Redan när Spegladagarna hölls för första gången förra året kom besökare från Malmö i söder till Gävle i norr. Den nya fotofestivalen blev snabbt omtalad och välbekant i fotografkretsar.

– Många vet vad Spegla är. Det finns ett stort intresse att vara med och vi har redan fått ett bra renommé. Det är häftigt! Men så är Norrköping också en bra stad att ha större evenemang i och en väldigt fotogenisk stad, säger en nöjd Eva Lindblad, fotograf och initiativtagare.

Förra året var den normbrytande bilden ett övergripande tema, med diskussioner om stereotypa bilder av exempelvis genus och brinnande förorter. Denna gång lyfts istället den berättande bilden och projektet fram.

Artikelbild

| Sorgeprocess. Linda Nyboms mollstämda bildserie om att förlora någon i missbruk och överdos har ännu inte kommit upp på väggen på Galleri Sander NP 33.

– Det är sorgligt om vi tappar den berättande bilden som medium. Gemene man förstår inte alltid vikten av bilden som berättare, säger Eva Lindblad.

Sydsvenskans Lars Dahlberg, en Sveriges mest namnkunniga dokumentärfotografer, kommer att föreläsa just om konsten att berätta i bilder. Men även Norrköpingsfotografen Peter Holgerssson talar om att slå vakt om bildberättandet också i det vardagliga fotograferandet.

– Det handlar om hur man som yrkesfotograf får in berättandet i ett uppdrag. Istället för att bara ta ett porträtt kan man försöka se berättelsen bakom och plocka upp den i bilder. Det kan öka intresset för bild, säger Eva Lindblad.

Festivalen gästas i år av några riktigt tunga berättare: Micke Berg, som sedan 70-tal har medverkat i närmare hundra utställningar och ett 50-tal fotoböcker. Cato Lein som har gjort sig ett namn som porträttfotograf men nu jobbar mycket med ett dokumentärt projekt om människors förhållande till kroppen. DN-fotografen Alexander Mahmoud berättar om sin hyllade fotobok "Mellan rummen" om utsattheten och utanförskapet han upplevde under sin uppväxt i Småland. Några av hans gripande bilder visas i ett smalt rum mellan kraftfulla bjälkar på Galleri NP 33.

Artikelbild

| Våtplåt. Hans Jansson visar drömska bilder i en analog och hantverksmässig teknik som öppnar dörren för slumpen.

Men i år har man valt att dra ner på antalet utställningar, och istället satsa på fler föreläsningar.

– Vi vill få till möten. Man vill träffa människan bakom bilden och de flesta utställare kommer också att vara på plats i år, säger Eva Lindblad.

Artikelbild

Ett syfte med Spegla som initiativ är också att lyfta fram fotografiet mer i Östergötland. Ett tiotal lokala fotografer ställer ut på Hallarna på temat "Work in progress" där de visar delar av pågående projekt.

– Projektet är ju lite av en kärna i årets Spegla. Det som visas är inte yrkesrelaterade bilder, utan delar ur projekten som ligger närmare hjärtat. Det man gör vid sidan om för att hålla glöden uppe.