Berrys kollegor i rockbranschen kan inte nog lovorda honom. Bruce Springsteen twittrar att Berry var den största gitarristen och låtskrivaren inom rocken någonsin. Kissgitarristen Paul Stanley kallar honom på Twitter "en ikon som få andra". Lenny Kravitz twittrar att "ingen av oss hade varit där vi är utan dig". Beatles Ringo Starr skriver "vila i frid, och fred och kärlek, Mr rock'n'roll".

Rockrävarna i Rolling Stones är "djupt bedrövade", enligt ett uttalande. "Han var en sann rockpionjär" skriver gruppen och hyllar Berry för att vara "briljant". Medlemmarna Mick Jagger, Ronnie Wood och Keith Richards hyllar också artisten i separata uttalanden. "Chuck, du var otrolig och din musik finns inom oss för alltid", skriver Jagger.

Det var på lördagsförmiddagen som polisen i St. Louis, Missouri, ryckte ut och fann Chuck Berry livlös i hemmet. Han dödförklarades vid halv två-tiden lokal tid. Han blev 90 år gammal.

Chuck Berry var en av rockens allra största namn och gjorde sig känd för sitt scenspråk och "ankgång" där han studsade över scenen som en anka.

"Anammat och härmat"

Han var väldigt betydelsefull. Han var en av dem som mobiliserade rock'n'rollen och rockmusiken då på 50-talet, och hur man ska skriva låtarna. Även gitarrspelet har han utvecklat, det här typiska Chuck Berry-riffen, som väldigt, väldigt många gitarrister har anammat och härmat, säger Stefan Wermelin.
Han blev aldrig någon stor stjärna på egen hand, trots att han är grundstommen för alla rocklåtar från "Johnny B Goode" och "You never can tell", som andra rockare gjorde hits ur.

Chuck Berry introducerades till skivbolaget Chess av bluesveteranen Muddy Waters. Chess gav ut Berrys debut "Maybellene" i maj 1955.

Sedan följde en lång rad numera klassiska inspelningar, till exempel "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music", "Sweet Little Sixteen" och "Johnny B Goode", som spelades in 1955-1964.

Men Chuck Berrys största hit någonsin blev "My Ding-a-ling" från 1972, en låt som Chess tidigare vägrat publicera på grund av textens sexuella anspelningar.

Sörjer på Twitter

Hans medryckande musik byggde oftast på bluesens 12-taktsform, och de fyndiga texterna beskrev mycket bra tonåringarnas värld i 1950-talets USA, med bilarna, skolan, kärleken och generationsklyftan.

Med sitt karakteristiska gitarrspel har Chuck Berry varit den kanske främste stilbildaren för rockgitarrister.

Hans privatliv har varit kantat av personliga tragedier, bland annat med fängelsevistelser som följd. På 1960-talet dömdes han för att ha haft sex med en 14-årig flicka.

Polarpriset

2014 belönades han med svenska Polarpriset, men var för sjuk för att själv komma till Stockholm för att ta emot sitt pris. Drottning Silvia och prinsessan Madeleine uteblev från utdelningen på grund av hans tidigare dom.

Den amerikanska kulturvärlden sörjer stjärnans bortgång.

"Chuck Berry dog. Det krossar mitt hjärta, men 90 är inte illa för rock and roll. Johnny B Goode för alltid.", skriver författaren Stephen King på Twitter.

Ryan Adams och Bruno Mars nöjer sig med en bild på Berry där de skriver "Vila i frid Chuck Berry." Singer-songwritern Ron Sexsmith skriver: "Vila i frid den store Chuck Berry".

Rod Stewart skriver "Det första album jag köpte var Chuck's 'Live at the tivoli' och jag blev aldrig densamma".