Kultur och äldrevård är två sidor av samma mynt

I en värld som ständigt förändras, är det viktigt att vi uppmärksammar de synergieffekter som uppstår mellan olika områden av samhället när dessa samverkar.

Äldrevården har en grundläggande uppgift att se till äldres fysiska och psykiska välbefinnande, och här är det som det spännande samspelet inträffar, skriver Lars Ahlin. Arkivbild på graffitimålning vid Isabellagården, Strängnäs.

Äldrevården har en grundläggande uppgift att se till äldres fysiska och psykiska välbefinnande, och här är det som det spännande samspelet inträffar, skriver Lars Ahlin. Arkivbild på graffitimålning vid Isabellagården, Strängnäs.

Foto: Oscar Stomberg

Insändare2023-09-27 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett sådant samspel finns mellan kultur och äldrevården, där de inte bara kompletterar varandra, utan också stärker vår gemensamma välfärd.

I Norrköping har det blåst upp en debatt där några vill framhäva att vi måste välja mellan kultur eller vård och att dessa står i motsatsförhållande till varandra. Istället visar det sig så tydligt genom forskning att dessa hör ihop, som till exempel kan man öka livskvalitén inom äldreomsorgen när man använder kultur i ett salutogent arbetssätt.

Kultur är mer än bara en form av underhållning; den är en spegel för vårt samhälle och vår identitet. Genom konst, musik, teater och litteratur uttrycker vi våra tankar, känslor och erfarenheter. Kultur berikar våra liv och ger oss perspektiv, något som är avgörande för vår mentala hälsa. 

Detta blir väldigt tydligt när vi arbetar med de mest sköra äldre i Norrköping som ganska ofta blir avskurna från övriga samhället och kulturen.

Äldrevården har en grundläggande uppgift att se till äldres fysiska och psykiska välbefinnande, och här är det som det spännande samspelet inträffar. Genom att integrera kulturella aktiviteter i vården kan vi uppnå fantastiska resultat. Musik, bildterapi och läsande är exempel på hur kultur kan hjälpa till att främja läkning och rehabilitering.

Kulturen har också en egen styrka. Den är en kraft som kan utmana normer, öppna dialog och inspirera förändring. Konstnärer och kreativa personer, oberoende ålder, har alltid spelat en viktig roll i att belysa samhällets utmaningar och möjligheter. Genom sina verk kan de påverka våra sätt att tänka och agera.

Så låt oss förstärka detta symbiotiska förhållande mellan kultur och vård samtidigt som vi erkänner kulturens oberoende kraft. Genom att integrera kulturen i äldrevården och stödja den som en kraft i sig själv kan vi skapa en mer harmonisk och hälsosam samhällelig dynamik. Det är dags att inse att kultur och äldrevård är två sidor av samma mynt, båda oumbärliga för vårt välbefinnande och vår framtid.