I värmens månad... Jonas Andersson (V) Jonas Andersson (V)
Vädersponsor:

Today I love you !

 

Alla besökare till vår stad välkomnas nu med denna trivsamma hälsning när de kliver av tåget i Norrköping.

Tror det är ett häftigt budskap att mötas av när man kommer till en stad ,-).

 De som har lite tid kan följa de röda lamporna på en promenad runt Strömmen och njuta av fantastiska konstverk utvalda bland konstärer från hela världen.  Passa gärna på att boka en guidad rundvandring på Upplev Norrköping.

Ikväll ska jag och gissningsvis tusen till jogga denna vackra runda på trivsamma "Ljusrännet".  Så mysigt att lyssna på stolta ord från norrköpingsbor i alla åldrar mellan derasdjupa andetag.

Idag har vi även påbörjat biljettförsäljningen till sommarens stora utställning i stan.

En utställning har gjort succe i New York, Peking, Seoul, Singapore och Las Vegas innan den senaste versionen av den,  öppnar i Teknikhallen bredvid stolta IFKs hemmaarena den 1 juni och pågår augusti ut.

Den heter Marvel Avengers och innehåller massor med kända filmfigurer, interaktivitet , uppdrag och utmaningar.

Har du inte fixat julklappar till alla barn ännu ? 

Sluta fundera - ge dem en biljett.

Vi hoppas de får sälskap av 100.000 andra besökare på denna unika utställningsom får Nordenpremiär hos oss .-)

 

 

Tuffare mot de dumma - snällare mot de goda !

 

Idag har vi haft nämndesammanträde i Bygg- och miljöskyddsnämnden. Alltid lika spännande och med en jättestor variation på frågorna.  Idag har vi exempelvis pratat om en övergiven båt vid Stegeborg som kan orsaka skada, regler för hur man får sprida gödsel, gösdöden i Strömmen  förra månaden och många andra saker förutom det som alla vet vi pratar om; bygglov.

Inom vårt arbetsområde finns även numera  tlilstånd för alkohol och tobaksförsäljning.

 Traditionellt har försäljning av dessa varor i alla tider haft aktörer med varierande grad av seriösitet och laglydighet.

Även Norköping har ställen där denna försäljning sker på ett lagstridigt sätt. Vi har precis påbörjat ett samabete med många andra myndigheter och gör oväntade och tuffa nerslag i verksamher vi har skäl att tro är olagliga, Detta på dygnets alla tider och på alla  platser i vår kommun. Hitills är resultaten av detta nära samabetet med andra myndigheter mycket positiva,

Möjligen har vi i vårt land varit lite för snälla mot buset och för lite för fyrkantiga mot  alla skötsamma. Detta förösker vi nu att vrida lite på i våra beslut

 

Största intresset bland  dagens beslut  hade kanske  uteserveringen på Pappa Grappa. Efter långa diskussioner hittade vi en möjlig  kompromisslösning vad jag tror har bara vinnare.

I korthet går den ut på att nuvarande ganska så fula container som är krogens långt ifrån optimala arbetsplats i parken får ersättas  med en vacker byggnad i ungefär samma storlek och ett funktionellt interiör.

Detta gör att inget extra utrymme för byggnaden behövs, Arkitektoniskt och estetisk får vi en byggnad som mycket bättre än nuvarande container smälter vackert in bland de fina husen närmast uteserveringen.

Kanske kan Pappa Grappa även få bedriva verksamhet året runt och sälja varm chocklad och glögg till alla som besöker Light Festival och går Nyårspromenaden ?

Nu får ägaren till krogen i samråd med våra tjänstemän kolla med berörda grannar och Länstyrelsen om vi  på ett pragmatiskt sätt ytterligare kan öka vår stads attraktivitet.

Om vi skulle lyckas med detta tror jag att vi nu såhär i juletider även skulle få ett "gilla" även från jultomten ;-)

 

Kommunen är en poltiskt styrd organisation

I NT den 9 december har Brittmarie Engdahl en insändare där hon har synpunkter på mig som person och mina åsikter, samt de beslut jag har varit med att fatta. Lite av samma sak kan man läsa i en insändare av Mikael Saksi  i samma tidning idag.

Dessa två och alla andra 140.000 norrköpingsbor har självklart rätt att tycka till om allt jag gör i mitt uppdrag som förtroendevald politiker. 

 Det stämmer att jag i NT sa att vi i vår nämnd säger ja till nästan allt. Merparten av alla beslut tas av tjänstemän på delegation, och alla dessa får det beslut som den sökande önskar.

Till nämnden kommer ett mindre antal ärenden där beslutet av en eller annan anledning behöver lyftas, och även där försöker vi lämna positiva besked så långt det går och enligt den sökandes önskemål. Der är min principiella inställning som möjligen är något ni inte gillar, men den är helt ärligt och vad jag står för; att hjälpa medborgare och företag.

Dessutom är det så att vi som nämnd är en myndighet som har som huvuduppgift att prova om en bygglovsansökan stämmer överens med gällande detaljplaner. Om så är fallet SKA VI SÄGA JA. I praktiken betyder detta att utfomningen av staden och av dess byggnader till allra största delen bestäms i nämnden för Stadsbyggnad som faställer detaljplaner och inte i Byggnadsnämnden.

I de ärenden där det finns utrymme för tolkningar det självklart för mig att vi som folkvalda inte ska leta efter juridiska paragrafer som säger att något är omöjligt  - utan tvärt om säga att vi ger ett positiv svar till norrköpingsbon eller företagets önskemål om det inte är olagligt eller på annat sätt direkt olämplig!

 Alla våra beslut om byggnader i centrala Norrköping har varit enhälliga och taget av folkvalda som har representerar 98 procent av rösterna i förra valet. Vi som nämnd och även jag som person har ett starkt intresse av att bevara många av de sällsynt vackra stadsmiljöer Norrköping har.

Om vi som folkvalda inte längre skulle ta beslut utifrån ett helhetsperspektiv på vad vi tycker är bäst för vår kommun, utan endast lyssna på två tjänstemän, skulle vi kunna ta bort alla folkvalda. 

Men vi lyssnar på stadsarkitekt, stadsantikvarie, norrköpingsbor och fastighetsägare. Några gånger tycker stadsantikvarien och stadsarkitekt olika. Ibland anställs nya sådana med helt andra åsikter än den tidigare anställda, vilket visar hur vitt skilda åsikter även dessa har om vad som är vackert respektive fult i vår stad.

 Men det går att påverka för alla som bori vår kommun. För fyra år sedan var jag besviken på en stadsantikvarie som ville bygga bostäder i Strömparken. Likaså var jag  besviken på stadsarkitekten som inte alls hade någon åsikt i frågan.

Jag blev aktiv i politiken och fick på ett demokratisk sätt möjlighet att exempelvis stoppa denna - i mitt tycke - olyckliga idé. 

Jag är fortfarande glad att jag inte lyssnade på dom och tycker att Strömparken alltid är fin och extra vacker nu när vi i Upplev Norrköping arrangerar Light Festival.

Till slut, som folkvald ingår jag i en grupp som tar beslut tillsammans med andra politiker. Det enda byggnadsmärke i stan som jag har varit med att besluta nästan på egen hand är Värmekyrkans adventsljus. Då satt jag en hel natt och skrev brev till stans företag för att kunna genomföra detta och att de bekostade projektet ser jag som ett tecken på att de stödde iden.

 Om nio månader har vi val, då har ni båda och alla andra i vår kommun möjlighet att rösta bort mig, och ni och andra kan ta min plats inom vårt folkvada demokratiska kommunala styre. Det är just detta som är så bra när kommuner ytterst styrs av folkvalda och inte av tjänstemän som inte kan röstas bort.

Reidar Svedahl (L) 

 

 

 

 

Turistbussar i vintermörkret.

 

Igår eftermiddag ordnade Upplev Norrköping en guidad visning av Norrköping Light Festival för sina medlemmar.

En extemt duktig guide, Lizette, berättade med stor kunskap, inlevelse och kärlek till vår stad om alla konstverk vi passerade.

Det är otroligt vackert och med en duktig guide blir upplevelsen ännu mycket bättre.-).

 

Den glada nyheten förutom de nya konstverken är att vi på vår promenad mötte flera stora grupper som guidades runt i vårt unika industrilandskap. Vem kunde för några år sedan tro att vi skulle få busslaster hit med förväntansfulla turister en mörk vardagskväll i december?  

Vår Light Festival är unik i Norden men finns i ett tjugatal storstäder i världen. När vi arrangerade första upplagen för tre år sedan visste ingen vad detta var. Ifjol tycktes norrköpingborna ha upptäckt den.  I år tycks även många runt om i hela länet har upptäckt den.

Med din och många andras hjälp borde vi klara att nå även Stockholmsområdet till nästa år upplaga.  Då blir det lite som i Amsterdam där ljusfestivalen starkt bidrar till fullbokade hotell i en månad som normalt har många tomma rum.

Avslutar med snällt tjat och en likaså önskan; passa på att boka en guidar vandring snarast då trycket är stort - och ha en trevlig helg i Sveriges vackraste decemberstad !

 

Trevlig tillväxt !

 

Vi har precis fått rresultatet från Syna som är ett företag specialicerad på kreditupplysning, De mäter hur privata företag utvecklas i olika kommuner.

För andra året i rad är länets tillväxt störst i Norrköping.   Det är kul och vi är skyldiga många ett tack för detta ;-).

Vi har ganska nyligen även varit med om Dagens Industris Gasellutnämnelser. Det är snabbväxande företag de fokuserar på och även där är vi med stor marginal bäst i regionen.

Vi har mycket kvar att göra med såväl skola som arbetslöshet. Men utan tvekan gör framgångsrika och växande privata förratg det så att vi fårmer ressurser till andra viktiga områden i vår kommun.

 

Tack alla duktiga och hårt arbetande företagare !

Reidar Svedahl företräder Liberalerna i Norrköping.´ Ekonomutbildad entreprenör som efter att ha vuxit upp i Norge, bott och jobbat många år i Spanien, USA, Ryssland, Grekland och Italien sedan ett antal år har blivit en äkta Pekingfantast. Älskar fotboll, nyheter och mänskliga rättigheter.


Kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor och ordförande i Upplev Norrköping och i Byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se