När Rebecca tog examen från dansutbildningen "Modern- och samtidsdans med danspedagogik" på Norges danshögskola hade hon redan blivit erbjuden en heltidstjänst som danslärare. Det var bara ett krux. Jobbet var beläget i Shanghai, i Kina.

– Jobbet var via en kontakt här i Sverige. Det kändes som ett riktigt äventyr att få bo i Kina, så jag tackade ja, berättar Rebecca.

Tjänsten var på ett år och Rebecca skulle undervisa kinesiska och internationella studenter i modern dans, jazz, balett, hiphop, breakdance och kreativ dans. De äldre barnen kunde hon prata engelska med, men svårare var det med de yngre.

Artikelbild

| Resor. Dansen har tagit Rebecca till många olika platser. Här dansar hon ute i norsk natur.

– Man fick hitta andra sätt att kommunicera på. Dans är ju tacksamt på det sättet att man talar mycket med kroppen.

Det inträffade en del kulturkrockar under resans gång. Speciellt svårt var det att undervisa de friare dansformerna till de kinesiska barnen.

– De kinesiska barnen var bra på att göra som man sa, men de hade svårt för improvisation. Jag tror att det beror på att många barn i Kina inte har tid för fri lek utan de går efter ett strikt schema. Då finns det väldigt lite utrymme för kreativitet.

Hon berättar att barnen som hon undervisade hade cirka 15 olika aktiviteter i veckan och hon upplevde att de var oerhört disciplinerade redan från en ung ålder. För Rebecca handlar dans inte bara om teknik, utan känslan som man förmedlar.

Artikelbild

| Passion. Rebecca Holms liv kretsar kring dansen, som tar henne till olika delar av världen.

– Vi västerländska dansare kan oftast inte ens jämföra oss med de asiatiska dansarnas tekniska kunskaper, vi har ofta mer fokus på utstrålning och skapande.

Modern dans ligger henne varmt om hjärtat och hon uppskattar det faktum att dansstilen hyllar mångfald och olikheter.

– Inom underhållningsbranschen är det en större utseendefixering men inom den moderna dansen har man möjlighet att vara sig själv, och det kan snarare vara en fördel att sticka ut från mängden.

Den moderna dansen är en stor kontrast från balettklasserna som Rebecca tog i Kina.

– Baletten i Kina var som jag tänker mig att den var för mycket länge sen i Sverige. Det var oerhört strikt. Men jag älskade det.

Dansen fortsätter att ta henne till olika delar av världen och nu, efter en snabbvisit i Norrköping och Oslo åker hon vidare till Kos i Grekland där hon ska arbeta som dansare. Där ska hon dansa sex föreställningar i veckan på olika hotell.

– Det ska bli jättespännande och jag längar till att få stå på scen igen.