– En polare som jobbar på Visualiseringscenter frågade om vi ville spela där, och vi hade ingen deadline till albumet som vi höll på med, så det passade bra, säger Johan Lindman, sångaren i Norrköpingsbandet Drivvedsfolket.

Den 27 oktober släpper gruppen, som består av fyra medlemmar, albumet ”Klockan måste ju ändå vara 09:00 nånstans i världen nu?”. Alla nya låtar kommer att spelas på Visualiseringscenter C, och Drivvedsfolket utlovar en annorlunda spelning. NT träffar Johan Lindman med brodern Carl Lindman som är trummis i bandet.

– Vi har alltid haft en grej att vi tagit selfies till Instagram vid Brahehus när vi åkt förbi och typ köpt snus, berättar bröderna om den gamla slottsruinen i Gränna socken i Jönköpings kommun.

Artikelbild

– De flesta i bandet har ett gammalt historieintresse.

Detta historieintresse tar Drivvedsfolket vara på i skapandet av de visuella effekterna som kommer att visas i bakgrunden på spelningen i Domen.

Visualiseringscenter C beskriver själva Domen som sin huvudattraktion. ”Domens filmduk är kupolformad och täcker i stort sett hela synfältet. Du är helt omsluten av bild och ljud i 360° vilket är en fantastisk upplevelse.” skriver de på hemsidan.

– Det kommer att bli en faktaspäckad spelning, säger Drivvedsbröderna, som menar att de mellan låtarna tänker berätta om Brahehus historia, och även väva in Andréexpeditionen.

Artikelbild

– Vi hoppas kunna knyta an till låtarna med en blandning av historia och fantasi, säger de.

Spelningen har därför fått namnet ”Sista festen på Brahehus”. Johan Lindman menar att de verkligen anstränger sig för att nå ”en ny nivå av fethet” än vid tidigare livegig.

– Det här är första gången vi släpper riktiga biljetter när vi själva är headline, fortsätter Carl Lindman.

Drivvedsfolket bildades dock redan mellan 2009–2010 och alla bandmedlemmar hade spelat i olika konstellationer tidigare. Drivvedsbröderna menar att gruppen, trots det obrydda namnet, vid den tiden faktiskt var stressade personer som satte upp mycket regler kring musikskapandet.

– Vi kallade oss för Driftwood People och inspirerades av 60-talets hippies, men när vi sågs var vi tvungna att ha ätit innan, fick inte hålla på med mobilen och inte ha skor på oss inomhus. Musiken skulle ha all fokus.

Bröderna Lindman menar att Drivvedsfolket nu blivit vuxna och att ”rockstardrömmarna” därför försvunnit – men låtarna har ändå blivit bättre.