Ulrika Jeansson (S)

Taket för bostadstillägget höjs

Ett riktigt bra förslag!

Ett av de bästa sätten att faktiskt ekonomiskt stötta de som har en liten pension är att höja taket för bostadstillägget. Det har inte gjorts på 10 år (och ja, hyrorna har gått upp under den tiden). I årets budgetproposition så finns det med en höjning av taket till 5600, det innebär att man kan få höjt bostadstillägg med upp till 470 kronor. Jag är glad över att vi Socialdemokrater föreslår detta.Det finns 290 000 pensionärer som på det här sättet kommer få ett höjt bostadstillägg.

 

Framme i Beirut

Den Kommande veckan kommer min blogg att ändras från att vara en kommunalgrå blogg med, oftast med innehåll från Finspång, till att bli en reseblogg om min resa till Beirut. En hel dags resa eller egentligen ännu mer då tåget/bussen inte klarar av att ta resenärer fram i tid på morgonen (du, du kan inte ta tåget från Norrköping på en lördag om du måste gå förbi incheckningen 9.00 på Arlanda). Resan startade alltså redan i går kväll, med kvällståget till Arlanda och en natts övernattning. Mycket packning att släpa på. Det är såklart dels de kläder jag själv kommer att behöva, men framförallt är det alla gåvor jag har fått och som under veckan ska lämnas av i flyktingläger utanför Beirut. Det är gossedjur, små leksaksdjur, studsbollar och såpbubblor. Det är pennor i massor, blyertsstift och suddgummin. Men det är också hygienartiklar och vindjackor. Man kan säga att väskan verkligen var fylld till bristningsgränsen. För annat som kan behöva har jag med mig 3000 i insamlade pengar, det känns enormt stort att alla har velat bidra. Exakt vad pengarna ska användas till vet jag inte. Mitt resesällskap från Finspång (vi är allt som allt en grupp på 25 personer från olika delar av Sverige) har också samlat in en stor summa pengar och vi tänker undersöka vart de bäst kan behövas. Kanske mat? Kanske ved/gasol? Lovar att återkomma under veckan och tal om vad pengarna använts till.

At resan blev så lång idag beror på en lång väntan i Istanbul. En stad jag aldrig varit i, men tiden kanske kommer för det också. Flygplatsen var enormt stor, väldigt mycket folk – verkligen från hela världen. Har fått frågor på diverse språk, som ja inte klarat av att svara på, jag som tycker att jag ser väldigt skandinavisk ut. Jag vet inte hur många duty free shoppar som flygplatsen hade. Alldeles för många. Måste vi handla en massa bara för att vi flyger? Och, måste i så fall godiset vara mer än dubbelt som dyrt som utanför flygplatsen? Jag tror jag har missat något här?

 

Veckan i Libanon är en vecka som har ett välfyllt program. Besök på ambassad, träff med olika religösa ledare (Hizbollah druider, kristna mfl), Expressens utlandskorrespondent,kvinna till kvinna organsationen, UNHCR och besök i två olika flyktingläger. I det ena flyktinglägret finns många flyktingar som har snart ska resa till Sverige som kvotflyktingar. Vi ska få chansen att träffa dem, kanske skicka med lite bra tips för deras framtid. Men vad är ett bra tips, vad kan vara extra mycket värt att veta? Vi i gruppen som jag reser med behöver nog diskutera frågorna innan, men, svaret beror säkert mycket på var i Sverige man kommer kommunplaceras.

Mina förväntningar är höga, jag ser med intresse fram emot alla olika möten under veckan. Däremot är jag också lite rädd, säkerhetsläget är annorlunda än hemma i Finspång. Det finns områdena Libanon ditt man inte bör resa (och nej, jag ska inte heller besöka dem).

Jag hoppas jag får tid och ork för att skriva några rader flera gånger under veckan, fota lite och skicka med lite bilder i bloggen. Nu är en lång dags resa slut och det är hög tid att säga god natt.

 

Välkommen Riitta

I går valde kommunfullmäktige i Finspång ett nytt socialråd. Riitta Leiviskä-Vidlund är kvinnan som bär det uppdraget. Jag och socialdemokraterna är mycket nöjda med att Riitta vill anta utmaningen och vi vet att hon kommer klara det mycket bra. Riitta har lång erfarenhet av politik, hon har tidigare suttit i kommunstyrelsen och hon har varit ordförande i både Finspångs arbetarkommun och i S-kvinnor i Finspång.

Ansvarsområdena blir äldrefrågor, hälso- och sjukvård, funktionshinder frågor, psykiatri, individ och familjeomsorg och även kommunens HVB-verksamhet. Vill ni träffa Riitta i de organisationer som ni är verkar i, då tycker jag att ni passar på att bjuda in henne till någon träff som ni ska ha.

Själv är jag riktigt glad över att Socialdemokraterna i Finspång vågar tro så hårt på kvinnor. Nu har vi en kvinna som kommunfullmäktiges ordförande, en kvinna som kommunalråd/Kommunstyrens ordförande och en kvinna som Socialråd.

Vem vet, nästa val så kanske Socialdemokraterna finspång måste börja kvotera in män?

En bra budget

Idag presenterade regeringen en ansvarsfull budget med kraftfulla reformer.En budget där barnfamiljer och pensionärer får tillskott i plånboken. Stora steg att avskaffa den mycket orättvisa pensionärsskatten som den borgerliga regeringen infördes avskaffas. Skatten sänks för 75% av pensionärerna i Finspångs kommun. Samtidigt så föreslås en ändring i bostadstillägget, vilket också gynnar många av kommunens pensionärer, och framförallt pensionärer som idag lever ensamma.

En höjning av barnbidraget med 200 kronor för barn är också ett välkommet tillskott för barnfamiljer.

Regeringens budget innehåller också pengar till stöd för att öka likvärdigheten i grundskolan och förskoleklass, utökat stöd för sommarlovsaktiviteter och en ökad satsning på barn och ungdomsvården. Det finns även pengar för Finspångs kommun att hämta om vi på ett bra sätt, genomför satsningen på extratjänster och klarar av att genomföra det ”mål” som staten tycker vi borde klara. Och, det är klart vi i Finspång ska klara det. Vi har redan satt av pengar från 2016 års resultat för att extra stärka stödet för runt dessa tjänster.

Budgeten som regeringen idag presenterade, med stöd av vänsterpartiet är en budget som till mångt och mycket handlar om den generella välfärden, ett helt rätt tänkt. Det har funnits mycket att ta i efter alliansen år av nedmontering, men vi tar ordentliga steg för att klara återställningen.

 

Nätverksarbete

Att vara kommunstyrelsens ordförande innebär lite andra åtagande än att vara socialråd eller utbildningsråd. Det handlar mycket om helheten, att leda hela organisationen framåt. I ett dygn har jag nu spenderat tid med andra kommunstyrelseordföranden från Östergötland och från Småland och där haft förmånen att tagit del av forskares tankar om bland annat medborgarinflytande och kommuners legitimitet. Riktigt skönt att få lyfta frågor upp från den egna kommunens arena och mer generellt diskutera och ta del av andras tankar. Det här är ett forum som jag känner kommer kunna vara mycket givande för framtiden.

Den här gången har vi varit utanför Vimmerby, vid Fredensborg. Ett fint ställe, men ännu finare var gårdagskvällens besök vid Ingebo Hagar, där vi träffade en entreprenör som valt att utveckla Ingebo Hagar till ett besöksmål. Ett besöksmål med fina vandringsleder, närodlade mat, får som betar för att hålla naturen öppen och att reningssystem för att kunna ta reda på dagvattnet för bevattning. Man bli glad över att möta en sådan engagerad människa, men samtidigt beklämd över hur vi får höra om alla komplexa frågor man måste klara ut för att driva en sådan här gård. Hon tog exemplet om att ha kaniner som barn som besöker gården kan få klappa. Då behöver man först söka ett tillstånd, det kostade 1500 att göra, sedan var det en årskostnad för detta på runt 7000 (lite osäker på vad den innefattade), utöver detta så sa länsstyrelsen att veterinären var tvungen att komma ut och titta till kaninerna 4 gånger om året, det blir dyrt. Vem av oss människor besöker läkaren 4 gånger om året, utan att vi har det behovet och är sjuka. Ingen, hoppa jag i alla fall för det skulle vara oerhört kostsamt för samhället.

För mig är det självklart att vi i kommunen, i de frågor vi kan och har ansvar för, så mycket som möjligt ska stödja entreprenörer som vill driva verksamhet på orten, istället för att stjälpa dem (som nästan ett sådant inspel från länstyrelsen skulle kunna göra).

Så, förutom bra diskussioner om kommunens legitimitet tar jag också med mig frågor om hur vi i Finspång arbetar för att underlätta, för att stödja. För, när vi har satt målet att vara 30 000 invånare 2035 så är det en förutsättning att kommunens hela organisation verkar för att hjälpa till att nå målet, på de sätt man kan utifrån sitt uppdrag.

Snart är det en lång resa hem, lite jobb hemma innan det blir helg. I helgen ska jag bland annat besöka Finspångs motorsällskap ute på Eliantorpbanan. Finspångs kommun sponsrar den SM-tävling man håller om en vecka, då har jag inte chansen att närvara, så därför ska jag passa på att besöka klubben på träffen de ordnar i helgen.

Passar på att önska er alla en skön helg! Många vill ha uppehåll för att ”städa trädgården” och vandra i skogen. Så också jag!

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.
  • Mest lästa bloggar
Östgötahockey

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se