Fördubblad fisketurism skapar nya jobb

Fritidsfisket har stora rekreativa, sociala och hälsofrämjande värden. Dessutom har fisketurismen stor potential för småföretagande och landsbygdsutveckling. Det skriver Leif Denneberg, generaldirektör Jordbruksverket och Björn Risinger, generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten.

Norrköping2013-06-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fiske är ett av svenskarnas vanligaste fritidsintressen med långt fler än en miljon utövare. Fritidsfisket har stora rekreativa, sociala och hälsofrämjande värden. Dessutom har fisketurismen stor potential för småföretagande och landsbygdsutveckling. För att värna dessa värden och förvalta denna potential har Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten nu tagit fram en gemensam strategi för fritidsfiskets och fisketurismens utveckling.

Sverige har fantastiska förutsättningar för fritidsfiske och fisketurism. Längs vår 240 mil långa kust mellan Haparanda och Strömstad och i de fem stora sjöarna finns möjligheter till fritt fiske. Dessutom säljer cirka 2 000 fiskevårdsområdesföreningar fiskekort till enskilda vatten i inlandet. Möjligheterna till fritidsfiske är alltså goda i hela landet.

I Sverige finns populära och intressanta fiskarter, god infrastruktur, allemansrätt och vildmarkskänsla inpå knuten. Mycket av den natur och det fiske som vi kan erbjuda i Sverige betraktas som både exotisk och exklusiv i andras ögon. Det finns alltså stora möjligheter att utveckla Sverige som fiskedestination. Företag som är knutna till fritidsfiske verkar dessutom ofta på landsbygden där de ger värdefull sysselsättning och skatteintäkter.

För att kunna bedriva arbetet på ett effektivt och målinriktat sätt har våra myndigheter tagit fram en gemensam strategi med en vision och ett antal mål som ska vara uppfyllda till år 2020. Stategin tar bland annat sikte på att fördubbla fisketurismen, öka tillgängligheten för fritidsfisket samt marknadsföra Sverige som fiskedestination.

Fisk är en gemensam samhällsresurs. Genom strategin hoppas vi kunna fatta väl avvägda beslut som optimerar samhällsnyttan av denna resurs. Strategin i sin helhet hittar du på respektive myndighets hemsida.

Läs mer om