Med bytet till kylda matlådor kan vi behålla personalen

I februari 2023, en månad in på en ny mandatperiod gav vi vårt uppdrag kallat Hållbara insatser. Det uppdrag som också var starten på den förändring vi nu är mitt uppe i, från varmhållna matlådor till kylda matlådor och digitala inköp.

Med en ny majoritet och en av mitt livs största utmaningar att bli vald till ordförande för en nämnd, innebär självklart också att man ser över hur situationen ser ut och behovet av att beslutsamt och ansvarsfullt agera, skriver Evelina Nilsson (KD) ordförande i socialnämnden i Söderköping tillsammans med Bengt Svenson (M), och Karin Åkeby (S).

Med en ny majoritet och en av mitt livs största utmaningar att bli vald till ordförande för en nämnd, innebär självklart också att man ser över hur situationen ser ut och behovet av att beslutsamt och ansvarsfullt agera, skriver Evelina Nilsson (KD) ordförande i socialnämnden i Söderköping tillsammans med Bengt Svenson (M), och Karin Åkeby (S).

Foto: Patrik Selsfors

Insändare2024-03-02 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Kalla matlådor - ingen lyckad idé" NT 28/2

Med en ny majoritet och en av mitt livs största utmaningar att bli vald till ordförande för en nämnd, innebär självklart också att man ser över hur situationen ser ut och behovet av att beslutsamt och ansvarsfullt agera. Resultatet finner vi bland annat i nyckelaspekterna i uppdraget ”Hållbara insatser”. Låt oss återgå att kika på dem.

Bemanning, kvalité, valfrihet, ekonomi, miljö, krisberedskap ska alla beaktas. För att kort nämna två Bemanningen måste räcka till när vi nu inom perioden av några få år har en kraftig ökning av äldre med 50 procent. Krisberedskap, redan då vid mandatperiodens början, såg vi behovet av att inkludera detta. Nu endast 1 år senare ser vi ännu större behov och krav att tänka í dessa banor. Att ha mat hemma för fler dagar är ett sätt, samt att med nytt arbetssätt frigöra personal för mer prioriterade omvårdnadsbehov

Världen ser annorlunda ut, befolkningsstrukturen ser annorlunda ut, vi är mitt uppe i en svår ekonomisk utmaning, men våra medarbetare behövs. Hur tar man sig an den utmaningen? Vår majoritet i Söderköpings socialnämnd ser att vi måste tänka annorlunda. Vad utför vår personal idag som är kostsamt i kompetenssvinn?

Att ett stort antal timmar om dagen köra omkring för att levereras varmhållen mat under stress för att hinna inom ramen för att maten ska ha en bibehållen näringskvalitet, det är en av sakerna. Genom att förändra till kyld mat, är också näringsinnehållet intakt. Att äta när man vill äta, är det absolut största vinningen för kroppen, näringsmässigt.

Söderköpings kommun behöver sin kompetenta personal i den alltmer vårdkrävande hemtjänsten, särskilt då allt fler skrivs ut med mer komplicerat vårdbehov från sjukhus och hamnar i kommunernas vårdansvar.

Vi såg förändringen vi behövde göra och startade den direkt, vår ekonomi hade annars varit betydligt mycket sämre. Idag, just nu, ligger vi i fas med budget, med det sagt har vi fortsatt stora utmaningar och kostnader framför oss. Läget är mycket sårbart och svårt att förutse med den extremt svåra omvärldsbild vi befinner oss i.

Några praktiska detaljfrågor som uppkommit, vad gäller specialkost, konsistensanpassad kost med mera, är den fortsatt tillagad av Storängsköket och levereras som tidigare varmhållen.

Biståndet som innebär stöd att äta, öppna svåra kartonger etcetera är inte förändrat, utan precis som tidigare ges den hjälp man behöver och fått bistånd till.

Söderköpings kommun är sedan många år tillbaka ansluten till det nationella arbetssättet Senior Alert, som aktivt av utbildad personal och legitimerad personal i team, regelbundet genomsöker flera parametrar hos individen för att i god tid hitta ex sviktande näringsupptag för att möjliggöra snabba åtgärder. Detta är inte heller förändrat.
Vi är glada för alla positiva reaktioner på den förändring vi genomför och flera av dom handlar om just att känna sig trygg när man mest behöver det.

Texten har uppdaterats

Karta: Söderköpings kommun