Stefan Carlsson (V)

Polis, polis, potatismos.

Är det okej att en polis offentligt uttrycker att journalister ska utplånas? Naturligtvis inte. Hur länge ska polisledningen låta detta passera utan åtgärd? Det handlar om trovärdighet för hela rättsstaten. 

Vart är vi på väg?

Jag och familjen ska åka en tur till Norrland i sommar. Funderar över olika alternativ att ta sig dit, bil, tåg, flyg? Att sitta och köra bil i nio timmar känns inte så lockande, återstår flyg och tåg. Det är då man inser hur galen prissättningen på dessa alternativ är, flyget är mycket billigare än tåget!!! Det där visste jag ju redan tidigare men det blir så uppenbart fel när man sitter och överväger olika alternativ. När ska flyget betala sina miljökostnader? Jag sa till min bror en gång att det är för dyrt att åka tåg. Han svarade, Nej det är för billigt att flyga. Han har naturligtvis rätt. Höj klimatskatten för flyget så att det blir lättare att välja ett miljövänligare alternativ. 

Hur tar vi oss då till Norrland i sommar? Vi tar tåget även om det svider i plånboken, men det kanske det är värt för ett lättare samvete.

Grattis Finland och Sverige

I år firar Finland 100 år som självständig nation, ett firande som sannolikt även kommer att märkas i Sverige och Finspång. En stor andel av finspångarna kommer från eller har rötter i Finland. Många kom hit för att arbeta när den svenska industrin skrek efter duktiga människor. Dessa finspångare från Finland var med och byggde det Sverige och det välstånd vi har idag. Är med och bygger det Sverige vi har imorgon. Människor födda i Sverige, Finland, jugoslavien, Italien och många andra länder byggde det land vi kallar Sverige. Tack alla!

Är du källkritisk, lille vän?

Rubriken stod att läsa i måndagens DN. En artikel som handlar om digitaliseringen av samhället och brister i källkritik. Det är viktigt att ge våra barn och unga redskap för att kunna sortera i all den information som vi dagligen matas med. För att kunna skilja fakta från bluff.

För att ge bättre förutsättningar för lärande, läsande och källkritik satsar majoriteten i Finspång i innevarande budget på att utveckla skolbiblioteksverksamheten samt att öka takten och kompetensen för att använda digitala hjälpmedel i skolorna i Finspång. Det är otroligt viktigt att skolan ger våra barn rätt förutsättningar för att själva söka och värdera källor och fakta.

Nu pågår också på statlig nivå ett arbete för att förbättra dessa områden. En bra början vore att ge lärarstudenter bra utbildning i källkritik, vilket dessvärre inte är fallet idag. 

Vi måste nog alla bli bättre på att försöka värdera det vi läser och tar till oss och fundera över om det är trovärdigt. Så, är du källkritisk, lille vän? Vuxen som ung.

För Sverige i(n i fram)tiden

Funderar lite på det här med Mello och vårt statsskick. Många i Sverige engagerar sig och röstar i mello-uttagningarna. Vår statschef, Carl XVI Gustaf, däremot har ärvt sin titel och position och kan ej röstas varken fram eller bort. Tänker att det skulle kunna vara precis tvärtom. Vi skulle kunna engagera oss och rösta fram en statschef och utse en person som på livstid skulle kunna leverera vinnande låt i melodifestivalen. Efter honom tar äldsta barnet över, o.s.v. Varför inte Owe Thörnqvist? Han har ju i generationer varit "popkung". 

Stefan Carlsson företräder Vänsterpartiet i Finspång.

Besök gärna vänsterpartiets hemsida; http://finspang.vansterpartiet.se/
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se