Polisen prioriterar att vara synlig

Att som medborgare känna att vi lever och verkar i ett Norrköping som känns tryggt och säkert är alltid en målsättning för polisen och ett arbete som vi lägger stor vikt vid.

Så långt vi kan och med den resurs vi har prioriterar vi att vara synliga på platser där vi vet att brott inträffar och där allmänheten känner sig mindre trygga, skriver Peter Wahlberg.

Så långt vi kan och med den resurs vi har prioriterar vi att vara synliga på platser där vi vet att brott inträffar och där allmänheten känner sig mindre trygga, skriver Peter Wahlberg.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Insändare2021-06-02 12:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar direkt

För att åstadkomma ett bredare perspektiv samverkar vi kontinuerligt i frågor av trygghetsskapande och brottsförebyggande karaktär med alla kommuner och andra organisationer i vårt upptagningsområde i och runt Norrköping.

 I förebyggande syfte vet vi hur parker och strövområdens utformning påverkar möjligheten att begå brott och det är ett viktigt perspektiv att dessa brott inte ska inträffa. Där kan vi ge förslag på trygghetsskapande förändring, exempelvis ökad belysning.

Att polisen är synlig i samhället är en fråga som engagerar många och en fråga som prioriteras av polisen i Norrköping. Så långt vi kan och med den resurs vi har prioriterar vi att vara synliga på platser där vi vet att brott inträffar och där allmänheten känner sig mindre trygga. 

Ökar en brottstrend, exempelvis personrån så analyserar vi underlaget genom vår underrättelsetjänst och vår utredande organisation, vilket ger ett underlag för oss att jobba operativt med. Personrånen som har inträffat är inget undantag. Vi samlar ihop information gällande platser, tider, signalement och så vidare. Det underlaget genererar uniformerad polisiär närvaro men också civil spaning mot dessa platser. Utredningsorganisationen försöker se mönster, strukturer gällande eventuella gärningspersoner för att klargöra om det är isolerade händelser eller om de hör ihop. 

Vi uppmanar också allmänheten att höra av sig till oss om man ser något brott inträffa eller något misstänkt avvikande beteende genom att ringa 114 14.

Att polisen ”ser mellan fingrarna” är inte en metod vi tillämpar.