• måndag 25 september 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Barn i växelvis boende är mindre stressade Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

2 flygplatser i närområdet lika bra som 3

Norrköping Jag vill åter passa på att lyfta vårt positiva flygläge. Vi kommer ha 2 flygplatser kvar när Kungsängen läggs ner! Då kommer vi skryta med det. Ju förr dess bättre. 45 minuter till, i huvudsak, fritidsflyg i Skavsta. 30 minuter till affärsflyg med mera i Linköping.

Det är fullt jämförbart med vilken storstad som helst! Vi kommer fortsätta vara en stad med bra logistikläge och utmärkta kommunikationer av alla slag. Så, sluta med att subventionera, i huvudsak, charterresor. Med 3 internationella, helt eller delvis, samhällsbetalade flygställen inom 11 mil.

Vi kan inte ha allt. Nyköping och Linköping har ingen symfoniorkester och inga spårvagnar. Det är bra att dela upp spetsverksamheterna.

 

Moskéer och synagogor

Kolmården Sd argumenterar nu för en folkomröstning om byggandet av en moské i Norrköping. Jag är allmänt positiv till folkomröstningar och direktdemokrati. Jag var drivande i intiativet till en folkomröstning om utförsäljningen av Norrköping Miljö och Energi. En strid som vi tyvärr förlorade. Jag deltog aktivt i folkomröstningen om krona eller euro. Som vi lyckligtvis vann.

Men att bygga ett hus för religösa ceremonier är en del av religionsfriheten. Och den kan vi inte ha en lokal folkomröstning om. Vi har redan en centralt belägen Synagoga. Vilket jag bejakar. Synagogan är till för judiska ceremonier.

Blir dess vara eller icke vara, nästa folkomröstning?

Sd menar att en moské skulle bidra till ökad segregation. Det är ett argument värt att pröva. Men skulle det göra någon större skillnad om de muslimer som vill, träffas i en källare eller i en lokal ovan jord?

Olika religioner har bidragit både postivt och negativt (t ex som motiv för krig) till mänskligheten. Men att islam bidragit till den kulturella utvecklingen är ställt utom all tvivel. Jan Guillou t ex har visat det i böckerna om Arn. Arkitektur mm i södra Spanien är ett annat exempel. 

Mångfald vinner.

I går gick jag till Rövargrottan och vindskyddet vid Bråviken som heter Skyttholmens brygga. Underbar kustnära Kolmårdsnatur i sensommarsol. Rekommenderas. Parkera t ex vid Sörmlandsledens parkering vid Skvättan, ca 5 km efter Djurparken, mot Kvarsebo. Följ sedan skyltning.

SSU 100 år!

Kolmården SSU håller just nu kongress, och fokuserar på klyftorna i samhället.

"Klyftorna är allt  för stora och din chans att lyckas beror allt för mycket på dina föräldrars bakgrund" säger SSU:s ordförande.

Kongressen inleddes av fackföreningen LO:s ordförande. Han sa: "Det är dags att de allra rikaste betalar mer till välfärden."

SSU och LO vill ha högre beskattning av kapital än av förvärvsarbete.

Bra förslag, som även jag tagit upp många gånger bland annat i denna blogg.

De båda föreningar jag ägnat mitt poltiska liv fyller alltså 100 nu i år. Det är verkligen positivt att se att de politiska kraven och förslagen hos SSU och Vänsterpartiet ligger så nära varandra, även efter 100 år av skilda vägar. Det stärker mig i min övertygelse. Enade och aktiva folkrörelser som LO, SSU och Vänsterpartiet kan stoppa krig och fascism. Genom att skapa/återskapa ett land med arbete åt alla, jämlikhet och framtidstro. Det blir inte lätt, men det är möjligt. Det är du som gör skillnad.

Vi har ett viktigt politiskt år framför oss. Det hundraförsta. 

Arbete åt alla

Kolmården Arbetslösheten är sedan länge Norrköpings största problem. Det är därför mycket positivt att Vänsterpartiet nu tar näringspolitiska initiativ. Peter Butros skrev om detta i NT den 17 juli.

Han tar upp 4 insatsområden.

Att initiera och hjälpa fram fler sociala och kooperativa företag att etablera sig och växa i Norrköping. En kan till exempel titta på vad Stadsmissionen gör i Linköping. Bland annat driver man två uppskattade matställen.

Att skapa fler event och arrangemang inom idrott och kultur. Här är Göteborg med t ex Gothia cup ett bra föredöme. Vi borde jobbat bättre med detta för 10-15 år sedan, då jag själv var med kommunstyrelsen i Göteborg.

Att tillsammans med Campus skapa kluster och utveckla företagande inom media, visualisering, digital interaktion och spel. Skövde jobbar tydligen effektivt med det, vilket jag inte visste.

Verka för att fler jobb med Ostlänken, Nya Resecentrum, Saltängen osv går till lokala föetag och lokal arbetskraft. Och inte till utländska med sämre villkor och dumpade löner.

Vad säger socialdemokraterna om dessa förslag?

Sommarhälsning från Kolmården. En egen kommun som visste att satsa på näringspolitik, under 1960-talet. Vilket gav mig mitt första jobb, som parkeringsvakt på Djurparken. 

 

Beskatta kapital

Kolmården Nu är det dags för regeringen att överföra mer av kapitalvinsterna till samhället.

Det är inte klokt att skatten är lägre på kapital än på arbete. Det är uppåt väggarna galet.

Sverige har fler miljardärer och mångmiljonärer än någonsin. Vad har dom blivit rika på tror du? Arbete eller kapital?

Å andra sidan behövs mer pengar/resurser bland annat till vård och utbildning.

Jag är tveksam till att Vänsterpartiet föreslår höjd regional skatt. Det drabbar inkomster av arbete och pension.

När det istället är inkomster av kapital som borde beskattas mer.

Det första samhället borde ändra är att göra fastighetsavgiften proportionell mot boendets värde. Högre avgifter, dvs skatt, på lyxvillor och liknande.

Andra möjligheter är att succesivt trappa ner ränteavdragen. Det har man gjort i Danmark. 

Eller återinföra förmögenhetsskatt eller arvsskatt. Problemet med de sistnämnda är dock att en kan flytta kapital utomlands. Men vi borde åtminstone ha samma förmögenhets- och arvsskatt som snittet i EU.

Trevlig sommar!

Min pappa började som textilarbetare i Norrköping på 1930-talet. Min faster och farbror likaså. Mamma sydde hattar på fabriken Stråhatten i Kneipen. Själv blev jag socionom samt studie-och yrkesvägledare. Moa Martinsson, Marx och Engels är de som bäst förklarat världen för mig. Jag är stolt över Norrköping bland annat eftersom VM i fotboll spelats här.

  • Mest lästa bloggar
Östgötahockey

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se