Logga in
Logga ut
Moderaternas handlingsprogram! Anna Nilsson (M) Anna Nilsson (M)
Vädersponsor:

Christer Gustafson & Kenny Wiis

Speedwaybloggen

Uppsnack: jämn dust att vänta

Norrköping Hallå, där ute i stugorna!

Det var ett bra tag sedan jag bloggade. Jag anser mig dock ha en bra ursäkt då jag nyligen blivit pappa till en liten krabat vid namn Hedda. Tro dock inte att jag har släppt speedwayen för det. Mellan alla blöjbyten har jag följt världens roligaste sport noggrant. Jag följde lag-VM (eller ska vi säga par-VM?) från tv-soffan med Hedda. Hon somnade eller ville ammas hos mamma. Jag har med andra ord en del att jobba på för att hon ska bli intresserad, men ge mig några år.
Hur som helst: efter en veckas break är allsvenskan tillbaka den här veckan. För Vargarnas del innebär det bortamatch mot Nässjö. Ett Nässjö, som är ett samarbete mellan Dackarna, Vetlanda och Lejonen, och som kör sina hemmamatcher på onsdagar.

Det är lätt att konstatera att Nässjö har inlett säsongen starkt. Inte minst när de i premiären besegrade Piraterna på bortaplan vilket skapade jättevågor i speedwaysverige.
Polacken Adrian Gala och Joel Kling har kört riktigt fort i säsongsinledningen. Förutom dem finns även fjolårets JSM-vinnare Alexander Woentin som en oerhört intressant kugge i laget.
Danske talangen Jason Jörgensen gör säsongsdebut för Nässjö mot Vargarna. Jörgensen är en förare som har potential att köra in gott med poäng på den här nivån.

I Vargarna noterar vi en hyperintressant debut i form av Dan Bewley. Var britten än har varit den här säsongen har det blivit succé. Det ska bli grymt intressant att se vad Bewley får ihop i Småland, klart är att han kommer dit med ett självförtroende högre än Big Ben. I övrigt mönstar lagledaren Peter Jansson en väntad startsjua.

NÄSSJÖ:
1) Jason Jörgensen 2) Joel Kling 3) Adrian Gala 4) Christoffer Selvin 5) Alexander Woentin 6) Joel Larsson 7) Alexander Liljekvist

VARGARNA:
1) Mathias Thörnblom 2) Joel Andersson 3) Kim Nilsson 4) Viktor Bergström 5) Dan Bewley 6) Henrik Bergström 7) Dennis Fagercrantz

Båda lagen står på fyra poäng efter tre omgångar.

Så här säger Peter Jansson till Vargarnas hemsida:
"De har bra förare och det är inget att sticka under stolen med. De kommer kriga på bra och jag tror att det kommer bli en tuff match. Sedan har heller inte många av mina förare åkt där (Skogsvallen) förut".
"Ska bli kul att komma till Nässjö igen, det är som sagt jättelänge sedan jag var där. Vi är ödmjuka inför uppgiften och kommer göra allt vi kan för att vinna. Det är en liten härlig bana med bra form. När jag var där senast var den hård och hal. Nu vet jag inte".

Kommentar:
Nässjö har ett kompetent lag som ingen kan skratta bort. Adrian Gala är spets i allsvenskan och Joel Kling är en personlig favorit som har en körtstil som en toppförare. Joel Larsson har stor rutin för sin ålder och blir grymt svårslagen i reservheaten.
Hos Vargarna blir Kim Nilsson som vanligt en jättefaktor. Det går heller inte att tro annat än att Dan Bewley går en fin kväll till mötes. En nyckelförare för Norrköpingslaget är Joel Andersson. Han har en stor kapacitet och vill inget hellre än att visa det för vargfansen.
Gott folk, vi har en jämn historia framför oss. Dagsformen hos "mellanförarna" blir avgörande.

CG tippar: 44-46 (Bewley avgör i sista)
KW tippar: 43-47 (Nilsson avgör i sista)
(Ställningen är 2-1 till CG)

/KW

Ett rejält eldprov mot Griparna

Norrköping Går Griparna ens att stoppa?
Det kan man undra.
Känslan just nu: nej.
Nyköpings speedwaystolthet plöjer fram som en ångvält i allsvenskan och har sju raka segrar. Det imponerar.
Det enda som kan hindra Griparna från att köra final i höst är skador. Om lagledaren Anders Fröjd kan mönstra sin starkaste startsjua, så är frågan bara:
Vilket lag kommer att möta Griparna i final?
Det vet vi inte. Men vi vet att det laget kommer att få det tufft.
Kampen om den andra finalplatsen blir oviss. Vargarna, Piraterna och Valsarna är jämna lag – där dagsformen kommer att avgöra mycket i slutspelet de lagen emellan.

Griparna har ett tämligen komplett allsvenskt lag. När vi klev in i säsongen visste vi att Peter Ljung och Timo Lahti skulle vara dominanta.
Det vi inte visste var att Oliver Berntzon skulle glänsa så himla mycket som han faktiskt har gjort. Berntzon är svensk speedways stora utropstecken i år, och där ligger den stora nyckeln till Griparnas framfart. Berntzon är en helt annan förare än när han representerade Vargarna.
Sörmlänningarna har tre starka toppar. Vargarna har bara två i Kim Nilsson och den som kör av Erik Riss och Dan Bewley. En inte helt oviktig skillnad.
Om någon av Ljung, Lahti och Berntzon inte kan köra – då slänger Anders Fröjd in Kevin Wölbert eller Marcin Nowak, som också håller toppklass i serien.
Där bakom har Emil Millberg gjort en bra säsong. Linus Eklöf tar sina poäng. Och William Björling/Alexander Edberg är ett stabilt reservpar.

När Griparna kommer till Kråkvilan på torsdag är det eventuellt en försmak av en kommande allsvensk final.
En final där Vargarna skulle slå ur underläge.
På hemmaplan ska dock Vargarna ha en skaplig chans att rubba Griparna. Det som krävs är att Joel Andersson, Mathias Thörnblom eller Viktor Bergström (helst två av dom) gör en match på toppen av sin förmåga.
Att ha med sig en seger mot Griparna i grundserien skulle vara skönt för Vargarna inför slutspelet och en möjlig final.
Och än viktigare: en seger vore vitalt i jakten på andraplatsen i serien. Det laget som kommer tvåa kan nämligen inte stöta på Griparna i en semi.
Årets mest intressanta match väntar på Kråkvilan.

 

/KW

Piraterna kommer att få revansch

Norrköping
Piraterna

1) Kai Huckenbeck
2) Jonas Davidsson
3) Daniel Davidsson
4) Kenny Wennerstam
5) Linus Sundström
6) Anton Karlsson
7 Johan Jensen

Vargarna

1) Mathias Thörnblom
2) Dennis Fagercrantz
3) Erik Riss
4) Viktor Bergström
5) Kim Nilsson
6) Joel Andersson
7) Henrik Bergström

Så där ser laguppställningarna ut när Östgötaderbyts andra rond ska avgöras. Vargarna vann rond 1 på hemmaplan med 49-41 i förra veckan.
Vi noterar att Piraterna gör en ändring i startsjuan. Tyske Kai Huckenbeck går in och ersätter Viktor Palovaara. I Vargarna är det samma sju förare som mönstras, men Joel Andersson går ner som reserv och byter plats med Dennis Fagercrantz. Detta då Fagercrantz har ett högre löpande snitt.

Att Vargarna ska vinna igen finner jag smärre omöjligt. De får i stället rikta in sig på att knipa bonuspoängen som kan bli ack så viktig. Men det kommer inte heller att bli en lek.
Att hemmaplan är en stor fördel i speedway vet vi alla om. Jonas Davidsson och Daniel Davidsson kommer att bli mycket svårare att handskas med på sin hemmabana. Hur många varv har bröderna gjort där? Går det ens att räkna så långt?

Dessutom så plockar Piraterna in Kai Huckenbeck i laget. Han är betydligt bättre än Viktor Palovaara - en stor förstärkning med andra ord.
För Vargarna blir det viktigt att Joel Andersson har en bra kväll. Som reserv kan han ta två heat extra, så det vore vitalt för Vargarna om Kumlasonen har en bra afton i Motala.

Håll även med om att man vill se mer av Dan Bewley i vargvästen. Men det är bra att Erik Riss finns att tillgå. Riss är både sevärd och riktigt vass på den här nivån.


KW tippar: 51-39.


/KW

Så står sig Vargarna och Piraterna mot varandra

Norrköping Slaget om Östergötland (om Vita Hästen och Linköpings HC ursäktar fram till augusti) närmar sig.
Vargarna tar emot Piraterna på torsdag i årets klart hetaste match i serien än så länge.
Förutom stor prestige är en seger även viktig för de båda lagen. Detta för att hänga med Griparna som går som en furie i serien.
Jag har tagit mig friheten att ta ut de bägge startsjuorna, sätta de mot varandra – och få fram vilket lag som går segrande ur striden.
Notera att jag har baserat mina utdelade poäng på hur starka varje enskild förare är på just Kråkvilan. Inte Dunteberget, Ljungheden eller Brovallen.

Vetenskapligt säkerställt?
Inte alls.
Intressant?
Kanske
Bra uppladdning?
Definitivt.

Det här kom jag fram till:

 

1) Mathias Thörnblom – Jonas Davidsson 0–1
Davidsson har en högre högstanivå, men Thörnblom är stabilare. Det blir ändå en knapp seger för rutinerade Davidsson som har arbetsro i moderklubben.

2) Joel Andersson – Anton Karlsson 1–1
Anton Karlsson har tagit ett stort steg framåt den här säsongen. Mot Joel Andersson står han sig dock slätt. Konstigt vore annars.

3) Dan Bewley – Daniel Davidsson 2–1
Storebror Davidsson söker toppformen efter sin tuffa handskada. Dan Bewley plöjer fram. Kommer vara taggad till max inför nya hemmapubliken.

4) Viktor Bergström – Viktor Palovaara 2–2
Viktor-duellen vinns av Palovaara. Han är en mer komplett förare än Bergström, även på Kråkvilan.

5) Kim Nilsson – Linus Sundström 3–2
Giganternas kamp. Sundström är vassare på vissa banor, Nilsson på andra. Runt Norrköpings trixiga oval är dock Nilsson kungen.

6) Dennis Fagercrantz – Johan Jensen 3–3
Jensen har visat sig ha en ganska hög potential. Inte fått ut den till max hitills i år. Jag väljer ändå honom före Fagercrantz.

7) Henrik Bergström – Kenny Wennerstam 3–4
Wennerstam fortsätter att stå tämligen stilla i utvecklingen. Bergström slår han emellertid alla dagar i veckan.

Om vi omvandlar det här till ett speedwayresultat efter 15 heat, så vinner alltså Piraterna med...allt mellan 48-42 till 46-44.
Men det kan lika gärna bli omvänt. Om det är något man har lärt sig genom åren: marginalerna i speedway är små. Vi har en fantastiskt oviss batalj framför oss.

 

Med reservation för att laguppställningarna inte stämmer. Piraterna kanske slänger in tyske esset Kai Huckenbeck och rör om i grytan. Och Vargarna skulle kunna ta med Erik Riss - eller kanske rent utav Jacob Thorssell vilket skulle öppna för ytterligare förändringar. Det får vi reda på i sinom tid. Om inte annat, så är de här startsjuorna en bra grund.


Upp med tejpen!

 

/KW

SM-kvalet något att se fram emot

Norrköping Ingen match i allsvenskan den här veckan. I stället får vi hålla oss till tåls fram till torsdagen 28 juni.
Då är det inte vilken match som helst, utan östgötaderby mellan Vargarna och Piraterna.
Den ser man fram emot.
Låt oss i dag blicka fram emot en ännu senare tävling på Kråkvilan. Den är dock inte så långt fram i tiden. Jag snackar om SM-kvalet 4 juli. Om exakt två veckor.
Något som kan bli en riktigt rolig tävling.

18 förare kommer finnas på plats och göra upp om de åtta återstående platserna till SM-finalen i Eskilstuna där speedwayen formligen glöder. Prestigen kommer att vara stor.
Följande åtta förare är direktnominerade till SM-finalen:
Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck, Peter Ljung, Linus Sundström, Kim Nilsson, Jacob Thorssell, Oliver Berntzon.
Startfältet i Norrköping:
Pontus Aspgren, Linus Eklöf, Joel Andersson, Mathias Thörnblom, Tomas H Jonasson, Viktor Bergström, Anton Karlsson, Daniel Hendersson, Filip Hjelmland, Viktor Palovaara, Christoffer Selvin, Ludvig Lindgren, Joel Kling, Emil Millberg.
14 förare alltså. Två till tillkommer via kvalheaten som inleder dagen på Kråkvilan. I det tampas Kenny Wennerstam, Johan Jensen, Joel Larsson och Rasmus Broberg.
Vargföraren Johannes Stark är förste reserv att kallas in till SM-kvalet vid eventuella återbud.
Jonas Davidsson och Daniel Davidsson nobbar SM-deltagande. Likaså Magnus Karlsson och fjolårets JSM-vinnare Alexander Woentin (måste ha en bra anledning). Jag kan ha glömt något namn.

Direktnomineringarna till finalen är inget att säga något om. De sju första namnen var givna. Och att Oliver Berntzon slipper kvala är inte mer än rätt. "Vispen" har en kanonsäsong hittills samtidigt som Pontus Aspgren inledde med en skada och Tomas H Jonasson har inte nått några större höjder.

Vilka tror jag då tar sig vidare till finalen från Norrköping?
Mitt tips: Pontus Aspgren, Ludvig Lindgren, Tomas H Jonasson, Joel Andersson, Mathias Thörnblom, Filip Hjelmland, Viktor Palovaara och så drar jag till med vargsonen Viktor Bergström - visst vore det läckert?


/KW

Bockarna skulle man inte skoja bort

Norrköping Rospiggarna, Dackarna, Smederna, Vargarna – namnen på merparten av Sveriges speedwayklubbar är lika annorlunda som härliga, jämfört med andra sporter.
Det är något vi ska känna vördnad inför.

Det finns många, många städer som inte har någon speedwayklubb. Men tänk om de skulle bygga en bana, och starta upp en?
Jag lanserar här och nu ett antal namnförslag.
OBS: nivån är ojämnare än Antonio Lindbäck.

Uppsala – Studenterna
Ett lag som har full koll på snitten och bonuspoängen – hos samtliga lag.

Västerås – Gurkorna
De kallar sig tydligen "Mälarstaden" nu för tiden. Trams, "gurkstaden" ska det vara.

Jönköping – Prästerna
Epicentret i bibelbältet. Namnen är lika givet som heligt. Vill man ta det ett steg till: kör på Biskoparna.

Södertälje – Kringlorna
De kommer att åka åttor runt vit och gul förare i sina hemmamatcher.

Gävle – Bockarna
Snart kommer Brynäs inte längre vara laget som Gävleborna brinner allra mest för.

Umeå – Björkarna
Jag har varit i Umeå och smeknamnet "Björkarnas stad" är fullt befogat. Det var vitsvarta träd överallt.

Kiruna – Lapparna
Lapparna Speedway har faktiskt funnits tidigare, i Gällivare (banan hette Renvallen!). Hög tid att damma av det igen. Politiskt korrekt? Inte alls. Klassnamn? Onekligen.

Helsingborg – Pågarna
Skånepågarna, så klart. Vilka derbyn det skulle bli mot Gnistorna om Malmöklubben återuppstod.

Växjö – Trädgårdsmästarna
Kronobergs residensstad skryter om att de är Europas grönaste stad. Upp till bevis nu.

Trollhättan – Regissörerna
Jag vet inte hur det är nu, men det producerades mängder av filmer i staden förut vilket gav smeknamnet "Trollywood". Säg så här: varje match där kommer vara spännande och sluta lyckligt.

Falun – Dalahästarna
Tänk att ha en stor dalahäst på mittplan. Vackrare blir det knappast.

Gränna - Polkagrisarna
De skulle köra grisigt. Men ha väldigt söta förare.

Karlskoga - Kanonerna
Vapen och sprängkrut har en lång historia av att produceras i Karlskoga. En kanon och Alfred Nobel som klubbmärke vore passande. Startkanoner.

 

/KW

Christer Gustafson och Kenny Wiis är sportreportrar med ett litet extra speedwayintresse. Här kommer vi blogga om det som dyker upp - stort som smått. Fokus är på Vargarna, men det kan landa även annat i bloggen beroende på dagsform och nyhetsläge.

  • Twitter
  • @ChristerGson

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se