HjĂ€lp Norrköpings unga – agera mot bostadskollapsen nu

I slutet av förra Äret varnade vi för att bostadsbyggandet skulle minska avsevÀrt under 2023 och drastiskt pÄverka ungas möjligheter att ta sig in pÄ bostadsmarknaden.

En kris i bostadssektorn likt denna har vi inte varit med om pĂ„ lĂ€nge. Det handlar inte bara om att byggtakten halverats under Ă„ret, utan Ă€ven om att det kommer dröja lĂ€nge innan den Ă„terhĂ€mtar sig, skriver Lars Stjernkvist, ordförande HSB Östra och Johan Nyhus, ordförande HSB. Arkivbild Inre hamnen.

En kris i bostadssektorn likt denna har vi inte varit med om pĂ„ lĂ€nge. Det handlar inte bara om att byggtakten halverats under Ă„ret, utan Ă€ven om att det kommer dröja lĂ€nge innan den Ă„terhĂ€mtar sig, skriver Lars Stjernkvist, ordförande HSB Östra och Johan Nyhus, ordförande HSB. Arkivbild Inre hamnen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2023-09-27 12:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ vĂ€g in i Ă„rets sista kvartal kan vi konstatera att situationen Ă€r diger. I vĂ„r rapport “Bostadsbyggandets betydelse för unga vuxna” framkom att över 11 000 unga gĂ„r miste om en bostad om bostadsbyggandet minskar med 25 procent. I Boverkets senaste prognos har byggtakten halverats. Om ingenting görs omgĂ„ende fĂ„r det lĂ„ngtgĂ„ende konsekvenser, inte bara för vĂ„ra unga, utan Sverige i helhet.

En kris i bostadssektorn likt denna har vi inte varit med om pĂ„ lĂ€nge. Det handlar inte bara om att byggtakten halverats under Ă„ret, utan Ă€ven om att det kommer dröja lĂ€nge innan den Ă„terhĂ€mtar sig. Åtminstone Ă€r det prognosen, om ingen frĂ„n politiken agerar kraftfullt.

Krisen slĂ„r till tydligast mot de unga, som fĂ„r fĂ€rre chanser att ta sina första stapplande steg ut i vuxenlivet, och kliva över tröskeln till en alldeles egen bostad. Det blir först och frĂ€mst fĂ€rre lĂ€genheter tillgĂ€ngliga, i en tid dĂ„ det redan rĂ„der bostadsbrist i mĂ„nga kommuner. Enligt Boverket Ă€r det underskott pĂ„ bostĂ€der i 180 av landets 290 kommuner. Totalt bor hela 80 procent av landets befolkning i kommuner som uppger att de har underskott pĂ„ bostĂ€der. 

Även hĂ€r hemma hos oss i Norrköping rĂ„der det underskott pĂ„ bostadsmarknaden. Det Ă€r nĂ„got vi ser med största allvar pĂ„ och vill Ă„tgĂ€rda.

Rapporten ”Bostadsbyggandets betydelse för unga vuxna” sprĂ€cker Ă€ven myten om att nyproduktion enbart Ă€r för medelĂ„lders och Ă€ldre. I rapporten framgĂ„r det tydligt att unga vill ha nyproducerade lĂ€genheter, och nĂ€r flyttkedjorna inte fungerar i kombination med en minskning i bostadsbyggande, drabbas unga dubbelt.

Men, det blir inte bara unga som pÄverkas, utan bostadskrisen ger negativa effekter för hela samhÀllsekonomin. Riksbanken anser att minskat bostadsbyggande dÀmpar BNP-tillvÀxten, och det Àr inte svÄrt att förstÄ dÄ byggandet stÄr för en viktig del av Sveriges ekonomi och arbetsmarknad. Dessutom bromsas tillvÀxten nÀr unga inte har möjligheten att flytta dit det finns utbildning och jobb.

HSB har hanterat mÄnga nationella kriser under vÄr 100 Är lÄnga historia. Vi vet vad som krÀvs för att Sverige ska mÄ bra, och vi bidrar aktivt med lösningar för att nÄ det hÄllbara och goda boendet. Vi tar vÄrt ansvar, nu mÄste politikerna agera. Det finns flera lösningar som kan göra stor skillnad i denna dystra situation, en av dessa Àr startlÄn till förstagÄngsköpare, ett förslag som Àr utrett och redo att införas. HjÀlp oss hjÀlpa Sveriges unga och bygga samhÀllet starkare, agera mot bostadskollapsen nu.