Claudio Duncan minns den där dagen då taxin var försenad – igen. Han fick ingen förklaring till varför, blev riktigt arg och uttryckte sin ilska när han kom fram till den övriga gruppen.

– Ja, då skrev vi en låt om det, förklarar Helena Höglund.

Sedan 2005 har hon och Bo Ekberger haft låtskrivarverkstad för deltagarna i gruppen. Någon person har tillkommit men de allra flesta har varit med här och skapat musik under tio år.

Artikelbild

| Spelar. Låten som de andra skrivit till Jimmy Pettersson, trea från vänster, handlar om att spela tv-spel och har fått namnet Gambler.

Fniss utbryter när de tänker sig att Claudio skulle kunnat sjunga taxi-låten för den försenade chauffören.

Deltagarna uttrycker stor glädje över sin egen medverkan och visar också glädje för varandras skull. Att bry sig om varandra och säga snälla saker ingår också i de tydligt anslagna ordningsreglerna på Fenix dagverksamhet på Generalsgatan. Alla har skrivit en låt eller fått en låt skriven till sig av de andra.

– Jag är med på ”Fröken vår” som jag och Helena har gjort, säger Jing Krantz.

– Jag har skrivit kärlekslåten ”Två mörka ögon (möter mina blå)” till honom, säger Malin Thernell och pekar på Patricio Olivares som sitter snett emot.

Artikelbild

| Helena Höglund.

En av de nyare deltagarna i gruppen är Alejandro Ortega. Låten ”Pastaman” med en rad om att han är en ”Don Juan, som kan dansa han” är skriven till honom.

– För att han älskar pasta men inte tål gluten, säger Malin Thernell.

– Och så är han bra på att dansa salsa och gillar tjejer, förklarar Helena Höglund.

Skivan började spelas in under 2015 och visst finns det likheter mellan det som Fenix-gruppen gör och det som artister som Beoncé och Justin Bieber sysslar med. Men ett och annat är definitivt svårare för musiker som måste dela lokaler med andra verksamheter.

– När vi just hade spelat in min låt så sa det swisch och sedan var det mörkt överallt!, utbrister Patricio Olivares.

Bo Ekberger förklarar att när någon drar igång exempelvis dammsugaren medan keramikugnen redan står på så kan säkringen gå. Har man då inte sparat inspelningen i datorn så är den helt enkelt borta.

– Så då fick jag sjunga om allt igen, säger Patricio Olivares.

Nu gör gruppen också en rad musikvideos.

– I mars ska vi släppa skivan, förklarar Malin Thernell som är ansvarig till att starkt ha bidragit till deras, numera klassiska, jullåt ”Kung Bore”.

Album-släppet sker på Fenix under ett Öppet hus för allmänheten på onsdagseftermiddagen den 9 mars.