Vi behöver fler nära relationer

Tiden och tekniken har gett oss nya möjligheter och mötesplatser.

Asociala medier måste få ökad konkurrens av nära och personliga relationer samt resurser i förebyggande insatser för att motverka våld, negativ spiral och dåliga förebilder i förskolor och skolor, skriver Jan Jaldeland.

Asociala medier måste få ökad konkurrens av nära och personliga relationer samt resurser i förebyggande insatser för att motverka våld, negativ spiral och dåliga förebilder i förskolor och skolor, skriver Jan Jaldeland.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2023-02-16 22:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förr kunde man knacka på hos grannen och dörren kunde vara olåst, om hen var hemma. Nu måste man ha kontaktuppgifter och kommunikation i nya medier på nätet. 

Sprängningar och skjutningar skrämmer både boenden och håller folk borta från gator, torg och caféer. Fritidsgårdar och seniorträffar tvingas stänga ner eller krympa och föreningslivet tappar medlemmar. Banker, företag och myndigheter har gjort sig otillgängliga för samtal och möten. 

Telefonköer i utlokaliserade kundtjänster drabbar enskilda med både kundförluster, stress och irritation. Är man inte digital finns man inte. Vart är vi på väg?

Att backa bandet eller söka utvecklingen i historien är sällan framgångsrikt. Att hindra utvecklingen inte heller. Nej, låt oss etablera nya tjänster och satsa resurser på en nödvändig omställning. Ge arbetssökande och invandrade kompetenser sommarjobb och praktikplatser. 

Mobilisera försvaret med sex månaders obligatorisk samhällstjänst. Stimulera pigga seniorer med lägre skatter för några flera år i sina yrken efter modellen mästare och gesäll för kompetensväxling. Stimulera tävlingar och mätningar för att säkerställa kvalitet och effektivitet. Mentorskap och rådgivning i olika organisationer bör utvecklas vidare. Stöd också företagsetableringar genom UF-Ung företagsamhet, Almi Företagspartner och Science parks. Vart är vi på väg?

Asociala medier måste få ökad konkurrens av nära och personliga relationer samt resurser i förebyggande insatser för att motverka våld, negativ spiral och dåliga förebilder i förskolor och skolor. Skolan och idrottsatsningar måste integreras och stimuleras.

Vuxna måste finnas där ungdomar möts och skolorna öppna för föräldrasamverkan! Vi kan vända den negativa trenden om vi kraftsamlar mellan politik och samhälle! Vi har inte råd förlora en generation ungdomar.