Har ättestupan återinförts i Valdemarsviks kommun?

Är det meningen att gamla människor som arbetat i hela sitt liv och betalat skatt, inte ska få en trygg och värdig ålderdom?

Vet verkligen skattebetalarna (kommuninvånarna) hur det är ställt med de äldres situation, de som är i behov av plats på äldreboende? skriver signaturen Ledsen anhörig och får svar direkt av Valdemarsviks tillförordnade socialchef Louise Skymnevik.

Vet verkligen skattebetalarna (kommuninvånarna) hur det är ställt med de äldres situation, de som är i behov av plats på äldreboende? skriver signaturen Ledsen anhörig och får svar direkt av Valdemarsviks tillförordnade socialchef Louise Skymnevik.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-03-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ens få möjlighet till en plats på ett boende i Valdemarsviks kommun liknar rena rama lotteriet. Långa utdragna processer med väntan på beslut är inte humant.

Vet verkligen skattebetalarna (kommuninvånarna) hur det är ställt med de äldres situation, de som är i behov av plats på äldreboende?

Det har under en period inte heller funnits akutplatser, för det har varit fullt.

Många äldre får bo kvar hemma med full hemtjänst då det inte finns plats på något boende, trots att de inte vill eller ska det. Ensamheten och otryggheten för vårdtagaren är ett faktum de lever med varje dag.

Hemtjänstpersonalen som är otroligt duktiga, sliter med en enorm arbetsbelastning för att hinna med alla vårdtagare och fler och fler arbetsuppgifter. Men de är inte mer än människor de heller.

Att få höra att det kommer att lätta på platser bara Kyrkvägen 4 (Ringgården) öppnar är en mycket klen tröst. Och sedan får man veta - från väldigt säkra källor - att en hel avdelning på Vammarhöjden står tom , Gusums äldreboende är nu stängt men på båda sitter man och betalar hyra i nästan ett år till. Det när det finns ett skriande behov av fler platser. Var finns logiken?

Och vad sparar man på det? Politikerna skyller på tjänstemännen men de gör bara sitt jobb att verkställa de politiska besluten, så inget ont om dem.

Spara när ekonomin är kass, det kan man göra, men inte på människoliv. Det är något som är riktigt fel i allt detta när man behandlar gamla människor på det här sättet. Snart är vi tillbaka till ättestupan i Valdemarsviks kommun.

Ledsen anhörig

Svar direkt

Som kommun så finns en skyldighet att tillhandahålla boendeformer för de behov som finns hos medborgare som inte klarar att bo hemma trots omfattande stöd i hemmet. 

Plats på vård- och omsorgsboende ansöks om via biståndshandläggare och när en person bedömts ha behov och har fått beslut så följer även rätten att få detta verkställt inom rimlig tid. 

Idag finns 80 platser, inklusive tio korttidsplatser, i Valdemarsviks kommun fördelade på tre boenden. En plats på någon av de tre boenden ska erbjudas efter beslut och de beslut som ej verkställts inom tre månader rapporteras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

I dagsläget finns en kö och därmed väntetid. Om medborgaren sedan inte klarar att vänta i hemmet på en boendeplats, vilket tyvärr dröjt i dagsläget, så kan medborgaren beviljas en korttidsplats i väntan på en ledig boendeplats. Frågan om tillgången till särskilda boenden är således både viktig och aktuell.

Louise Skymnevik, tillförordnad socialchef Valdemarsviks kommun