• lördag 18 november 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Fegt bara förnamnet Lasse Stjernkvist (S) Lasse Stjernkvist (S)
Vädersponsor:

Norrköping och andra världsmetropoler :-)

 

Igår var en glädjens dag! Först högtidliga symboliska början av Kardonbanan i vår snabbt växande hamn. På kvällen världens härligaste noll-nollmatch mot Italien och Sverige är klar för VM i fotboll.

I andra sammanhang spelar Norrköping redan i världseliten. Om tre veckor invigs Norrköping Light Festival. En konstutställning i världsklass och med konstverk som annars endast syns i Toronto, Prag, Amsterdam och ett antal andra stora städer.

Missa inte att ta med dina arbetskollegor/vänner på en timmas guidad tur i vårt sällsynt vackra Industrilandskap.  Vi har gjort vissa ändringar i årets vandring. Till exempel börjar den redan vid Järnvägsstationen och alla besökande till vår stad möts av det vackra konstverket "Today I love you".

Nästa sommar får Norrköping som första stad i norra Europa en stor utställning - Marvel - där alla hjältar från filmduken dyker upp.  Utställningen har tidigare varit i New York, Seoul, Peking och några andra stora städer i Kina. Den pågår sedan ett år i Las Vegas och öppnar i Moskva imorgon. Nästa stad och då med helt uppdaterat material blir i Norrköping.

 Vi tror att utställningen i Teknikhallen vid Östgötaporten kommer att få extremt många besökare, gissningsvis 100 000.

 Detta kommer att ge mycket liv i vår stadskärna och full fart på våra hotell, butiker och restauranger.

Det är så himla kul att vara norrköpingsbo nu - om jag inte vore det så skulle jag önska att jag vore det ;-).

 

 

 

Trevlig tillväxt !

 

Vi har precis fått rresultatet från Syna som är ett företag specialicerad på kreditupplysning, De mäter hur privata företag utvecklas i olika kommuner.

För andra året i rad är länets tillväxt störst i Norrköping.   Det är kul och vi är skyldiga många ett tack för detta ;-).

Vi har ganska nyligen även varit med om Dagens Industris Gasellutnämnelser. Det är snabbväxande företag de fokuserar på och även där är vi med stor marginal bäst i regionen.

Vi har mycket kvar att göra med såväl skola som arbetslöshet. Men utan tvekan gör framgångsrika och växande privata förratg det så att vi fårmer ressurser till andra viktiga områden i vår kommun.

 

Tack alla duktiga och hårt arbetande företagare !

L. Östling, M. Wallström och Göran Persson.

 

Media har i två dygn dominerats av att Leif Östling och de skatter han har betalat och de han lagligt har avstått att betala.

Jag vill inte försvara det moraliska beslut han tog och tycker dessutom hans sätt att svara journalisten på i tv-intervjun var långt ifrån bra och klart olämpligt för en person i hans position.

Däremot är han ingen skattebrottsling. Det finns inget som tyder på att han har gjort något olagligt ! Tvärtom har han betalat skatt i många olika länder enligt alla  gällande  lagar och här i Sverige mer än 100 miljoner de senaste sex åren.

Vi lever i ett land med höga skatter. Skatteavdrag är vardagsmat och tips på sådana finns överallt under vissa tider under året. Tidnigar är fyllda med råd om vad du kan yrka avdrag för och även skatteverkets egna broschyrer ger vägledning i hur man kan minska sin skatt.  Uppfinningar om skattereduktion som RUT och ROT anses postivia och samhällsnyttiga så att skatteplanering är såväl utbrett som accepterat.

Skatteplanering görs av privatpersoner och av företag som ser möjlighet att göra så. Dessutom skatteplanerar svenska kommuner och statsägda företag. Även politiker ägnar sig åt skatteplanering. Exempelvis har Margot Wallström och Göran Persson varit mycket aktiva och framggångsrika i hur de minskar sina skatteinbetalningar till svenska staten.

Det blir därför i mitt tycke mycket märkligt när politiker främst på vänstersidan nu framställer det som ett osolidariskt svek mot svenska välfärden, att Leif Östling gör det samma - dock i mindre format - än vad svenska politiker själva har gjort i årtionden.

Att peka på Östling och säga att han har brist på skattemoral samtidigt som man tiger om Wallström och Persson är i mitt tycke bevis på mycket av en annan moral - dubbelmoralen.

 

 

 

 

Kallt ute - men hett i näringslivet ;-)

 

De senaste veckorna har varit sällsynt trevliga för Norrköping. Från att tidvis ha haft många och tunga motgångar i näringslivsfrågor så har vi äntligen fått det motsatta.

 

Förra veckan var det rena ketchupeffekten då flera etableringar blev verkligehet och "Batterifabriken" en möjöighet.

Utöver det så kom SKL , Sveriges kommuner och Landsting , mätning över hur duktiga vi inom kommunen är på att ge våra företag  service. Vi klättrade 100 placeringar och det har vad jag har sett ingen stor kommun någonsin gjort tidigare.

Bland Sveriges större kommuner så är vi nu bland de allra bästa;-). Det betyder dock inte att vi inte kan bli ännu bättre.

SKLs undersökning ger en mycket riktigare bild än andra undersökningar då de svarande är endast de som har varit i kontakt med oss och de svarar endast på frågor som rör kommunen.

SCBs undersökning får mycket uppmärksamhet och är därför viktig även om svaren där säger mycket mindre om hur kommunen sköter sig då frågorna rör mycket som inte kommunen har inflytande över och många som svarar har inte varit i kontakt med oss.

Den här veckan fortsätter näringslivet att synas och höras i vår stad och då inte minst genom att Stadium Arena resten av veckan har spännande utställningar och föredrag om utbildning och företagssamhet.

Denna fokus på utbildning och nya jobb är viktig. Inte minst då alla tycks tro att det blir tuffa år för Sveriges kommuner de närmaste åren.  För att ha råd med bra vård, skola och omsorg behöver vi att bli ännu duktigare på att utbilda många i vår kommun som därmed går från bidragsberoende arbetslöshet till en egen försörjning.  För att de ska ha arbeten att gå till behöver vi fler företag som startar här eller flyttar hit och detta gärna i kombination med  nuvarande företag växer och behöver fler anställda.

Med tanke på alla  positiva nyheter nu i vår och att det snart är "syttende mai" så säger jag; hipp hipp hurra för Norrköpings näringsliv och välkommen till Stadium Arena.

 

Norrköping, bäst i världen just nu !?

 

En omvärld med ett skakigt EU där Storbritannien lämnar och motsättningarna är stora, är långt ifrån önskvärd.

Än värre blir läget av att utanför EU har svårförtutsägbara och maktgalna ledare fått makten i exempelvis Ryssland och USA.

Om inte det vore nog så har vi dessutom, i mitt tycke, en sällsynt dålig regering i Sverige.

 

Så lite förenklat så är världen sannolikt som bäst  nu, just här i Norrköping :-).

 

Här har vi en tidig vår med knallblå himmel.  Ett allsvenskt fotbollslag som ser starka ut. Bra chanser till ett par fina SM-medaljer i basket.  En sällsynt vacket stad som nu snabbt växer genom en unik blomningsperiod där det finns tussilago och byggkranor lite varstans.  Det som igår var fula gamla byggnader blir numera sällsynt vackra minnen över en unik historia.

Inte bara att husen blir vackrare - så även norrköpingsborna !  För tjugo år sedan tittade de fleste ner i gatan med en stram mun och ofta tunga ögon.  Nu tittar vi framåt , uppåt och med stora leenden, pigga ögon och är glada ambassadörer för vår stad.

Jag är stolt, glad och tacksam över att vara en av 140.000 kommuninvånare och ha turen att bo i vad jag anser vara en av världens bästa städer att bo i ! 

    Njut av glada våren i vår häftiga stad !

 

Reidar Svedahl företräder Liberalerna i Norrköping.´ Ekonomutbildad entreprenör som efter att ha vuxit upp i Norge, bott och jobbat många år i Spanien, USA, Ryssland, Grekland och Italien sedan ett antal år har blivit en äkta Pekingfantast. Älskar fotboll, nyheter och mänskliga rättigheter.


Kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor och ordförande i Upplev Norrköping och i Byggnads- och miljöskyddsnämnden.

  • Mest lästa bloggar
Östgötahockey

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se