Ville bara grÄta nÀr karlarna sÄgade ned eken

Varför sÄgar ni ner en frisk hundraÄrig ek HyresbostÀder?, frÄgar Annika Braesch och fÄr svar av fastighetsbolagets marknadschef Lars Löfgren.

Den gamla eken pÄ Karl Wards gata i Klockaretorpet.

Den gamla eken pÄ Karl Wards gata i Klockaretorpet.

Foto: Annika Braesch

InsÀndare2023-11-08 19:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

"Stora gamla trĂ€d har stort vĂ€rde för fĂ„gelliv, insektsfauna och fladdermöss i stadsmiljön. Ju Ă€ldre trĂ€d Ă€r desto mer bidrar de till lokalklimatet" – kan man lĂ€sa pĂ„ Norrköpings kommuns hemsida.


Och i senaste tidens arkitektur har man börjat sĂ€tta sĂ„ stort vĂ€rde pĂ„ gamla trĂ€d att man till och med bygger hus omkring dem ibland. Men hĂ€r i Klockaretorpet ryker friska gamla trĂ€d överallt. 

Idag ville jag bara grÄta nÀr nÄgra karlar plötsligt sÄgade ner den underbara gamla eken framför vÄrt hus pÄ Karl Wards gata. Den var det vackraste vi hade pÄ gÄrden, förmodligen upp mot hundra Är gammal eller mer.

Jag Àlskade att sitta och titta pÄ den nÀr sommarvindarna krusade lövverket. Det var tillflykt för mÄnga smÄfÄglar. Det skuggade i sommarhettan och förmodligen drack det upp mycket av det överflöd av regn vi fÄtt pÄ sistone.

Jag frÄgade killarna: "Varför?"

"Ja, det kan man undra", sa den ene. "Kanske nÄgon vaktmÀstare som inte orkar sopa löv?"

Annika Braesch

Svar direkt

Vi förstÄr frÄgan och vi delar verkligen uppfattningen om vÀrdet av biologisk mÄngfald i nÀrheten av dÀr vi bor. Just Klockaretorpet har ju dessutom naturnÀra som ett av sina signum.

Men ibland krockar intressen, och just i detta fall tvingades vi till ett svĂ„rt val. Husen pĂ„ Karl Ward stĂ„r pĂ„ tur för att fĂ„ bĂ€ttre och justerade el, vatten- och vĂ€rmeledningar. 

Alla husen behöver fÄ nya undercentraler för att styra flödena och det behöver grÀvas upp för att byta ut kulvertar.

Nuvarande Àr mycket slitna med lÀckage och onödigt spill och kostnader som drabbar bÄde oss och er hyresgÀster. TyvÀrr gÄr det inte utföra det arbetet utan att vi skadar rotsystemet och dödar trÀdet. Av den anledningen sÄgades det istÀllet ner i förvÀg. Beklagar att du inte blev informerad om den hÀr bakgrunden nÀr du stÀllde frÄgan, istÀllet för det felaktiga och lite trÄkiga svar du fick.

Lars Löfgren, Marknadschef, HyresbostÀder