Logga in
Logga ut
Barnets rätt till umgänge med andra person... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Ulrika Jeansson (S)

Taket för bostadstillägget höjs

Ett riktigt bra förslag!

Ett av de bästa sätten att faktiskt ekonomiskt stötta de som har en liten pension är att höja taket för bostadstillägget. Det har inte gjorts på 10 år (och ja, hyrorna har gått upp under den tiden). I årets budgetproposition så finns det med en höjning av taket till 5600, det innebär att man kan få höjt bostadstillägg med upp till 470 kronor. Jag är glad över att vi Socialdemokrater föreslår detta.Det finns 290 000 pensionärer som på det här sättet kommer få ett höjt bostadstillägg.

 

Ett starkt och välmående näringsliv är förutsättningen för 30-35

Näringslivsfrågor är superviktiga! Som kommunstyrelsen ordförande är ett av mina uppdrag att arbeta för bra klimat och kommunikation med företagarna på orten. Det är ett roligt uppdrag! Just idag är jag på Co Operat Coffice i Söderköping och diskuterar bland annat företagar-ranking med Svenskt näringsliv och mina kommunala kollegor i länet. Intressant att höra vad andra gjort för att förbättra klimat och kommunikation, och vad de som får låga resultat nog inte har gjort. En gemensam målbild talas det mycket om som framgångsfaktor, en gemensam målbild mellan kommun och näringsliv . Och där är vi faktiskt idag i Finspång, med vår vision 30-35, dvs Finspång ska 2035 ha 30 000 invånare. Visionen har arbetats fram i Näringslivsrådet och sedan har också företagarna ställt sig bakom. SÅ, vi har en riktigt bra förutsättning. Men, den bygger såklart på att vi politiker ser till att kommunen gör sin del av arbetet.

I Söderköping har Coffice varit framgångsrikt, en lösning där man kan mötas, där man som företagare kan sitta i kluster, sitta öppet för att vara nåbar mot andra företagare med sina tjänster , där kommunen kan vara med och möta företagen snabbare. Den här idéen är intressant, och något vi har börjar diskutera med bland annat företagarna i Finspång men även med fastighetsägare som kan ha lämpliga ytor. Nu tror jag att jag bjuda med mig lite näringslivsrepresentanter på studiebesök till Söderköping. Även här kan samsyn om vad vi jobbar vara en bra förutsättning.

Det Finspångs kommun behöver förbättra när det gäller kontakter med näringslivet är myndighetsutövningen. Det visar flera mätningar. Vi behöver bli både bättre på bemötande och servicen, men också skynda på processerna. Begreppet tid är pengar är så sant, så sant när det gäller just detta.

Vi kommer snart ta nästa steg (beslut i ommunstyrelsen) med hur vi ska utveckla 30-35 projektet, en första ”förstudie” för hur vi ska skapa ett starkt nätverk för att jobba med näringslivsutveckling och platsen Finspång.

Vet ni, det är faktiskt i Finspång det händer, och jag tycker det är så kul att ni alla vill vara med och bidra till det (för visst vill ni det bloggläsare?)

Ta hand om varandra

Måndag-fredag, Måndag-fredag - men kom i håg att ta hand om varandra, en kort sammanfattning av veckans bloggtext.

Oj vad vissa veckor går fort - den här har verkligen sprungit på i rekordfart. Den började med kickstart, måndag morgon 07.30 i Linköping, industridagen med första talare Stefan Löven. Behöver väl inte förklara för er bloggläsare varför en sådan dag är så viktigt för Finspång, vi lever ju verkligen i en industristad här i Finspång! Jag fick dock avvika vid lunch för att fara hem och leda kommunstyrelsen.

Övriga veckan har innehållet mycket möten med spännande människor, det har varit byaråd i Rejmyre, stråkdiskussioner om området utmed RV 51 mot Norrköping tillsammans med just Norrköpingsföreträdare, träff med Mälardalens energi för att prata el-försäljning och kanske allra bäst, ett välbesökt medlemsmöte hos Socialdemokraterna med flera nya ansikten på plats! Bra diskussioner om vår kommande valplattform var det också på mötet – sådan blir man alldeles varm i kroppen av. Orden Finspång är bra lever kvar sedan kvällen!

Nu går det mot fredag eftermiddag, jag har precis träffat Sören på Folkblandet för att prata skuldsanering, fler i Finspång ansöker om det. Det tycker jag är mycket bra, det är som ekonomiskt rehabilitering och det öppnar dörren för nya möjligheter.

I helgen får datorn följa med hem, en del skivarbeten måste avslutas så här i årsredovisningstider. Men, ett besök av stora dottern prioriteras. Visst är det en härlig känsla när en vuxna dottern vill komma hem och spela kort med familjen på helgen.
Helgens uppmaning blir ta hand om era alla nära och kära. Jag blir extra påmind om det när sonen beger sig upp till Stockholm över helgen, för att bland annat besöka sin pappas grav som på måndag skulle fyllt 50 år om han fått leva.
Så, bloggen får sluta med att hedra Lars Leander, en far som saknas mycket - många fina minnen lever kvar. 

Seniorgala i Finspång

Tack för att ni finns, strofer i Seniorgalans egna sång, men även inledningsorden på mitt tal idag till alla seniorer.Eller mina två tal, seniorgalan ordnade två ”sittningar” för att hylla alla seniorer. Jag tror att man räknande in över 700 seniora besökare idag, riktigt bra jobbat. Eldsjälen och initiativtagaren bakom detta, Georgis Touma, var såklart på plats, men i fokus vara alla besökare. De fick mingla med de företag och föreningar som ekonomiskt sponsrat Seniorgalan, äta tårta och dricka kaffe och sedan njuta av underhållning, sång och musik och utnämningen av årets Finspångare. Jag kan stolt säga att både kommunen och socialdemokraterna sponsrat seniorgalan i år.

Jag vet att många seniorer är aktiva, vilket är helt underbart bra. Jag vill passa på att skicka ett extra tack till alla seniorer som är frivilligarbetare för att stödja andra seniorer som behöver stöd.I dag var det en hel del sådana som fixade med tårta. Förhoppningsvis var gruppen efter dagen ännu större? Jag hoppas såklart att några nya anmält sitt intresse.

Mina rader till seniorerna handlade mycket om att vara modig och våga. Något som jag tycker alla seniorer har varit. Tänk tillbaka 50 eller 60 år, hur mycket förändringar har man inte varit med om och hur mycket nytt har man inte anammat. Bebyggelse och områden, verksamheter och företag, allt detta har förändrats mycket i Finspång, liksom i övriga Sverige. Och, digitaliseringen – jag tror inte många av dem som satt i salongen kunde ana hur snabbt tekniken skulle rulla på. Även här handlar det om mod och att våga. Våga använda tekniken och våga be om hjälp när du behöver (Swedbank öppnade upp stort för att de hjälper till runt digitala banktjänster, nyttja sådant – finns på orten). Jag tog mitt mycket positiva (och ibland uttjatade exempel)Ulf och Eivor Bohman, båda 80+, (farmor och farfar till min vuxna dotter), skypar varje söndag med sin son i USA och även ibland med barnbarnen som kan befinna sig vart som helst i världen. Så här har man gjort i över 10 år, och jag tycker det är fantastiskt. Jag vill att fler ska våga!

SÅ, tack för att ni finns! Ni seniorer är såklart värda er egen gala, men ni är viktiga varje dag på året!

 

Årets första kommunstyrelse

I går var det dags för årets första kommunstyrelse. En ganska gedigen dagordning, tänkte skriva med stort och smått – men det stämmer inte, med stora och något mindre frågor är med i sanningen mer överensstämmande . Jag är glad att vi faktiskt får bort en del av det som politiker brukar kalla för ”cykelställ frågor”. När jag började som politiker hade vi en hel sådana frågor, som tog otrolig mycket tid – medan de riktigt stora strategiska frågorna ibland kunde ramla snabbt förbi.

I går fick vi en uppföljning på hur försörjningsstödet utvecklas, det är en fråga vi följt ganska länge då det varit ett område som har kostat oss ganska mycket pengar. Vi har gjort ett an tal åtgärder och nu ser vi faktiskt en utveckling där kostnaderna för stödet är mindre än budgetera. Riktigt bra. Sjävklart ska de människor som behöver försörjningsstöd få det, men, samtidigt vill vi att fler faktiskt få ha ett arbete att gå till. Framåt kommer vi kunna se ytterligare minskning av försörjningsstöd, då vi har haft en bra utveckling av extratjänster (som jag tidigare bloggat om). De flesta som får en extratjänster har tidigare haft försörjningsstöd.

En annan fråga som avhandlades var ett nytt reglemente för Folkhälsorådet, där vi bland annat tar ett stort avstamp i de globala målen, Agande 2030. Folkhälsa handlar mycket om ekonomiska möjligheter , sociala aspekter. Sverigedemokraterna är helt emot allt som har med Agenda 2030 att göra, man tror inte på de målen och vill inte ha någon som styr över allt annat. Jag tror istället att om vi alla utgår från samma mål, men såklart gör det på olika sätt genom olika agerande så kommer de kunna ge resultat. Det finns så mycket som påverkar vartannat och där gemensam syn är en god start på förändringsarbete. Det handlar inte alls om att vi överlåter vår styrning mot andra, de handlar om att de mål som är framtagna faktiskt passar oss alla, men att vi tar dem och gör dem våra genom att bryta ned dem till finspångsperspektiv.

Tänkte passa på att lyfta en tredje fråga som var uppe, och som jag verkligen vet engagerar.Centrum. Finspångs kommun äger få av de fastigheter som finns i centrum, det är olika privata ägare, var i Amasten är en av de största. Men, vi kan jobb med det som vi har rådighet över, det offentliga rummet. Tidigare har vi avvaktat Amastens ganska stora planer och vad vi ska göra för åtgärder i samband med det. Eftersom det inte blivit som Amasten först sa har vi nu gett den politiska centrumgruppen i uppdrag att ta fram ett inriktningsprogram för gestaltningen av de offentliga rummet i centrum (och de områden som omfattas är Bergslagstorget, Förvaltningstorget, Bruksparken, Bergslagsvägens sträckning från Bergslagtorget upp till Kulturhuset,Strandområdet längs stationsområdet på ”andra sidan järnvägen” och dess anslutning till Bruksparken och övriga parkområden på norra sidan av Finspångsån.) Uppdraget har ganska kort tid, det ska vara åter till KS senast sista april. Spännande och viktigt för fortsatt arbete – för vi är överens om i kommunstyrelsen att ett levande centrum är viktigt. Däremot är vi kanske inte riktigt eniga om vad ett levande centrum faktiskt är.

I övrigt är det en bra dag, fick rätt siffror efter ett besök på vårdcentralen. Det gör att man blir glad!

 

Roliga möten med både äldre och ungdomar

   

 

I går hade PRO medlemsmöte på Viberga cafeterian, ett välbesökt möte med över 115 medlemmar på plats och jag hade äran att vara inbjuden gäst. Jag valde såklart att prata om de utmaningar som jag ser med Finspång framåt, tillsammans med de styrkor Finspång har som kommun. Det handlade om vår vision 30 000 år 2035, om näringslivets mycket positiva attityd och stora engagemang, om boende, skolresultat, arbetslöshet och att kunna säkra personalförsörjning framåt och att använda de pengar som kommunen förfogar över på ett bra sätt.

 Redan innan hade jag fått frågor om kontanter (en återkommande fråga när jag träffar PRO) och om servicelinjens turtider. Deras syn på att det skulle behövas senare turer på servicelinjen delar jag, och det är något jag kommer arbeta för framåt (det är inte en fråga som kommunen ensam hanterar utan det måste ske i samarbete med regionen som hand har trafiken). Passade på att också slå ett slag för att man verkligen åker med servicelinjen och även för att de som är färdtjänstberättigade nyttjar att man kan åka sent på kvällen (vilket mycket få faktiskt har gjort).

 Däremot så kommer jag inte driva att fler ska hantera kontanter, dels så kanske det inte är en kommunal fråga, men jag har också förstålede för att man väljer att hantera mindre kontanter ute i samhället. Jag slog istället slag för att verkligen lära sig att använda de sätt som finns att betala utan kontanter, något för PRO att kanske ordna studieträffar runt? Jag tycker också personligen det är tryggare med kort än kontanter för äldre. Jag har sätt ett otal pensionärer öppna plånboken och låtit kassapersonalen ta de pengar som inköpet kostat, varför skulle detta sätt vara tryggare en kort? Vem säger att alla människor är ärliga, men runt kort är allt oärligt? Tror att det fanns en blandad syn på frågan bland alla besökare. Men, samtidigt fanns också en förståelse för att samhället förändras. Så, nästa gång hoppas jag kunna betala lotter med swish när jag besöker PRO (det blev inge lotter för mig, för jag hade inga kontanter…)

Ett antal frågor från alla besökare hanns såklart med, bland annat om föreningslokaler, oro för stök i skolan, bostäder och hur vårdcentrum ska klara kapaciteten om vi växer till 30 000. Sista frågan fick jag passa vidare till nästa månads gäst att svara på, det skulle nämligen vara Magnus Oweling.

Tisdagen var en riktigt bra dag, för jag hann också med att ta emot en klass från Bergska i Sessionssalen, den här gången var det samhälls- och ekonomielever från årskurs 1. En tyst grupp, men jag hoppas ändå att jag genom deras lärares frågor och mina tankar har gett dem en syn på vad en politiker är och gör. Just att få ta emot barn och ungdomar är något jag gillar att ha i kalendern, antaglegen för att det är det jag verkligen saknar från mina gamla jobb. Att få slänga ”käft” med tonåringar, det är guldkanten!

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång. Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig. Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt. Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn. För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se