På Wallbergska gården i Söderköping sätter Teater Sythercopie upp Astrid Lindgrens "Rasmus på luffen" och i onsdagskväll var det dags för ensemblen att spela igenom hela pjäsen för första gången.

Handlingen kretsar kring den förrymde barnhemspojken som slår följe med luffaren Paradis-Oskar. Deras första möte sker egentligen på en höskulle, men eftersom scenografin inte är helt färdig, låter regissören Frida Nyström det hela utspelas på det gräsbevuxna gårdstunet.

Albin Märsund, som spelar Rasmus hade huvudrollen också i förra årets uppsättning, "Emil – nya hyss i Katthult", jämför rollkaraktärerna.

Artikelbild

| Luffarstråt. Tim Brodin och Albin Märsund har huvudrollerna i Teater Sythercopies uppsättning av "Rasmus på luffen".

– Det är mer synd om Rasmus, säger han och tillägger att han har lättare för att känna igen sig i det småländska busfröet Emil.

Paradis-Oskar gestaltas av Tim Brodin.

Mats Huddén har bearbetat Astrid Lindgrens text och även regisserat tidigare uppsättningar.

– Bearbetningen är från 1994 och uppfördes på Sjöbergska teatern i Linköping, säger han.

Den är gången nöjer han sig med att övervaka det hela och Frida Nyström förklarar att hans uppgift är att vara hennes mentor.

Kvällssolen lyser från en klarblå himmel och allt andas idyll, men det saknas inte orosmoln i pjäsen.

– Mitt skäl att dramatisera texten var att den utgår från ett barnperspektiv. Att visa hur barnen många gånger får kämpa mot vuxenvärlden, säger Mats Huddén och tillägger att Astrid Lindgren vågade ta fram också sådant som är otäckt.

Premiären blir den 29 juni och spelas fram till den 16 juli.