På andra våningen ovanför biblioteket i Stinsen står Hasse Johnsson med en grupp besökare och pratar om sina fotografier. Det är bilder på artister, vimmel, motortävlingar, fotbollsmatcher och alla möjliga händelser som genom åren passerat framför Hasses kameralins.

– Jag har alltid kameran med mig. Den där tog jag i Folkparken, säger Hasse och pekar på en bild med en älg som springer mellan några träd.

Hasse berättar med entusiasm och besökarna har lätt att känna igen sig. Utställningen är både i svartvitt och färg och sträcker sig över ett halvt sekel.

Artikelbild

| IFK Norrköping. Skyttekungen Janne Svensson blir utskälld av bröderna Ravelli efter att han gjort mål hemma på Idrottsparken.

– När jag gick över till att fota digitalt lämnade jag över 60 000 negativ till stadsmuseet.

I hörnet av utställningen står en monter med Hasses gamla polisradio, några tidningar och kameror.

– Jag var den enda i klassen som hade med kamera när vi åkte på klassresa till Göteborg i sexan, säger han och pekar på en gammal lådkamera på översta hyllan.

Det var med den han tog sin första bild. Hasse såg hur hans faster, som då ägde kameran, gjorde.

Artikelbild

| På rätt plats. Det är inte varje dag det springer älgar i Folkparken.

– Jag drog fram filmen och tog en exponering när hon inte såg. Min faster undrade sen när hon framkallade filmen vem som hade tagit en bild på gärdet utanför hennes sommarstuga. Jag vågade aldrig erkänna men jag tror hon förstod att det var jag och hon blev inte arg.

När Hasse sedan fick kameran av sin faster började han fota skolresor, scoutläger, familjebilder och omgivningarna hemma i Östra Eneby där han växte upp.

Artikelbild

| Trumslagare. Under några år var Hasse Johnsson med i Gillis Elggrens kvartett. "Jag lärde mig att spela trummor genom att sitta hemma och spela med grammofonskivor", säger han.

Efter att ha gått sex år på Kyrkskolan, sjuan på Karlshovsskolan och åttan på Hagaskolan fick det räcka med utbildning för Hasse.

– Jag gick in till personalchefen på Nefa och frågade om det fanns jobb. Han sa: Du ser frisk frisk ut. Du kan börja på måndag.

Artikelbild

| Annorlunda vinkel. Här är det första majdemonstration i Söderköping

Förutom några år på sjuttiotalet, då han jobbade på BP-macken på Fjärilsgatan, var Hasse fabriken trogen under sitt yrkesliv. Företaget som hette Nefa när Hasse började 1954 hann att byta namn till Iremda, Philips och slutligen Whirlpool när han gick i pension 2002.

Han jobbade först i produktionen av radio- och tv-apparater och senare med mikrovågsugnar. Även på jobbet hade Hasse nytta av sina kunskaper inom fotografering och tog bilder till personaltidningen i över trettio år.

Artikelbild

| Chuck Berry. En av hundratals artister som Hasse tagit bilder på genom åren.

– På åttiotalet var jag också med och startade Philips-nytt som sändes internt på tv-skärmar i fabriken varje tisdag. Det var inslag om besök, fabriksnyheter och från våra idrottsföreningar.

Även om Hasse haft sina bilder publicerade i en mängd olika tidningar såsom NT, Aftonbladet, Expressen och engelska motortidningar är det framförallt Folkbladet som har varit hans uppdragsgivare. På helger och kvällar har han fotograferat sport, olyckor och vimmelbilder från uteställen. Han har jobbat som sommarvikarie och funnits till hands när någon av de ordinarie fotograferna varit borta.

Artikelbild

| Hasse Johnsson. Alltid med kameran i högsta hugg.

– Jag känner mig kreativ när jag fotograferar. Jag tycker om att träffa folk, hitta spännande vinklar och fånga situationer.

Hasse har haft ett livslångt intresse för veteranmotorcyklar och flygplan. Han har inget flygplanscertifikat men har flugit med kompisar många gånger och skulle kunna landa ett plan om det behövdes. Våren 2013 var han i England och flög det gamla krigsflygplanet Spitfire.

Genom åren har Hasse haft en rad olika veteranmotorcyklar i sin ägo. Nu har han en David Senneng och en BMV som varit polismotorcykel.

– Jag har lovat barnen att sluta köra nu när jag fyller 80 år, säger Hasse för att i nästa mening berätta att han har en ovanlig italiensk veteranmotorcykel på gång.

– Det är en sådan frihetskänsla att sätta sig på hojen och glida ut på vägen.

Åttioårsdagen ska han fira två gånger. Först ska barnen bjuda ut honom på mat, sen blir det mottagning med kaffe och tårta på F13 kamratförenings hus på Bråvallaområdet den 16 september.