilderna från Arkesund.

De kan ju alltid hoppa på vårt direktflyg till Norrköping och sitta på altanen på hotellet där tre timmar senare.

 

Har du tips på häftiga miljöer där inspelning skulle ge extra vackra vyer så hör gärna av dig ;-)

Gourmetköping ,-)

 

Inom turisminduistrin så sägs det att beökare primärt gör tre saker; de äter, de upplever och de bor.

Har man många, häftiga och helst unika erbjudanden inom dessa tre kategorier är man ett attraktivt resmål.

Norrköping har sedan länge unika upplevelser som exempelvis Kolmården, Göta Kanal och en vacker skärgård.

Vi har hotell som idag för andra året i rad ligger top tio på Tripadvisors lista.

Dessutom har det stora hänt att Norrköping har blivit länets mekka för matälskare.

Bra krogar kan mätas på olika sätt men just nu toppar Norrköping de flesta lister.

På en ranking hos Tripadvisor ligger vi etta, tre, fyra och femma.

Med en annan mätmetod hos Tripadvisor är norrköpingsdominansen ungefär lika stor.

  Om vi redan  är Sveriges musikhuvudstad och nästan Sverige idrottshuvudstad så är vi nu definitivt även länets mathuvudstad ;-) 

Är monopol bra ?

 

Läser att NTM-koncernen som genom Corren, NT och andra företag dominerar den regionala mediamarknaden nu kommer att ta ytterligare steg mot en monopolliknande situation. Detta genom att köpa upp konkurenterna Norrköping-Magazinet, Linköpings-Posten och övriga tidningar inom Swepress-koncernen.

Alla vet att papperstidningar de senaste åren har fått färre läsare och även färre sidor att läsa. Ytterst få under trettio års ålder tycks vara intresserade att av betala för en papperstidning och inte så många heller önskar betala för att läsa en sådan på nätet.

Samtidigt går mer av  de lokala företagens annonsbudget till Facebook och andra internationella mediaföretag som många upplever erbjuder kostnadseffektiv marknadsföring. Detta gör att intäkterna minskar hos lokala medieföretag och rationaliseringar blir nödvändigt för att långsiktigt överleva.

Detta leder självklart till mindre konkurens inom regionalt media och precis som NTs ledarsida ofta skriver, så gynnar detta sällan marknaden.

Det återstår att se vad NTM tänker göra med sina nya tidningar på lite längre sikt?

Kommer detta att ge oss bättre journalistik, mer utrymme för fler åsikter och billigare annonsmöjligheter?

 Eller blir det mer monopollikt med mindre mångfald för läsarna och dyrare priser för annonsörerna?

 

 

Sverigedemokrater är folkvalda

 

Igår arrangerades en manifestation för tolerans och religionsfrihet i Carl Johans park.

Jag fick idéen efter de hemskheter som  judiska församlingar och synagoger hade blivit utsatta för i Göteborg och Malmö.

Att bjuda in och få med samtliga politiska partier i vårt kommunfullmäktige och i vår Riksdag var för mig både en självklarhet och en målsättning. Vi fick även med flera religösa samfund som alla tydligt uttryckte sitt stöd för dessa två viktiga ord.

Alla politiska partier var där och det blev en stämningsfull tillställning tills dess att Linda Snecker från Vänsterpartiet valde att snarare bedriva personvalskampanj än att prata om tolerans. Hon var mycket kritisk mot mig/liberalerna för att vi hade bjudit in Sverigedemokraterna som talare.  

Jag har som ordförande i Byggnadsnämnden gett ett mycket tydligt stöd till att muslimer från Bosnien ska få utnyttja den lagliga rätt de har till att bygga sin moské i Ektorp.  Mitt ställningstagande i denna fråga delas sannolikt inte av så många sverigedemokrater.  För mig är det dock en självklarhet att samma svenska lagar gäller för dem som för andra och då har de rätt att bygga sin moské och jag hoppas även att vi alla tycker de har rätt att vistas där i säkerhet.

Lika självklart är det för mig att i en bred manifestation för tolerans så måste vi tolerera att personer med olika politiska åsikter deltar. Jag tycker definivt inte som Sverigedemokraterna i vissa viktiga frågor. Det samma gäller exempelvis Vänsterpartiet.

Men de är båda demokratiskt valda till vårt kommunfullmäktige och vår riksdag och då tycker jag det är logiskt att även dessa ytterlighetspartier får framföra sina tankar i denna fråga och sedan får lyssnare och läsare bedöma deras budskap.

Däremot är jag övertygad om att genom att stänga ut Sverigedemokraterna från offentliga samtal så är det ett odemokratiskt, men för dem sällsynt bra, sätt att få mer sympati.  Det är därför det i mitt tycke blir så fel när Linda Snecker tycker att de inte ska få närvara med tanke på partiets åsikter och tidigare historia. 

Jag får kommentarer att hon borde ha tackat nej till att medverka istället för att komma dit och skälla ut mig och Libereralerna.

Det kan man kanske tycka men det blev å andra sidan ett tydligt utryck för att tolerans är något som inte är Vänsterpartiets paradgren.

Reidar Svedahl företräder Liberalerna i Norrköping.´ Ekonomutbildad entreprenör som efter att ha vuxit upp i Norge, bott och jobbat många år i Spanien, USA, Ryssland, Grekland och Italien sedan ett antal år har blivit en äkta Pekingfantast. Älskar fotboll, nyheter och mänskliga rättigheter.


Kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor och ordförande i Upplev Norrköping och i Byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se