Logga in
Logga ut
Svenska traditioner är klimatsäkrade Jens Lindell (MP) Jens Lindell (MP)
Vädersponsor:

Sverigedemokrater är folkvalda

 

Igår arrangerades en manifestation för tolerans och religionsfrihet i Carl Johans park.

Jag fick idéen efter de hemskheter som  judiska församlingar och synagoger hade blivit utsatta för i Göteborg och Malmö.

Att bjuda in och få med samtliga politiska partier i vårt kommunfullmäktige och i vår Riksdag var för mig både en självklarhet och en målsättning. Vi fick även med flera religösa samfund som alla tydligt uttryckte sitt stöd för dessa två viktiga ord.

Alla politiska partier var där och det blev en stämningsfull tillställning tills dess att Linda Snecker från Vänsterpartiet valde att snarare bedriva personvalskampanj än att prata om tolerans. Hon var mycket kritisk mot mig/liberalerna för att vi hade bjudit in Sverigedemokraterna som talare.  

Jag har som ordförande i Byggnadsnämnden gett ett mycket tydligt stöd till att muslimer från Bosnien ska få utnyttja den lagliga rätt de har till att bygga sin moské i Ektorp.  Mitt ställningstagande i denna fråga delas sannolikt inte av så många sverigedemokrater.  För mig är det dock en självklarhet att samma svenska lagar gäller för dem som för andra och då har de rätt att bygga sin moské och jag hoppas även att vi alla tycker de har rätt att vistas där i säkerhet.

Lika självklart är det för mig att i en bred manifestation för tolerans så måste vi tolerera att personer med olika politiska åsikter deltar. Jag tycker definivt inte som Sverigedemokraterna i vissa viktiga frågor. Det samma gäller exempelvis Vänsterpartiet.

Men de är båda demokratiskt valda till vårt kommunfullmäktige och vår riksdag och då tycker jag det är logiskt att även dessa ytterlighetspartier får framföra sina tankar i denna fråga och sedan får lyssnare och läsare bedöma deras budskap.

Däremot är jag övertygad om att genom att stänga ut Sverigedemokraterna från offentliga samtal så är det ett odemokratiskt, men för dem sällsynt bra, sätt att få mer sympati.  Det är därför det i mitt tycke blir så fel när Linda Snecker tycker att de inte ska få närvara med tanke på partiets åsikter och tidigare historia. 

Jag får kommentarer att hon borde ha tackat nej till att medverka istället för att komma dit och skälla ut mig och Libereralerna.

Det kan man kanske tycka men det blev å andra sidan ett tydligt utryck för att tolerans är något som inte är Vänsterpartiets paradgren.

Ännu bätttre för Norrköping ,-)

 

Idag har vi kommunalråd haft vårt årliga möte med media där vi försöker beskriva vad vi har gjort under senaste året. 

Den här gången ändrade vi lite och försökte beskriva vad vi har åstadkommit under hela vår mandatpriod som nu närmar sig sitt slut.

 

De viktigaste områden vi önskade se förbättringar på för fyra år sedan ser vi nu tydliga förbättringar på.

Vi har en annan och mer positiv syn på företag och företagande och vi har fått ett bättre företagsklimat.

Arbetslösheten minskar snabbare i Norrköping än i länet och i riket som helhet och antal nya jobb ökar kraftigt.

Stora förbättringar inom boende för äldre  och  mer valfrihet i vården är ett annat området vi fokuserat på.

Igår kunde vi med stor glädje  även redovisa förbättrade skolresulstat.

 

Vi har därför lyckats vända en utveckling inom dessa områden till något positivt men vi har mer och göra både inom dessa oh på många andra områden.

Journalisterna var självklart nyfikna på hur vi såg på vår framtid  och frågade om vi tänker gå till val som en kvartett och med vår nuvarande slogan "Bra för Norrköping"?

Vi svarade alla är att vi går till val som egna partier men att om valresultatet ger ett tydlig stöd till oss så fortsätter vi gärna att leda vår kommun.

Och då är mitt förslag till ny slogan ; "Ännu bättre för Norrköping " .-)

 

 

77 luncher och sen 10 maraton .-)

 

Plötsligt blev det sommar och det betyder även snart höst och val. Hur det går i valet såväl riks som lokalt vet ingen.Dessutom är det inte sannnolikt att de olika valresulteten tydligt pekar ut vad dessa betyder för vem som ska styra.

 

Vi liberaler är lite som några andra politiska partier och ett antal djur- och fågelarter - nära att klassas som utrotningshotade. Dessutom jobbar vi hårt för att göra ett bra val och för att vara ett så litet parti har vi exceptionellt många duktiga på våra listor.

 

Min egen insats är att göra mitt dagliga jobb som kommunalråd och det tycket jag fortfarande är mycket roligt och riktigt meningsfullt.  Jag har nu i princip nått mitt mål med 77 luncher med företagare. Utöver det många "fika" med de som inte ville vänta länge på lunchmöte.

Nu är det dags att byta från äta till att träna.  Så istället för att fram till valet promenera runt och lägga reklam i brevlådor kommer jag att springa mellan brevlådorna och totalt ska detta bli minst 10 maraton eller dryga 42 mil. 

I väntan på tryckeriet blir Stockholm Maraton nästa lördag en bra uppvärming.

Ha en trevlig vår och så ses vi vid din brevlåda så småningom :-)

 

 

Liberalerna levererar - oftast :-)

 

Nu är det mindre än fem månader kvar till valet och det börjar märkas.

De politiska partierna lägger fram sina partiprogram som oftast är en lista på saker de ska jobba för att genomföra om de kommer till makten.

 

Liberalerna i Norrköping gick till val förra gången på ”14 saker 2014”.

Där fanns våra hjärtefrågor för den här mandatperioden och de viktigaste var;

- Inga bostäder i Strömparken. Levererat !

- Valfrihet i vården (LOV).  Levererat !

- Ett servicekontor för alla medborgare, företagare och besökare. Vi inviger detta 29 juni ;-).

- Bättre företagsklimat. Påbörjat med positiva resultat men det finns mer att göra.

- Duktigare på gräsklippning och annat som påverkar hur stan ser ut.  En bit på väg.

Det vi lovade men inte har kommit så långt med är skolan. Lärarlöner, resultat etc är fortfarande inte vad vi hoppades få till, utifrån alla extra resurser vi har lagt till i verksamheten.

I det stora hela har vi därför levererat vad vi lovade och det är en bra plattform att utgå ifrån när vi snart ska påbörja vår valrörelse inför 9 september.

Det enda vallöfte vi ger just nu är att vi jättegärna vill genomföra mycket liberal politik även i nästa mandatperiod !

 

Grattis Tyskland - Nu kan ni titta på Norrköping ;-)

 

I maj, juni och juli kommer ett av Tysklands större prduktionsbolag att komma till vår kommun för att göra inspelningar i våra vackra omgivningar.

Filmerna  som visas i Tyskland, Schweiz och Österrike ses av närmare tio miljoner tv-tittare och visar livets goda sidor.

Tidigare har många filmer spelats in kring Nyköping och turistströmmarna dit har ökat markant. 

Siffrorna som anges är att varje film som visas har ett reklamvärde på flera miljoner kronor och utöver det vistas ett större filmteam i vår stad under inspelningen.

Tyskarna älskar Astrid Lindgren och dessa filmer som handlar om och heter Inga Lindström är en supersnäll bild av allt det vackra som finns i vår natur.

Gissar på att de blir sugna på svenska skärgården i stugorna kring Munchen när de ser bilderna från Arkesund.

De kan ju alltid hoppa på vårt direktflyg till Norrköping och sitta på altanen på hotellet där tre timmar senare.

 

Har du tips på häftiga miljöer där inspelning skulle ge extra vackra vyer så hör gärna av dig ;-)

Jag bjuder gärna på lunch om du och 76 andra bjussar på era tankar :-)

 

 

För fyra år sedan var jag nybliven medlem i Folkpartiet. Det var lärorikt och spännande och ett område som jag tyckte var viktigt var att få en bra dialog med norrköpingsborna.

För att symbolisera detta sa jag att vi skulle behöva hänga en stor Musse Pigg på Rådhuset som med sina stora öron och ögon och glada mun tydligt visar vad medborgarna önskar, politiker och tjäntemän som är duktiga på att lyssna, se och samtidigt är glada och trevliga.

Jag utgick från min tidigare tid på Vingresor och tyckte att vi i kommunen borde göra som de hade på sina resmål; ett servicekontor där man får goda råd och snabb hjälp med alla sina ärenden.

Min idé blev ett vallöfte hos Folkpariet.  Idag är vi Liberaler glada när det nu är officiellt och vi den 2 juli inviger ett stort och funktionellt kontaktcenter i Rosen som nu lever upp till det vallöfte vi hade ;-)

 

Det finns ett uttryck som säger att man ska vara försiktig med att recensera sig själva. Jag avstår därför att ge något betyg på resultatet av fyra års styre med Kvartetten.

Däremot vågar jag vara ärlig och tydlig med att, om jag får tillräckligt med röster  och att vårt parti kommer att vara med att styra Norrköping även nästa mandatperiod så vill jag gärna fortsätta att ha en aktiv roll i den kommunala politiken.

Vilka frågor vill jag driva?  Självklart fortsätta att försöka tydliggöra hur företagen ger resurser till allt annat i vårt samhälle.

 

Om du som är företagare vill berätta vad du tänker så bjuder jag dig gärna på lunch.

Min förhoppning är att hinna lyssna på 77 olika företagare, stora som små !

Hör av dig till mig på 070-6438333 eller via mail reidar.svedahl@norrkoping.se så hittar vi datum och krog !

För ordningens skull - jag betalar luncherna själv .-))

 

Reidar Svedahl företräder Liberalerna i Norrköping.´ Ekonomutbildad entreprenör som efter att ha vuxit upp i Norge, bott och jobbat många år i Spanien, USA, Ryssland, Grekland och Italien sedan ett antal år har blivit en äkta Pekingfantast. Älskar fotboll, nyheter och mänskliga rättigheter.


Kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor och ordförande i Upplev Norrköping och i Byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se