Ulrika Jeansson (S)

Vackert med vardag

Vardag - vackert!

Efter att först ha varit på kongress och sedan haft lite ledigt vid påsk är det ganska skönt, ja till och med lite vackert, med vardag. Min vardag är sällan helt inrutad, vissa ”övning” återkommer, möten som faller in med jämna eller ojämna mellanrum.

I dag har jag hunnit med att träffa Ulla Johansson, i Finspång en riktig kändis då hon klarat av att få titeln årets Finspångare för något år sedan. När jag träffar Ulla kan jag alltid vara säker på att frågorna är fler än de vi egentligen ska avhandla. Vi ska bereda dagordningen för rådet för funktionsfrågor. Idag han vi också med att prata boendeutveckling i Finspång. Ulla värnar såklart om de som behöver lättillgängliga bostäder. Hon pratar varmt om att kanske kunna bygga ett särskilt boende för äldre på lasaretts-tomten när så är dags. Även det boende för missbrukare som Ulla basade över för länge sedan diskuterades. Jag var lite nyfiken och Ulla berättade. Hon berättade om utflykter och om att de hade en gemensamhetslokal i källaren för att kunna umgås utan droger.

Efter Ulla träffade jag en anhörig till en brukare på ett boende. Vi hade ett bra samtal och både ris och ros avhandlades. Jag blev varm över att höra om den fina vi gör, men också såklart lite ledsen över det som inte är fungerar lika bra. Men, att ta del av tankar gör ju också att det finns möjlighet att förändra, så allt sådant är mycket värdefullt. Efter förberedelse inför att samordningsförbundet ska få ta del av Finspång och budgetförberedelser och budgetprat så tog jag el-cykeln och for hem. El-cykeln i sig är värd en egen bloggtexter, så den tar jag en annan dag.

Väl hemma blev det vardagskunskap, Zia läste recept, övade på mått och stekte pannkakor. Mycket svenska, lite matte och en hel del hemkunskap. Och ett bra sätt att plugga på, då ar man maten färdig när plugget är klart. Zia är för övrigt,, för er som inte känner mig och familjen, vår familjehemskille som bott hos oss i ett och halvt år. 

 

Nu innan det blir natt så blir det promenad. Ja, jag går mycket och det är så jag processar mycket av det jag har på G. Idag kommer jag nog fundera över dagens samtal med den anhöriga och om budgeten för 2018.

Ja, visst är vardag vacker. Och det ända jag kan vara riktigt säker på är att morgondagens vardag inte ser lika dan ut som dagens. Kanske den blir ännu vackrare.

 

Kongressen i Göteborg fortsätter...

Idag tisdag på kongressen så är temat för debatten kunskap gör Sverige starkare. En rad kloka tankar har hamnat i de politisk riktlinjerna och en rad motioner har fått bifall En del får också känna sig besegrade, driva frågan vidare och fundera över om det var rätt skrivning man faktiskt drev?

Debatten pågår fortfarande – just nu med underrubriken Fler möjligheter att studera vidare.

Jag är imponerad av ombuden, tiden har blivit knappare och talartiden kortare men inläggen blir bra i alla fall. Trots att en hel del säkert har fått skriva om hela inlägget snabbt för att kunna hålla tiden.

De som jobbar med att ta hand om alla yrkande är också vassa, hela tiden måste partistyrelsen vara lyhörd och försöka formulera och omformulera sina ord för att försöka jämka ihop alla förslag. Men, det är en stor stab vid varje avsnitt som gör detta. Det behövs både sakkunskap, vana att formulera sig och en massa ordning och reda. På bilden ser ni de som just under detta avsnitt arbetade med detta. Föredragande var Anna Ekström  - det är hon som sitter i mitten av bilden med ryggen mot kameran. Hennes roll blir att via talarstolen försöka förmedla de jämkningar man kan tänka sig. Inte heller det enkelt. Många rader och många motioner och att-satser är det...

 

Dagens beslut rörande Kunskap ska göra Sverige starkare kommer jag få återkomma till senare. Det kräver ett egen inlägg.

Snart ska kongressen få höra SSU:s ordförande, Philip Botström. Det ser jag fram emot. SSU har varit hårt pådrivande inför dagens beslut med deras elevlöfte. Och för hur många goda tankar och idéer man hört under kongressen det så superviktigt att få höra vad ungdomarna tycker – det är trots allt de som är vår framtid, de som ska ta hand om och leva med de beslut vi fattar. Nu kanske ni tror att det är en hög medelålder på kongressen, men det tycker jag inte. Medelåldern är 45 år .

Oj, det innebär att jag fortfarande under medelåldern, men nu är ju inte jag ombud så jämförelsen kanska kan tyckas halta. Men, jag väljer att se denna något vinklade fakta som sann (det är ju modernt i dag med alternativa fakta).

 

 

.

Glimtar från dagens kongressbeslut

Kongressen är inne på sin tredje dag. Debatterna fortsätter, men man märker att arbetsformerna med temagrupper har gett resultat. Det är i dessa samtal som många av de förslag som klubbas igenom har diskuteras fram. Man märker att vi i Socialdemokraterna är en folkrörelse, vi är vana att föra det demokratiska samtalet och vara öppna för att ta in nya tankar och idéer. Idag har kongressen bland annat tagit de politiska riktlinjerna under rubriken, en välfärd som det går att lita på. Jag tänkte låta er ta del av två stycken därifrån. Det första handlar om vinster, vilket jag vet att många av hemma är intresserade av att ta del av.

Helt avgörande för finansieringen av välfärden framöver är att fler jobbar, betalar skatt och att skattemedlen går till det de är avsedda för. Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg. Inkomster ska inte gömmas undan genom aggressiv skatteplanering eller skattefusk. Alla ska göra rätt för sig.

Det här tycker jag är rätt väg att gå. Vi behöver se över regelverket, och vi se till att våra skatter används till det skatterna är tänkta för. Samtidigt vet vi att vi behöver kapital, vi behöver folk som vågar satsa och detta känns för mig en bra väg att jobba vidare med frågan.

Det andra stycket ni får ta del av handlar om skatter;

Rättvisa skatter. Skatt ska tas ut efter bärkraft. Vi vill se en bred politisk översyn av skattesystemet med sikte på en ny skattereform i syfte att långsiktigt säkra skatteintäkterna och främja jobb, tillväxt och jämlikhet. Breda skattebaser, skatt efter bärkraft, god miljöstyrning och neutralitet mellan olika upplåtelseformer är viktiga utgångspunkter. Arbetet mot skattefusk och aggressiv skatteplanering ska stärkas. Skattefusk i kontantbranschen och utnyttjande av svart arbetskraft ska bekämpas. Dessutom ska reseavdragen utredas.”

Att få till en ber politisk översyn av skatttesystemet är rätt väg att gå. Vi måste ha en skattepolitik som är hållbar över tid och där skatt tas ut efter bärkraft. De som kan betala mer i skatt ska verkligen göra det. Jag tolkar in att neutralitet för olika upplåtelseformer är en ingång i rotavdraget för andra en villaägare, en bra öppning för våra bostadsrättsföreningar och hyresrätter som också har behov av modernisering och kanske lite tillgänglighetsanpassningar av flera hyresrätter?

Debatten kommer fortsätta i flera timmar idag och jag säkert i morgon, klockan kommer nog passera 24 innan det är slut idag. Att vara på kongress är ingen lek för kongressombuden, framåt 22.00 i kväll så kommer de skrika efter socker. All värdighet för goda saker med kvalité har försvunnit. Man kan säga att det är inte helt underligt att motionen om höjd sockerskatt inte gick igenom….

 

Trygghet i en ny tid

Kongress för Socialdemokraterna. Trots det tunga som vilar över Sverige så känner jag och jag tror alla andra som befinner sig i Göteborg en oerhörd varm känsla. Jag är tillsammans med människor som ger hopp och framtidstro, som vill förändra och skapa ett mer solidariskt samhälle, som tillsammans vill skapa ett tryggt Sverige i en ny tid.

Precis nyss så valde kongressen enhälligt Stefan Löfvén till partiledare, igen! Ett rungande Ja och enorma applåder innan Stefan fick möjlighet att hålla sitt tal. Det tal som vi så klart saknade i går vid kongressens invigning. Men då Statsministern behövdes i sitt ämbete, något vi alla förstod. Ett tal som idag gav igen för det vi saknat igår, med råge!

Stefan talade självklart om det som vi upplevt de senaste dagarna. Han talade om de mörka krafter som hotar det demokratiska samhället och det demokratiska samtalet som samhället vilar på. Och poängterade tydligt att det är inget problem som kommer försvinna av sig själv utan vi måste alla hjälpas åt. Regeringen med Stefan i spetsen kan göra mycket, ge ekonomiska förutsättningar, stifta lagar, driva på arbeten och förändringar och utveckla områden som behöver utvecklas. Men samtidigt var Stefan tydlig. Vi har alla en plikt att försöka förstå varandra lite bättre och ta avstånd från sådant vi inte tolerera – på ett tydligt sätt. Kränkningar och rasism är inget vi ska tolerera.

Just detta har jag uppfattat att många faktiskt gjort de senaste dagarna, men det är inte bara när något så här otäckt händer som vi måste agera. Vi måste göra det varje dag,
tillsammans och tydligt.

Stefan fortsatta med att säga ”behandla andra som du vill bli behandlad själv och såg ifrån, vägra att någon får trampa på människovärdet”. Teamet i talet var tydligt, trygghet i en ny tid. Men trygghet betyder mycket, välfärden är en del av den svenska tryggheten som vi är stolt över. Förskola, grundskola, gymnasium, arbete och stöd när du står utan, föräldraförsäkring, sjukförsäkring, bostäder, sjukvård, äldreomsorg – listan kan göras längre och allt detta är viktigt för att vi ska kunna skapa ett tryggt land för alla.

Avslutar med ett citat från dagens tal av Stefan Löfvén.

Kunskap är makt – och makten ska delas av alla!

 

Det starka bandet

Idag, dagen efter det fruktansvärda som hände Sverige och Stockholm och alla oss som lever här så väljer jag att använda kommunstyrelsens ordförande text:

Det starka bandet av tillit mellan individer är vår styrka!
Det finns de som tror att bara för att vi är ett öppet samhälle som värnar människors integritet och fria val i livet så är vi svaga och lättskrämda. De tror att det går att sänka oss som älskar Sverige med hot och attacker i syfte att skapa otrygghet och rädsla. Men det är fel. Vi har under århundraden skapat en plattform för det trygga, fria och öppna mötet mellan människor. Vi bildar ett samhälle där individualism och kollektiva lösningar går hand i hand för att ge de bästa möjligheterna för trygghet i livets alla skeenden. Vi är ett nätverk av goda krafter som står starka tillsammans.

“Det mål terroristerna har - att sänka hela vårt sätt att leva - är de helt enkelt inte ens i närheten av att uppnå. Om något får de oss att inse och uppskatta det vi har. De stärker vår vilja att vårda och odla det finmaskiga civilsamhälle som gör oss så robusta.” Så skriver Johan Hakelius i en mycket fin och bra krönika i Expressen. Terrorismen har även tidigare varit närvarande i Europa, och på en nivå som vi inte är i närheten av nu, men den har alltid förlorat. Den våldsbejakande extremism och totalitära syn på samhället terroristerna står för kan aldrig vinna över ett samhälle som vårdar demokratin och blicken, hjärtat, för sin nästa.

Statsminister Stefan Löfven sa igår vad vi alla känner:
– “Terroristerna kan aldrig besegra Sverige. Vårt budskap är klart. Vi tänker aldrig kuva oss. Vi tänker inte vika oss. Ni kan aldrig någonsin vinna.”

Men vi ska heller inte skjuta oss själva i foten med vårt nya sätt att umgås: sociala medier. När vi är fulla av starka känslor, och rädsla är den starkaste, gäller det att vara vuxen och hålla huvudet kallt. Var källkritisk och sprid inte rykten. Vid en allvarlig händelse som gårdagens attack vid Åhléns i centrum av huvudstaden bör du agera på samma sätt i sociala medier som du skulle göra om du var på plats. Tänk efter. Tänk på hur du kan stödja andra som verkar ha svårt att klara denna balansgång.

Det hände fruktansvärda saker i Stockholm igår. Men det händer också vanliga saker. Frukostar tillreds, barn rasar och livet leker. Vi fortsätter att åka på fotbollscuper och lättsamma musikalresor. Skiftgången i servicesektorerna och industrin tickar på. Så ska det vara. Det kan och ska ingen ta ifrån oss. Vi är Sverige. Vi viker oss aldrig.

Anders Härnbro (S)
Kommunstyrelsen ordförande, Finspång

 

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se