LO behöver klippa banden till Socialdemokraterna

Melinda Kandel menar i sin krönika 25/11att det är nu som striden står om vilket Sverige vi vill ha. Bakgrunden är den kända konflikten mellan IF Metall och Tesla.

Är det ens lagligt att fackförbunden försöker påverka medlemmarna på valdagen att rösta på Socialdemokraterna? undrar signaturen Observatör. Genrebild.

Är det ens lagligt att fackförbunden försöker påverka medlemmarna på valdagen att rösta på Socialdemokraterna? undrar signaturen Observatör. Genrebild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-12-01 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Nu står striden om vilket Sverige vi vill ha" NT 24/11
 

Det är ingen tvekan om att fackföreningar behövs som motpol till olika arbetsgivare, en nödvändig balans för utvecklingen av vårt samhälle. Problemet är att fackföreningar inom dagens LO inte är fria från Socialdemokraternas (SAP) intressen. 


IF-Metall avsatte fackombudet som arbetarna på SSAB Luleå demokratiskt valt med argumentet att han var aktiv som kommunpolitiker för SD. Handels och Transport vill utesluta aktiva SD:are från fackligt arbete, till och med kräva av dem att de avstår de politiska uppdrag som de demokratiskt valts till. 

På detta sätt styr en del fackförbund och LO vilka som får vara med på LO:s kongress. 

Fem av LO:s förbund stöder SAP direkt, med medlemmarnas pengar. Dessa är Fastighets, GS, Livs, Målarna samt IF Metall. LO:s ordförande Susanna Gideonsson försvarar detta med att det bygger på kongressbeslut. Ett kongressbeslut med delegater som måste ha godkänts centralt för att få närvara vid omröstning om fortsatt stöd. 

Under valkampanjer ges stöd till SAP även på andra sätt. Telefonsamtal till fackmedlemmar under valkampanjen värderas till 35 miljoner, andra värderar tillsammans med indirekta men inte redovisade stöd till mellan 50 och 60 miljoner. 

Valdagen 2018 fick min hustru ett samtal, när vi var i vallokalen, från sitt LO-förbund. Personen som ringde ville övertyga henne om att rösta på SAP, annars kunde det gå illa för Sverige. Är det ens lagligt?


Avslutningsvis kan vi notera att LO och Socialdemokraterna kan göra vad som helst för att bevara sin makt och ensamrätt på fackligt engagemang. Däri ligger den verkliga faran för Sverige och dess arbetare.


Vill vi verkligen ha ett Sverige där LO och SAP fortsatt, alltsedan Saltsjöbadsavtalet 1938, har ensamrätt och full kontroll på det fackliga engagemanget? När parti, fack och stat bildar en och samma kropp, vilket så varit när SAP innehaft makten med eller utan VPK/Vänsterpartiet som dörrmatta, riskerar demokratin att urholkas. 

Stefan Löfven framhöll inför senaste valet via Youtube att en röst på SAP var en förutsättning för att rädda demokratin. Vems demokrati? LO:s trovärdighet skulle öka avsevärt om de klippte banden med SAP och enbart ha medlemmarnas intressen i fokus, oavsett vilket parti fackets medlemmar röstar på. Det har skett i andra länder. Det borde ske i Sverige.