Sverige är inte längre bäst i klassen

Temperaturrekord slås på löpande band. Årets maj var den varmaste som SMHI uppmätt i Sverige.

Klimatförändringarna är på riktigt. Ändå fortsätter vi som om ingenting hänt, skriver Hans Andersson. Arkivbild.

Klimatförändringarna är på riktigt. Ändå fortsätter vi som om ingenting hänt, skriver Hans Andersson. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-08-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Perioden har varit torr med hög brandrisk. Måndagen 3 juli slogs nytt värmerekord för den globala medeltemperaturen. Juni och juli hade de högst uppmätta temperaturerna globalt, för respektive månad. Medelhavsregionen har haft en supervarm sommar, med flera skogsbränder som följd.  Det handlar inte längre om enstaka vädervariationer. Klimatförändringarna är på riktigt.  

Ändå fortsätter vi som inget har hänt. Klimatutsläppen ökar igen. Utsläppen från bilar minskade under 2022. Men med slopad reduktionsplikt och en inbromsning av elbilförsäljningen väntas utsläppen öka igen.

Flygandet är snart tillbaka på precovid nivå. Att Sverige ska nå uppsatta klimatmål blir mer och mer osannolikt. Många har också en uppfattning att Sverige gör mycket och att våra utsläpp är små. Klimatåtgärder ska göras i andra länder. Men en stor del av våra utsläpp beror på vår konsumtion av varor från andra länder, som Kina.  

Sverige har cirka en promille av jordens befolkning men utsläpp motsvarar en dubbelt så stor befolkning. Sveriges producerar totalt cirka två promille av världens utsläpp.  

Det är dags att inse att vi alla har ett ansvar att minska CO2 utsläppen. Vi kan inte gömma oss och säga att Sveriges utsläpp är små och att vi redan gjort mycket. Sanningen är den att vi inte längre ”är bäst i klassen”. EU:s klimatpolitik håller på att springa om den svenska. Klimateffekten är global och vi kan inte hävda att åtgärder ska vidtas någon annanstans. 

Vi har ett ansvar för såväl de utsläpp vi nationellt förorsakar, som de utsläpp som beror på vår konsumtionsimport från fossilförbrukande länder.