Logga in
Logga ut
Invandringen kostar mindre än skattefusket Rodi Ailert (V) Rodi Ailert (V)
Vädersponsor:

Christer Gustafson & Kenny Wiis

Speedwaybloggen

Ett rejält eldprov mot Griparna

Norrköping Går Griparna ens att stoppa?
Det kan man undra.
Känslan just nu: nej.
Nyköpings speedwaystolthet plöjer fram som en ångvält i allsvenskan och har sju raka segrar. Det imponerar.
Det enda som kan hindra Griparna från att köra final i höst är skador. Om lagledaren Anders Fröjd kan mönstra sin starkaste startsjua, så är frågan bara:
Vilket lag kommer att möta Griparna i final?
Det vet vi inte. Men vi vet att det laget kommer att få det tufft.
Kampen om den andra finalplatsen blir oviss. Vargarna, Piraterna och Valsarna är jämna lag – där dagsformen kommer att avgöra mycket i slutspelet de lagen emellan.

Griparna har ett tämligen komplett allsvenskt lag. När vi klev in i säsongen visste vi att Peter Ljung och Timo Lahti skulle vara dominanta.
Det vi inte visste var att Oliver Berntzon skulle glänsa så himla mycket som han faktiskt har gjort. Berntzon är svensk speedways stora utropstecken i år, och där ligger den stora nyckeln till Griparnas framfart. Berntzon är en helt annan förare än när han representerade Vargarna.
Sörmlänningarna har tre starka toppar. Vargarna har bara två i Kim Nilsson och den som kör av Erik Riss och Dan Bewley. En inte helt oviktig skillnad.
Om någon av Ljung, Lahti och Berntzon inte kan köra – då slänger Anders Fröjd in Kevin Wölbert eller Marcin Nowak, som också håller toppklass i serien.
Där bakom har Emil Millberg gjort en bra säsong. Linus Eklöf tar sina poäng. Och William Björling/Alexander Edberg är ett stabilt reservpar.

När Griparna kommer till Kråkvilan på torsdag är det eventuellt en försmak av en kommande allsvensk final.
En final där Vargarna skulle slå ur underläge.
På hemmaplan ska dock Vargarna ha en skaplig chans att rubba Griparna. Det som krävs är att Joel Andersson, Mathias Thörnblom eller Viktor Bergström (helst två av dom) gör en match på toppen av sin förmåga.
Att ha med sig en seger mot Griparna i grundserien skulle vara skönt för Vargarna inför slutspelet och en möjlig final.
Och än viktigare: en seger vore vitalt i jakten på andraplatsen i serien. Det laget som kommer tvåa kan nämligen inte stöta på Griparna i en semi.
Årets mest intressanta match väntar på Kråkvilan.

 

/KW

Vargarnas beslut är sunt

Norrköping Jag tog kontakt med Vargarnas ordförande Anders Carlberg i går. Jag var väldigt nyfiken på en sak.
Har Vargarna för avsikt att ansöka till elitserien 2019?
Jag hade väntat mig ett avvaktande och något undanflyende svar, något i stil med att Vargarna jobbar på det och undersöker saken och att ett beslut inte kommer att fattas förrän senare i höst.
Tji fick jag.
Anders Carlberg berättade direkt, rakt upp och ner på ett härligt ärligt sätt: Vargarna kommer inte att köra i elitserien nästa år.
Tråkigt för alla speedwayfantaster i Norrköping med omnejd?
Ja.
Ett sunt beslut av Vargarna?
Absolut.


Det är vida känt att kostnadsskillnaden mellan elitserien och allsvenskan är snudd på astronomisk. Att ta klivet upp till sportens finrum är stort och förenat med en stor risk ekonomisk som det ser ut i nuläget.
Det gäller att ha full koll på sin ekonomi – och ha varenda krona säkrad för att vara förberedd.
Där är inte Vargarna just nu. Därav deras val att vänta i ett eller ett par år till.
Att lasta Vargarna för det är bara löjligt. Vi har sett tillräckligt med klubbar i elitserien genom åren – Vargarna är en av dem – som har kört in i den finansiella väggen. Att repa sig från det, och bygga upp en solid grund tar sin tid – och det måste få ta sin tid för att det ska kunna bli bra på sikt.
Kolla på Rospiggarna. Kolla på Västervik. De körde ett extra år i allsvenskan för att säkerställa att organisationen och ekonomin var på plats och redo att klara av det som komma skulle i elitserien.


Vargarna är en klassisk klubb. De hör hemma i elitserien. Men att klubben inte stressar tillbaka är klokt.
Jag förstår att många supportrar längtar till att få se Bartosz Zmarzlik, Tai Woffinden, Fredrik Lindgren och Maciej Janowski på Kråkvilan. Det är något annat än Magnus Karlsson, Linus Eklöf, Jonas Davidsson och Joel Larsson. Men underhållningsmässigt är det inte sämre heat i allsvenskan än i elitserien, i det har Anders Carlberg helt rätt.

Det allsvenska slutspelet börjar i nästa vecka. Det blir ett annorlunda sådant då det sportsliga inte spelar någon som helst roll för att gå upp.
Att bli allsvensk mästare ger äran och en rad i historieböckerna. Inte någon plats i elitserien.
Det troliga är att vi får en nykomling i elitserien nästa år. Piraterna ska ansöka och jag har svårt att se att Motalalaget inte beviljas en plats i högsta ligan.
Nässjö och stryklaget Norra Speedwayalliansen är lag som existerar tack vare samarbeten mellan elitserieklubbar. De kan självklart inte ansöka.
Valsarna?
Inte en chans, värmlänningarna får vänta i 
Griparna?
Tillåt mig tveka, även om jag unnar Nyköpingsborna att få uppleva elitserien någon gång.

 

/KW

Piraterna kommer att få revansch

Norrköping
Piraterna

1) Kai Huckenbeck
2) Jonas Davidsson
3) Daniel Davidsson
4) Kenny Wennerstam
5) Linus Sundström
6) Anton Karlsson
7 Johan Jensen

Vargarna

1) Mathias Thörnblom
2) Dennis Fagercrantz
3) Erik Riss
4) Viktor Bergström
5) Kim Nilsson
6) Joel Andersson
7) Henrik Bergström

Så där ser laguppställningarna ut när Östgötaderbyts andra rond ska avgöras. Vargarna vann rond 1 på hemmaplan med 49-41 i förra veckan.
Vi noterar att Piraterna gör en ändring i startsjuan. Tyske Kai Huckenbeck går in och ersätter Viktor Palovaara. I Vargarna är det samma sju förare som mönstras, men Joel Andersson går ner som reserv och byter plats med Dennis Fagercrantz. Detta då Fagercrantz har ett högre löpande snitt.

Att Vargarna ska vinna igen finner jag smärre omöjligt. De får i stället rikta in sig på att knipa bonuspoängen som kan bli ack så viktig. Men det kommer inte heller att bli en lek.
Att hemmaplan är en stor fördel i speedway vet vi alla om. Jonas Davidsson och Daniel Davidsson kommer att bli mycket svårare att handskas med på sin hemmabana. Hur många varv har bröderna gjort där? Går det ens att räkna så långt?

Dessutom så plockar Piraterna in Kai Huckenbeck i laget. Han är betydligt bättre än Viktor Palovaara - en stor förstärkning med andra ord.
För Vargarna blir det viktigt att Joel Andersson har en bra kväll. Som reserv kan han ta två heat extra, så det vore vitalt för Vargarna om Kumlasonen har en bra afton i Motala.

Håll även med om att man vill se mer av Dan Bewley i vargvästen. Men det är bra att Erik Riss finns att tillgå. Riss är både sevärd och riktigt vass på den här nivån.


KW tippar: 51-39.


/KW

Så står sig Vargarna och Piraterna mot varandra

Norrköping Slaget om Östergötland (om Vita Hästen och Linköpings HC ursäktar fram till augusti) närmar sig.
Vargarna tar emot Piraterna på torsdag i årets klart hetaste match i serien än så länge.
Förutom stor prestige är en seger även viktig för de båda lagen. Detta för att hänga med Griparna som går som en furie i serien.
Jag har tagit mig friheten att ta ut de bägge startsjuorna, sätta de mot varandra – och få fram vilket lag som går segrande ur striden.
Notera att jag har baserat mina utdelade poäng på hur starka varje enskild förare är på just Kråkvilan. Inte Dunteberget, Ljungheden eller Brovallen.

Vetenskapligt säkerställt?
Inte alls.
Intressant?
Kanske
Bra uppladdning?
Definitivt.

Det här kom jag fram till:

 

1) Mathias Thörnblom – Jonas Davidsson 0–1
Davidsson har en högre högstanivå, men Thörnblom är stabilare. Det blir ändå en knapp seger för rutinerade Davidsson som har arbetsro i moderklubben.

2) Joel Andersson – Anton Karlsson 1–1
Anton Karlsson har tagit ett stort steg framåt den här säsongen. Mot Joel Andersson står han sig dock slätt. Konstigt vore annars.

3) Dan Bewley – Daniel Davidsson 2–1
Storebror Davidsson söker toppformen efter sin tuffa handskada. Dan Bewley plöjer fram. Kommer vara taggad till max inför nya hemmapubliken.

4) Viktor Bergström – Viktor Palovaara 2–2
Viktor-duellen vinns av Palovaara. Han är en mer komplett förare än Bergström, även på Kråkvilan.

5) Kim Nilsson – Linus Sundström 3–2
Giganternas kamp. Sundström är vassare på vissa banor, Nilsson på andra. Runt Norrköpings trixiga oval är dock Nilsson kungen.

6) Dennis Fagercrantz – Johan Jensen 3–3
Jensen har visat sig ha en ganska hög potential. Inte fått ut den till max hitills i år. Jag väljer ändå honom före Fagercrantz.

7) Henrik Bergström – Kenny Wennerstam 3–4
Wennerstam fortsätter att stå tämligen stilla i utvecklingen. Bergström slår han emellertid alla dagar i veckan.

Om vi omvandlar det här till ett speedwayresultat efter 15 heat, så vinner alltså Piraterna med...allt mellan 48-42 till 46-44.
Men det kan lika gärna bli omvänt. Om det är något man har lärt sig genom åren: marginalerna i speedway är små. Vi har en fantastiskt oviss batalj framför oss.

 

Med reservation för att laguppställningarna inte stämmer. Piraterna kanske slänger in tyske esset Kai Huckenbeck och rör om i grytan. Och Vargarna skulle kunna ta med Erik Riss - eller kanske rent utav Jacob Thorssell vilket skulle öppna för ytterligare förändringar. Det får vi reda på i sinom tid. Om inte annat, så är de här startsjuorna en bra grund.


Upp med tejpen!

 

/KW

SM-kvalet något att se fram emot

Norrköping Ingen match i allsvenskan den här veckan. I stället får vi hålla oss till tåls fram till torsdagen 28 juni.
Då är det inte vilken match som helst, utan östgötaderby mellan Vargarna och Piraterna.
Den ser man fram emot.
Låt oss i dag blicka fram emot en ännu senare tävling på Kråkvilan. Den är dock inte så långt fram i tiden. Jag snackar om SM-kvalet 4 juli. Om exakt två veckor.
Något som kan bli en riktigt rolig tävling.

18 förare kommer finnas på plats och göra upp om de åtta återstående platserna till SM-finalen i Eskilstuna där speedwayen formligen glöder. Prestigen kommer att vara stor.
Följande åtta förare är direktnominerade till SM-finalen:
Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck, Peter Ljung, Linus Sundström, Kim Nilsson, Jacob Thorssell, Oliver Berntzon.
Startfältet i Norrköping:
Pontus Aspgren, Linus Eklöf, Joel Andersson, Mathias Thörnblom, Tomas H Jonasson, Viktor Bergström, Anton Karlsson, Daniel Hendersson, Filip Hjelmland, Viktor Palovaara, Christoffer Selvin, Ludvig Lindgren, Joel Kling, Emil Millberg.
14 förare alltså. Två till tillkommer via kvalheaten som inleder dagen på Kråkvilan. I det tampas Kenny Wennerstam, Johan Jensen, Joel Larsson och Rasmus Broberg.
Vargföraren Johannes Stark är förste reserv att kallas in till SM-kvalet vid eventuella återbud.
Jonas Davidsson och Daniel Davidsson nobbar SM-deltagande. Likaså Magnus Karlsson och fjolårets JSM-vinnare Alexander Woentin (måste ha en bra anledning). Jag kan ha glömt något namn.

Direktnomineringarna till finalen är inget att säga något om. De sju första namnen var givna. Och att Oliver Berntzon slipper kvala är inte mer än rätt. "Vispen" har en kanonsäsong hittills samtidigt som Pontus Aspgren inledde med en skada och Tomas H Jonasson har inte nått några större höjder.

Vilka tror jag då tar sig vidare till finalen från Norrköping?
Mitt tips: Pontus Aspgren, Ludvig Lindgren, Tomas H Jonasson, Joel Andersson, Mathias Thörnblom, Filip Hjelmland, Viktor Palovaara och så drar jag till med vargsonen Viktor Bergström - visst vore det läckert?


/KW

Christer Gustafson och Kenny Wiis är sportreportrar med ett litet extra speedwayintresse. Här kommer vi blogga om det som dyker upp - stort som smått. Fokus är på Vargarna, men det kan landa även annat i bloggen beroende på dagsform och nyhetsläge.

  • Twitter
  • @ChristerGson

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se