– Jag är fortfarande lite chockad. Och ändå är det en och en halv månad sedan jag fick reda på att jag skulle få priset, säger han till NT ett par dagar efter att revy-SM i Kalmar avslutats i helgen.

J-B Olofsson är bland annat verksam inom Kalbokultur i Norrköping. Han är också sedan flera år knuten till Karlskogarevyn Görsköj, och det var till deras bidrag i SM han hade skrivit numret ”Kreti och pleti”. I prismotiveringen står:

”Karlskogarevyn använder två allegoriska kråkor för att tala om allvarliga saker som migration och flyktingpolitik. Flyttfåglar är ämnet för deras diskussion och det är utfört på ett ironiskt och spetsfundigt sätt. Flyttfåglar är också på sätt och vis flyktingar. Karl Gerhard prövade ett liknande grepp på 20-talet då han lät två papegojor på Skansen diskutera aktuella spörsmål. Alltså ett grepp som tycks fungera än i dag. Vitsigt och tankeväckande.”

– Det är lite som en fabel med två kråkor som sitter och snackar flyttfågelpolitik. Den ena är flyttfågelfientlig och röstar på Jimmie Kråkesson i Sverigedemokråkorna, berättar J-B Olofsson.

Det är alltså rätt uppenbart vart den politiska udden är riktad. Han fick idén till sketchen när han läste främlingsfientliga inlägg på Facebook, och tänkte först skriva ett mera allvarligt nummer. Men så valde han att försöka få folk att skratta i stället.

– Och kanske sätta skrattet i halsen. Det är tragiskt att vi nu är på väg åt samma håll som när Karl Gerhard skrev ”Den ökända hästen från Troja”.

Priset Karl Gerhardhatten är ingen hatt, utan ett inglasat diplom, om än överräckt i en hattask. Karl Gerhards memoarbok ”Katt bland hermelinerna” ingick också i priset.

J-B Olofsson växte upp i Örebro. Han har alltid varit intresserad av revyer och inspirerades tidigt av Povel Ramel och Hasse & Tage. Men det var först efter 40-årsåldern som han började ägna sig åt det på allvar, och han värvades så småningom till Karlskogarevyn.

– Jag har alltid tyckt om att få folk att skratta, och tyckt att det är viktigt. Man mår bra av det.

Säger J-B som egentligen heter Jan-Börje, men det namnet har han aldrig gillat.

Under Revy-SM 2004 träffade han blivande hustrun Katarina Laub från Norrköping, och året därpå flyttade han hit. Nu har 65-årige J-B gått i pension från jobbet som färdtjänstchaufför och kan ägna sig mera åt revyer och skrivande.

I höst är det meningen att han ska stå på scenen också.

– Då spelar vi Václav Havels ”Largo Desolato” på Arbis. Det är ett samarbete mellan regissören Johan Pettersson och Kalbokultur, säger J-B Olofsson.