Logga in
Logga ut
Infrastruktur, en statlig angelägenhet Anders Bockgård (LPo) Anders Bockgård (LPo)
Vädersponsor:

Christer Gustafson & Kenny Wiis

Speedwaybloggen

Äntligen får Bergström köra i vargvästen

Norrköping Henrik Bergström är Norrköpingssonen som aldrig har kört en större tävling för Vargarna i Norrköping.
I år är det dags.
Vägen dit har varit krokig.

 

Foto: Christer Gustafson
Henrik Bergström besitter en stor potential.                   Foto: Christer Gustafson


18-årige Bergström började sin tävlingskarriär på 80cc i Västervik.
– Vargarna hade inget 80-lag. Sedan startade Vargarna ett 80-lag, men då hade jag för högt snitt för att åka med dem. Så det är därför jag har varit i Västervik. Men nu är jag tillbaka och det känns hur bra som helst, säger Henrik Bergström i samband med måndagens träning på Kråkvilan ihop med Albin Born och Anton Bork.
Bergström har kört stor cykel (500cc) sedan 2016. Han har tillhört Västerviks trupp, men inte fått chansen att köra.
Att få ha Kråkvilan som hemmabana är något som den lovande ynglingen ser fram emot.
– Det är jättestor skillnad mot Västerviks bana. Västervik är mycket längre, jag kan ta kurvan mycket senare. Här måste jag få upp cykeln direkt och ställa upp och verkligen bromsa upp farten. Det är bäst racing här, säger Henrik Bergström.
I höstas, i samband med att Vargarnas lagbygge tog fart, lanserade klubben konceptet Norrköpingsmodellen. De vill främja åkare från närområdet, och Bergström har tränat ihop hela vintern tillsammans med nämnda Born och Bork, samt Viktor Bergström, Viktor Ohlsson, Dennis Fagercrantz och Willy Andersson som kör 250cc.
– Vi har kört mest konditions- och intervallträning. Det är många som inte förstår hur krävande speedway är. Man måste ha bra kondition för att kunna prestera, säger Henrik Bergström.
– Jag spelade handboll först, men slutade med det. Jag hade problem att peppa mig själv att träna på egen hand till en början. Så att vi kan träna ihop betyder mycket för mig.
Henrik Bergström är spänd av förväntan över att ta sig an sin första allsvenska säsong där han ser ut att få åka kontinuerligt.
– Det känns både motiverande och roligt. Jag tror att jag får stora möjligheter i Vargarna, säger Henrik.
Är du med i premiären mot Valsarna på torsdag?
– Det vet jag inte ännu. Laget är inte officiellt, men jag hoppas.
Huruvida Henrik Bergström får köra i premiären återstår att se. Jag sätter dock en bakkedja på att så blir fallet.
Den engelska stortalangen Dan Bewley, som har imponerat stort i säsongsupptakten, kommer inte att kunna köra för Vargarna. Han är upptagen med det engelska U19-mästerskapet. Då är det ingen vågad gissning att den tyske framtidsmannen, Erik Riss, kommer att få en plats i startsjuan.

/KW

Svåra vägen till GP-serien

Norrköping Kvalet till GP-serien har tidigare bestått av både kvartsfinaler och semifinaler innan det avgörande GP Challenge. I år ändrades det till fyra semifinaler där endast tre förare från varje tävling direktkvalificerade sig för Challenge.
Riktigt tuffa semifinaler.
Riktigt tufft att gå vidare.
Den sista semifinalen kördes under måndagen och vi kan lugnt konstatera att det är många skickliga förare som inte kom topp tre. I den skaran finns förare som Peter Kildemand, Vaclav Milik, Brady Kurtz, Robert Lambert, Jaroslaw Hampel, Piotr Pawlicki och Andzejs Lebedevs.
För svenskt vidkommande har det varit dystert. Förbundskaptenen Morgan Andersson lät Andreas Jonsson, Peter Ljung, Linus Sundström, Antonio Lindbäck, Kim Nilsson och Jacob Thorssell köra.
Av dessa är det bara Lindbäck som inte har eliminerats.

Tråkigt, men på intet sätt sensationellt. Jag kan tycka att det här kvalsystemet är lite för chansartat, att tre platser vidare är lite för mycket nålsöga. Kvartsfinal och semifinal gjorde att du hade råd med ett stopp eller annat strul.

Tolv förare är klara. Totalt kommer 16 förare att köra i GP Challenge 28 juli och göra upp om tre platser till GP-serien 2019. De fyra återstående platserna kommer att fyllas med tre wild cards från internationella förbundet, och ett wildcard från arrangören Landshut.

Följande förare är kvalificerade:
Craig Cook, Hans Andersen, Max Fricke, Kenneth Bjerre, David Bellego, Kevin Wölbert, Krzysztof Kasprzak, Jack Holder, Niels-Kristian Iversen, Matej Zagar, Antonio Lindbäck och Janusz Kolodzej.

Jag tippar att de här tre får wild card av förbundet:
Jaroslaw Hampel, Andreas Jonsson, Piotr Pawlicki.
Och från tyska klubben Landshut blir det givetvis en hemmaförare som får wild card, där räknar jag med Kai Huckenbeck.

/KW

"Skaplig all star-aura han har runt sig"

Norrköping Premiären blev bra mycket jämnare än vad jag hade förväntat mig. Jag tippade 51-39 innan, det slutade 46-44 efter ett avgörande i sista heatet.
Dumstruten, eller ska vi säga dumhuvan, på för min del.
Men samtidigt: tajta matcher som inte avgörs förrän i det 15:e heatet är de roligaste matcherna. Publiken på Kråkvilan måste ha åkt hem belåtna efter skön speedway i ett skönt vårväder.

En stor anledning till att Valsarna hängde med betydligt bättre än jag trodde är 20-årige Filip Hjelmland. Fjolårets JSM-trea var ruskigt snabb runt den knixiga ovalen (14+2) och tog endast stryk av Kim Nilsson då den sistnämnde stod på innerbanan.
Och en Kim Nilsson på innerbanan i Norrköping är svårslagen för alla förare i världen.
Kul för Filip som är ett av svensk speedways stora framtidshopp i en klen återväxt.

Så här tänker jag kring körningen bland vargförarna:

Erik Riss 8+1 (5)
Oj, vad taggad han var, den unge tysken. Jag förstår att Riss inte var nöjd med sin egen insats. Han ska kunna plocka fler poäng. Men inställningen och krigarinstikten var en fröjd att skåda. Ett kraftwerk.

Viktor Bergström 7 (4)
Sju poäng med mersmak. Viktor är värd kontinuerlig körning för Vargarna. Den här inledningen går att bygga vidare på.

Mathias Thörnblom 6 (4)
Två fall och två heatsegrar. Skåningen blandade och gav. Så kommer det att vara under den här säsongen. Att han blir svårstoppad när han får spets råder det inga tvivel om.

Joel Andersson 5+2 (4)
Joel var duktigt förbannad efter sina två första heat. Hur han hanterade ilskan? Genom att runda av med två raka femettor. Joel kommer att bli underhållande att följa i år.

Kim Nilsson 12+1 (5)
Två tappade poäng på fem heat, ändå är känslan att Kim kan vara ännu snabbare. Jag har enorma krav på Nilsson i allsvenskan. Skaplig all star-aura han har runt sig.

Dennis Fagercrantz 4 (4)
Det går inte att kräva mer av Dennis. Han kämpar och sliter och drar sitt strå till stacken. En bra kille att ha i laget.

Henrik Bergström 4+4 (4)
Antalet fjärilar i magen var nog många hos Henrik Bergström inför hans stora debut i allsvenskan för moderklubben. Körningen flöt inte på optimalt, men vi får inte glömma att Bergström är 18 år. Han kommer att bli bättre och bättre under säsongen.

/KW

Uppsnack: Vargarna ska vara starkare

Åby Ciao. Det är dags för premiär och faktiskt:
Solen skiner ute.
Jag minns en premiär i elitserien, tyvärr har jag inte året framför mig nu, där matchen fick ställas in för att det snöade så ymnigt. Jag tror jag vågar sätta min kommande månadslön (den för maj) på att det inte är någon risk för ett sådant scenario idag. 
Då var det så kallt att kinderna skallrade och kroppen skallrade. Idag lär man kunna åka ut till Ica Maxi Arena i shorts.
Kontraster.
Vad kan man säga om kvällen då? 
Att det är ovisst. Såklart. Var står Vargarnas nya lagbygge? Vet de det ens själva?
Det är ett spännande gäng de har fått ihop och som min kollega Kenny tippade för några dagar sedan gör jag också - i stort sett. Enda skillnaden på min tabell och hans är att jag har Vargarna tvåa och Griparna trea.
Resten är samma. 
Minst lika intressant ska det bli att se hur mycket folk som kommer till banan ikväll. De yttre förutsättningarna är de bästa, Vargarna lockar med lokal prägel på laget och det finns en ganska god segerchans. Hur väger det mot årets upplägg där ingen kan gå upp rent sportsligt? Att de inbitna kommer ändå är fullt klart, men resten ska bli spännande att se.
Valsarna är först ut som motståndare för årets Vargarna.
Här är lite info inför den matchen - och så förstås Kennys och mitt tips inför aftonen. Om vi hänger i och tippar hela säsongen kommer det rimligtvis att vara ett oerhört fint pris i potten. Vi får återkomma till det.
Nu så, här kommer infon:

VARGARNA-VALSARNA
Ica Maxi Arena

Lagen: 
Vargarna: 1) Erik Riss, 2) Viktor Bergström, 3) Mathias Thörnblom, 4) Joel Andersson, 5) Kim Nilsson, 6) Dennis Fagerkrantz, 7) Henrik Bergström. 
Valsarna: 1) Magnus Karlsson, 2) Pontus Aspgren (R/R), 3) Ludvig Lindgren, 4) Filip Hjelmland, 5) Tomas Jonasson, 6) Jesper Persson, 7) Andreas Westlund.

Snacket:
Mats "Lillis" Erixon, assisterande lagledare i Vargarna: "Erik som inte åkt här kommer innan och tränar. Han och Viktor kan bli ett bra par. Sedan ska som vanligt kollektivet hjälpas åt. Mathias och Joel ska också passa ganska bra ihop. Kim som ”femma” kan stötta våra reserver på ett bra sätt. Jag hoppas på en spännande och bra premiär. Hoppas publiken och vädret är med oss." (Vargarnas hemsida).
Robert Henderson, ny lagledare i Valsarna: "Jag känner mig ganska trygg med tanke på laget. Det är folk jag känner och de kommer att stötta och hjälpa till så gott de kan." (Värmlands Folkblad).
Erik Riss, nyförvärv i Vargarna: "Om du sysslar med en sport och inte har som mål att bli bäst, för mig är det konstigt. För mig finns ingen annan målsättning än att bli bäst på det jag gör. Det var samma i långbana. Jag kommer inte att sluta förrän jag når mitt mål." (Norrköpings Tidningar).

Kommentar: Hur man än vrider och vänder på det är Valsarna givetvis försvagat av att inte ha med Pontus Aspgren (skadad). Att man då väljer att köra riders replacement för honom är nog också det bästa om man vill försöka störa Vargarna. Vargarna har förstås Kim Nilsson som ankare. Erik Riss är oerhört svårbedömd. Kan bli nästan vad som helst från tysken som inte tävlat i Norrköping tidigare. Mathias Thörnblom brukar alltid köra bra här när han kommit med andra lag och fortsätter den trenden är han en nyckelförare ikväll. Och så handlar förstås mycket om reservparen. I vanlig ordning. Vargarna ska dock vara snäppet vassare på papperet och en hemmaseger är ett givet utgångstips.

CG tippar: 48-42.
Kenny tippar: 51-39.

Så, nu vet ni vad ni har att vänta er av aftonen. 

(CG)

Här är snittraketerna

Norrköping Ligorna i Polen och England har varit igång ett tag. I förra veckan var det premiär i elitserien och GP-serien. Och nu på torsdag släpper vi äntligen upp tejpen för allsvenskan 2018.

Som vi har längtat.

Så här tror jag att allsvenskans grundserie slutar:

1) Piraterna
2) Griparna
3) Vargarna
4) Valsarna
5) Nässjö
6) Norra Speedwayalliansen

Som alltid, för att nå framgång, handlar det om att ha så många snittökare som möjligt i laget. Det är speedwayens heliga graal. Alla klubbar söker ständigt efter det.
Vi har ett gäng toppar i de allsvenska lagen, som redan har ett högt snitt, men som kommer att sluta säsongen i krokarna kring det. Jag tänker på tunga pjäser som Kim Nilsson, Linus Sundström, Pontus Aspgren, Peter Ljung och Timo Lahti.
Men vilka förare kommer att höja sina snitt mest? Vilka blir snittrakterna? Jag tror mig ha svaren - och har valt ut en förare i varje lag.

Oliver Berntzon, Griparna, 1,410
Jag har sagt det förr och jag säger det igen: det är hög tid för "Vispen" att blomma ut rejält i allsvenskan. Berntzon brinner något kopiöst för sporten och har kapacitet att uträtta mycket mer än vad han tidigare gjort. Kruxet för honom har alltid varit starterna. Kommer Berntzon iväg från start - då är han svår att handskas med.

John Lindman, Norra Speedwayalliansen, 1,083
Lindman imponerade i Masarnas premiär i elitserien och har dessutom börjat köra på de brittiska öarna. Det kommer att göra honom gott. Lindman har länge haft mycket i sig, men har haft en förmåga att ställa till det för sig på banan vilket har orsakat flera krascher. Kan han hitta harmonin i åkningen, så kommer en hel del allsvenska poäng att håvas in.

Joel Kling, Nässjö, 1,173
Joel får fortsatt stort förtroende i Dackarna och får mäta sig med högoktanigt motstånd varje tisdag. Det är bra. Som de flesta svenskar, så har han tagit små steg framåt, utan att för den delen explodera. Smålänningen med den sköna åkstilen kommer att bli en viktig chaufför för Nässjö. Hans snitt är till för att höjas.

Anton Karlsson, Piraterna, 0,500
Ungtupp fostrad i Västervik som tog för sig ordentligt när han fick köra några matcher i allsvenskan i fjol. Morgan Andersson tror mycket på Karlsson som har massor av speedway i sig. Han kommer att lära sig mycket av de erfarna förarna i Piraterna och jag är övertygad om att Motalalaget har gjort en kanonvärvning till reservplats.

Mathias Thörnblom Vargarna, 1,170
Skånepågen svarade för den märkliga bedriften förra året att köra sig till ett högre snitt i elitserien än allsvenskan. Bara en sån sak. Att få in Thörnblom till det här låga snittet ska Vargarna vara helnöjda med. Det här är ingen förare som avgör matcher, men det är en förare som kommer att avlasta bakom Kim Nilsson och som kan slå vem som helst.

Ludvig Lindgren, Valsarna, 1,381
Norrmannen Lasse Fredriksen (1,071) är ett spännande namn, men frågan är hur mycket han får köra? En som definitivt kommer att synas mycket hos värmlänningarna är Ludvig Lindgren. Efter en knackig start i England har Lindgren lyft sig. Har byggt upp gedigen rutin nu som kommer väl till användning. Det är dags att Örebrosonen blir en stor faktor i serien.

Till sist: Det var en fröjd att se Fredrik Lindgren i GP-premiären i Warszawa. Han har inlett ligasäsongen magiskt och tog verkligen med sig det till GP-serien. Den farten som Lindgren visar upp är häftig att bevittna.
"Freddie" toppar tabellen efter en runda och jag övertygad om att han kommer att ta en VM-medalj i höst.
Kanske till och med guld.
"Bara" han håller sig borta från allvarliga skador.
Sveriges senaste individuella VM-guld togs 2005 av en viss Tony Rickardsson. Den senaste medaljen tog Andreas Jonsson 2011 med sitt silver.

/KW

Christer Gustafson och Kenny Wiis är sportreportrar med ett litet extra speedwayintresse. Här kommer vi blogga om det som dyker upp - stort som smått. Fokus är på Vargarna, men det kan landa även annat i bloggen beroende på dagsform och nyhetsläge.

  • Twitter
  • @ChristerGson

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se