• torsdag 25 maj 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Alla skolor måste granskas på samma sätt Lasse Stjernkvist (S) Lasse Stjernkvist (S)
Vädersponsor:

Ulrika Jeansson (S)

Vackert med vardag

Vardag - vackert!

Efter att först ha varit på kongress och sedan haft lite ledigt vid påsk är det ganska skönt, ja till och med lite vackert, med vardag. Min vardag är sällan helt inrutad, vissa ”övning” återkommer, möten som faller in med jämna eller ojämna mellanrum.

I dag har jag hunnit med att träffa Ulla Johansson, i Finspång en riktig kändis då hon klarat av att få titeln årets Finspångare för något år sedan. När jag träffar Ulla kan jag alltid vara säker på att frågorna är fler än de vi egentligen ska avhandla. Vi ska bereda dagordningen för rådet för funktionsfrågor. Idag han vi också med att prata boendeutveckling i Finspång. Ulla värnar såklart om de som behöver lättillgängliga bostäder. Hon pratar varmt om att kanske kunna bygga ett särskilt boende för äldre på lasaretts-tomten när så är dags. Även det boende för missbrukare som Ulla basade över för länge sedan diskuterades. Jag var lite nyfiken och Ulla berättade. Hon berättade om utflykter och om att de hade en gemensamhetslokal i källaren för att kunna umgås utan droger.

Efter Ulla träffade jag en anhörig till en brukare på ett boende. Vi hade ett bra samtal och både ris och ros avhandlades. Jag blev varm över att höra om den fina vi gör, men också såklart lite ledsen över det som inte är fungerar lika bra. Men, att ta del av tankar gör ju också att det finns möjlighet att förändra, så allt sådant är mycket värdefullt. Efter förberedelse inför att samordningsförbundet ska få ta del av Finspång och budgetförberedelser och budgetprat så tog jag el-cykeln och for hem. El-cykeln i sig är värd en egen bloggtexter, så den tar jag en annan dag.

Väl hemma blev det vardagskunskap, Zia läste recept, övade på mått och stekte pannkakor. Mycket svenska, lite matte och en hel del hemkunskap. Och ett bra sätt att plugga på, då ar man maten färdig när plugget är klart. Zia är för övrigt,, för er som inte känner mig och familjen, vår familjehemskille som bott hos oss i ett och halvt år. 

 

Nu innan det blir natt så blir det promenad. Ja, jag går mycket och det är så jag processar mycket av det jag har på G. Idag kommer jag nog fundera över dagens samtal med den anhöriga och om budgeten för 2018.

Ja, visst är vardag vacker. Och det ända jag kan vara riktigt säker på är att morgondagens vardag inte ser lika dan ut som dagens. Kanske den blir ännu vackrare.

 

Vi syns väl i Finspång under veckan?

Vilken vecka Finspång bjuder på. Jag tar för givet att du någon gång under veckan tar dig till Finspång! Antingen idag försatt springa, gå eller heja på i Finspångs stadslopp. Eller på fredag för att besöka vår fina marknad.

Jag kommer besöka båda aktiviteterna. I kväll blir jag en ”hejapåare”. Jag är inte där ännu, att jag springer några 7 km. Jag hoppas att kunna springa, men än så går jag helst, och då gör jag det gärna bland mindre folk. Men, heja på är viktig. Jag kommer prata Fairtrade med de jag träffar också, så – har du funderingar om hur du kan handla etiskt så ställ dem!
Jag kommer också som förälder heja, vår Zia ska springa 7 km. Helt ärligt, jag tror inte han vet hur långt det är. Men, han är snabb på kortare sträckor, så orkar han bara så kommer det gå galant. Och heja ropen hjälper säkert till. Vi hejar på ALLA som tar sig runt på stadsloppet i kväll. Och, så hoppas jag också hinna prata lite med vänner, som får allt får allt för lite tid i vardagen.

På fredag kommer jag bemanna Socialdemokraternas tält på marknaden. Ny plats för Socialdemokraterna blir på Jonas Wenströms väg, beroende på att marknaden har ny sträckning. Hos S kan du komma och markera ut på en stor skylt vad du tycker är frågor som är extra viktigt för S att lägga extra mycket fokus på i framtiden. Sjävklart hoppas jag också att vi efter marknadsdagen kommer vara flera. Vi behöver bli flera. Det ligger mycket i begreppet är ”tillsammans är vi starkare”. Nästa år är det val och vi vill gärna se fler medlemmar och fler som vill bli kommunpolitiska och regionpolitiskt aktiva. Kom och ställ frågor om hur ett förtroendeuppdrag fungerar!

Vi ses i Finspång under veckan!

Kunskapande om Syrien

Lång resa, men fantastiskt bra dag. Har tillbringat dagen i Tylösand tillsammans med professor Leif Sandberg, och en bra dag med diskussioner om Syrien. Tankeväckande och kunskapande. Jag hoppas i höst på att få följa med på en resa till Libanon, och såg denna dag som en kunskapande dag innan.

Samtidigt jag ser att det finns mycket som man kan använda i det politiska och i hur man möter människor. Saker som man inte alls tänker på i vardagen, som mycket väl kan vara orsaken till att vår integration inte går så enkelt som man eller ”vi” skulle önska. Vi pratar om äktenskap, att arbete inom det offentliga (vilket många har jobbat inom och att det ser ser så otroligt annorlunda ut jämfört med Sverige), ett leva i ett samhälle där man är rädd att det man säger eller skriver hamnar i orätta händer, genusfrågor, religon och etnicitet, att man har skolböcker som sätter Syrien som mittpunkt och inte pratar så mycket om omvärlden.

Men, samtidigt finns det så mycket vi kan ha nytta av att veta. Om vi vet det så kanske vi dels har förståelse, men också kan nå bättre resultat om vi handlar utifrån den vetskapen. Om vi har en samhällsintroduktion som bygger på att man har just den Syriska samhället som utgångspunkt när man utbildar just Syrier och därifrån förklarar det svenska samhället och våra myndigheter, våra krav/skyldigheter och rättigheter så kanske det också får de som kommer från Syrien att bättre förstå och bättre kunna ta del av samhället.


För, visst är det så, att i ett land som det är krig, där många, många har dödats, försvunnit och skadats, där måste vi finnas och ta hand om dem som söker asyl i Sverige. För mig är det självklart. Likaväl är det självklart att vi måste skaffa oss förståelse för de som kommer till Sverige, det går inte bara att säga att de ska väl göra som vi och följa våra regler, lagar, skyldigheter och rättigheter. Hur ska man det, om man faktiskt inte förstår, om man har en helt annan bild av världen, av det mesta. Då, måste vi – vi som tar emot och vi som vill hjälpa försöka skaffa oss förståelse och hitta metoder, vägar och förhållningssätt. Det har jag försökt att göra idag som politiker.


Med otroligt många tankar och en hel del hemska bilder i mitt huvud kommer jag strax påbörja min resa mot hemmåt Finspång. Mitt trygga hem, min familj som jag vet var de är och hur de mår. Ibland är det skönt med en längre resa, så att man efter en välfylld dag har möjlighet att processa alla tankar.

Åter lag till Locker Room Talk vann UF

Äntligen har jag tagit mig i kragen och fixat inlogg nu när den här bloggen ligger bakom lås och bom. Var tvungen att gå via min man som står som mottagare av vår tidning, ganska mycket meck. Jag är inte säker å att det är här jag ska blogga i framtiden. Vad tycker ni, ska man välja en sida att blogga på som tar betalt? Jag är tveksam. Det här är något jag får fundera vidare på. En så länge ska jag skriva och det ska inte ta lika lång tid som sist. Nu är jag åter.

Idag är man stolt som Finspångare, årets bästa UF företag kommer från Finspång och Nya Bergska. Killarna från Locker Room Talk, Shanga och Rogerio tog hem segern och ska vidare ut i Europa för att tävla mera. Jag har skrivit om dem tidigare, och jag är fortfarande lika imponerad av dessa grabbar. Jag hoppas att de inte blir så upptagna så att de inte hinner njuta av veckorna före studenten och ha en riktig kul sista vecka med alla klasskompisar. Killar, tänk på att den tiden kommer en gång, efter den kan utveckla er idéer vidare om ni vill. Eller, kanske ta lite välbehövligt ledigt?

 

Kongressen i Göteborg fortsätter...

Idag tisdag på kongressen så är temat för debatten kunskap gör Sverige starkare. En rad kloka tankar har hamnat i de politisk riktlinjerna och en rad motioner har fått bifall En del får också känna sig besegrade, driva frågan vidare och fundera över om det var rätt skrivning man faktiskt drev?

Debatten pågår fortfarande – just nu med underrubriken Fler möjligheter att studera vidare.

Jag är imponerad av ombuden, tiden har blivit knappare och talartiden kortare men inläggen blir bra i alla fall. Trots att en hel del säkert har fått skriva om hela inlägget snabbt för att kunna hålla tiden.

De som jobbar med att ta hand om alla yrkande är också vassa, hela tiden måste partistyrelsen vara lyhörd och försöka formulera och omformulera sina ord för att försöka jämka ihop alla förslag. Men, det är en stor stab vid varje avsnitt som gör detta. Det behövs både sakkunskap, vana att formulera sig och en massa ordning och reda. På bilden ser ni de som just under detta avsnitt arbetade med detta. Föredragande var Anna Ekström  - det är hon som sitter i mitten av bilden med ryggen mot kameran. Hennes roll blir att via talarstolen försöka förmedla de jämkningar man kan tänka sig. Inte heller det enkelt. Många rader och många motioner och att-satser är det...

 

Dagens beslut rörande Kunskap ska göra Sverige starkare kommer jag få återkomma till senare. Det kräver ett egen inlägg.

Snart ska kongressen få höra SSU:s ordförande, Philip Botström. Det ser jag fram emot. SSU har varit hårt pådrivande inför dagens beslut med deras elevlöfte. Och för hur många goda tankar och idéer man hört under kongressen det så superviktigt att få höra vad ungdomarna tycker – det är trots allt de som är vår framtid, de som ska ta hand om och leva med de beslut vi fattar. Nu kanske ni tror att det är en hög medelålder på kongressen, men det tycker jag inte. Medelåldern är 45 år .

Oj, det innebär att jag fortfarande under medelåldern, men nu är ju inte jag ombud så jämförelsen kanska kan tyckas halta. Men, jag väljer att se denna något vinklade fakta som sann (det är ju modernt i dag med alternativa fakta).

 

 

.

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se