Nu lyfter Bråvalla igen. Den här gången med hjälp av megastjärnor som Rammstein, Green Day och Avicii. För tre år sedan sattes bollen i rullning och nu blir festivalproducenten Gunnar Lagermans dröm sann. Bråvalla festival debuterar i juni 2013. Lagerman, som bor i Gryt, var den som introducerade tanken från början.

- Visst är jag glad över det här. Vi är ett litet team här i Sverige som driver tre festivaler nu (Getaway och Hultsfred) och det är roligt.

Han tycker inte att det går att prata om någon exakt inriktning vad gäller musiken. Drygt 50 akter återstår att boka till Bråvalla, mer vill han inte avslöja just nu.

Artikelbild

| Avicii, svensk dj, musikproducent och superstjärna, lär dra en ung och dansant publik till Bråvalla festival.Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

- Vi har fler svenska band på gång, som släpps senare. Annars är det tillgången på lagom stora akter som styr.

Bekväm festival
Styrkan med Norrköpingsfestivalen kan, utöver nyhetens behag, bli bekvämligheten.

- Jag tror på lyxcampingen och det blir en väldigt bra miljö för festivalbesökarna på området, säger Gunnar Lagerman.

Första året sätter arrangören en maxgräns på 40 000 besökare.

Artikelbild

| De skivaktuella punkrockarna Green Day blir, som NT tidigt spekulerade om, en av huvudbokningarna till Norrköping.Foto: Adam Ihse/Scanpix

- Vi vill göra det här bra och det får räcka som start. Men jag kan samtidigt se att vi kan få hit 75 000 personer framöver, säger Folkert Koopmans, vd för FKP Scorpio.

Begränsningarna beror inte på festivalområdet, snarare på att Norrköping är en ny festivalstad.

Artikelbild

| Festivalarrangören Folkert Koopmans, vd FKP Scorpio, har stora ambitioner för hangarerna på Bråvallaområdet. Stefan Papangelis tycker att det är en historisk dag för Norrköping.Foto: Michael svensson

- Det är mycket praktiskt vi ska lösa innan de kan växa, säger Stefan Papangelis, vd Upplev Norrköping.

Folkert Koopmans är inte orolig. Han tror stenhårt på Norrköping som festivalstad.

Artikelbild

| Tyska Rammstein har gjort sig kända för spektakulära liveframträdanden. I sommar inleder de Bråvalla Festival, som gör debut 27-29 juni 2013.

- Bråvalla festival kommer att överleva i många år. Vi har en del erfarenhet från liknande länder och har jobbat med festivaler
i 25 år nu.

Han ser stora möjligheter med området och kommer att satsa mycket på rekreationer som sport och relax mellan scenerna. Riktiga toaletter, affär till camparna och andra bekvämligheter blir det också.

Artikelbild

- Med vår kraft bakom och den här platsen, som är idealisk vad gäller logistiken och utrymmet, kommer det att fungera.

Når många
Inom 20 mils omkrets från Norrköping finns hälften av Sveriges befolkning. Det finns även bra förbindelser med tåg och flyg i närheten. Spårvagnen kommer dessutom att gå mellan stationen och festivalområdet under festivaldagarna.

Artikelbild

- Min drivkraft är att se folk ha roligt på ett festivalområde. Och jag är väldigt nöjd med vårt samarbete med Norrköpings kommun, säger Koopmans.

- Det är inte ofta jag kan presentera festivalområdet och tre huvudakter så här.

Krocken med Peace & love i Borlänge ser han som tillfällig.

- Vi pratade med dem om våra bokningar i ett tidigt skede, långt före nyheten om de ekonomiska svårigheterna. De hade chansen att byta datum.

Stor satsning
Även för festivaljätten FKP Scorpio är det här en stor satsning. Stora scenen är massiv, den största arrangören någonsin har jobbat med.

- Vi behövde tre så här stora band för att fylla den. Jag är nöjd med Rammstein, Green Day och Avicii, säger Koopmans.

Han tycker att de håller kursen som en bred festival med de här bokningarna.

Utöver de två, stora utescenerna blir det också en större scen i någon av hangarerna samt ett partyområde med dj:s utomhus.

- Vi kommer att ha musik och dans lite överallt, säger Koopmans när han guidar pressen runt.
Kommer det att finnas någon lokal scen, eller möjlighet för lokala band att spela på festivalområdet?

- Ja, men vi jobbar fortfarande på hur det ska fungera.

Biljetterna släpps i dag klockan 10.00. I början går det att köpa ett endagspass för 695 kronor och tre dagars festival kostar 1595 kronor. Parkering och camping tillkommer, men alla som har biljett får tillgång till östgötatrafikens nät i länet under festivaldagarna.

Fotnot: Åldersgränser på Bråvalla festival: från 13 år på festivalområdet och från 16 år på campingområden.