Inget annat år har så många blivit antagna till studier vid landets högskolor och universitet som i år. 270 000 personer har i dagarna fått besked om att de kommit in på sin utbildning.

Vid Linköpings universitet har cirka 11 000 personer antagits till höstens utbildningar och kurser och på Studentbo, bostadsförmedlingen för studenterna i Norrköping jobbar de för fullt.

- Vi har ju bostadsgaranti från och med den 1 september. Det är ganska hårt tryck på lägenheterna just nu. Vi hoppas att det finns lägenheter till alla antagna, säger man på Studentbo.

Artikelbild

Bostadsgarantin betyder att alla antagna studenter ska ha en bostad senast september månads början. Har Studentbo fyllt upp sina 900 lägenheter får de låna bostäder från moderbolaget Hyresbostäder. Där får studenten bo tillfälligt medan denne väntar på ett ledigt objekt hos Studentbo. Men du kan inte vara kräsen. Du kanske inte alltid får bo där du vill.

Det är många som söker bostad via Studentbo men i och med att internationella studenter måste betala för utbildningar i Sverige kommer antalet sökande från utomeuropeiska länder att sjunka. Studentbo räknar att de inte blir så många som förra året.

 

Läs mer i lördagens NT.