Vi möts i Hävla där Sten Bergström har sommarställe. Utanför köksfönstret skymtas sjön Tisnaren.

Både Sten Bergström och Mats Andréasson har under hela sina yrkesliv arbetat med vattenfrågor. Sten i huvudsak på SMHI. Nu ger de båda nyblivna pensionärerna ut sin andra bok tillsammans. Från att tidigare ha skrivit boken "Luleälven- möten i norr" har de nu gjort en djupdykning i de svenska sjöarna. Det är en riktigt "coffee-table" bok de presenterar, fakta och egna berättelser är rikligt illustrerade med naturfotografier.

Det finns flera anledningar till att det valt att skriva om svenska sjöar. En anledning är att de tyckte att det var ett roligt ämne. En annan är att sjöarna och vattendragen berör oss alla på något sätt.

Artikelbild

– Sjöarna har betytt mycket för hur hela det svenska samhället utvecklats, konstaterar Sten Bergström.

För sjöarnas berättelse är också berättelsen om Sverige från då till nu. Sjöarna och vattendragen har haft olika betydelse genom åren. De har varit oumbärliga för transporter och en förutsättning för många industriers framväxt för att bara ta några av många exempel.

– Sjöarna är så integrerade med samhällsutvecklingen att vi hade varit andra människor utan dem, säger Sten Bergström.

Det finns ingen egentlig definition på vad som är en sjö. Men det finns cirka 100 000 svenska sjöar registrerade i SMHI:s databaser. De flesta av oss har en relation till någon eller några. Sjöar står i huvudsak för något positivt. Vi tänker på fiske, båtliv, bad och djur. Har en bostad minsta sjöglimt höjs priset kraftigt.

Artikelbild

Sten Bergström och Mats Andréasson lät undersöka vilken sjö som anses vara vackrast. En grupp hydrologer fick frågan. Vättern vann. Författarna tror att det säkert kan hänga samman med att E4:an går strax intill. Många som inte sett så mycket av Sverige har i alla fall sett denna sjö. Vänern lever ett mer undanskymt liv, även om den är störst både i Sverige och inom EU. Det är få vägar runt.

Naturligtvis har Sten och Mats sina egna favoritsjöar.

Artikelbild

– Rissajaure, säger Mats och berättar att den är Sveriges renaste sjö, belägen vid Riksgränsen.

– Den är lite speciell.

Artikelbild

För Stens del är det Virihaure i Padjelanta nationalpark som är Sveriges vackraste sjö. Det dramatiska landskapet där fascinerar.

Vi pratar en stund om vad det är med vatten och sjöar som lockar så. Båda bor de nära sjöar.

Artikelbild

– Sjöar skapar lugn, tycker Mats.

Ljudet av en brusande fors gör något helt annat med oss än ljudet från bruset från en motorväg.

Artikelbild

– Ingen dag är den andra lik på en sjö. Den kan vara spegelblank och plötsligt krusas. Ljuset, färgspelet. Det är omväxlande, säger Sten.

Sten och Mats har arbetat med boken i ett och ett halvt år. Det är en kort tid.

– Vi är vana vid att leda och driva projekt och arbeta mot deadline, förklarar Sten.

Självklart har de stor nytta av sedan tidigare förvärvad kunskap i vattenfrågor.

Men även om det är vana skribenter och har levererat många rapporter och vetenskapliga artiklar genom åren så var det en utmaning att skriva mer berättande. Det gäller att få med sig läsarna på resorna runt om i Sverige.

Nu känner det sig nöjda, även om det också upplever en viss tomhet. De har redan tankar på en ytterligare bok. Kanske blir det älvar eller åar som hamnar i fokus denna gång.

Idéerna hos de här författarna verkar, om uttrycket tillåts, flöda som vatten.