Logga in
Logga ut
Midnattssolens land Tuula Ravander (S) Tuula Ravander (S)
Vädersponsor:

Christer Gustafson & Kenny Wiis

Speedwaybloggen

Uppsnack: jämn dust att vänta

Norrköping Hallå, där ute i stugorna!

Det var ett bra tag sedan jag bloggade. Jag anser mig dock ha en bra ursäkt då jag nyligen blivit pappa till en liten krabat vid namn Hedda. Tro dock inte att jag har släppt speedwayen för det. Mellan alla blöjbyten har jag följt världens roligaste sport noggrant. Jag följde lag-VM (eller ska vi säga par-VM?) från tv-soffan med Hedda. Hon somnade eller ville ammas hos mamma. Jag har med andra ord en del att jobba på för att hon ska bli intresserad, men ge mig några år.
Hur som helst: efter en veckas break är allsvenskan tillbaka den här veckan. För Vargarnas del innebär det bortamatch mot Nässjö. Ett Nässjö, som är ett samarbete mellan Dackarna, Vetlanda och Lejonen, och som kör sina hemmamatcher på onsdagar.

Det är lätt att konstatera att Nässjö har inlett säsongen starkt. Inte minst när de i premiären besegrade Piraterna på bortaplan vilket skapade jättevågor i speedwaysverige.
Polacken Adrian Gala och Joel Kling har kört riktigt fort i säsongsinledningen. Förutom dem finns även fjolårets JSM-vinnare Alexander Woentin som en oerhört intressant kugge i laget.
Danske talangen Jason Jörgensen gör säsongsdebut för Nässjö mot Vargarna. Jörgensen är en förare som har potential att köra in gott med poäng på den här nivån.

I Vargarna noterar vi en hyperintressant debut i form av Dan Bewley. Var britten än har varit den här säsongen har det blivit succé. Det ska bli grymt intressant att se vad Bewley får ihop i Småland, klart är att han kommer dit med ett självförtroende högre än Big Ben. I övrigt mönstar lagledaren Peter Jansson en väntad startsjua.

NÄSSJÖ:
1) Jason Jörgensen 2) Joel Kling 3) Adrian Gala 4) Christoffer Selvin 5) Alexander Woentin 6) Joel Larsson 7) Alexander Liljekvist

VARGARNA:
1) Mathias Thörnblom 2) Joel Andersson 3) Kim Nilsson 4) Viktor Bergström 5) Dan Bewley 6) Henrik Bergström 7) Dennis Fagercrantz

Båda lagen står på fyra poäng efter tre omgångar.

Så här säger Peter Jansson till Vargarnas hemsida:
"De har bra förare och det är inget att sticka under stolen med. De kommer kriga på bra och jag tror att det kommer bli en tuff match. Sedan har heller inte många av mina förare åkt där (Skogsvallen) förut".
"Ska bli kul att komma till Nässjö igen, det är som sagt jättelänge sedan jag var där. Vi är ödmjuka inför uppgiften och kommer göra allt vi kan för att vinna. Det är en liten härlig bana med bra form. När jag var där senast var den hård och hal. Nu vet jag inte".

Kommentar:
Nässjö har ett kompetent lag som ingen kan skratta bort. Adrian Gala är spets i allsvenskan och Joel Kling är en personlig favorit som har en körtstil som en toppförare. Joel Larsson har stor rutin för sin ålder och blir grymt svårslagen i reservheaten.
Hos Vargarna blir Kim Nilsson som vanligt en jättefaktor. Det går heller inte att tro annat än att Dan Bewley går en fin kväll till mötes. En nyckelförare för Norrköpingslaget är Joel Andersson. Han har en stor kapacitet och vill inget hellre än att visa det för vargfansen.
Gott folk, vi har en jämn historia framför oss. Dagsformen hos "mellanförarna" blir avgörande.

CG tippar: 44-46 (Bewley avgör i sista)
KW tippar: 43-47 (Nilsson avgör i sista)
(Ställningen är 2-1 till CG)

/KW

SM-kvalet något att se fram emot

Norrköping Ingen match i allsvenskan den här veckan. I stället får vi hålla oss till tåls fram till torsdagen 28 juni.
Då är det inte vilken match som helst, utan östgötaderby mellan Vargarna och Piraterna.
Den ser man fram emot.
Låt oss i dag blicka fram emot en ännu senare tävling på Kråkvilan. Den är dock inte så långt fram i tiden. Jag snackar om SM-kvalet 4 juli. Om exakt två veckor.
Något som kan bli en riktigt rolig tävling.

18 förare kommer finnas på plats och göra upp om de åtta återstående platserna till SM-finalen i Eskilstuna där speedwayen formligen glöder. Prestigen kommer att vara stor.
Följande åtta förare är direktnominerade till SM-finalen:
Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck, Peter Ljung, Linus Sundström, Kim Nilsson, Jacob Thorssell, Oliver Berntzon.
Startfältet i Norrköping:
Pontus Aspgren, Linus Eklöf, Joel Andersson, Mathias Thörnblom, Tomas H Jonasson, Viktor Bergström, Anton Karlsson, Daniel Hendersson, Filip Hjelmland, Viktor Palovaara, Christoffer Selvin, Ludvig Lindgren, Joel Kling, Emil Millberg.
14 förare alltså. Två till tillkommer via kvalheaten som inleder dagen på Kråkvilan. I det tampas Kenny Wennerstam, Johan Jensen, Joel Larsson och Rasmus Broberg.
Vargföraren Johannes Stark är förste reserv att kallas in till SM-kvalet vid eventuella återbud.
Jonas Davidsson och Daniel Davidsson nobbar SM-deltagande. Likaså Magnus Karlsson och fjolårets JSM-vinnare Alexander Woentin (måste ha en bra anledning). Jag kan ha glömt något namn.

Direktnomineringarna till finalen är inget att säga något om. De sju första namnen var givna. Och att Oliver Berntzon slipper kvala är inte mer än rätt. "Vispen" har en kanonsäsong hittills samtidigt som Pontus Aspgren inledde med en skada och Tomas H Jonasson har inte nått några större höjder.

Vilka tror jag då tar sig vidare till finalen från Norrköping?
Mitt tips: Pontus Aspgren, Ludvig Lindgren, Tomas H Jonasson, Joel Andersson, Mathias Thörnblom, Filip Hjelmland, Viktor Palovaara och så drar jag till med vargsonen Viktor Bergström - visst vore det läckert?


/KW

Bockarna skulle man inte skoja bort

Norrköping Rospiggarna, Dackarna, Smederna, Vargarna – namnen på merparten av Sveriges speedwayklubbar är lika annorlunda som härliga, jämfört med andra sporter.
Det är något vi ska känna vördnad inför.

Det finns många, många städer som inte har någon speedwayklubb. Men tänk om de skulle bygga en bana, och starta upp en?
Jag lanserar här och nu ett antal namnförslag.
OBS: nivån är ojämnare än Antonio Lindbäck.

Uppsala – Studenterna
Ett lag som har full koll på snitten och bonuspoängen – hos samtliga lag.

Västerås – Gurkorna
De kallar sig tydligen "Mälarstaden" nu för tiden. Trams, "gurkstaden" ska det vara.

Jönköping – Prästerna
Epicentret i bibelbältet. Namnen är lika givet som heligt. Vill man ta det ett steg till: kör på Biskoparna.

Södertälje – Kringlorna
De kommer att åka åttor runt vit och gul förare i sina hemmamatcher.

Gävle – Bockarna
Snart kommer Brynäs inte längre vara laget som Gävleborna brinner allra mest för.

Umeå – Björkarna
Jag har varit i Umeå och smeknamnet "Björkarnas stad" är fullt befogat. Det var vitsvarta träd överallt.

Kiruna – Lapparna
Lapparna Speedway har faktiskt funnits tidigare, i Gällivare (banan hette Renvallen!). Hög tid att damma av det igen. Politiskt korrekt? Inte alls. Klassnamn? Onekligen.

Helsingborg – Pågarna
Skånepågarna, så klart. Vilka derbyn det skulle bli mot Gnistorna om Malmöklubben återuppstod.

Växjö – Trädgårdsmästarna
Kronobergs residensstad skryter om att de är Europas grönaste stad. Upp till bevis nu.

Trollhättan – Regissörerna
Jag vet inte hur det är nu, men det producerades mängder av filmer i staden förut vilket gav smeknamnet "Trollywood". Säg så här: varje match där kommer vara spännande och sluta lyckligt.

Falun – Dalahästarna
Tänk att ha en stor dalahäst på mittplan. Vackrare blir det knappast.

Gränna - Polkagrisarna
De skulle köra grisigt. Men ha väldigt söta förare.

Karlskoga - Kanonerna
Vapen och sprängkrut har en lång historia av att produceras i Karlskoga. En kanon och Alfred Nobel som klubbmärke vore passande. Startkanoner.

 

/KW

Toppar och floppar så här långt

Norrköping Jaha, hörni. Tre omgångar körda alltså av årets allsvenska och det har nog inte fallit en enda droppe regn någonstans någon gång. Det är ett under bara det. 
Hur har då lagen startat säsongen?
Det tänkte jag glo lite närmare på här:

1) GRIPARNA 3 vunna, 0 oavgjorda, 0 förluster. 6 poäng.
Kommentar: Det lag som imponerat mest hittills den här säsongen. Att Peter Ljung skulle köra in bra med poäng förstod nog alla. Det har han också gjort i de två matcher han kört. Men Nyköpingslaget har fått ut mer än så. Timo Lahti är snittbäst i serien så här långt (inte heller oväntat att han skulle vara bra) men ett av de stora utropstecknen är Oliver Berntzon. Han är näst bäst i serien och har imponerat rejält hittills. Inte minst i den här veckans bortamatch mot Piraterna där han körde in starka 17 av 18 möjliga pinnar. Lägg därpå att reserverna i Emil Millberg och William Björling också varit seriens bästa på de positionerna så är det fullt logiskt att laget parkerar i topp. Det klart mest homogena lagbygget så här långt är det Anders Fröjd förfogar över.
Betyg (efter förväntningarna): 5.

2) VARGARNA 2 vunna, 0 oavgjorda, 1 förlust. 4 poäng.
Kommentar: Upp och ner och svårbedömt. Knapp seger mot Valsarna i premiären, rejält med stryk i Nyköping veckan efter och så en busenkel seger mot Norra Speedwayalliansen. Var står Vargarna 2018? Det är inte helt enkelt att slå fast så här långt. Det finns potential och jag tror definitivt att laget är topp-tre när säsongen summeras, men som Griparna kör just nu kan det bli stenhårt om de två översta platserna. Erik Riss har sett helt okej ut hittills, men jag hoppas det blir tillfälle att testa Dan Bewley snart. Det engelska underbarnet (eller vad man ska kalla talangen) ska bli väldigt intressant att se framöver. Det finns även laguppställningar med Jacob Thorssell med i som vore häftigt att se klubben testa, men då måste någon i "mittensegmentet" rent snittmässigt stå över. Kim Nilsson är fortfarande en nyckelfaktor i Vargarna, han levererar match efter match.
Betyg (efter förväntningarna): 3.

3) NÄSSJÖ 2 vunna, 0 oavgjorda, 1 förlust. 4 poäng.
Kommentar: En insats sticker ut så här långt för det nya laget som alltså är ett samarbete mellan fyra av elitserieklubbarna. Den att man vann mot Piraterna i premiären. Borta. Det var onekligen ruggigt imponerande. Joel Kling drog ett tungt lass då och gjorde det även senast även om säsongens första förlust kom då, borta mot Valsarna. Däremellan har man också slagit Norra Speedwayalliansen. Lite för tidigt att dra några stora växlar här, men så här långt har laget ändå gjort det bra. Det ryktas om en oslipad diamant också i polske talangen Adrian Gala som sett väldigt spännande ut så här långt. Något "strykgäng" kommer det här inte att bli.
Betyg (efter förväntningarna): 4.

4) PIRATERNA 1 seger, 0 oavgjorda, 2 förluster. 2 poäng.
Kommentar: Njae, det var inte det här vi förväntade oss va? Säsongen är ung och fortfarande är det mycket som kan hända, men storfavoriten på papperet har inte fått till det så här långt. Framför allt sticker det ut att man förlorat båda sina hemmamatcher hittills, både mot Nässjö (när man fick Daniel Davidsson sjuk inför mötet) och mot Griparna. Piraterna har dock ett så starkt lag att man ska klara av sådant. Nu är jag övertygad om att det här laget kommer varva upp ju längre säsongen går och det skulle inte förvåna mig alls om man kommer vara i topp när vi summerar tabellen framåt sensommaren. Men då måste nyckelförare som just exempelvis Daniel Davidsson lyfta. Döm inte ut det här laget, men hittills är det långt under den klass man ska kunna visa upp.
Betyg (efter förväntningarna): 1.

5) VALSARNA 1 seger, 0 oavgjorda, 2 förluster. 2 poäng.
Kommentar: Knapp förlust i Norrköping, följt av enda laget som förlorat mot Piraterna ... men senast fick Valsarna jubla hemma på Tallhult när man tog säsongens första seger mot Nässjö. Tomas H Jonasson och Ludvig Lindgren har dragit mycket av lasset i det här gänget, men det är en annan som imponerat ännu mer så här långt. Filip Hjelmland var briljant i premiären och höll nästan på att på egen hand på att sänka Vargarna när han var den som gjorde rejäl match av det hela vägen in. Att han snittat 1,933 hittills är riktigt bra. Jag tycker även att Valsarna gjort det helt okej så här långt, inte minst med tanke på att den normalt sett klara ettan i laget, Pontus Aspgren, haft skadebekymmer i inledningen på säsongen. 
Betyg (efter förväntningarna): 3.

6) NORRA SPEEDWAYALLIANSEN 0 segrar, 0 oavgjorda, 3 förluster. 0 poäng.
Kommentar: Okej, det har varit några tunga förluster för det unga gänget. Men jag tror inte någon hade förväntat sig att man skulle kunna utmana varken Griparna eller Vargarna så som deras lag ser ut. Däremellan höll man ändå jämna steg hyggligt med Nässjö. NSA är den trupp på papperet som jag håller lite under de andra så för min del är det ingen överraskning att man parkerar i botten. Det finns dock en del potential även här och kan man få ytterligare utveckling på några av förarna är det inte omöjligt att första segern kommer förr eller senare. Det är den laget får sikta in sig på först och främst. Rutinerade herrar som Daniel Henderson och Freddie Eriksson drar lasset. John Lindman kan köra speedway om han bara får ordning på grejerna. Mitt grundtips är dock att NSA slutar på den här positionen också och jag har ingen anledning att ändra på det så här långt.
Betyg (efter förväntningarna): 2.

/CG


Joel Andersson och John Lindman i duell från torsdagens match 
mellan Vargarna och Norra Speedwayalliansen    Foto: Christer Gustafson

Uppsnack: Det här kommer Vargarna vinna

Norrköping Matchdags igen. Planen är förstås att blogga lite oftare än bara så här kort inför matcherna, men nu har det varit mycket annat ett tag. Så ni får hålla till godo med lite livstecken emellanåt. Bättring utlovas. :-)
Inför kvällens match slår jag fast ett och annat - inte minst att Vargarna både borde och ska vinna detta. Och så kommer ju bland annat "Varg-Olle" Nygren på besök och med sådana celebriteter vid sidan av banan måste det ju nästan bjudas på bra speedway också.
Nu till kvällen:

VARGARNA-NORRA SPEEDWAYALLIANSEN
Ica Maxi Arena

Lagen:
Vargarna: 
1) Mathias Thörnblom, 2) Joel Andersson, 3) Erik Riss, 4) Viktor Bergström, 5) Kim Nilsson, 6) Dannis Fagerkrantz, 7) Henrik Bergström.
Norra Speedwayalliansen: 1) John Lindman, 2) Timi Salonen, 3) Daniel Henderson, 4) Rasmus Broberg, 5) Freddie Eriksson, 6) Jonatan Grahn, 7) Robin Norman.

Snacket:
Mats "Lillis" Erixon, assisterande lagledare i Vargarna: "Vi är revanschsugna. En del har lite att bevisa också." (nt.se).
Emma Asplund Nyrén, lagledare för Norra Speedwayalliansen: "Det känns ju lite speciellt att vara tillbaka där allt började, och sen på andra sidan depån dessutom. Det är kul att Peter Jansson (Vargarnas lagledare) är tillbaka också. Han har stöttat mig och gör det fortfarande väldigt mycket. Och nu ska jag vara motståndare till honom, men vi tycker båda att det är kul." (nt.se).
Peter Jansson, Vargarnas lagledare: "Det finns lite bra förare i det laget som hittar runt bra i Norrköping, så vi får se vad de kommer med.  Daniel Henderson och John Lindman vet vi hittar runt bra här. Den här matchen ska vi bara vinna, men det går inte bara att ställa ut släpskon. Vi måste starta bra, vrida på handtaget och vinna heaten också. Så är det." (vargarnaspeedway.se).

Kommentar: En knapp seger hemma följt av en rejäl förlust i Nyköping. Vargarna har inlett lite upp och ner om man ska summera resultaten. Nu kommer dock en match där det bara ska bli hemmaseger och jag kan absolut inte se något annat heller. Visst, det finns några förare i bortalaget som kan banan i Norrköping ganska bra, men så pass att det ska räcka mot Vargarna? Nej. Det finns mer bredd och mer spets i hemmalaget ändå, som borde kunna ta det här med en viss marginal också. Dock; det kommer inte gå av sig själv. Förarna måste förstås leverera också. 

CG tippar: 55-35.
Kenny tippar: 60-30.
(Ställningen efter två omgångar: CG-Kenny 2-0).

Christer Gustafson och Kenny Wiis är sportreportrar med ett litet extra speedwayintresse. Här kommer vi blogga om det som dyker upp - stort som smått. Fokus är på Vargarna, men det kan landa även annat i bloggen beroende på dagsform och nyhetsläge.

  • Twitter
  • @ChristerGson
  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se