Naturskyddsföreningens krav Àr kloka

Vi delar bilden ni mÄlar upp. VÀrlden behöver stÀlla om och mer förnybar energi och hÄllbar konsumtion Àr verktygen för att stoppa fossilberoendet, skriver Per Edström i en replik till Naturskyddsföreningen.

Vi Àr eniga med Naturskyddsföreningen att vindkraft inte bör byggas sÄ att betydande negativ pÄverkan uppstÄr i omrÄden med höga naturvÀrden, skriver Per Edström, Projektledare LÄnggrund och Teknisk chef pÄ Svea Vind Offshore. Arkivbild.

Vi Àr eniga med Naturskyddsföreningen att vindkraft inte bör byggas sÄ att betydande negativ pÄverkan uppstÄr i omrÄden med höga naturvÀrden, skriver Per Edström, Projektledare LÄnggrund och Teknisk chef pÄ Svea Vind Offshore. Arkivbild.

Foto: Jezzica Sunmo

Debatt2023-09-08 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik

"Vi sÀger ja till havsbaserad vindkraft - men inte utan villkor" NT 23/8

Mer land- och havsbaserad vindkraft behövs dÀrför omgÄende. Men omstÀllningen gÄr lÄngsamt. Siffror frÄn forskningsföretaget Energiforsk visar att elprisomrÄde 3 stÄr inför ett elunderskott pÄ 30 TWh 2030. Elektrifieringen av transportsektorn och industrin Àr avgörande för att Sverige ska nÄ sina klimatmÄl.

EU driver pĂ„ omstĂ€llningen till förnybart. LĂ€nder som Danmark, Tyskland och Storbritannien har redan betydande installerad effekt. Medan grannarna lĂ€gger planer och bygger havsbaserad vindkraft riskerar Sverige att halka efter och bli passiva i en tid dĂ„ kol, olja och gas mĂ„ste stanna i marken. 

Arbetet med Vindpark LĂ„nggrund har pĂ„gĂ„tt sedan 2015. De första samrĂ„den 2021 handlade om 198 verk. Vi avgrĂ€nsningssamrĂ„den i början av 2023 var antalet nerjusterat till 182 verk. Under dessa samrĂ„dsmöten fick vi möjlighet att möta mĂ„nga kloka mĂ€nniskor, bland annat frĂ„n Naturskyddsföreningen. 

EfterĂ„t sammanstĂ€llde vi allt material och alla studier. Tillsammans med en rad experter gjorde vi bedömningen att projektomrĂ„det behövde justeras för att möjliggöra samexistens med övriga intressen i omrĂ„det. Ytan för slutgiltig ansökan reducerades, antalet verk minskades frĂ„n 182 till 167 och buffertzoner mot kĂ€nsliga omrĂ„den utökades, bland annat i Nyköping. 

Inom projektet har ett av Sveriges största fÄgelstudieprogram för vindkraft till havs genomförts. Arbetet har pÄgÄtt under flera Ärs tid tillsammans med nationell expertis och forskare, med fokus pÄ att minimera pÄverkan pÄ fÄgel. Exempelvis har resultaten frÄn fÄgelstudierna lett till att delar av projektomrÄdet beskurits för att freda födosöksomrÄden för alkor och sÀkerstÀlla att ejderns ruggning inte störs.

Vi Àr eniga med Naturskyddsföreningen att vindkraft inte bör byggas sÄ att betydande negativ pÄverkan uppstÄr i omrÄden med höga naturvÀrden. Höga naturvÀrden Àr sÀrskilt viktiga och vÀrdena behöver dÀrför vara verifierade mot standardiserade inventeringsmetoder.

Efter Ă„tta Ă„rs arbete och tusentals timmar av studier Ă€r vĂ„r samlade bedömning att Vindpark LĂ„nggrund klarar nĂ„lsögat. Vi visar pĂ„ vilket sĂ€tt i Miljökonsekvensbeskrivningen pĂ„ vĂ„r hemsida. 

Nu behöver Mark- och miljödomstolen behandla ansökan sĂ„ att Sörmland och Östergötland kan bidra med mer förnybar energi i omstĂ€llningen till ett hĂ„llbart Sverige.