• tisdag 21 november 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Cannabis vid nödsituation Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Jämlikhet-Dags för Moa igen

Norrköping Det är mycket glädjande att det kommer en ny film om Moa Martinsson. Och att det spelas en ny teaterpjäs om henne. Litteraturen är hittills försummad, när det gäller att skapa en egen identitet och marknadsföra Norrköping. Andra städer och regioner har en helt annan förståelse för att satsa på och marknadsföra sina stora författare. När man läser om och lever sig in i en roman får man ibland lust att åka till platsen där det hela utspelar sig.

Moa Martinsson var en av sveriges mest lästa författare i Sverige under andra halvan av 1900-talet. Hennes böcker förtjänar att läsas också idag. Hennes romaner är oöverträffade vittnesbörder om Norrköping historia i närtid. Vad som gör dom speciella och rätt unika (för sin tid) är att de har ett konsekvent kvinnoperspektiv. Romanerna handlar mycket om svårigheten att förena kärlek och mödraskap med yrkesliv och andra ambitioner.

Några aktuella kopplingar:

Moa skulle definitivt ha sagt Metoo (eller Jame)!

Vänsterpartiet har en aktuell motion om att återinföra Feministiskt självförsvar i Norrköpings skolor. Jag skriver återinföra, för det fanns faktiskt ca 2000-2013. Efter en bifallen vänsterpartimotion, 1999.

Veckans mest omskrivna arbetsmarknadskonflikt är de danska fotbollstjejernas strejk. Jag instämmer med Kosovare Asllanis kritik av det danska fotbollsförbundet; "De får fan skämmas".

Trevlig helg!

Försvåra skatteflykt

Norrköping Inför en skatt på omsättningen för multinaionella företag som t ex Facebook och Apple. Då blir det mindre motiverat att flytta vinster till länder där skatten är låg. 

Paradisläckan är det viktigaste media lyft upp i höst. Den sätter fokus på en gigantisk ekonomisk ojämlikhet. Enligt Uppdrag granskning går den samhälleliga sektorn miste om 45 miljarder i skatteintäkter varje år! Därmed finns ingen viktigare politisk fråga än skattesmitning. Vad kan vi göra åt den? Hur kan vi minska den?

Osolidariskt är det. Företagens vinster uppkommer genom att vi säljer vår arbetskraft för billigt. Samt genom att varor och tjänster rullar på de vägar, järnvägar och bredband som vi, själva eller genom samhället betalar. Därför måste alla vara med och betala skatt i förhållande till sin förmåga.

Forskaren Gabriel Zucman säger till SVT att länder redan idag kan kräva att alla företag betalar skatt där de gör sin försäljning. Om t ex Apple tjänar 100 miljarder och vi vet att de har en procent av omsättningen i Sverige, då kan Sverige kräva skatt på den vinsten, säger han i intervjun.

Problemet med skatt på vinst är att vinstbegreppet går att manipulera och att vinst går att flytta mellan länder i vår tätt sammanlänkade värld. Därför är det andra förslaget, som jag nämner ovan, bättre. En skatt på omsättningen. Det är egentligen inget konstigt. Det handlar om makt och opinionsbildning. Fler måste kräva att alla företag betalar skatt i alla de länder de verkar i. Politiska partier måste envist driva på frågan. Frågan är utmärkt för internationellt samarbete. Här skulle EU kan agera. Kan EU driva igenom detta så är EU berättigat.

En eloge till alla journalister och medieföretag som dragit sitt strå till stacken. Med det gigantiska avslöjandet, Paradisläckan.

2 000 svenskar, flest boende i Stockholmsområden som Östermalm och Djursholm, finns listade i dokumenten. Kan lokala media kanske upplysa oss om kopplingar till Norrköping? 

I Portugal styr socialisterna

Norrköping Portugal styrs sedan ett par år av Socialistpartiet. Med stöd av Vänsterblocket (kompis med Vänsterpartiet) och Kommunistpartiet i valallians med de gröna, Miljöpartiet. Med en populär färgliknelse ett rödrödrödgrönt styre.

Gör detta någon skillnad? Ja, enligt många bedömare har de lyckats bryta åtstramningspolitiken samtidigt som ekonomin går bra. Arbetslösheten sjunker snabbast i Europa (vilket iofs är lättare från hög arbetslöshet) och tillväxten ökar, dubbelt så snabbt som medelnivån i eurozonen. Lönenivåer, pensioner och förmåner har återställts till de som var innan skuldkrisen bröt ut. 

De har ökat skatterna på höga inkomster. A-kassa och barnbidrag har ökats. De vill återinföra 35-timmarsvecka.

Jämlikhet är visst bra.

Kan vi göra något liknande? Ja, men det som bland annat behövs är en valallians mellan Feministiskt initiativ och t ex Miljöpartiet. Så inga röster blir bortkastade. (Något som de förstått i Portugal.) Då ligger majoritet inom räckhåll för en rörrödrosagrön koalition.

Portugal ligger i medieskugga i Sverige. En skugga som bara bröts 1974-1975 under den s k nejlikorevolutionen. Då fascismen fick kasta in handuken och lämna över till demokratin. Jag var där. Nu åker jag tillbaka.

För övrigt är jag också glad över att Norrköping nu ingår, med musik, i nätverket Unesco Creative Cities. Där ingår både små och stora städer. Milano och Istanbul togs in samtidigt som Norrköping!

Vad vill du ha 12 miljoner till?

Norrköping 5 000 kronor per elev och år. Sammanlagt drygt 12 miljoner om året.

Så mycket av våra skattepengar går till  privatskolornas vinster i Norrköping! Det mesta går ner i ägarnas fickor. Nu har vi fått siffror på vad vinsterna i välfärden betyder för Norrköpings skolor.

Det är lillasyster bland Norrköpings tidningar, ETC, som gjort uträkningen. Publicerat 27/10, finns på webben. Stort tack till den tidningen. Så ska media, tredje statsmakten fungera! Avslöja det som är dolt eller luddigt.

Sverige har ett världsunikt system för vinstuttag från skola och utbildning. Om mindre än ett år kan vi rösta på ett parti som vill ta bort eller begränsa den möjligheten. Så kan vi bli ett normalt land igen, åtminstone i detta avseende.

Under tiden kan du fundera på följande fråga:

Vad vill du istället ha 12 miljoner till?

Göteborg, 30 september

Norrköping Jag har varit på bokmässa i Göteborg. Och funderat mycket på rätt förhållningssätt till nazister och fascister.

Jag tycker det är fel att bojkotta mässan pga en tidning man inte tycker om. Det skulle ju i någon mån innebära att en lämnar fältet mer fritt för motståndare. 

Ska en sedan manifestera mot nazister eller ignorera dom?

Jag valde samma linje som Göran Greider, Aftonbladet och dess kulturchef Åsa Linderborg. Vi var på mässan men gick ut och deltog i den enorma folksamlingen mot nazisterna på Heden. Mäktigt!

En får nog ta ställning från fall till fall hur nazister ska bemötas. Men jag menar att enda sättet att varaktigt få bort deras och liknande åsikter är att arbetarrörelsen levererar. Dvs att välfärdssamhället renoveras så att alla får ett arbete och att samhällets oändliga rikedomar (större än någonsin) fördelas mer rättvist. Nu, som på 1930-talet, behövs en enad vänster för att uppnå jämlikhet. En jämlikhet som är grunden för frihet och solidaritet.

En programpunkt på mässan var den nya boken om Kata Dahlstöm. Agitator, folktalare från arbetarrörelsens barndom. Var finns motsvarigheten idag? Jonas Sjöstedt och Stefan Lövén får ursäkta, men Åsa Linderborg och Göran Greider är de bästa folktalarna vi har idag. Enligt min mening.

Min pappa började som textilarbetare i Norrköping på 1930-talet. Min faster och farbror likaså. Mamma sydde hattar på fabriken Stråhatten i Kneipen. Själv blev jag socionom samt studie-och yrkesvägledare. Moa Martinsson, Marx och Engels är de som bäst förklarat världen för mig. Jag är stolt över Norrköping bland annat eftersom VM i fotboll spelats här.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se