Varslet i Söderköping är både ansvarslöst och riskabelt

Den situation som Söderköpings kommun befinner sig i med en ekonomi i kris är resultatet av över 20 års oansvarig ekonomisk politik, framförallt från Moderaterna som varit med och styrt dessa år, skriver Malin Östh (V) och Jonas Söderlund (V).

Det finns inga garantier för att varslet kommer att vara den lösning som de styrande partierna hoppas på utan riskerar istället att fördjupa och förvärra kommunens problem, skriver vänsterpartisterna Malin Östh och Jonas Söderlund, Söderköping.

Det finns inga garantier för att varslet kommer att vara den lösning som de styrande partierna hoppas på utan riskerar istället att fördjupa och förvärra kommunens problem, skriver vänsterpartisterna Malin Östh och Jonas Söderlund, Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist/Roland Klinga

Debatt2024-03-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De har upprepade gånger ignorerat problem och tidiga varningssignaler. De har också väntat tills det är försent med att justera skattesatsen. Det har medfört en kommunal ekonomi där det helt har saknats marginaler, vilket gjort att man inte kunnat bygga någon buffert i form av eget kapital. 

Kommunen har också genom långvarig underfinansiering dragit på sig merkostnader. Moderaternas mantra om låg skattesats till varje pris - på både kommunal och nationell nivå - har aktivt bidragit till den situation som kommunen befinner sig i och som nu kommunens medarbetare får betala priset för genom ett massivt varsel.

Och vilka medarbetare är det som ska gå? Söderköpings kommun har inte arbetsbrist, utan personalbrist. Idag finns en stor och akut brist på undersköterskor, men det är också svårt att rekrytera socionomer, lärare, barnskötare, fritidspedagoger, stödpedagoger och så vidare. 

Kommunens personal har under senaste året levt med ett stort sparbeting och ett anställningsstopp, vilket lett till att personal inte har ersatts. Att nu välja att, ovanpå det, varsla personal är inte bara ansvarslöst utan också mycket riskabelt. Det finns inga garantier för att varslet kommer att vara den lösning som de styrande partierna hoppas på utan riskerar istället att fördjupa och förvärra kommunens problem. 

Redan innan detta förslag till beslut ses tydliga tecken på att våra redan hårt ansatta förvaltningar har svårt att uppfylla de lagkrav som finns, på grund av underfinansiering och underbemanning. Att då som styrande gå ut med ett varsel på 50 tjänster kommer göra situationen ohållbar inom flera områden. 

Att de dessutom väljer att lägga de tyngsta nedskärningarna på de mest ansatta förvaltningarna är skandalöst. Socialförvaltningen ska minska sina kostnader med 7,1 miljoner kronor och Barn- och utbildningsförvaltningen förväntas skära ner med 13,5 miljoner kronor.  

Detta beslut riskerar att skapa ännu större barngrupper i skola och förskola, försämra för personer med funktionsnedsättning att få den hjälp de behöver, förvärra personalkrisen i hemtjänsten och på kommunens särskilda boenden, skapa brist på livsmedel- och dricksvattenskontroller, medföra att barn och familjer i behov av stöd från socialtjänsten riskerar att falla mellan stolarna och så vidare.

Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna väljer helt enkelt att kasta ut Söderköping på en riskfylld resa som kan komma ta år att reparera. 

Söderköpings kommun har en värdegrund där helhetssyn, nytänkande, engagemang och tydlighet är bärande värdeord. På kommunens hemsida står det “Vi strävar efter att vara en attraktiv arbetsgivare där medarbetarna känner arbetsglädje, delaktighet och stolthet.” Något som de nu styrande politikerna ser till att kommunen inte kommer kunna uppfylla, och hur ska kommunen i framtiden kunna locka personal för att bryta underbemanningen efter sitt nu skadade rykte?