Logga in
Logga ut
Svenska traditioner är klimatsäkrade Jens Lindell (MP) Jens Lindell (MP)
Vädersponsor:

Stefan Carlsson (V)

Cykla mer!

läser i dagens NT att unga cyklar betydligt mindre än förr. Båda som transportmedel och för nöjes skull används cykeln allt mindre.  Nu föreslås ett forkningscenter för att vända trenden. Men vi kan tillsammans börja redan nu. Unga såväl som vuxna. För miljöns skull. För hälsans skull. För glädjen. Vuxna kan föregå med gott exempel och ta cykel istället för bil när det går. Sluta åka bil till spinningpasset är en bra början för de som kan. Själv ska jag försöka bli bättre på att använda cykeln för korta transporter. Jag har också som mål att cykla lite mer i år för rent nöjes och motionens skull. Om unga skulle cykla till skolan i högre utsträckning skulle dessutom trafikmiljön vid våra skolor bli mycket bättre och säkrare. Cykla mer!

En eloge till S och M i Finspång

Hur tänker S och M på riksplanet? Vill de på allvar riskera att stöta bort en stor majoritet av sina väljare för att försöka ta röster från SD? En stor majoritet av svenska folket tycker inte att det är något stort problem med att Sverige tar emot flyktingar, tvärtom. Det är andra frågor som engagerar dessa väljare som exempelvis vård, skola, omsorg, ökad främlingsfientlighet, miljöförstöring, terrorism osv. För att locka till sig Sd-väljare så är retoriken idag från M och S snarlik den sverigedemokratiska. Förslag kommer i samma anda. Nu när vi har ett mycket begränsat mottagande av flyktingar. Vill de på allvar locka väljare bör de komma med förslag på hur vård, skola och omsorg ska bli bättre. Hur bygger vi ett gott samhälle? Här ger S och M inte många svar idag. Jag är dock mycket glad åt att socialdemokraterna och moderaterna lokalt i Finspång inte har hängett sig åt denna populism att försöka härma Sd. En eloge till S och M i Finspång.

Hjärtat till vänster

Risken att dö i hjärt- kärlsjukdommar är nästan sju gånger högre för svenskar med låg utbildningsnivå. Detta påstående finns att läsa på DN debatt idag. Flera organisationer som arbetar för bättre hjärthälsa visar på hur vården skulle kunna bli mycket mer jämlik. Detta är lovvärt men inte tillräckligt. Det är klart vi måste arbeta för en jämlik vård men när vi vet att det är socioekonomiska faktorer som styr risken att drabbas måste vi tänka ett steg längre. Istället för att kompensera via en bättre tillämpning i vården ska vi naturligtvis ge oss på själva orsaken. Då handlar det om att minska (de ökande) socioekonomiska klyftorna. En mer rättvis fördelning av ekonomiska resurser och en skola som kompenserar för elevers socioekonomiska bakgrund. Här passar friskolereformer och jobbskatteavdrag, slopad förmögenhetsskatt inte in. De förstärker ojämlikheten ända in på akutsjukhuset och i eftervården. Ett jämlikare och rättvisare samhälle kommer däremot att föbättra allas möjlighet att slippa dö i förtid. Bättre utbildning till de som behöver det mest, utan vinstintressen, och en utvecklad fördelningspolitik gör samhället och människorna friskare. Och glöm inte att hjärtat sitter till vänster.

(Inte längre) missvisande om Viggestorpsskolan

På en nyhetsplats kan man läsa att Finspångs kommun tvingas betala en halv miljon i vite för brister på Viggestorpsskolan. Det är sant. Det är också sant att kommunen inte överklagat begäran om vite. Detta eftersom skolinspektionen då, på våren 2017, hade rätt i att det fanns brister på skolan. Det står i artikeln att Finspångs kommun inte åtgärdat bristena, det var sant då men inte nu. Det som inte framgår utan gör artikeln helt missvisande är att skolan/kommunen har avhjälpt alla påtalade brister. Skolinspektionen har avslutat inspektionen, före jul 2017, och gett grönt ljus på alla punkter. Det blir ingen bra journalistik om inte sammanhanget framgår tydligt utan man kan förledas att tro att brister som är avhjälpta kvatstår. Det borde framgått att detta handlar om tidigarebrister som inte är nuläget.

uppdaterad bloggtext;

efter mitt inlägg ovan har jag blivit kontaktad av aktuell nyhetsredaktion. De har uppdaterat sin artikel och finns nu i ett förklarande sammanhang. Seriöst och bra jobbat Svt.se!

Vem vill inte ha sex?

Vänsterpartiet fortsätter att arbeta för förkortad arbetstid. Målet är sex timmars arbetsdag. För ett bättre liv, för mindre påverkan på miljön för att fördela den ökande produktionen är sex timmars arbetsdag svaret. Vi kan inte gå med på att ökad produktivitet bara går till ägarna, det måste gå till ALLA som bidrar till sammhällets utveckling. Valet i höst kommer att bli en möjlighet att gå i riktning mot arbetstidsförkortning, ta den möjligheten.

Nu är det valår!

Vill du hjälpa till för att skapa ett rättvisare mer jämställt och solidariskt samhälle? Vill du påskynda omställningen till ett hållbart samhälle? Bli medlem i vänsterpartiet!

Stefan Carlsson företräder Vänsterpartiet i Finspång. Besök gärna vänsterpartiets hemsida; http://finspang.vansterpartiet.se/

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se