Absurda ökningar av elnätspriser måste regleras

Under det senaste decenniet har de svenska elnätspriserna ökat dubbelt så mycket som den allmänna prisutvecklingen. Och långt mer än i jämförbara grannländer.

Tyvärr är Energimarknadsinspektionen, som ska övervaka denna monopolmarknad, tandlös. De har varken tillräckliga resurser eller kompetens för att upprätthålla en effektiv prisreglering, skriver Håkan Larsson, samhällspolitisk chef Villaägarnas Riksförbund.

Tyvärr är Energimarknadsinspektionen, som ska övervaka denna monopolmarknad, tandlös. De har varken tillräckliga resurser eller kompetens för att upprätthålla en effektiv prisreglering, skriver Håkan Larsson, samhällspolitisk chef Villaägarnas Riksförbund.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-04-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Energimarknadsinspektionen dessutom beslutat om att elnätsmonopolen ska få höja priserna ytterligare 44 procent fram till 2027. Det är helt absurt, regeringen måste agera.

I prisstatistiken framgår tydligt att det framför allt är privata och statliga elnätsmonopol som maximerar sina monopolvinster, på kundernas bekostnad. Det är orimligt att pengar i miljardklassen överförs från kunderna till ägare av bolagen i form av vinstutdelningar.

Vattenfall tar i år exempelvis fyra miljarder kronor direkt från kundernas fickor till statens kassa. Man kan se det som en extra skatt, för alla som har oturen att ha Vattenfall som elnätsleverantör. Även Eon överför årligen miljardbelopp till sitt tyska moderbolag.

Elnätsbolagen hävdar att de höjer priserna för att "klimatomställningen kräver enorma investeringar". Och nog behöver investeringar göras, men enligt Energimarknadsinspektionen (Ei) hade det räckt med att höja priset med drygt en procent under den förra regleringsperioden, för att täcka investeringskostnaderna. Men priserna höjdes långt mer än så. Och nu ska de alltså få höjas med ytterligare 44 procent.

Att reglera en monopolmarknad är inte lätt. Men det finns många bra exempel på länder där man ändå lyckats. Som i Storbritannien, där priserna följer inflationen och där bolagen förväntas öka sin produktivitet över tid. Och är inte monopolet tillräckligt effektivt, kommer det gå i konkurs. Precis som företag på en privat marknad.

Så fungerar det inte i Sverige. Här är regleringen så svag, att bolagen inte behöver anstränga sig för att varken hålla nere priserna eller öka produktiviteten. Dessutom är verksamheten helt riskfri.

På en privat marknad måste ett företag som ska göra en investering antingen ta lån hos en bank eller gå till ägaren och få kapitaltillskott. På denna monopolmarknad tvingas istället nuvarande kunder betala för utbyggnader, som elnätsföretagen sedan tjänar pengar på. Det är stötande.

Tyvärr är Energimarknadsinspektionen, som ska övervaka denna monopolmarknad, tandlös. De har varken tillräckliga resurser eller kompetens för att upprätthålla en effektiv prisreglering. Energi- och näringsminister Ebba Busch måste därför agera. Det duger inte att stillasittande bara titta på när monopolföretagen skor sig på kundernas bekostnad. Elnätsregleringen måste skärpas.