Replik
”Alla brottsoffer och vittnen ska få stöd” NT 22/2
Av Socialtjänstlagen 5 kap.11 § framgår att det är Kommunen som skall lämna stöd och hjälp till brottsdrabbade och deras anhöriga vilket de flesta Kommuner har löst genom avtal med Ideella organisationer.
Att Polisens förmedling inte fungerar tillfredställande i Östergötland, är ett välkänt faktum. Förmedlingen av kontaktuppgifter har försvårats genom Brottsofferjouren Sveriges (BOJ) och Brottsofferjouren Östergötlands agerande efter det att Brottsofferjouren i Linköping och Brottsofferjouren Östra Östergötland valt att lämna sitt dåvarande Riksförbund Brottsofferjouren Sverige (BOJ).
Vi får heller inte glömma att det finns ett antal olika organisationer som är väl lämpade att lämna hjälp och stöd till brottsdrabbade.
Vittnesstödsverksamheten vid Tingsrätterna i Linköping och Norrköping bedrivs ej heller av Brottsofferjouren Östergötland. Huvudman för all vittnesstödsverksamhet är Brottsoffermyndigheten i Umeå och regleras av ”Nationella riktlinjer för vittnesstödsverksamheten” Att förmedla kontaktuppgifterna till Brottsofferjouren Östergötland skulle därför inte vara lämpligt, de borde istället förmedlas direkt till den organisation som bedriver verksamheten vid respektive tingsrätt. För Linköpings tingsrätt, Brottsofferjouren I Linköping, för Norrköpings tingsrätt, Brottsofferjouren Östra Östergötland
Avslutningsvis;
Kent Fernström hänvisar skriver ”i mer än 30 år har vår organisation”! Bildades inte Brottsofferjouren Östergötland 2018? Är det så illa att Kent Fernström inte är helt införstådd med att Brottsofferjouren Sverige (BOJ) är en ideell organisation med drygt 70 medlemmar och att dessa i sin tur är helt egna ideella organisationer med egen styrelse, egen ekonomi och eget organisationsnummer.