• lördag 25 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Dom skulle bara veta hur efterlängtade dom... Lotta Källströms blogg Lotta Källströms blogg
Vädersponsor:

Ulrika Jeansson (S)

Fortsatta verksamhetsbesök Metallen- och Hårstorsspförskola

En vecka med många intryck

Har fortsatt att besöka verksamheterna i Finspång, den här veckan har Metallens förskola och Hårstorps förskola fått besök. Förskolor som är lika på många sätt, men som ändra präglas av de pedagoger som jobbar där och som sätter sin egen unika touch på verksamheten.

På metallen imponeras jag, precis som jag gjort tidigare, av det arbete man gör med det mångkulturella. Det är ett levande inslag i verksamheten. Jag är också nyfiken på väggdokumentationen som sitter i tamburen och förstår att föräldrar och barn uppskattar det. Det skulle jag ha gjort om jag kom för att lämna mitt barn på förskolan. Extra trevligt är det av att mötas med en så enkel, men viktig skylt ”idag jobbar vi”.

 

Metallen är till utformningen en mycket speciell förskola, en förskola som inte är bygd för att pedagogik verksamhet. Men, den har ett läge som gör att den passa perfekt för de behov som finns på orten och förskolechef och personal har tillsammans gjort under för att skapa en mycket bra miljö utifrån de förutsättningar de har haft. Diskussionerna handlade mycket om ventilation (som just nu åtgärdas i andra delar av huset och som påverkar förskolan under arbetstiden) och om kök en fråga som också diskuterats av oss i politiken.  Diskussionerna har varit lite olika. Jag tror själv på ett tillagningskök i det gamla ”Metallen köket”, det kommer kräva en hel del, men kostnaden mellan mottagningskök och tillagningskök vid investering är så pass liten att jag vill välja mat lagad i närhet för barnens skull. Frågan kommer snart få sin lösning, då ärendet är på väg fram i kommunstyrelsen.

 Det här med att hänga med på fruktstund är inte lätt, nya ramsor hela tiden. Tur man kan mima.

 

 

Andra förskolebesöket under veckan var på Hårstorps förskola, kommunens största förskola som om det går som politiken beslutat ska bli ännu större. Att jag skriver lite kryptiskt beror på att man nu håller på och undersöker olika saker som man måste finna bra svar och lösningar på innan man kan utveckla förskola ännu mera. Idag finns det sju avdelningar på förskolan, och två ”utegårdar”. I framtiden kommer den  att finnas två avdelningar till och ännu en utegård.

Personalen ser både fördelar och nackdelar med att förskolan är stor. Ur barnens perspektiv är det inte något problem med att tex vara ute, gårdarna är avdelade och det blir därför en begränsad mängd barn att interagera med. Men, man kan däremot byta gård med alla barn, en liten enkel utflykt i vardagen. En nackdel är informationsöverföringen, där säger personalen själva att man måste hitta bättre sätt att se till att alla får del av viktig information. Man säger också att man skulle kunna nyttja storleken mer när det gäller gruppsammansättning av barn mm. Kanske blir det lättare när hela förskolan har en förskolechef, för så är det från nyår, tidigare var det två chefer som delade chefskapet på förskolan.

Jag får en rundvandring och information om Reggio Emilia, eftersom förskolan jobbar inspirerat av denna pedagogig. . Ett exempel på vad det kan innebära är att man kombinerar avancerat teoretiskt arbete med en levande praktik med barnen. Man arbetar med lek och arbete, verklighet och fantasi och med många olika uttryck samtidigt.

Jag får också se mål och aktivitetsplan och exempel på hur man möter upp det som står i förskolans läroplan på ett bra sätt, nedbrutet för att föräldrar ska kunna ta del av det som rör dem och deras barn. Ett mycket proffsigt arbete. Jag uppmanar till spridning

Allmänt tror jag att det kan råda lite för mycket Jante i samhället, och förskolan är inget undantag. Om något gör något bra, som förenklar, tydliggör, höjer kvalitén eller utvecklar – varför inte sprida det till fler verksamheter.

Så, sprid vidare alla goda ideér för att höja kvalitén i verksamhterna!

Biffen och Fairtrade

Ja, det kan tyckas som en konstig rubrik på den här bloggen, men det som det egentligen handlar om är hållbar konsumtion. Hela den veckan uppmärksammas olika saker som på olika sätt påverkar vår jord, Earth Hour. Och, igår (ja, den här texten borde publicerats tidigare… vet, men innehållet blir inte mindre viktigt någon annan dag på året) så försöker många, jag en av dem, uppmärksamma den hållbara konsumtionen lite extra.Därav Biffn, som var namnet på gårdagens engagemang under Earth Hour veckan. Min ingång i det hela kommer dock inte ha så mycket med biffen att göra. Men, vill du bidra till hållbar utveckling så är ett enkelt sätt att några gånger hoppa över köttet (biffen) och äta vegetariskt.

Jag vill istället slå ett slag för den hållbara konsumtionen ur ett socialt perspektiv. När du handlar varor som vi inte kan producera här i Sverige så gäller det att vara lite källkritiskt. T.ex., varför är varan så billig? Efter att ha rest en del så vet jag att det inte alls är ovanligt att man inte får rimligt betalt för det man produceras, att man tvingas sälja aror för ett allt för lågt pris.

För två år sedan besökte jag byn Kasa Kunda i Gambia, en by som är liten och där alla odlar cashewnötter. Byn hade under lång tid fått dåligt betalt för sina nötter av olika kinesiska upphandlare men sedan ett par år tillbaka sålde de sina nötter till ett svenskt företag (och nej, det är inte poängen – det behöver absolut inte vara svenskt). Orsaken att jag besökte dem var just genom den svenska kontakten. Företaget som säljer Fairtrade nötterna här i Sverige betalade ett förhandlat pris, högre än det tidigare. Men, samtidigt betalar man också en premie till byn, som byn genom demokrati kan förfoga över och använda. Just när vi var där hade man använt pengarna till skolmaterial, sjukvårdsmaterial och även till stolar för en samlingsplats under träden mitt i byn. Man hade också köpt lite bättre redskap för att kunna öka produktionen och ta hand om hela skörden bättre och även ett bokföringssystem (i pappersform, byn saknade helt el)för att kunna ha bättre koll på byns intäkter och utgifter. Den man drömde om i framtiden var bland annat elektricitet, så att man skulle kunna ha lite skola för vuxna på kvällar när mörkret lagt sig (och för er som varit i Afrika så vet ni att det blir mörkt, riktigt mörkt, ganska tidigt).

Andra fördelar med Fairtrade märkningen är att det finns en rad krav som företaget/producenten måste uppfylla för att få varan märkt med Fairtrade bland annat så är det inte okej med barnarbete och det finns riktlinjer för var som är miniminivån på ok lön. Det finns självklart också miljöaspekter kopplade till märkningen och också arbetsmiljöaspekter, viket inte alls är oviktigt, då det på många som genom sitt arbete som får sina liv helt förstörda på grund av sitt arbete (gifter som man använder vid produktion är ett exempel).

 

Så, min poäng är, kanske kan du betala en krona extra när du handlar – om du vet att du gör en insats för att få en mer socialt hållbar värld. Att handla Fairtrade är ett sätt för dig att kunna bidra.

Ho Hoo sa indianen

Ho Hoo sa indianen,

Befinner mig i Malmö ett par dagar. På Finsam konferens. Finsam, finansiell samordning, det arbete som samordningsförbunden håller på med.

Jag har precis haft förmånen att lyssna på Klas Hallberg och Johan Quick. Klas är föreläsare och författare (Hångla mer) och Johan är forskare vid centrum för tjänsteforskning vid Karlstad universitet. Jag har haft möjligheten att se dem var för sig tidigare men aldrig tillsammans. De är underbart roliga samtidigt som de är skarpa och ifrågasättande. Har du möjlighet att lyssna på dem- gör det. 

 

!

 

Tillsammans sätter de fokus på något viktigt, på mellanrummen mellan olika funktioner och organisationer. Det är här vi kan göra offentliga sektorn mera relevant (vilket var temat för deras timme idag).

Johan visar tydligt på risker man måste var medveten om och ta hand om när man målstyr på mätbara mål.. Han säger absolut inte att man inte ska mäta saker, men man måste vara medveten om vad som händer. Han har forskat mycket på olika myndigheter och framförallt försäkringskassa. Hans exempel är hämtat från just kassan. Han har tittat på handläggningstid på ärenden och ser att de flesta hamnar inom målet ( dvs inom hur många dagar man ska handlägga ärendet), men när det hamnar över målet så prioriteras inte ärendet, det kan till och med hamna unders i högen. Egentligen inte så konstig- men väldigt dumt. Man har som handläggare inte chansen att nå målet med det ärendet men med nya ärendet kan man fortfarande ha den möjligheten. Det är här rubriken kliver in, här borde man lyssna på sin indian som säger ho hoo. Och, man bör lägga sin inre projektledare åt sidan som säger - ta ett ärende som du har möjlighet att avsluta i tid.

Det här vara bara ett exempel, det finns massor. Ett annat exempel de använde var hämtat från vården. Någon får en kallelse till röntgen av en bruten arm, nu gipsad, och det ska följas upp. På kallelsen står det ”använd gärna självincheckningen när du kommer” överst på kallelsen, längre ner i texten står det, ”ska du till röntgen ska du inte använda självinchekningen”. Redan här är det upplagt för misstag. Och misstag var det andra Klas och Johan pratade om, och då vikten av att använda sig av sina misstag. Om man följer sin inre projektledare som utskickade av dessa brev kommer man fortsätta att göra likadant, det är liksom inte mitt problem. Jag gör det jag ska. Men, lyssnar man lite på indianen så funderar man på vem brevet är till för, patienten, och vilken i formation behöver den, jo den korrekta. Man lyfter kanske frågan vidare för att få till en förändring.

Den brutna armens historia fortsatte med ytterligare ett exempel som visar på organisatorisk dumhet, hur funktionsenheter styr. Pappan och dottern med det brutna armen kommer till röntgen och hör personalen i receptionen sucka och säga lite resignerat ”det går inte att röntga genom gipset, jag vet inte hur många gånger jag sagt det”. Pappan funderade på vad han skulle göra med den kunskapen, skulle han över huvud taget göra något? Han frågade vad de då skulle göra? och får svaret ”vi röntgar ändå”. patienten med den brutna armen skickas vidare till till läkare för att kolla armen, och läkaren säger ”man kan ju inte se något på dessa bilder” varpå de skickas vidare för att ta bort gipset och för att röntgas igen.
Det här har säkerligen hänt en massa gånger, och som utomstående funderar man på om man har funderat på att patienten är en människa, inte en sak. Funktionell dumhet uppstår när man ser problem som patienter blir en del av men inte gör något åt.

Lång text i dag, men;

Kontentan - att man behöver samverka mellan funktioner och mellan organisationer för att göra offentliga sektorn mer relevant för medborgaren. Och, där den inre projektledaren ser problem ser indianen möjligheter. Möjligheter för mervärde för individen. Det behövs fler medarbetare som tillsammans lyssnar på indianen, på så sätt blir den offentliga sektorn ner relevant för medborgaren.

Samordningsförbunden jobbar med just detta, men det är ju bara inom vissa områden. Därför tror jag att det skulle vara framgångsrikt med finansiell samordning inom flera områden. Jag ser tex barn och ungdomsvård som ett utvecklingsområde. Jag vet att Åsa Regnér har uppmärksammats på den möjligheten av nationella samordnaren Cecilia Greve. Hoppas att regeringen vågar testa. Samordning är inte lätt, men nödvändigt. Nödvändigt för att hjälpa våra medborgare, patienten och brukare på bästa sätt.

En pigg 20-åring

20 år- så länge har Hårstorpsgården funnnits. Idag firade man. Personal, boende och en del gamla chefer var med i firandet. God mat, sång och musik och dans för en de som så önskad.

På bilden träffas 4 kvinnor som alla har chefat på Hårstorpsgården. Nr två i soffan är Ann-Christin som är chef idag och nr 3 är Elisabeth som var chef när boendet öppnade.

 

När politiken för 20 år sedan beslutade om att göra i ordning huset på Hårstorp så var det helt rätt i tiden. I Finspång fanns då tomma lägenheter, man hade möjlighet att tömma ett helt hyreshus och bygga om det till både äldreboende, LSS-boende och en förskoleenhet.

Äldreomsorgen som bedrivs där idag är mycket bra, det ordnad bra aktiviteter och de boendes lägenheter är fina. Det tråkiga och lite dumma är att det är svårt att få till bra logistiska lösningar i övrigt. Det finns tex bara små kök på våningarna, inget mottagningskök för maten när den kommer.

Vi kommer inom en inte allt för lång framtid behöva bygga ut omsorgsplatsena i Finspång, då ska inte hyreshus byggas om. Jag ser gärna att man tar med alla bra verksamhetstankar och idéer som finns på Hårstorpsgården (och alla våra andra boenden såklart). Fast, nu är det är ju inte någon risk att någon presenterar ett förslag som innebär att göra om befintliga lägenhet, i dagsläget är det brist på lägenheter i Finspång.

Åter till jubileet. Det fanns fina foton att se beskåda på väggarna som visade de senare årens aktiviteter. Jag fastnade för ett foto på ett gäng damer som satt i solen med bara fötter i en bassäng med vatten, det såg så härligt ut. Bilden, ja alla bilder förmedlade värme och gemenskap. Ett fint sätt att få åldr på. 

Snart kongressdags

Snart är det dags för kongress. Socialdemokraterna har kongress i Göteborg 8-14 april. Det är en speciell känsla som infinner sig i arbetarrörelsen när en kongress ligger framför.

I år har inte Finspång förmånen att skicka något ombud, självklart tråkigt. Men, vi känner oss trygga med att de ombud från Östergötland som åker kommer vara med och påverka för att det ska tas bra, solidariska och väl genomdiskuterade beslut.

Jag har en ersättarplats till kongressen, och kommer därför åka och närvara på hela kongressen. Jag kommer vara med och stödja delegationen för att de ska kunna föra Socialdemokratisk politik framåt. Så, jag lovar att återkomma med små rapporter från kongressen när det är dags.

Årsmötestider

 

Att vara politiker innebär en rad olika möten med människor. Att som jag vara politiker på heltid gör att jag ofta träffar olika verksamheter, de som jobbar där och de som använder kommunala verksamheter och tjänster och olika tjänstemän som på olika sätt jobbar med verksamhetsfrågor och utvecklingsfrågor, det är en del av min vardag. Jag träffar också de politiker som har andra politiska uppdrag både kommunalt, regionalt och på riksnivå. Och, en självklar del av att vara politiker är att träffa medlemmar för att diskutera och forma framtidens politik.

I dag är det dags för årsmöte för socialdemokraterna i Finspång.

Just årsmöte också något visst och lite mer formellt en andra möten som man medverkar på. Ny ordförande ska väljas, ny styrelse formeras. Verksamheten sammanfattas och avstamp framåt ska tas.

En motion skriven av mig ska behandlas och den handlar om att socialdemokraterna i Finspång ska bli medlemmar i Byrån mot diskriminering och bli mera aktiva i att jobba mot att minska diskrimineringen i samhället. Självklart hoppas jag på ett bifall. Och ärligt har jag se något annat svar än bifall, en sådan viktig fråga, som, varje dag är högst aktuell. Jag hoppas att vi som socialdemokratiska politiker ska kunna få bättre glasögon, bra verktyg, att använda framåt när vi ska forma den politik som vi vill driva.

Hoppas självklart på ett välbesökt årsmöte. 18.00 i kväll i Bildningen. Hpppas på att träffa många både nya och gamla medlemmar. Hoppas jag får träffa just dig!

 

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se