Logga in
Logga ut
Älskade vardag! Hälsocoachen Hälsocoachen
Vädersponsor:

Jag stöder socialdemokraterna

Norrköping Jag stöder sossarna mot Widar Andersson och Marcus Birro. Som jag skrivit tidigare är opinionsbildningen i Folkbladet bedrövlig. Folkbladet har ju haft sitt berättigande som motvikt till borgerliga åsikter.

Idag ser vi ett nytt lågvatttenmärke. Widar Andersson hetsar i sin ledare mot socialdemokraternas säkerhetspolitik. Han vill att Sverige ska gå med i Nato. Det vill inte arbetarrörelsen. Det vill bland annat inte socialdemokratiska kvinnorförbundet.

Längre in i tidningen öser Marcus Birro skit över allt som socialdemokraterna gjort och stått för det senaste året. Han vill dessutom att sverigedemokraternas invandringsfientliga politik ska få mer inflytande. Det vill inte arbetarrörelsen. Och för den delen inte heller de borgerliga partierna.

Utförsbacken i Folkbladet har gått så långt att Göran Färm, vice ordförande i fullmäktige, förra veckan var tvungen att på insändarplats kritisera Widars åsikter om invandringen.

Fackföreningsrörelsen och socialdemokraterna i Norrköping måste på allvar fundera över sin opinionsbildning. I en svår tid.

Invandringen kostar mindre än skattefusket

Norrköping På  DN-debatt idag presenteras den nya boken "Kapitalet, överheten och alla vi andra". I tio punkter ges förklaringar till dagens politiska situation. Punkt nio har rubriken "Invandringen kostar mindre än skattefusket". Enligt t ex moderaterna kostar invandringen 40 miljarder kronor netto i år. Den svenska överklassens undangömda förmögenheter utomlands uppskattas av ledande förmögenhetsforskare till 500 miljarder. Omkring 10 procent av nationalinkomsten. I samband med den så kallade Paradisläckan (om s k skatteparadis) beräknades att 43 miljarder varje år undandras i skatt.

Det borde valrörelsen handla mer om. Valrörelsen skulle kunna handla om vad vi kan få för dessa pengar. Kanske både en bättre skola och kortare vårdköer.

Det finns nio punkter till i boken som valrörelsen borde handla mer om. Till exempel finanskapitalets dominans. Jag återkommer med fler bloggar om boken.

Debattartikeln är skriven av Daniel Suhonen och Göran Therborn. Boken ges ut av det fackliga idéinstitutet Katalys, som jag skrivit om tidigare. Tack till LO:s fackförbund Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko (service och kommunikationsarbetare), som står bakom Katalys.

DN går för övrigt att läsa gratis i digital form fram till valet. Ett bra initiativ för att stärka demokrati och folkbildning.

SD halverat, V större än S!

Kolmården Vänsterpartiet (14,6 %) är större än Socialdemokraterna (14,2) i en färsk opinionsundersökning (GP/Sifo). I Göteborg. Detta är inget mindre än en sensation. Göteborg har tillsammans med t ex Norrland utgjort ryggraden i arbetarrörelsen i Sverige. Det nya partiet Demokraterna får 18,9 %. 

Men det mest inressanta är ändå siffran för Sverigedemokraterna i Göteborg (9,9 %). Den siffran visar i vilken stor utsträckning SD är ett rent missnöjesparti. Om det finns ett annat missnöjesparti att välja på försvinner i runda slängar hälften av SD:s sympatisörer och väljare! Gärna då ett missnöjesparti med några avhoppade sossar, dvs med en viss vänsterprägel. Som med Demokraterna i Göteborg.

Fi (3,2 %) har goda möjligheter att komma in i kommunfullmäktige i Göteborg (liksom i Stockholm).

Himla tur för socialdemokraterna (och SD med flera) i Östergötland att inte Vrinnevilistan finns kvar. Vrinnevilistan var ju ett missnöjesparti som riktade sig mot neddragningar på akutsjukvården i Norrköping. Något som de "gamla" partierna då stod för. Allt sammantaget visar detta att traditionella partier måste vara mycket lyhörda för starka folkliga opinioner. Något som allt för många missade både i Norrköping i början på 2000-talet och i Göteborg nu.

Tre veckor kvar.  I morgon inviger Vänsterpartiet valstugan, i bästa läge, i toppen av Drottninggatan. Trevlig helg! 

Studentrevolter, löntagarfonder, SSU

Norrköping 1968 gick jag i andra klass på Hagagymnasiet. De rörelser som årtalet 1968 gett namn åt har präglat delar av mitt liv. Bland annat radikala studentrörelser. 1970 började jag på Socialhögskolan i Örebro. I studentkåren hade FNL-rörelsen stort inflytande. Jag deltog i långa stormöten på kvällarna. Bland annat om vi skulle skicka pengar från Örebro studentkår till FNL. Till motståndet mot USA i Vietnam. Jag deltog bara som åhörare men använde min rösträtt. Jag minns inte utfallet. Men det var i alla fall en väldigt bra skolning i föreningsliv, demokrati och politik.

Min sympati låg hos min namne Rudi Dutschke, ledare för den tyska studentrörelsen i Berlin. Han stod för en frihetlig socialism. Rosa Luxemburg istället för Lenin. Rudi hade själv flytt från Östtyskland till Västberlin. Han menade att demokrati och socialism är en oupplöslig enhet, och kritiserade både Sovjet och Kina. Lite före sin tid, inom vänstern.

Efter ett tag gick jag med i en marxistisk kurs som SSU anordnade. När jag flyttade tillbaka till Östergötland fortsatte jag inom SSU. Den politik SSU gick ut med då var långt till vänster om den Vänsterpartiet går till val på nu. SSU krävde bland annat förstatligande av bankerna. Som ett led på vägen till ekonomisk demokrati. Löntagarfonderna, en fredlig väg till ekonomisk demokrati, diskuterade vi i mötesserier med folk både från SSU, SAP och LO. Så är det inte riktigt idag. Men kanske imorgon. En annan värld är ju möjlig!

Integration och folkhälsa

Kolmården Gratis idrottsskola för alla barn! För bättre hälsa i Kolmården såväl som Hageby och "Klocket".

Jag har länge sysslat med skola, kultur och fritid. Samt intresserat mig mycket för integration och hälsofrågor. Därför blev jag så glad över V:s förslag till idrottskolor. Alla barn mellan 6 och 12 år ska under en termin gratis få prova på minst tre olika idrotter. Minst trehundra idrottsskolor ska startas! Förslaget har tagits fram i dialog med vår största folkrörelse, idrottsrörelsen.

Där jag fick min första föreningsskolning i Smedby AIS, (friidrott, löpning, medeldistans).

Ett par träningstillfällen i veckan ska erbjudas. Börjar en idrotta så rör en sig mer på egen hand, på sin fritid. En sitter mindre still, en mår bättre. Idrottskolorna blir en historisk satsning på breddidrott. 

Idag är barn i låginkomstgrupper mindre aktiva. Förslaget påverkar inte bara uppväxten, det påverkar hela livet. Det finns ett positivt samband mellan idrottande och hälsa. Det blir viktigt att reformen får en jämställd profil. Den grupp som idrottar minst är tjejer med invandrarbakgrund. Det gäller att nå den gruppen och liknande.

"Många har råd ändå. Varför ska de få idrotta gratis? Jonas Sjöstedt: Jag tycker det är bra att barn blandas. Det viktiga är att alla barn får möjligheten." DN 3/7.

En bieffekt kan bli fler svenska idrottsframgångar.

Kostnad? 

40 miljoner.

Fastighetsskatt, på 1,5 % på hus med taxeringsvärde över 4 miljoner, kan med råge betala idrottsskolorna. Liksom något annat av V:s förslag på kapitalbeskattning, som presenterades samtidigt. På sikt och samhällsekonomiskt kan idrottsskolorna bli en stor vinst för samhället.

Sverige har aldrig varit så rikt. Beskatta kapitalet. Satsa på hälsa och integration!

1968 Make love, not war

Kolmården Tips på semesterläsning.

Jag undrar hur många svenska vapen som används i det vidriga kriget i Jemen? När ska vi sluta sälja militära vapen? Avsedda för våld och död av krigförande länder, som t ex Saudiarabien.

Om den svenska vapenexporten har Claes Corbelius, socialdemokrat från Norrköping, skrivit en riktigt spännande roman. Romanen "Fredsdrottningen" är på samma gång en thriller och en skildring av maktkamp inom socialdemokratin. Maktkamp giltig även för andra partier, liksom ungdomsförbund. Claes Corbelius skriver önsketänkande om hur vapenexporten skulle kunna stoppas av sossarna. Förutom spänning och rätt initierad maktkamp får vi också en vacker kärlekshistoria. Och givetvis är Fredsdrottningen från Norrköping!

Jag rekommenderar boken för sommarläsning. Den finns bland annat på biblioteket.

1968 sa vi make love, not war. Sedan dess är jag för en mer restriktiv svensk vapenexport. En mycket restriktiv vapenexport.

Trevlig semester!

Min pappa började som textilarbetare i Norrköping på 1930-talet. Min faster och farbror likaså. Mamma sydde hattar på fabriken Stråhatten i Kneipen. Själv blev jag socionom samt studie-och yrkesvägledare. Moa Martinsson, Marx och Engels är de som bäst förklarat världen för mig. Jag är stolt över Norrköping bland annat eftersom VM i fotboll spelats här.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se